Epické uzavření sbírky

Jako asi každý deskovkář doma věčně bojuju s nedostatkem místa a poslední rok začínám vidět, že už jsem skoro dobojoval a blížím se k okamžiku, kdy mi místo opravdu nezvratně dojde, alespoň na větší krabice. Logicky tedy poslední dobou uvažuji o tom, jak svoji sbírku uzavřít (přinejmenším do doby, než změním bydlení).

Prozatím jsem dospěl k tomu, že bych chtěl předtím, než mi úplně dojde místo, sbírku rozšířit o nějaký opravdu epický, výpravný kousek, o něco fakt rozsáhlého a pěkného. Uvažoval jsem napříkla o #Gloomhaven, #Unsettled, #Eclipse: Second Dawn for the Galaxy, #Legendy Dávnozemě  a #Tainted Grail: Pád Avalonu. Nějak se ale nemůžu pro nic definitivně rozhodnout, takže bych byl rád za nějaké tipy pro inspiraci (jen pro upřesnění, nechci si nutně vybírat z her, co jsem vypsal).

 Jaká hra je podle vás opravdu epická, výpravná a atmosferická? Co by si podle vás člověk opravdu neměl nechat ujít? Nebo co byste si na mém místě pořídili vy?

10.12.2023 11:50:07

Z toho, co jsi napsal, bych šla do toho #Tainted Grail: Pád Avalonu .

Doporučila bych ale juknout i na #Bloodborne: Desková hra a #Nemesis a možná i #Panství hrůzy: Druhá edice - samozřejmě s rozšířeními.

A připomenu, že příští rok by snad konečně měl vyjít #Frosthaven .

Ale podle mě by neškodilo, kdybys tu poptávku ještě specifikoval. Téma ti je evidentně fuk. Co jazyk - klidně i AJ, nebo bys raději lokalizovanou - nebo s materiály ke stažení? A v kolika lidech předpokládáš hraní? Kampaň - čili nutnost hrát dlouhodobě a v návaznosti jen jednu hru - ano nebo spíš ne?

10.12.2023 12:26:08

Tak abych to tedy trochu upřesnil, tak angličtina nevadí, pokud ve hře nebude moc skrytých informací, abych mohl případně spoluhráčům překládat (ze svých běžných spoluhráčů vím pouze o jednom, co anglicky opravdu neumí).

Přítomnost kampaně není rozhodující a ohledně počtu hráčů se vyhýbám akorát duelovkám, protože těch už mám doma dost a nemám moc příležitostí je hrát.

10.12.2023 14:28:08

Z toho tvého výběru jsou #Legendy Dávnozemě hezkou hrou s mixem eura a ameritrsahe a spoustou možností. S herní dobou okolo 2,5 hod.

A pokud bys chtěl dlouhodobější kampaň, tak #Tainted Grail: Pád Avalonu je dobrá volba.

---
Pomáhám s překlady pro Fox in the Box a testováním her pro Ion Game Design.

10.12.2023 14:57:04

#Heroes of Land, Air and Sea 

10.12.2023 15:02:48

Tak tohle znám, hry jsou v šatní skříni, pod postelí, v kusu Kalaxu a přetékají do komory :-) 

Já mám zálusk na #ISS Vanguard, má vyjít na jaře v CZ a podle dojmů je to velmi dobrá kampaňovka. 

10.12.2023 15:03:29

Jednoznačně eclipse, ještě jsem nehral hru, která by se zážitkem k tomuto zde opomijenemu klenotu jen přiblížila. Pokud bych chtěl hru více má domácí hrani, pak legendy davnozeme, je to takový rodinny eclipse :)

10.12.2023 15:03:46

U Tainted Grail ale pozor na prostor, protoze jak te hra chytne, tak k epickemu uzavreni sbirky touto hrou ji budes nasledne kompletovat do All-In prinejmensim po gameplay krabicich a tech je krute moc.

Jinak co zvazit novinku z Kickstarteru….Orc Quest: War Path jakozto takovy odlehceny dungeon crawl s mnoha moznostmi, vylepsovanim a tvorbou zbrani a zajimavym systemem pro NPC.

Pak jeste zhavejsi novinku NOVA AETAS: RENNASAINCE, ktera ted prave prichazi backerum….podle recenzi se jedna o jednu z nejvice epic atmosferickych ameritrash her na trhu s 3D kartonovym.terenem a vertikalnim pohybem jako u Assassing Creed.

Nemesis rozbodne neni spatna volba, pokud vyhovuje tema a herni mechanismus zaskodnictvi. 

Eclipse jen mam ve sbirce, ale pro obcasne hrani to bude nepouzitelne kvuli komplexnejsim pravidkum a mnoha moznostem, ktere bys mezi hranim zapomnel.

10.12.2023 15:11:33

Pre mňa je najlepšia epika z mojej zbierky #Twilight Imperium 3rd Edition (imho je jedno či 3 alebo 4 edícia, obe sú rovnako dobré). Avšak na podobnej úrovni je #Runewars, #Here I Stand alebo na záver, moje milované #Earth Reborn a #Magic Realm. Podľa môjho názoru však je takých hier strašne veľa a záleží len od vkusu. 

Len také moje malé konštatovanie, nič také ako uzavretie zbierky neexistuje :D ja som to mal už tiež zopár krát. 

-------------------------------------------------------------------
".. dobré, dobré, len v tých súbojoch mi chýbajú kocky..."

10.12.2023 16:14:38 | Upraveno autorem (porovnej)

@stOKYi: Já teda také nepočítám s tím, že bych sbírku uzavřel definitivně. Pár menších her ještě někam snad nacpu… Spíš si budu muset dát na nějakou dobu pauzu od pořizování větších titulů.

10.12.2023 16:26:00

Jestli je to na nejakou dobu posledni kousek, tak to proste musis citit, ne se zdlouhave rozhodovat. Az prijde ta spravna, tak to proste poznas. Zatim si uzivej poslednich par centimetru volneho mista. 

10.12.2023 18:21:44

#Kingdom Death: Monster 

10.12.2023 18:59:09

Uzavření sbírky? ROUHÁNÍ !!!!

Ne, dělám si srandu :) Já se taky bořím s nedostatkem místa. Ve skříňkách plno, na skříních plno, pod postelí plno, na poličce plno, batoh na stolní hry nafutrovaný k prasknutí, pár se mi jich válí jen tak… Asi zkusím pro deskovky zabrat byt odnaproti, snad to pomůže (jen nevím co pak se sousedy) :DDD

Osobně bych asi z toho tvého seznamu šel do #Tainted Grail: Pád Avalonu. Jinak jsem nic z toho nehrál, pouze #Gloomhaven, ale ten mi přijde s tou miliardou komponent značně přeplácaný/překombinovaný/přespříliš…atd. na to abych po něčem takovém pokukoval, teda ne, že by ostatní ne.

* * * * *
Board games klub, Trenčín

10.12.2023 20:02:07

Souhlasím, co psal výše dandyy. Pokud si najdeš tu správnou hru, kterou budeš chtít hrát pořád a pořád dokola, sbírku si uzavřeš aniž bys o tom přemýšlel. Pokud budeš vybírat a nakonec hra nesplní tvá očekávání, stejně budeš pokukovat po dalších a budeš z toho spíše rozmrzelý. 

Jestli chceš nějakou obří krabici, tak bych počkal na #Frosthaven .Jinak všechny ostatní hry jsou úplně jiné, takže záleží, co hledáš a pro koho . Tainted grail je pro nás epický, ale ten bych doporučil spíše pro hraní max ve dvou.  Kdybych měl uzavírat svou sbírku, tak bych zkusil sehnat #Euthia: Torment of Resurrection 

11.12.2023 06:53:37 | Upraveno autorem (porovnej)

Ono vem si, co je to vlastne epicke uzavreni sbirky? 

Hra epicka pribehova rozsahla s atmosferpu, co jo zahrajes 1x rocne, nebo hra, co budes chtit hrat kazdy tyden?

Protoze mam ve sklepe mnoho epickych velkolepych her, ale casto a nejradeji hraju Tokaido, Zaklinace:Stary Svet, Memoir 44 a MARS:Terraformace 😁

11.12.2023 07:38:55

Fandím tvému odhodlání svoji deskoherní sbírku uzavřít. Já už ji uzavíral 3x, a moje plány vždy vzali za své s novým oznámením od Lišky.

Souhlasím s tím, co píše @Korenar - epická hra může, ale nemusí být nutně hra, kterou vytáhneš 1x za rok.

Pokud bych ti měl něco doporučit, tak zkus #Válka o Prsten (druhá edice) . Ta má slovo “epická” dokonce na krabici.

11.12.2023 08:07:50

@Lukikata  Každý deskohráč dříve či později dojde ke stejnému rozhodnutí. Her vychází každý rok víc a víc. Pokud propadneš nakupování tak jsi už sběratel a podporovatel deskoherních vydavatelů. 

Epické završení neexistuje. Proto ti žádnou hru nedokážu poradit. Poradím ti to co už ti tu pár lidí psalo, pořizuj si hry s rozvahou, zkoukni herní videa, přečti si pravidla, zkus si to zahrát online v TTS. 

A pokud na toto nemáš čas? Tak nebudeš mít čas ani danou hru hrát.

Vyvaruj se recenzím, každý má jiný vkus a navíc v dnešní době (obzvláště za poslední roky) už bych nikomu moc nevěřil, lidi blahořečí hru co hráli jednou a nebo jen kvůli tomu, že vyšla od vydavatele kterého mají rádi.

Tímto způsobem v “nejhorším” případě budeš pořizovat do 3 deskovek ročně, ale většinou 1 a nebo žádnou. 

Vždy je to o upřímném skloubení vlastní představy a reality tvé deskoherní skupiny - pořizuj hry co chceš hrát, máš s kým hrát a máš na ně čas. (Nepořizuj hry co nemáš s kým hrát, nemáš na ně čas, nebo hry co se ti jen líbí.) 

-------------------------------------------------------------
*** Being supportive can go a long way to making an individual’s day a much better one.

11.12.2023 08:21:21 | Upraveno autorem (porovnej)

Souhlas s vyse uvedenym. Ale pokud opravdu chces konkretni hru, ta Euthia mi zni jako dobry napad 😉

11.12.2023 08:38:28

@bounty problem spíše vidím v tom, že dneska se už málokdy točí / píšou recenze. Jsou to spíše dojmy, ze kterých lidé vycházejí na základě zahrání max 5x a to ještě v různých počtech hráčů. V případě kampani dojdou max do 3 třeba z 10. A shodneme se, že hry jsou jiné, když do nich investuji 5-10 hod než když je hraju opravdu hodně do hloubky /v případě kampaně zahraju celé.

Jinak já si taky myslím, že uzavření sbírky neexistuje v pravém slova smyslu. Uzavřít bys to mohl, pokud bys měl v merku nějakou opravdu dráhou a velkou hru, na kterou máš zálusk delší dobu, ale finance ti to nedovolí. (Nebo jednoduše nechceš dát jen tak za hru třeba desítku :D) Takové vybírání “na silu” nemá podle mě moc smysl. A je lepší vybírat podle toho, co tě fakt zaujme na první dobrou a budeš vědět, že to chceš hrát :-)

Nicméně abych nebyla OT, u mě hra, splňující kritéria výše, by byla rozhodně Euthia. 

11.12.2023 08:45:51 | Upraveno autorem (porovnej)

Já teda myslím, že megaultimátní hra by byla z kampaňových her Middara :-D , případně Isofarian Guard (Osobně jsem se k zahrání ani jedné tedy ještě nedostal). Ale pro upozornění - obě mají neskutečné množství anglického textu.

11.12.2023 09:41:33

Připojuji se k #Euthia: Torment of Resurrection, popřípadě bych doporučil #Earth Reborn. To jsou mé srdcovky.

11.12.2023 10:00:51

tak za mě je to jasně #Twilight Imperium (Čtvrtá edice), ale pak, a prosím tohle je můj názor a jak k tomu přistupuji já, jsou určité skvosty které jsem ve sbírce chtěl mít a vím že je možná nikdy nedostanu na stůl a jedním z nich #High Frontier 4 All  a to mě teď přivádí na myšlenku že zde nikdo nenapsal #Too Many Bones na kterou teď běží kampaň v CZ

11.12.2023 11:10:10

Já jsem ve výběru her, myslím těch nákladnějších, epických (ale v podstatě o běžné malé casual hry ani nemám zájem) hodně vybíravý, fakt dlouho zvažuji, sleduji videa, detailně procházím modely, grafiku atd.. někdy je to krkolomná cesta, protože mi hodně věcí zpočátku nesedí viz třeba Nemesis, měl jsem spoustu výhrad a nakonec je to fakt pecka, kterou nikdy nedám a beru vše, co k tomu je.. a pak jsou věci, co na první dobrou chci, ale čím víc o hře vím, tím míň ji chci, takže se mi vyplatilo počkat si, nejít do zbrklých nákupů, sbírku mám malou co do počtu her a velkou co do množství rozšíření a vlastnoruční výroby 3d terénů atd :) Taky už mi dochází místo, spíš se možná časem poohlédnu, zda v té mojí malé sbírce není něco, co po čase seznám, že fakt nepotřebuji.. ale obávám se, že není :D takže spíš budu kalkulovat, jak to ještě upravit nebo kde skladovat, protože skvělých věcí vychází pořád dost, byť vyberu tak 1-2 takové kousky ročně, tak jsou to velké krabice a místo se plní :) No a vkus má každý jiný to co tady někteří doporučují, od toho utíkám, jen to někde zahlédnu :-D ale jsou tu i moje srdcovky, prostě nedá se řidit vkusem jiných.

11.12.2023 11:30:31

Také bych to viděl na něco od CTG: #Too Many Bones nebo #Elder Scrolls: Betrayal of the Second Era, The . Případně #High Frontier 4 All nebo #Střet civilizací: Monumentální vydání.

11.12.2023 11:37:01

@dandyy, @Stoklik: Jako máte pochopitelně pravdu, vybírat něco na sílu nemá smysl. 

@Zuuuzan: Teď jsem si tak uvědomil, že celé tohle moje rozhodování vyvolalo to, že se v obchodech začalo objevovat Unsettled…

No uvidím, jak se nakonec rozmyslím. Každopádně díky všem za plodnou diskuzi.

11.12.2023 11:49:34

Už to tu padlo, za mě rozhodně #Bloodborne: Desková hra  komplet, #Euthia: Torment of Resurrection  (ta je ale náročná na sehnání), #Tainted Grail: Pád Avalonu, #Válka o Prsten (druhá edice), #Star Wars: Rebelie  

-------------------------------------------------------
Jakmile nejde hrát za modré, není to dobrá hra :)

11.12.2023 11:55:47

Vybíráme z Bazaru

Jak se trolí primcezny
Jak se trolí primcezny
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 5 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas