deskovky pro děti 4+?

Rád bych zasvětil do tajů deskovek své 4,5 leté dítko, poradíte kvalitní hry dle svých zkušeností? díky

PS: pokud už tu taková diskuze je, tak se omlouvám a děkuju předem za přesměrování:-))

23.1.2024 17:15:20

Je trošku problém si vzpomenout, ale u nás v tom věku jely celkem:

Drop it, Hurá, zmrzlina!, Mlsné myšky, Spící královny, Doba Kamenná junior, Ticket to ride junior, Uno, s trochou trpělivosti a vědomím, že taktika nebude 100% Medvěd Wrr.

23.1.2024 17:27:22

Karak

23.1.2024 18:10:51

Doporučovala bych FB největší deskoherní skupinu Deskovky pro tři bratry. Tam Tě/Vás zasypou hrami pro tuhle věkovou kategorii. 

23.1.2024 18:11:33

Pokud dítko nic ještě nehrálo tak třeba #Chyť draka! #Děti z Carcassonne #SMART - Tři malá prasátka #Dobble (v nějaké variantě, my máme třeba Tlapkovou patrolu) #Příšerky ze skříně #Hladové příšerky #Ovečky hop!  #Moje zlato! 
No a pak můžeš pokračovat na #Karak #Velká kvedlinburská #Doba Kamenná Junior #Jízdenky, prosím!: Junior #Jurská véča + #Jurská sváča 

To by mohlo pro začátek stačit :-)

23.1.2024 18:57:50

#Dragomino #Kulišák 

Jedna kompetitivní, jedna kooperativní. Obě krásně udělané a u nás doma u obou dětí velmi populární.

A souhlasím s FB skupinou zmíněnou výše :) 

23.1.2024 19:49:46

Ke zmíněným hrám, které jsou vhodné především pro začátečníky, bych se nebál přidat třeba patchwork, kingdomino a nebo i trochu náročnější kooperativní hry jako Kroniky Avelu nebo Marvel United, které u nás slaví asi největší úspěch, kde správu hry hlídám já, ale na herní strategii už se domlouvám se svým čtyřleťákem, což ho baví nejvíc, ptž je nadšený z tématu hry.

24.1.2024 06:52:08

Já bych se nebál hrát s dětmi jakoukoliv deskovku (kromě nějakých fakt hardcore). Moje děti v předškolním věku hráli v pohodě deskovky označené třeba 12+. Není to ani tak o úrovni a složitosti deskovky, ale spíš o vlastní trpělivosti a přizpůsobení dětem. Nenechat děti se vykoupat samotné v pravidlech a jejich dodržování, ale trošku je přizpůsobit, pomáhat, vést a hlavně zaujmout. Určitě to ale dělat takovým způsobem, aby dítě bylo přesvědčené, že nad tebou vyhrálo svým vlastním přičiněním. Je to náročné, vysilující, ale do budoucna se to bohatě vyplatí.

24.1.2024 07:56:37

Největší úspěch mělo u nás Dragomino, pak Karak a Avel a víceméně jakákoli kooperačka. Naopak ty Junior věci (Ticket to ride a Doba kamenná) se u nás moc nechytly..

24.1.2024 08:17:13

Cerstvo patrocny aktualne najcastejsie vytahuje #Slon přes palubu (lebo novinka z vianoc) a #Spící královny Deluxe 

Obcas #Labyrinth Junior - Tlapková patrola #Zkroucení červi #Jurská sváča a rozne verzie clovece. Sem-tam chce hrat aj uplne detske hry (napr. Ovocny sad)

Pokial ide o zjednodusovanie pravidiel narocnejsich hier, tak to uplne neodporucam, aspon nie u tvrdohlavejsich deti. Tazko ich potom neskor presvedcite, ze hru maju hrat podla oficialnych pravidiel, pretoze to uz zvladaju, ked su zvyknuti hrat to podla seba jednoduchsie. Radsej vybrat hru, ktora je mechanizmami, narocnostou a temou pre dieta vhodna.

24.1.2024 08:52:30

4,5 je ještě docela málo, tady u nas doma zabodovalo: dragomino, karak a splendor Marvel a asi i kroniky Avelu


Tak od těch cca 6ti jedeme normálně dospelacky deskovky - příšeří, Zombicide, Too many bones. Teď čekáme na massive darkness 2.

junior věci nebavi snad nikoho nebo vysloveně male deti, které jsou rady, ze si jich někdo všímá a o hru samotnou asi moc nejde.


Jinak tím úspěchem myslím, ze se hra hraje, ne ze se to 5x zahraje a pak to někde leží a nikdo o to nema zájem.

24.1.2024 09:04:36 | Upraveno autorem (porovnej)

@greeneyes "… Pokial ide o zjednodusovanie pravidiel narocnejsich hier, tak to uplne neodporucam, aspon nie u tvrdohlavejsich deti. Tazko ich potom neskor presvedcite, ze hru maju hrat podla oficialnych pravidiel …"

Tak s tímhle názorem nemůžu souhlasit. Jde totiž o celou komplexnost výchovy dětí, nejen o zjednodušení pravidel. Dítě musí od začátku vědět, že se pravidla, budou postupně přitvrzovat a že teď to hrajeme takhle, abychom se to spolu lépe naučili - zdůrazňuju to “spolu lépe naučili”. Aby dítě bylo na stejné lodi se mnou a nemyslelo si, že se to takhle hraje jen kvůli němu, protože je malé. Vždycky ho do deskovek musíme brát jako parťáka sobě rovného a ne jako někoho “méněcenějšího” kvůli kterému se musí něco přizpůsobit. Jak jsem říkal na začátku: Není to jen o deskovkách, ale o celkovém přístupu k dítěti. A co je úplně nejhorší, tak je ho k něčemu nutit.

A největší umění je vybalancovat kdy nechat dítě vyhrát tak, aby si myslelo, že vyhrálo svými schopnostmi a kdy ho naopak vyhrát nenechat, aby se naučilo i prohrávat. Tohle balancování na hraně je hrozně důležité a je třeba vystihnout momentální náladu a zanícenost pro hru, aby dítě chtělo samo hrát znovu, protože někdy chce znovu vyhrát nebo protože někdy chce dát odvetu za prohranou hru. Ani jeden extrém (nechávat vyhrávat/hrát tvrdě) není k dobru věci a může dítě odradit od budoucího zájmu o deskovky,

24.1.2024 09:07:45 | Upraveno autorem (porovnej)

@kren

 

Souhlasím. Mám to tak se svým synem(6,5let) hrajem od malička a pravidla davkuju postupně a baví ho to. 

 

24.1.2024 09:44:48

@kren chapem pointu, len napr. moj syn zacal hrat uz spominane spiace kralovny bez spocitavania, vyhadzoval len rovnake karty. A teraz spocitavat v hre odmieta, aj ked by to scitanie do 10 zvladol. Respektive odmieta aj to, ze by na spocitavanie hrali iba rodicia. Postavi si hlavu a odchadza od stola. Takze do buducna radsej uprednostnim vysvetlenie celych pravidiel u hry pre neho primeranej. Myslim, ze hier je dost a na hranie so synom vyberiem nieco, co zvlada nie len vdaka zjednodusenym pravidlam, a postupne sa (snad) prepracujeme aj k narocnejsim kuskom. Tie zatial budem hravat s partnerom. :)

24.1.2024 09:56:42

@greeneyes Jak jsem psal už výše, není to o jednorázovém zjednodušení pravidel bez širších souvislostí, ale o celkové výchově a o tom, aby jako parťák věděl, že spolu to budeme hrát jinak, protože to bude zajímavější a může ukázat co v něm je (a nenápadně ho při složitějších pravidlech nechat ze začátku více vyhrávat než u zjednodušených pravidlech). Je to o tom balancování a rozhodně to není pro dospělého, který chce předat potomkům lásku k deskovkám, nic jednoduchého.

Ještě složitější je, když je dětí víc a každý má jinou povahu. Některý je tvrdohlavý, jiný je plačtivý a jiný zase znuděný - není to sranda a dá to velké úsilí tohle dát dohromady, aby se děti bavily a samy chtěly hrát znovu. Na jedné straně je víc dětí větší problém to ukočírovat, ale na druhé straně je zase jednodušší, když se některé dítě urazí a trucuje, tak dát najevo, že se dokážeme bavit i bez něho.

To jsou moje zkušenosti. Mám tři děti, teď už v dospělém věku, které jsme se ženou měli po sobě zhruba po dvou až třech letech od sebe. Deskovky s nima hraju už zhruba 20 let. To je tak asi všechno, co jsem chtěl napsat, protože to může někomu pomoct jak hrát s dětmi. Víc už k tomu asi nemám co říct, takže si z toho každý vemte/nevemte, co potřebujete. ;-)

24.1.2024 10:20:49 | Upraveno autorem (porovnej)

My doma pravidelně hrajeme (kluk 5 let):
#Hamouni 
#Kingdomino 
#Spící královny 
#Zombie Kidz Evoluce 
ale mladej už úplně v pohodě a sám zvládá
#Dice Hospital  , což je hra pro 12+

Začínali jsme s #Dobble, #Grabolo, atd.

25.1.2024 10:46:25 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Quartermaster General: The Cold War
Quartermaster General: The Cold War
Akt. cena: 620 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas