Hledáme deskovku, ale...

Dobrý den, 

pročetla jsem většinu témat, které jsem tu na diskuzích našla, ale mám trošku ouvej a obávám se, že až příliš požadavků, které se neslučují s tím, co na trhu je… 

Dokázal byste mi někdo poradit, nebo třeba do mě kopnout, že tyhle kombinace vlastně neexistují? Budu vděčná za každou informaci a radu..

 

Pro představu aktuálně hrajeme:

 

A rádi bychom něco:

  • V Češtině 
  • aby se dala hrát primárně ve 2 a neztrácela na kvalitě
  • nedepresivního (představa té nálady při This War Of Mine mě děsí :D)
  • může být hororovka, ale např. Lovecraft mě jako autor nebaví (bude to vadit při jeho hrách?)
  • ideálně fantasy s vývojem postavy 
  • ráda bych něco, co zahrajeme opakovaně (koukala jsem na Detektiva, ale tam končím u toho, že dohrajeme a už to nikdy nevytáhneme)
  • hry na pokračování typu Gloomhaven jsem zavrhla, jelikož to v životě nemáme šanci dohrát… ale nebráním se doporučení “kratších” příběhovek
  • S troškou taktiky a plánování, ne jen bezhlavé házení kostkou (alá Talisman, který se mi líbí, ale ty recenze, že je to hlavně o kostkách mě moc neba)
  • Nic ve stylu Civilizace (po 4 hodinách přípravy a čtení pravidel už se nikdy nevytáhla)
  • Mazlení města, vinice, nebo alkoholu není to pravé ořechové (máme rádi mazlení živých bytostí - orků, zvířatek, nebo draků :D

 

Přemýšlíme nad níže uvedenými… je to blbost, vůči výše uvedeným? 

 

Nebo máte něco, co byste doporučili? Cena nehraje roli. 

 

Moc děkuji za každou zpětnou vazbu a pardon za dlouhý spam :-)

 

 

2.3.2023 11:12:18

Co třeba #Pán Prstenů: Putování po Středozemi? Myslím, že splňuje všechny požadavky. 

2.3.2023 11:23:44

Diky za tema. Zni to podobne, jako to mame s manzelkou. A taky ted pokukuju po Bloodborne a Cthulhu 🙂

Gloomhaven Lvi Chrtan bych doporucil. Je to na pokracovani atd., ale je to jen malej bracha Gloomhavenu a zvladli jsme to a i manzelku to ohromne bavilo. Jedine minus je ten “zavazek”, ze clovek chce hrat dalsi a dalsi den, aby to dotahl. Ale tady clovek realne odehraje cca 18 misi. Takze kdyz kazdou neopakuje 3x, tak ma za par tydnu dohrano, i kdyby hral jen dve tri hry tydne… 

Nad LotR Putovani po Stredozemi, zminene nize, jsem taky pokukoval. Ale zdala se mi tam uz moc velka integrace/nezbytnost aplikace a ja chci hrat deskovky mj. proto, aby byly mobily vypnute 🙂

Sice to nezapada do tech pozadavku, ale dal bych ke zvazeni Duchy ostrova. Zda se, ze to mate dost podobne jako my. A u nas po dohrani maleho Gloomhavenu je to ted ta nejvetsi pecka. Bavi nas tema, kooperace, velke premysleni. Zaroven se mise hraji individualne bez kampane a hra se da i ve dvou zahrat pod hodinu, max hodinu a pul. 

2.3.2023 11:38:03

Pozerali ste aj #Gloomhaven: Lví chřtán ?? je to mensia verzia GH. V hre je dokopy 25 scenarov ale na pribeh zahrate okolo 17. Prvych 5 scenarov je “tutorial” takze sa pravidla ucite postupne a prve 2-3 scenare mate zachvilku zahrate. Je to fantasy, tahy sa planuju a je tam aj vyvoj postav. Rozbalenie hry na stol je ovela rychlejsie ako vo velkom GH lebo otvorite knihu pribehov kde uz su predkreslene mapy. Vo dvojici sa to hra velmi dobre a tych scenarov tam nie je az tak vela aby to bolo nerealne dohrat.

2.3.2023 11:38:29

#Spící bohové bych se nebál kvůli délce, protože můžeš přestat hrát kdykoliv a hru si “uložit". Prakticky tedy můžeš to 10 minut rozkládat na stole, odehrát jeden tah a zase to zabalit. Pokud hledáte příběhovku s nějakýma mechanikama, tak by mohli bavit. Ve dvou je to asi nejlepší. Ale je to opravdu dost “na pokračování”.

Ostatní hry znám jen zprostředkovaně, ale jestli radši nějakou scénářovou hru, tak na #Cthulhu: I smrt může zemřít mám skvělý ohlasy.

Vlastně jsou ty kritéria dost těžký, protože, jestli to správně chápu, tak hledáte něco, co je trochu mechanický, dá se hrát opakovaně, je příběhový, ale ideálně není kampaň. Pokud by člověk ustoupil u toho hraní na pokračování, tak #Gloomhaven má níže zmíněného mladšího bráchu #Gloomhaven: Lví chřtán, kterej je kratší a výrazně přístupnější. Chtěl jsem původně nadhodit taky níže zmíněný #Duchové ostrova , ale tam už mi přijde, že je to hodně mechanický a prakticky bez příběhu.

2.3.2023 11:38:51 | Upraveno autorem (porovnej)

#Descent: Výpravy do temnot (2.edice) - fantasy dungeon crawler, kooperácia

#Hrdina v kostce  s rozšírením #Hrdina v kostce: Bestiář - fantasy kocková hra s vývojom hrdinu, kompetitívna.

Obe idú hrať celkom dobre aj vo dvojici sú v češtine a majú relatívne jednoduché pravidlá. K Descentu je aj aplikácia, ktorá riadi pána jaskyne a zároveň zjednodušuje prípravu hry.

2.3.2023 12:03:05

Stejně jako ostatní, i mě napadl #Gloomhaven: Lví chřtán  cca 20 scénářů na zahrání není zase tolik, když navíc píšeš, že chcete hrát i opakovaně. Samozřejmě pak ta znovuhratelnost už není taková.

Co se týče #Cthulhu: I smrt může zemřít, tak taky nejsem velký fanoušek Lovecrafta, ale toto mě baví hodně a dá se hrát úplně v klidu.

Napadla mě ještě #Euthia: Torment of Resurrection, ale ta bude česky nesehnatelná.

A #Duchové ostrova jsou podle mě taky výborní.

2.3.2023 12:39:22

Moc děkuji všem, nečekala jsem tak rychlou odezvu a tolik dobrých rad a postřehů :-)

@woolf Ten Descent se mi líbí, podle popisu a pár fotek, co jsem zatím měla čas zkouknout tady na ZH to vypadá dobře. Zkusím nějaká Youtube videa a nadhodit to doma příteli. :-))) 

Ty Hrdinové taky zkouknu, ale myslím, že ten Descent bude blíž k tomu co hledáme. Jsme úchylný na plast. figurky a jejich barvení :D 

 

@Slouha K tomu #Cthulhu: I smrt může zemřít - máte i nějaký feedback od lidí, kteří nejsou Lovecrafťáci? Ty recenze jsou na to bomba, ale bojím se, že vykapeme na tom, že jsme ochuzení o to, že nás to univerzum vlastně nebaví… :/

 

 

2.3.2023 12:51:07

@Slouha Děkuji za reakci na ty #Spící bohové , ty recenze na to jsou hodně pěkné, ta grafika mě moc baví, i ten námět zní strašně super. :-))) 

 

Tu #Euthia: Torment of Resurrection jsem koukala ráno, je krásná, figurky jsou krásné, recenze na to taky boží… akorát mě odradila ta kniha k tomu pravidlová a to, že je to nesehnatelné :/ A anglinu my k tomu prostě dohromady nedáme… 

2.3.2023 12:54:23

A ještě jeden spam…. #Gloomhaven: Lví chřtán - mrknu, díky za tip, o téhle menší verzi jsem nevěděla. 

 

#Pán Prstenů: Putování po Středozemi - kouknu, děkuji :-)

2.3.2023 12:59:49

mh

Já bych taky přispěl svou troškou do mlýna.

#Cesty osudu Tady bych se obával o to opakované hraní. Sice se to v pravidlech zmiňuje, ale je potřeba, aby to podruhé hráli všichni (nováček bude proti zkušenějším hráčům v nevýhodě), navíc my jsme zatím necítili nějakou nutkavou potřebu si to zahrát znovu. V aplikaci se už ale začínají objevovat komunitní scénáře, ale ty zatím nejsou v češtině.

#Panství hrůzy: Druhá edice Je to sice Lovecraft, ale můžu mluvit z vlastní zkušenosti. Ačkoliv ani já, ani manželka s dcerou nepatříme mezi fandy jeho světa a prakticky nic jsme od něj nečetli, tak PH nás baví a jsem velmi rád, že jsem si ho po dlouhém váhání v roce 2020 pořídil. Máme všechna rozšíření, která zatím česky vyšla. Narozdíl od #Pán Prstenů: Putování po Středozemi tam není kampaň, ale jednotlivé scénáře jsou samostatně hratelné bez nutnosti znalosti předchozích. Podle mě ani není problém s opakovaným hraním, neboť většinou se neřeší žádná hádanka jako třeba v detektivních hrách, takže je vám to celkem jedno. Navíc je ve hře k dispozici spousta postav s různými vlastnostmi. A taky existuje speciální aplikace Valkyrie, kde je velké množství komunitních scénářů. Ledy se hnuly a už se objevují některé i v češtině (zatím jeden, další se nejspíš připravuje). Podle mě je v tom skryta spousta hodin hraní. Zkus si přečíst zdejší recenze k hlavní hře i k rozšířením.

Když se tu zmiňují #Spící bohové (které zatím nemám, ale mám předobjednáno a moc se na ně těším), tak co od stejného autora #Cestou necestou? Je to takový mix eura a ameritrashe, dá se hrát kampaňově i samostatně, obsahuje kompetitivní i kooperativní variantu, přímo v krabici rozšíření Jantarové doly. Opět nasměruji na zdejší recenzi.

#Kronika zločinu Je to sice ten typ hry, kde když nějaký případ jednou vyřešíš, tak už podruhé si ho asi těžko zahraješ, ale existují rozšíření #Kronika zločinu: Noir a #Chronicles of Crime: Welcome to Redview , případně historická verze #Kronika zločinu: 1400 (a v anglické verzi i #Chronicles of Crime: The Millennium Series 1900 a #Chronicles of Crime: The Millennium Series 2400), každé z nich přinese cca 5 - 6 scénářů, navíc je také dost fanouškovských scénářů na stránkách BGG a dokonce i zde na ZH tři mé českojazyčné počiny. Opět mám pocit, že je v tom schováno spousta hodin zábavy, i když, a to uznávám, nikoliv opakovatelně hratelné.

2.3.2023 13:07:34

#Cthulhu: I smrt může zemřít vřele doporučuji. Lovecrafta ke hraní znát vůbec nemusíte. Navíc tahle hra ho dokáže brát i trochu s humorem, bo např. situace, kdy bloudíte na maškarním bálu s Rasputinem, jenž má opici a páva, nejde brát hororově vážně i kdyby člověk sebevíc chtěl. Má to skvěle jednoduchá pravidla a vysokou znovuhratelnost. A jde to odehrát v přijatelném čase. Hraju nejvíc s kamarádkou, která o Lovecraftovi ví jen že existuje a vůbec jí to neva.

 

#Bloodborne: Desková hra lze taktéž doporučit, stojí to za to. I když je scénářová, tak díky měnící se herní mapě a obměně skladby potvor je to také hodně dobře znovuhratelné. Jen (když cena nehraje roli) bych doporučila rovnou uvažovat i o rozšíření #Bloodborne: The Board Game – Chalice Dungeon. To jsou jednorázové hry. Základní Bloodborne má totiž tříkapitolové scénáře. A ty tři kapitoly scénáře nemusí být snesitelné/zábavné odehrát naráz a ideál je mít na to dva dny/večery po sobě, protože navazovat s vícedenním odstupem už zase nemusí být to pravé ořechové. Někdo jiný to může mít jinak než já, ale mě právě tento časový požadavek brání v častějším hraní a těším se, že s tím rozšířením se to na stůl dostane mnohem častěji.

 

Vašim požadavkům by mohl odpovídat #Descent: Výpravy do temnot (2.edice). Ve dvou byste asi nejspíš hráli kooperativně, k tomu tam je appka. Přiznám se, že mě osobně nebavila (mám dojem, že je znát, že je vymyšlená dodatečně a zastaralá), ale je hodně milovníků této hry, kterým nejspíš neva.

 

Možná bych dále doporučila kouknout na

#Robinson Crusoe: Dobrodružství na Prokletém ostrově (teď je vyprodaný, ale v létě bude dotisk) Není to fantasy, ale ve dvou pohoda, objevování mapy, plánování, příběh, znovuhratelnost - to vše je super. A působí to na mě tak nějak relaxačně a to i když nakonec třeba umřu hlady a umrznu. :D

#Duchové ostrova (taky byste museli počkat na dotisk) To taky neodpovídá úplně zadání, ale když vidím co hrajete a o čem uvažujete, tak myslím by se vám to mohlo líbit. Taktika, plánování a variabilita celkově jsou zde výborné a hrozně zábavné.

#Oltréé nehrála jsem, ale z toho, co o tom vím, mám dojem, že by také mohla vyhovovat.

 

2.3.2023 13:50:38 | Upraveno autorem (porovnej)

Tak pokud jde o mazlení zvířátek, napadá mě #Vládci podzemí nebo #Příšerky z podzemí . Solidní eurovky, ve dvou pohoda.

_____________
liščí pohůnek

2.3.2023 17:40:05

@stastlivec Hahá, tak to jste mě rozesmál :D 

…. ale jakože nejsou blbý, zkouknu to! 

2.3.2023 18:07:35

Všem, kteří napsali, strašně moc děkuji, tolik zpětné vazby jsem ani nečekala. <3 

 

Veškeré tipy prohlédnu, prostuduji, stihla jsem pár, co jste psali a ten #Bloodborne: Desková hra je první, kterou vyřazuji, poslouchala jsem podcast “V krabici" o této deskovce a to si myslím, že je ještě HC na nás. 

 

Ale čím dál víc mě baví ten #Cthulhu: I smrt může zemřít kor po ujištění, že i nefanoušci můžou. :))) 

 

#Descent: Výpravy do temnot (2.edice) se mi líbí moc, ty proberu doma 100% 

 

Všem děkuji a čmuk :D

2.3.2023 18:09:56 | Upraveno autorem (porovnej)

Myslím že pro hraní žádné hry s tématem Lovecrafta nemusí být člověk jeho fanoušek nebo ho číst a znát. Jen to je šikovné univerzum pro hry, protože nabízí vděčné herní situace: člověk ve 20.stol. proti nadpřirozenu.

Mimochodem, to je jako myslet si, že Zombicide mohou hrát jen fandové zombie filmů. A máte snad pocit, že někdo, kdo na tohle nekouká, by Zombicide hrát nemohl? ;-)

2.3.2023 19:06:52 | Upraveno autorem (porovnej)

#Sanctum  , #Kolonie 

2.3.2023 19:19:38 | Upraveno autorem (porovnej)

@zacinajici vycházím jen ze zkušenosti, kdy jsem já jako nefanoušek Star Wars sedělá u stolu před Rebélií a trpěla jak pes a nerada bych to opakovala :))

2.3.2023 19:32:17

Ještě nezaznělo Tainted Grail: Pád Avalonu, třeba zaujme ;)

2.3.2023 19:45:54

@Erzebeth aha, bohužel jsem to nehrála, tak neposoudím, nakolik je to srovnání relevantní. 

Pravda je, že si uvědomuji, že já osobně to téma hry zase až tak neřeším (např.mi leze krkem obecně Marvel a přitom #Marvel Champions: Karetní hra mě vyloženě ba), což nejspíš má každý jinak…

2.3.2023 21:19:56 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Netrunner (NISEI) - System Gateway/Update
Netrunner (NISEI) - System Gateway/Update
Akt. cena: 25 €
Končí za: 3 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas