TOP 3 solovka

Rozjel bych tu takovou mensi anketku na tema TOP 3 solovka. Jedna je malo, pet uz mi prislo moc, ale pro lidi kteri hodne hraji solovky, tak muzou pod carou jit klidne do TOP 5.

Tema libovolne, mechaniky libovolne (karetka, lcg, roll/flip&write, war game, …), rok vydani libovolny

Ciste solovka nebo pro 1-x hracu.

Kdo chce muze svuj vyber okomentovat…

 

 

29.7.2021 19:17:24 | Upraveno autorem (porovnej)

Enemy Action : Ardennes
Pro mě splněný vlhký sen o žetonkovce bez kostek s pořádným rozmachem a navíc i solidní AI. Navíc akorát mapa, akorát počet žetonů, atraktivní chit pull systém řešení bojů. Navíc možnost hrát za obě strany konfliktu, příčemž i pravidla jsou trochu jiná. Uvidíme, zda vůbe vyjde další díl Enemy Action: Charkov

Comanchería
Nemůžu si hru vynchválit, úžasně zpracované téma, navíc hodně historicky. AI je taktéž výborná. Až pořídím Navajo Wars, bude to určitě stejné a Navajo Wars by se určitě jinak objevilo také mezi těmi nej.

Labyrinth: The War on Terror
Moderní téma, dvě rozšíření, "nultý" COIN. Strašně mě baví řešit tahy islamistů a pak na ně reagovat. 

D-Day at Tarawa
Opět John Butterfield, pro mě jednička na poli autorů solitérních her. Tarawu zobrazil přesně, jatka při obsazovní pláže, pomalý postup na ostrově. Mám straně rád u sólovek, když mě hra masakruje a teprve po několik hrách jsem schopne se dostat trochu dál. Vlastním i D-Day at Peleliu, které má být ještě těžší, ale to jsem ještě nehrál.

Phantom Leader Deluxe
Relativně jednoduchá wargamesa pro piloty. Ač často rozhoduje koskta, je tu stále prostor pro taktiku. Navíc miluju ty fáze, kdy se po ukončení mise rozhoduju, co dál. Kampaně jsou docela těžké, navíc díky volitelných pravidlům je možné si hru ještě více zkomplikovat. Spousta letadel, pilotů, zbraní, cílů. ale asi je možné zde napsat cokoliv z Leader série.

Poznámky pod čarou
-------------------------------
Jasný kandidát na první místo je Fields of Fire, jakmile se k tomu pořádne dostanu. Záměrně jsem vyloučil hry, kde hraju za obě strany, tedy bez AI. Vyřadil jsem i hry jako Paths of Glory, které mají spešl sólo pravidla. COINy jsem raději také nedával, byť jsem jejich veliký fanoušek (i v sólo variantě). Do TOPky se zatím nedostaly ani další narativní “příběhovky" jako Enemy Coast Ahead nebo Target for Today/Tonight. A neměl jsem také šanci si zahrát třeba Peloponéské války…Prostě her je strašně moc :)

-----------------------------------
Autor blogu Války v jednom
www.valkyvjednom.blogspot.cz

29.7.2021 19:57:20

top 2:

Mage knight

7th continent

 

29.7.2021 21:12:16

Pán prstenů: karetní hra (hraju základ + 1.-8.cyklus + sága rozšíření)

Robison Crusoe s rozšířeními (Beagle, Mystery Tales, Treasure Chest)

Pavlov´s House 

29.7.2021 21:47:16

Ufff, užil jsem si toho solo víc, než jsem dříve myslel, ale teď by to bylo asi takto:

  • #Cloudspire  - tam kde multiplayer byl pro mě meh, to singl vyhání do maximálních výšin. Nakonec jsem ho koupil i s rozšiřkama jen pro solo:).
  • #Kingdom Rush: Rift in Time - kupoval jsem z bazaru jen tak na zkoušku, a pak jsem u toho proseděl několik večerů za sebou, a podpořil na gamefound pokračování.
  • #Too Many Bones - dlouho jsem ji měl na prvním místě, a i když v solo už ji předběhlo pár kousků, celkově je to u mě pořád číslo 1:).

 

Honorable mentions:

#Nebe v plamenech , #Pelíšek , #Sleeping Gods , #Sword & Sorcery

29.7.2021 21:53:21

Cloudspire - po zahrani jsem dokoupil i zbytek, abych mel komplet

Waste Knights - mam rad Silenyho Maxe a Fallout, ale jako deskovka me tohle bavi vic

High Frontier - zvlast po updatu drazby patentu

 

29.7.2021 22:30:15

Spirit Island s rozšířeními - výborný herní design, parádní provětrání mozkových závitů

Lord of the Rings LCG - obrovská variabilita, contracts to ještě posunuly dál a fajn možnost zahraní ságy

Conflict of Heroes Awakening the Bear se sólo rozšířením - nepříliš složitá wargame s pěkně fungující AI

29.7.2021 22:58:35 | Upraveno autorem (porovnej)

Marvel Champions 

Hadrianuv val 

Warps edge

30.7.2021 00:02:49

Arnak, odpocinkovy pocitadlo

Robinson, atmosfera a mechanismy v kombinaci se scenari

Cerebria, krasnej euro area control

Nova Sidova Civka, pohodovy tapkani po mape

 

 

 

"I want to play a game." Jigsaw

30.7.2021 05:40:40

Too Many Bones 

Fallout 

Destinies

 

Ještě se mi dobře hrálo Mice and Mystics a Ganz Schon Clever 

30.7.2021 07:43:58

Tainted Grail

Nádherně příběhové - a tohle je hra ideálně solo max 2 lidi

This War of Mine

Temné znamení

Jsme fanda téměř celé série Arkham files (krom panství - to mě nějak nechytlo) a tohle je přesně ta hra, když si chci dát večer něco jen tak solo sám a kochat se obrázky a textem, s rychlým setupem a k tomu si jen pro radost ještě házím kostkama 

__________________________________________________________________________
The Renegade

Deskoherní koutek
https://www.facebook.com/deskohernikoutek/

30.7.2021 09:10:31

  1. Nebe v plamenech - perfektní záležitost. partie odehraná do 30 minut a mozkové závity potrápí více než dost. K tomu skvělá kampaň.
  2. Zóna: Tajemství Černobylu - na takové to podzimní deštivé odpoledne, soundtrack ze Stalkera a jedeme :-)
  3. tady už střídám hodně her, co jsou multiplayer, ale mají i vydařený solóvý mód - Vikomti ZK, Nájezdníci ze Skýtie, Na Křídlech, Dune: Impérium.

30.7.2021 10:59:08

ja zvažujem v prvom rade na sólo PnP hry…majú pre mňa ideálnu dĺžku hrania, nemám rád sólovky s hraním cez hodinu.

takže:

1.Tour Guide (Mark Tuck - autor aj Orchardu a Grove)

2.Adamastor

3. Maquis

______________________

pod čiarou by som odporučil ešte Lost Expedition, aj s rozšírením :) a na sólo Akrotiri

30.7.2021 11:06:52

  1. Onirim
  2. Sylvion
  3. Aerion
  4. One Deck Dungeon

30.7.2021 20:03:56 | Upraveno autorem (porovnej)

A Feast for Odin

Gaia Project

Arkham Horror LCG

30.7.2021 22:45:59

  1. #Robinson Crusoe: Dobrodružství na Prokletém ostrově , koupil jsem nedávno dotisk od Albi a pro sólo skvělá věc. Nejlepší zážitek z  této hry je, že abych ji rozchodil “na nějakej tej úrovni”, musel jsem si z BGG stáhnout skoro 60 stránkový FAQ a prostudovat ho. Následně jsem zjistil, že na některé věci tam stejně nejsou jednoznačné odpovědi, případně tam jsou odpovědi, které si navzájem odporují :o))
  2. #Pavlov's House  moje první hra v angličtině a nelituju, je to skvělá věc. Asi bych to dokázal rozchodit i bez překladu, ale je zde na Zatrolenkách výborný překlad všech věcí ve hře. Ze 4 válečných her co mám doma (Odhodlaní, Pavlovs House, The Hunters a Sherman Leader) je tohle nejlepší kousek. U Odhodlaných je velká škoda, že to nemá oficiální sólo mód. Ty fanouškovské z BGG nejsou to pravé ořechové, není to ono. Budu doufat, že oficiální sólo mód v Undaunted:Reinforcements bude výborný a koupím tedy ještě předtím i Afriku. Tak se kupuje zajíc v pytli :o)
  3. #Friday parádní karetní sólovka, asi jsem na toho Robinsona nějak ujetej :o) Nedávno to naskladnila Planeta her, tak jsem jeden kousek koupil a nelituju. Je to sice v angličtině, ale opět je tady výborný překlad návodu a těch pár slovíček na kartách zvládne i neangličtinář. Ze začátku jsem měl problém, že ta hra mi přišla dost jednoduchá, na tu nejjednodušší obtížnost jsem myslím z prvnich 5 her 4 vyhrál. Pak jsem přešel na druhou obtížnost a tam už veškerá legrace končí :o) Jediný problém této hry je cena - 500,- za karetní hru je dost. Budiž, asi se to vyplatí, je to fakt dobrá hra

Já mám pod čarou hry, které by s tím žebříčkem mohly zahýbat. Jak už jsem psal nahoře, do Undaunted:Reinforcements vkládám velké naděje, ten koncept válečné hry a deckbuildingu je skvělej, akorát to se mnou nechce nikdo hrát. Další hra, co by se mohla probojovat do TOP3 sólo je #Gloomhaven: Lví chřtán , který tady přede mnou leží ještě zabalený ve folii na stole. A poslední věc, kterou mám v plánu koupit je #Duchové ostrova . Tam si nejsem úplně jistý, prý je to dost na přemýšlení a mě třeba postupně přestalo bavit Nebe v plamenech, protože u toho nechci tolik přemýšlet, to už není zábava :o)

 

 

 

31.7.2021 19:32:58

  1. Duchove ostrova - se cca 150 zahranimi je u me top. 24 duchu x 7 nepratelsky narodu x 6 obtiznosti ma pro me obrovskou variabilitu. Je ro tematicke a nahoda za me hraje relativne malou roli.
  2. Palm island - hra, co jde hrat kdekoli, treba v posteli
  3. Treti misto uz nemam tak jasne.. vyberu treba Mestecka na dlani

1.8.2021 10:50:00

  1. Settlers: Vládcové severu - na cca 45 minut, skrz různé frakce příjemné změny herní dynamiky a strategie, různé scénáře
  2. Mage Knight - no, bo Vláďa - časově a pravidlově extrém
  3. Railroad ink - fillerová rychlovka na odereágování do 10 minut

 

úmyslně vybráno i s ohledem na různorodou časovou náročnost

1.8.2021 15:52:53

Where There Is Discord - protože ta hra je prostě skvělá a práce s náhodou tam je přesně tak akorát.

Etherfields - strávila mi na stole 7 měsíců, tak si své místo obhájí. Neustále se měníci prostředí, mechanismy.. Snad jen to bylo možná zbytečně dlouhé.

Enemy Coast Ahead: The Dambuster Raid - výpravná hra o náletech na německé přehrady. Výpravné je všechno, od pravidel, přes filmový průběh hry, po závěr. Jeremy White je borec a každá jeho hra je perla.

Z čistě mechanických euroidních her mám krásné vzpomínky na Dungeon Twister 2, moc se těším na to, až najdu odvahu vyzkoušet sólo mód u Lacerdovek - Lisboa, On Mars, Kanban…

1.8.2021 16:25:50

Dlouhodobé TOP 3: 

#Dragonfire  - karetní RPG dungeon crawler. Jediná hra, kde mám přes 100 odehraných her. A drží se pořád na špici.

#Space Infantry: Resurgence - kostková sci-fi wargame s obrovským obsahem a znovuhratelností

#Thunderstone Quest: Barricades Mode  - epický deckbuilder. Nějak se ne a ne dokopat k hraní. Asi čekám, až dorazí poslední expanze. Ale mezi top 3 patří.

____________________

A pod čarou hry, které mě momentálně hodně baví:

#Isles of Terror - totálně random exploračně dobrodružná hra se scénáři a s trochou logistiky

#Argonauts - krásná dobrodružná karetka

#of Dreams & Shadows - fantasy s RPG prvky a side questy

2.8.2021 14:28:45 | Upraveno autorem (porovnej)

Tak za mě:

This war of mine

Mage knight

Palm island

 

Pak mám i Navajo wars, ale na mě moc dlouhé. Nebe v plamenech mě nějak pořád ne a ne oslovit.

Ve wishlistu mám fields of fire, Enemy coast ahead, ale tam se bojím délky hry …

2.8.2021 14:54:43

#Eldritch Horror a #Arkham Horror (třetí edice) - Nenašel jsem spoluhráče, ale jako sólo to funguje výborně. Bez problémů se dá hrát za dva vyšetřovatele najednou a člověk si to i v sólu může vychutnat s celým příběhem a atmosférou.

#Paladinové Západního království - Moc se mi líbí, jak je vymyšlený sólo mód. Zachovává komplexitu základní hry, je dostatečně kompetitivní (v tom, že preferuje aktuálně platné královské rozkazy) a přitom přidává malý twist navíc (místo hromadění zdrojů se automatický hráč leveluje vždy po pěti mincích či proviantech, které by jinak jakože získal)

#Na křídlech + #Na křídlech: Opeřená Oceánie - Provoz automatického hráče je krásně optimalizovaný. Je tak lehké mu přidávat karty, nektary a vejce, že je to ideální oddechová hra i v jednom hráči. Ani nemáte pocit, že byste s tahy protivníka trávili víc než 20 vteřin.

3.8.2021 09:09:23

01. #Pax Porfiriana 

02.  LOTR LCG

03. #Ganz schön clever / #Doppelt so clever / #Clever hoch Drei 

4.8.2021 10:53:17

  1. Friday - malé, plavidlově jednoduché, dokáže to být výzva
  2. LOTR LCG - mám rád stavění balíčků
  3. Mage Knight - sice delší, ale pěkné

4.8.2021 10:57:16 | Upraveno autorem (porovnej)

4.8.2021 11:07:36 | Upraveno autorem (porovnej)

  1. Mage Knight
  2. A Distant Plain / Falling Sky
  3. Space Empires 4X

Těsně pod čarou Comanchería a Dawn of the Zeds 2ed.

4.8.2021 11:10:27

Vybíráme z Bazaru

Bestie - KS (The Even More All-In Pledge) - CZE
Bestie - KS (The Even More All-In Pledge) - CZE
Akt. cena: 2849 Kč
Končí za: 5 dnů

Offcanvas