Staré dobré hry

Mám větší sbírku her. Hraji hry nové i starší. Teď postupně hraji starší hry, které ležely několik let ve skříni. A zjišťuji, že některé mi stále působí radost, některé opravdu “zestárly”. Podělte se o “nestárnoucí” hry, proč je máte stále rádi… Díky.

25.3.2023 20:19:13 | Upraveno autorem (porovnej)

Za mě:

Amun-Re - vyloženě mě baví dražba o nejlepší lokality a skryté oběti bohu Amun-Re.

Caylus - je zde určitý tlak - co dříve, co později, stavím budovy pro sebe i pro druhé, jak dopadne finiš v posledních kolech. Kdo postaví kterou prestižní budovu.

25.3.2023 20:22:42

Dnes som si zahral Kroniku panství. Je to paráda. To starnutie a odchádzanie na odpočinok… je veľmi zaujímavý mechanizmus. Rovnako aj branie kociek ako vstupenka na akciu a zároveň ich neskoršie použitie v inej akcii… S rozšírením Inn je tam aj krčma. Ak tam niekto zomrie ide rovno do anonymného hrobu. Darmo, v mestskej kronike nie je miesto pro hostinské povaleče :-)) Hral som to po troch rokoch a veľmi sme si to užili.

a nedám dopustiť ani na Agricolu, Le Havre, Paláce Carrary, Puerto Rico, Údolí Králú, Caylus, Brass a iné

25.3.2023 20:37:28

Za mě YES.

Mě celkově baví obchodovat, hádat a vyjednávat. Na to, jak je hra stará, funguje docela dobře a je skvělá na večer k vínu s přáteli. 

25.3.2023 20:44:45

Mám ohromnú radosť, že sa mi podarilo uchovať a nepredať staršie hry. Čoraz viac sa k nim vraciame a oceňujeme ich hĺbku a prepracovanosť. Alebo naopak, jednoduchosť a zábavnosť. O tom sa mnohým súčasným hrám môže len zdať. 

Tak napríklad El Grande a Tikal alebo Ra a Puerto Rico, Louis XIV, či Notre Dame. Alebo San Marco, Saint Petersburg či V roku draka. 

Tak isto je mnoho krásnych starších rodinných hier, ktoré vedia krásne pobaviť: Colosseum, Pirat's Cove alebo Mystery Abbey… ale tiež Lovci pokladov alebo Carcassonne.

25.3.2023 21:33:04

Tide of Iron

25.3.2023 22:31:45 | Upraveno autorem (porovnej)

Parádní téma. Jaké je kriterium, co je už stará hra?

Za mě z těch opravdu starších, ne jenom pár let, je #Tobago. To určování souřadnic pokladů je děsně zábavná mechanika.

Z těch vážnějších #Studená válka 1945–1989 a #1989: Úsvit svobody. A taky #Here I Stand. To jsou klasiky pro fajnšmekry.

Dále bych pak ještě dodal #Dobyvatelé vesmíru. Škoda, že u nás nějak neprávem neměla úspěch a skončila v Levných knihách za 99 Kč a nikdy proto nevyšlo žádné rozšíření.

Z těch ne tak starších (2016) jsem nedávno objevil a úplně propadnul #Tyrants of the Underdark. Čistý nepřeplácaný deckbuilding a area control s velikánskou variabilitou a znovuhratelností. Moc se mi líbí, jak se dá pracovat s balíkem. Zvláště efekt povýšení karet, čímž se zvýší jejich hodnota, ale dají se stranou a už s nimi dále nehrajete. Takže je potřeba silné karty nepovýšit příliš brzo, aby se využil jejich potenciál, ale zavčas, protože je pak za ně spousta bodů.

Možná ještě něco doplním. :)

_______________________________________
Můj seznam her na prodej (pište SZ):
https://www.zatrolene-hry.cz/uzivatel/havelock-1536/seznam-her/na-prodej-3681/

25.3.2023 22:42:51

My sme dnes vecer hrali #Manhattan - spiel des Jahres 1994. S kamosmi sme zahrali aj #Cacao #Duch! #6 bere! a #Dobble vsetko starsie hry, ale bavili sme sa dobre.

A okrem toho som velky fanusik uz spominaneho #Le Havre len to sa uz dlho na stol nedostalo…

25.3.2023 23:12:47

Těžko říct co je staré….😀.  Toto vlákno beru taky jako tipy na nákup her, některé se objevují v bazaru, některé znovu vycházejí….Před nedávnem jsem si užil Knížata florentská - shodou okolností taky dražba, a zde to bylo i skupinou lidí. Při hře jsem se v duchu zastavil, vnímal atmosféru a říkal si, proto ty deskovky hraješ…😀. U hodně počítací hry by se mi to nestalo. Nápad na toto téma? Za dobrou cenu je Hansa Teutonica. Zeptal jsem se dvou kamarádů, na jejichž názor trochu dám, a jeden - už je to zastaralé a druhý - super hra… Máte s touto hrou zkušenosti? Díky.

25.3.2023 23:29:22 | Upraveno autorem (porovnej)

Okrem mnohych tu spomenutych starych hier nas stale bavi #Scotland Yard . To je  hra so skrytym pohybom v cistej podobe, ziadne zlozitosti okolo toho. Na polici sa mi uz par rokov prasi na Honbu za prstenom, obcas ju vyberiem, pripomeniem si ze ten navod ma stale 40 stran a odlozim ju naspat a opat vytiahnem SY. 

26.3.2023 00:51:26

Je pravda, že docela hodně starších dobrých her vychází znovu. Teď to bude #Cyclades 

_______________________________________
Můj seznam her na prodej (pište SZ):
https://www.zatrolene-hry.cz/uzivatel/havelock-1536/seznam-her/na-prodej-3681/

26.3.2023 01:45:54

Já mám rád i Chvátilovky, pokud se dají nazývat starými. #Vládci podzemí bohužel bez rozšíření, protože teď byl dotisk jen základu. #Příšerky z podzemí jsou jinou hrou s podobným tématem. Také mám bohužel bez rozšíření. #Space Alert nemám, ale pamatuju si, že to byla docela sranda. #Galaxy Trucker je podle mě taky klasika, která vychází znovu.

26.3.2023 08:56:39

Kromě toho že už tu zazněl #Tikal  (1999) a #Lovci pokladů (1982), tak já z těch starých her mám celkem rád #Heimlich & Co. (1984) - na rozjezd herního večera úplně super, pravidla pochopí každej za 5 minut, pro až 7 lidí, na 15-20 minut. Prostě taková jednoduchá kravinka, ale mám jí moc rád. Určitě bych zmínil ještě #Ostrov (1982)… co je ještě ale stará hra? Protože já mám rád třeba i tyto kousky… #Doba Kamenná (2008), #Poštovní kurýr (2006), #Pilíře Země (2006)? :-)

26.3.2023 09:30:55

Já asi nedám dopustit na #Castles of Burgundy, The. Zpočátku šla mimo mě, ale teď si kupuju i tu edici, co se tu organizoval její nákup.

26.3.2023 15:16:56

Já mám v top 5 hned dvě staré pecky: #Agricola a #Pán prstenů: Karetní hra. Pak ještě hrajeme třeba starou edici #Summoner Wars: Války Vyvolávačů.

26.3.2023 18:16:08

Já mám ze starších her doma jednak ty rodinné (#Carcassonne,#Osadníci z Katanu), jednak #Castles of Burgundy či #Pán prstenů: karetní hra a přidal jsem i jeden návrat - #Agricola - při vydání v ČJ jsem ji před 15 lety koupil a hrál, pak jsem ji vyměnil za Cavernu a teď jsem se k ní po letech vrátil a koupil v AJ revidovanou edici + jeden balíček rozšíření. 

26.3.2023 21:54:40

za mňa to je tiež #Castles of Burgundy, The a #Agricola  ale aj napríklad #Shogun je úžasná hra ktorú si rád hocikedy zahrám:)

26.3.2023 22:02:38

za mě jednoznačně #Válka o Prsten (druhá edice)   a #Eclipse: Second Dawn for the Galaxy . Ano vše jsou sice druhé edice, ale od te první se tolik neliší a ty už staré jsou. Pak bych ještě připomněl #Brass: Lancashire  kdy původní hra už také něco pamatuje. Ono sice v poslední době vychází stovky her rocne, ale kolik jich přežije první rok a zapíše se do paměti? 1-2? Staré neznamenají horší, třeba pro mě jsou výše uvedené hry dosud neprekonane, drtivou většinu novych, co jsem koupil, jsem po par hrách zklamanej prodal. 

27.3.2023 00:41:51 | Upraveno autorem (porovnej)

Já se snažím hry skutečně hlavně hrát a ne sbírat. Sice je to dost problém, protože času je málo a v herní skupině jich máme opravdu požehnaně. I když třeba jen občas/párkrát do roka, tak se snažíme hrát i hry, které už nějaký ten rok mají. Samozřejmě ne kvůli tomu, ať se na policích necítí opuštěně, ale protože nás baví - to o určité kvalitě těchto her svědčí. A těch pár let starých her točíme opravdu dost.

Pokud bych uvažoval jako staré hry ty, co mají alespoň 10 let od vydání (i třeba toho prvního), tak za mě:

#Afrika - na stůl se doma dostane celkem často

#Archipelago - sice na ni delší dobu nebyl prostor, ale zahrál bych si ji hned

#Conquest of Nerath - pokud jsme přesně 4, často se probojuje do užšího výběru

#Dorn - Výprava za Bránu Osudu - dost opomenutá paráda českých autorů, která má stále co nabídnout

Escape From the Aliens of Outer Space (nedaří se mi vložit odkaz) - zrovna nedávno jsme hráli, u větší skupiny jasná dohrávačka na konci

#Istanbul - sice stará “jen” devět let, ale určitě stojí za zmínku

#Lords of Waterdeep - pořád v top jednodušších worker placementů

 Svět / Česko / #Evropa: Otázky a odpovědi - rozhodně top na dohrání (na Filmy bohužel ostatní ze skupiny moc nenalákám)

#Time's up! - skvělý party evergreen, ať už základ nějaké z pozdějších variant nebo naše vlastní Geek verze

#Dune - aktualizovaná verze hry z roku 1979, i přes časovou náročnost se tato paráda dostává na stůl celkem často

#Doom: The Boardgame - I když má své mouchy, v kategorii semi-coop her vyvoláná notnou dávku nostalgie a kdyby byla možnost, hned is zahraju znova

#Firefly: The Game - zatím nepřekonaný favorit na poli sandboxových her

27.3.2023 01:35:27

Když vezmu hry, které mají rok vydání před 10 a více lety tak si dovolím zmínit: 

#Betrayal at House on the Hill jednoduchá, atmosférická semikooperativní hra. 

#Vládci podzemí zajimavý workerplacement.

#Escape From the Aliens in Outer Space jednoduchá pravidla, slně tématická a atmosférická hra. Za mě nejlepší hra se skrytým pohybem. 

#Stanice Paranoia jednoduchá semikooperační hra. Rád ji beru mezi nováćky. 

#Conquest of Nerath ameritrash, naprostý dicefest, ale skvělá fantasy rubačka, která má výborný mód 2 vs 2

#Studená válka 1945–1989 a #1989: Úsvit svobody výborné historické 1 vs 1

27.3.2023 08:19:02

#Brass: Lancashire  je stará hra v novém kabátku a baví nás moc (hrajeme ve třech)

27.3.2023 08:48:03

Ahoj za mě takto:

#Cyclades - již zmíněno níže, pěkná bidovací hra s hezkými figurkami, tak akorát soubojem a vcelku jednoduchými pravidly

#Small World - rubačka, kterou člověk rychle pochopí, zahraje a na konci je pak překvapen, kolik si kdo nahrabal bodů :)

#Port Royal - vcelku chytlavá push-your-luck karetka, která se mi osvědčila mezi nehráči již mnohokrát…

#Koncept - párty hra, která sice má některé zastaralé pojmy, ale těch různých věcí k popisování je fakt hodně a hra stále funguje, i když má už 10 let…

27.3.2023 11:08:19

Stále hrávám: PuertoRico, Amun-Re, Zepter

Rád si zahraju: Tikal, The Princes of Florence, Through the Dessert, Proroctví, Vysoké napětí, El Grande, Caylus, König Salomon Schatzkammer, RoboRally, Pueblo, Goa, Maharaja, Carcassonne, Louis XIV., Kaleidoskop, La Citta, Evo, Ricochet Robots, Medina, Evo, Mexica, Hare & Tortoise, Adel Verplichtet, Metro

A ten seznam by mohl pokračovat ještě hodně dlouho.



 

27.3.2023 13:06:37

Sankt Petersburg a Dobyvatelé Vesmíru

27.3.2023 15:13:28

Vybíráme z Bazaru

Exit - Zapomenutý ostrov
Exit - Zapomenutý ostrov
Akt. cena: 120 Kč
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas