Místní aukce

Zdravím, 

jsem jediný, koho dráždí přístup zdejších přihazujících v aukcích, kdy čekají vyloženě 10 minut před koncem aukce a tím opět odložení o další den? Schválně jsem se koukal a přihazující jsou aktivní během dne, ale schválně nechávají příhoz na poslední chvíli. 

To se jedná o nějakou taktiku, jak ostatní přihazující otrávit? 

Týdenní aukce se tak už několikrát protáhla téměř na 3 týdny. 

 

14.3.2024 10:23:09

No i to může být třeba taktika. 

U jedné mnou prodávané hry bylo po několik dnů přihazováno právě o částky cca 10 Kč. Je to sice otravné, ale musí se s tím asi počítat. Pokud se chci hry nějak rychle zbavit,tak ji napřed nabídnu na FB k odkupu za pevnou cenu. A pokud to nikdo nekoupí nebo nemám důvod s prodejem spěchat, tak to dám na ZH a počkám si na výsledek.

Vlastně mě ani nenapadá jak toto nějak penalizovat. Za mě by bylo daleko horší, kdyby se ten čas do konce aukce nepřidával po posledním příhozu.

14.3.2024 10:31:13

Mě taky nenapadá, jak něco takového penalizovat. Chápu, že někteří nemají jinou možnost, než se podívat večer, ale cílené přihazování na poslední chvíli mě opravdu dráždí a v některých případech mě opravdu odradilo v aukci dál pokračovat. 

14.3.2024 10:43:51

Už zase? Zase chce někdo penalizovat něco, co je naprosto legitimní, ach jo. Taková jsou pravidla aukce. Nesouhlasíš, dráždí tě? Tak se aukcí nezúčastňuj. Proč nadávat na něco, co je v souladu s pravidly a čeho se účastníš dobrovolně?

14.3.2024 11:15:17

Taky mě to vytáčí, nejlíp když se týden nic neděje, člověk vede, už se na hru těší a v jedenáct večer ho přehodí nějaký otazníček o 10 korun… Bylo bych pro, aby se před koncem aukce zvedla minimální částka příhozu.

14.3.2024 11:17:10

Ak nejakú hru niekto chce a vadí mu prihadzovanie po malých čiastkach , tak nech si sám prihodí o výrazne vyššiu cenu po každom ďalšom prehodeni jeho príhozu  ;) a nebude aukcia trvať “ 3 týždne ”….. a  ak prihadzuje sám po malých sumách tak stým treba počítať , že sa to môže stať.  

14.3.2024 11:33:37 | Upraveno autorem (porovnej)

@sp1ke Zvyšovat minimální částku před koncem aukce určitě neplánujeme a ani to nepovažujeme za férové. Jak už zaznělo, ZH má bazar nastaven takto a není úplně zanedbatelný počet lidí, kteří tento způsob aukcí vítají. Rád bych také upozornil na možnost, vystavit inzerát formou “kup teď”, kde zmíněný “opruz” odpadá.

Předmětem jednání už párkrát bylo, zda neposunout minimální příhozy obecně, případně dle částky, za kterou se hra draží. Určitě toto téma znovu předložím a uvidíme, zda se něco změní ;-)

14.3.2024 11:44:11

Neříkám, že mě to nedovede naštvat, ale když tu hru chci, přihodím  prostě víc. Pokud se sama přetahuju s někým po desetikorunách, musím s tím počítat. A jo, jsou tu určitě tací, kteří to používají jako taktiku k naštvání a odrazení “protivníka”. 

14.3.2024 11:47:33

Řeší se to pořád dokola.

Z pozice kupujícího - pokud hru fakt chci, musím tam rovnou vpálit vysokou částku, případně s timhle natahováním počítat. Od toho to je aukce. 

A ano, často tyhle příhozy slouží k tomu, aby tomu druhému došla trpělivost ;) 

Z pozice prodávajícího - pokud dám něco do aukce, tak musím počítat s prodlouženou dobou dražení. Já osobně preferuji na 3-5 dní, protože se aukce stejně rozjíždí nejvíce 1 den před koncem. Pokud chci něco prodat rychle, dám to na FB nebo bych dal za dobrou cenu na “Kup teď”. 

14.3.2024 11:47:59 | Upraveno autorem (porovnej)

Prodejce - pokud mu vadí, že mu lidi zvedají cenu předmětu a prodlužují tím dobu prodeje, může dát kup teď. Pokud někdo dá aukci a následně mu vadí, že mu v ní kupující přihazují, tak z mého pohledu je “zvláštní” (v negativním smyslu).

 

Kupující - pokud chce mít hru brzy, může dát vyšší příhoz. Pokud dá malinký příhoz a je negativně překvapen, že ho někdo přehazuje, tak opět je z mého pohledu “zvláštní” v negativním smyslu.

 

Z pozice prodejce jsem rád, pokud někdo přihodí, řešit v jakou dobu to dělá, mě nenapadlo. Z pozice kupujícího přihazuji v náhodné doby, jen se dívám na částku, za jakou hra je, řešit čas příhozů mých a ostatních, mě opět nenapadlo.

Pán her - Nový Jičín

14.3.2024 12:10:22

Já naopak formát místní aukce víceméně schvaluji.
Ano, někdy mě štvalo, že mě někdo ve 23:47 přehodil o pár korun a tím aukci prodloužil o další den, resp. dva dny. Ale hoď kamenem, kdo v průběhu posledního dne neudělal žádný příhoz.
Na druhou stranu, čučet v neděli ve 23:57 do mobilu a refreshovat jak divý, abych vyhrál aukci v poslední vteřině (pokud by se konec aukce neprodlužoval ale byl pevně daný), když bych měl ve 4 ráno vstávat do práce. No asi bych se do takové aukce ani nehrnul. To se raději prospím a zkusím své štěstí jinde a jindy.
Zaznělo tady i zvýšení minimálního příhozu v posledním dni/hodinách. Myšlenka hezká, ale nedomyšlená, resp. nerealizovatelná při současném aukčním modelu. 

Otázka jak z toho ven …

Umožnit prodávajícímu aby se rozhodl zda chce aukci s příhozy s pevným koncem nebo zda chce “plovoucí” konec (současný model)? Otázkou je jak složité by bylo takové změny nasadit.

Upravit konce aukcí na dřívější hodinu? Např. na 20:00
 

14.3.2024 12:13:31

Přijde mi, že problém jsou spíš ty nízké minimální příhozy, než samotný fakt, že se aukce s příhozy prodlužuje… Úplně bych třeba zrušil ty počáteční jednokoruny nebo pětikoruny, to fakt nechápu proč tam vůbec je, prostě bych jel od 10Kč a třeba nad 300 už by mělo jít přihazovat jen po 15 Kč a nad 500 po 20 Kč. Tím by se podle mě vyřešilo hodně zbytečných čekání a prodlužování.

14.3.2024 12:56:35

Spoustě kritiků zde nedochází pár zásadních věcí.

  1. pokud poslední den přihodím minutu před půlnocí, má to stejný efekt jako bych přihodil v poledne. Šoupne se to o 24 hodin.
  2. pokud vy přihodíte 100, tak další nepřihazuje pouze 1, nebo 10, ale 101 nebo 110. Jelikož on přihazuje vůči svému předchozímu příhozu, nebo vyvolávačce, vy ho nezajímáte např:

Vyvolávačka 700,-
A:10,- na 710,-
B:50,- na 760,- 
C:100,- na 860,- 

A: 10,- na 870,- (160,- rozdíl oproti svému poslednímu příhozu)

Takže uživatel A nepřihodil pouze 10,- !!!

 

PS: Chceš vyhrát? Nabídni nejvyšší částku.

14.3.2024 16:24:39 | Upraveno autorem (porovnej)

@Bandy75 Dovolím si tvrdit, že v 1. se myslíš. Ten efekt není o tom posunu, ale principu posunu. 

Někdo mě přehodí ve 13h. Já ho přehodím, on mě, já jeho.. Někde to skončí a druhý den dobíhá čas. Někdo to může ještě rozjet, ale je tam vidět ten zájem a snaha aukci dokončit na nejvyšší sumě, kterou jsou dotyční ochotni dát. 

Vs. Za 5 min půlnoc mě někdo přehodí. Já reaguji až druhý den. Ten někdo čeká 2 dny a pár minut před koncem mě přehodí a čeká se dva dny. Takto se to zopakuje párkrát a já končím. Ne kvůli penězům, kvůli tomu, že se že aukci nechci věnovat měsíc. 

A ano, stalo se mi to opakovaně a úplně stejně mě to štve, když jsem jsem prodávající. 

14.3.2024 16:43:43

Mam jeste jedno reseni…
Samozrejme se mi stalo, ze tyden jsem byl jediny a par minut pred pulnoci BUM. Zalezelo na hre. Nekdy me to nastvalo a rikal jsem si - at si ji uzije…
A stal se mi i opak - par minut pred pulnoci jsem brouzdal tabletem na “soukrome mistnosti” a v tom jsem si vzpomnel, ze jsem neco chtel na ZH. Tak jsem prihodil 10mi npred koncem. Stane se. Mafiani rikali 1x muze byt, 2x stane se, 3x - je to umysl.
A to reseni? Ted me inspiroval jeden inzerat tady. Nekdo daval Istanbul BB za 1300,-. No potes koste, uz jsem o nem nejakou dobu snil. Ale takova cena? Tak jsem sel k Polakum, nasel za cenu neco pres 8 stovek novy, dopravu mam zdarma. Pocestil jsem si mocca karty a je to v pohode. Za 1300,- si muze doma dal hrat …

---------------------------------
x - Everything is nothing - x

14.3.2024 16:53:05

@OUTbrain Aukci vyhrává nejenom ten, kdo dá nejvíc, ale i ten, kdo má pevnější nervy. Pokud Tě to po pár dnech nebavilo a vzdal jsi to, tak vyhrál ten druhý a to je v pořádku. Oba jste na tom byli stejně, ten druhý to nevzdal a má hru. Já pokud chci hru, nedávám možnost jiným, aby mě snadno přehazovali, prostě dám takovou částku, aby si příhozy rozmysleli a pokud to vzdám, tak druhý platí víc, než třeba chtěl a prodávající dostane vyšší čátku. Pokud někdo je ochoten zvyšovat byť jen o 10,-, tak to znamená, že ještě nedosáhl hranici, za kterou je ochoten hru koupit a smyslem této aukce je najít takový stav, kdy konečnou částku je ochoten zaplatit jen jediný zájemce.

Asi to je i o úhlu pohledu, pokud někdo jde na tento bazar za účelem koupit levně, tak ho dlouhé příhozy budou štvát, pokud jdu na bazar získat konkrétní hru, tak mám nějakou hranici a nebojím se jí klidně dosáhnout a to co nejrychleji.

Např. někdo prodává hru za 300,-, normálně stála 1000,-, ale už se neprodává, když vidím zájem u ostatních, tak hned napoprvé tam hodím 500,- a druhý den dorovnám na 1000,- a pak už záleží na mém stropě.

@Block Nepochopil jsem Tvůj příspěvek, jako že hra byla levnější jinde, tak jsi nebral z bazaru? Jestli jsem to dobře pochopil, tak jsi měl možnost koupit lokalizovanou hru, nebo si ji koupit levněji a pak lokalizovat? Jak dlouho jsi ji lokalizoval?

14.3.2024 17:54:09

@tokura Tak byl to trochu vtipek - problemy s bazarem, zkus ji sehnat jinde :-)
Je tam 20 karet + lama karty. Hodil jsem si to do Phspu .. 2 hodinky? cca Ja to pak pridavam jen vytistene na obycejnem papire do obalu. + samozrejme Pravidla odsud … :-)

---------------------------------
x - Everything is nothing - x

14.3.2024 18:21:44 | Upraveno autorem (porovnej)

Příspěvek odporoval pravidlům diskuse a byl proto smazán.

Důvodem bylo z našeho pohledu slovní napadání (zesměšňování, dehonestace atp.) osoby či skupiny osob.

14.3.2024 18:27:44

Popsaná strategie se na Bazaru opravdu vyskytuje a na rozdíl od některých diskutujících ji jako problém opravdu vnímáme. Chceme, aby inzeráty opravdu vyhrávali ti, kdo nabídnou nejvíc a nikoli ti, kteří rychlejší připojení (proto aukce prodlužujeme o 24 hodin a to měnit nehodláme), ani ti, kteří mají pevnější nervy, jak popisují někteří diskutující.

Nicméně tuto strategii naštěstí používá malý počet uživatelů na mizivém počtu aukcí.

Jednoduché řešení je navýšit minimální příhozy (plošně bez ohledu na to, zda je už je aukce prodloužena nebo ne). Máme nápady i na složitější řešení. Na těch jsme se ale ještě plně neshodli, proto je tady nebudu popisovat.

Závěr: je to problém, který vnímáme jako palčivý, ale zatím naštěstí zřídkavý. Vyřešit jej chceme, ale kvůli nízké frekvenci jej aktuálně nemáme jako top prioritu a rozhodně si dáme pozor na to, abychom s vaničkou nevylili i dítě.

-----------------
předseda KDH Pajdulák

14.3.2024 18:34:11

Pročetl jsem celou diskuzi a jsem rád, že se k tomu vyjádřilo tolik z vás. Momentálně jsem v aukci, kde je uživatel něco kolem 50 dní na ZH a vždy těsně před půlnocí přihodí minimum co může. 

Já obecně, když jdu do aukce, tak nechci rovnou vytasit svůj strop, ale taky nepřihazuju po 10 korunách. Zásadně zvedám v rozsahu 200 - 500Kč. 

Pokud jsme dva soupeři (nebo víc), tak si to pojďme prostě “vyříkat” během hodiny a aukce je vyřízená. Všichni máme určitě svoje stropy, přes které už nejdeme. 

Jako prodávající to neřeším, protože se s tím setkávám často a vlastně s tím i počítám. Ale jako kupující se chci chovat fér jak k ostatním přihazujícím, tak i k samotnému prodávajícímu. 

14.3.2024 19:24:35

Za sebe musím říct, že místní aukce vnímám opravdu positivně. Přehazování o pár korun mi vůbec nevadí, i když to aukci prodlužuje. Pokud něco chci prodat hned, je tam možnost kup teď, od toho není aukce. Já bych se přimlouval za to spíše žádnou znatelnou změnu v aukcích nedělat, jako jediná rozumná volba mi přijde případné navýšení minimálního příhozu. Jednoznačně bych byl ale nerad za vyšší příhoz před koncem aukce, sám mám občas čas takhle večer, a nedává mi smysl být za to ‘penalizován’. Napak jsem pro, že vždy mám den na reakci, pokud někdo přehodí mě.

14.3.2024 19:52:32

Stačilo by srovnat cz příhozy a eurové. Když je aukce v eurech, tak si tak neprodlouží. (Minimální přihozy jsou výrazně vyšší - tedy alespoň tomu tak bývalo)

14.3.2024 20:12:38

Za mě aukce jsou naprosto ok - řeším to primárně z pohledu prodávajícího, prostě počkám. Kdo se nechce přetahovat po desetikorunách, ať jednoduše přihodí pořádně :)

14.3.2024 20:14:24

Chybi tu max prihoz z klasickych aukci. Hra vystavena za 100, ja dam 500, na aukci se zapise min castka, tedy 100 a dokud nikdo nenabidne vic nez tech 500, tak se jen posune aktualni castka, ja zustavam nejvyse prihazujicim a konec aukce se neposune. Ten by se posunul jen v pripade zmeny nejvyse prihazujiciho.

14.3.2024 21:53:15

Přihazování na poslední chvíli mě taky štve, nicméně je třeba být trochu nad věcí. Pokud mám o hru opravdu zájem přihazuji seriózní částky, takže se obvykle během týdne aukce dostane na částku, kterou chce dát už jen jeden zájemce. Sice lidem, co přihazují na poslední chvíli, do hlavy nevidím, ale on je logicky rozdíl v tom, když poprvé přehodí mojí pětistovku a na počtvrté moji tisícovku. Na druhou stranu pokud mě někdo přehodí, třeba o korunu, a já už jsem předtím dal maximum co jsem ochotný za hru dát, pasuju. V té chvíli je jedno, jestli mě přehodil sedm dní nebo pět minut před koncem aukce. 

15.3.2024 07:13:35

@kumas Ale tak jak to popisuješ, to ted přesně je. Rozebírám to výše.

Ty dáš 500, a já abych tě překonal, musím dát 501. 

Ve finále, zde se těch tvých 500 připíše hned a mně abych přihodil na 501 stačí dát 1 korunu.

@OUTbrain  Čas jsou peníze, někdo jiný je ochoten investovat více času, a pro tebe už je to strop. 
Takže od dal víc a vyhrál ;-)

To není důvod měnit pravidla.

15.3.2024 07:21:49 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Raptor
Raptor
Akt. cena: 500 Kč
Končí za: 8 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas