Hra dobrá pro 2 i 6 hráčů?

Ahoj, hledám nějakou dobrou deskovku, která by byla zábavná a dobrá jak ve 2 hráčích, tak ve velkém počtu 6 hráčů. Možná spíše něco jednoduššího (např. jako Ankh Morpork nebo Ticket to ride) nebo max. na úrovni Agricoly, tj. nic, co má víc jak 20 A4 pravidel a připravuje se to hodinu :D Nejsme zatím žádní velcí hráči, zatím máme zkušenosti jenom s: Terra Mystica, Agricola, Ankh-Morpork, Ticket to ride, Poštovní kurýr, Puerto Rico, San Juan ... ale to je všechno max pro 4-5 hráčů. Nejčastěji hrajeme ve 2.

Děkuji za jakékoliv tipy a nápady.
12.5.2017 11:16:41

Scythe
Ono by se mohlo na první pohled zdát, že Scythe je pravidlově složitá hra, ale opravdu není. Pokud hrajete Agricolu, TerraMystica a podobné hry, tak rozhodně není složitější, než tyto hry, ale přidaná hodnota téhle hry je opravdu velká. Opravdu to není hype poslední doby, ale je to vynikající hra s naprosto excelentními komponentami a atmosférou. V základu je pro 1 až 5 hrářů, s rozšířením, které celkem pravidlově nic nemění, ale přidává další dvě frakce je hratelná i v 7 hráčích. Dobře je tam vyřešena i sólo hra pro jednoho hráče. Nicméně je stejně dobře hratelná ve 2 i v 5 hráčích a to bývá u málokteré hry. V 6 a dokonce 7 hráčích je třeba už počítat s trošku delší herní dobou. Jinak na to, jaká to je hra tak má i pro méně zkušené hráče příznivou herní dobu a těch 25 - 30 minut na jednoho hráče odpovídá realitě. Graficky je nádherně zpracovaná a ilustrace karet jsou bomba. Snažím se být objektivní, ale opravdu mne tahle hra dostala jako málokterá a to jsem měl ve svém portfoliu v době, kdy jsem se deskovkám věnoval tak kolem 120 deskových her.

Ještě jsem zapoměl dodat, že taky velké plus téhle hry je, že je asymetrická, to znamená, že každá frakce za kterou hraje konkrétní hráč má jiné schopnosti a tudíš každý hráč musí hrát trošku něco jiného.

12.5.2017 11:46:24 | Upraveno autorem (porovnej)

rix

Nelze jednoznačně doporučit
Záleží i na dalších faktorech.
Asi u každé hry bude první příprava delší než v dalších hrách.
Nápady:
6 Bere
Bobri banda - rychlá a velmí zábávná, ač by se to na první pohled nemuselo zdát
Dobble - klasika, která zabaví
Dungeon Fighter - prostě zábava
Eclipse - manuál se může zdát dlouhý, ale pravidla popravdě nejsou tak obšírná
Flick em up - +že se dá zahrát, že mise navazují a osobně jsem cítil atmosféru :)
Heckmeck - prostě kostky, je s tím třeba počítat
Kralovske rosady - možná nedostupné zboží, ale taky bych doporučil
Red november - kooperativka, s atmosférou
Stolní Curling - uděláte něco pro své zdraví, pohyb je zdraví
Zachranari - Boj s ohnem - kooperativní hra, taky se mi líbí jak ve dvou nebo více hráčích

12.5.2017 11:55:45

Vítej
Vítej na ZH. Já ještě zopakuju Celestia ze včerejšího rozhovoru.

A pár položek přihodím, jak jsem slíbil:
- 7 Divů Světa - podle mě nejlepší ve 3-4, má celkem chválenou variantu pro dva (hrál jsem asi jen ve dvou), ale dá se až v 7. Pro dva bych pak doporučil 7 Divů světa: Duel, ale ta je jenom pro dva.
- Room 25 - nabízí více herních módů. Ve více hráčích bych doporučil hru se zrádci, ve dvou kooperativní variantu.
- Citadela DeLuxe - nevím, jak to funguje ve dvou, ale dřívejší vydání (už nedostupné) bylo ve třech dost dobré.
- Alhambra - nevím, jak je to dobré v různých počtech hráčů, ani jak je to ještě dostupné, ale mohlo by být. Složitostí asi jako Carcas nebo ten Ticket.
- Robo Rally (2016) nebo RoboRally - pro hodně lidí pecka, aspoň z mého pohledu. Hráči navíc hrají současně, takže prostoje jsou minimální. V malém počtu to ale asi bude nuda.
- Colt Express - podobný princip jako RoboRally a totéž platí pro počet hráčů.
- River Dragons - a do třetice podobný princip. Tady by to asi mohlo fungovat i ve dvou, ale nezkoušel jsem.
- Psí život - hodně jednoduchý princip, spíš rodinná, než dospělá hra. V šesti hrozí delší čekání na tah.
- Vládce Tokia a Ultimate Warriorz: Tribal Rumble - dvě podobně zaměřené hry, ale mechanicky zcela odlišné. Druhá se dá ve dvou hrát s více bojovníky za jednu stranu.

Potom bych ještě zkusil projít kooperativky. Ty by nemusely být tolik ovlivněny počtem hráčům, ale pro šest jich taky až tolik není.

12.5.2017 12:10:20

Kooperativka pro 2 - 6
Zombicide Black Plaque - často hrajeme ve dvou, ale je určená i pro 6+. Jednoduché pravidla, nachystání taky rychlé. Navíc za 6 týdnů bude i v češtině.

12.5.2017 12:31:29

Citadela
Určitě Citadela. Myslím že přesně padne do vaší kolekce a splňuje tvé požadavky na rychlost, jednoduchost i hratelnost ve 2-6. Není pravda že původní vydání je nedostupné. Právě naopak, seženeš ho všude a stojí jen pár kaček. Nedostupné je rozšíření, které ale (plus další karty) je součástí DeLuxe edice.

12.5.2017 13:13:31

Hra pro různý počet hráčů
Aktuálně rozjíždíme Želvy Ninja (Shadows of the past) stejně dobré ve 2 i v 5 lidech. Na překladu do češtiny se intenzivně pracuje. Není to složité, ale ještě jednodušší jsou 3 Mušketýři (2009), taky hratelné ve 2-5. Ale nejsou to Eurovky? Nicméně má to atmosféru, dá se hrát i s nehráči, protože se jedná o semikooperativní hry. Pokud neprožíváš téma, nebo vás nebaví honit figurky po mapě a řešit kostkové souboje, bude možná lepší mrknout na jiné tituly. Obě hry je (popř. bude) možné si předělat kompletně do češtiny. Jinak ještě u nás frčí Sidova Civilizace. Názor na obtížnost hry je různá. Robinsona Crusoe jsem už poslal dál, ale myslím, že se dal taky dobře hrát v různém počtu. Přeji úspěšný výběr :)

12.5.2017 13:28:25

Radim
díky za opravu ohledně Citadely, je to tak

12.5.2017 13:32:37

ad návrhy
Jak tady čtu všechny ty návrhy her, tak byste si měli především vy ujasnit jaký typ hry chcete (workplacement, areacontrol, amaritrash, euro, kooperativku, karetku, deskovku, historickou, bojovou, atd.). Ty návrhy všech tady je tak pestrá směs, že se v tom můžete ztratit, je dobré si ke každé tady navrhované hře nalistovat podrobnosti, přečíst si v diskuzích názory hráčů (hlavně na hratelnost v různém počtu) a pak se teprve rozhodnout. Ty návrhy tady je totiž obrovská škála od krátkých karetního fillerů až po složité náročnější hry.

12.5.2017 13:53:42

Eclipse...
...pro 2-6 bez debat, podle počátečních dojmů asi i Scythe.
Ale pro některé hráče by to nemuselo být "jednoduché".

12.5.2017 14:08:38 | Upraveno autorem (porovnej)

Eclipse versus Scythe
Obě tyto hry mám rád a obě bych doporučil v kategorii dobře hratelné v jakémkoli počtu hráčů. Nesouhlasím ale s názorem, že je Scythe složitější, podle mne je to přesně naopak. Eclipse má mnohem víc věcí, které se musí člověk naučit nebo zpamatovat - už jenom ten výběr s technologií nebo lodních součástí "milion" symbolů a čísel na žetonech.

12.5.2017 14:19:52

Děkuji všem za tipy
Ahoj, děkuji všem za tipy. Určitě si z toho něco vyberu. Některé tituly se tady opakují, tak věřím, že nakonec ani nezůstanu u jedné nové hry do naší sbírky :-) Jen mi chvíli potrvá se tím vším prohrabat. Nejdříve asi mrknu na Citadelu a Scythe.

Kren: To vůbec nevadí, že jsou tady návrhy na mnoho různorodých typů her, spíše naopak. Nevyžaduji nic konkrétního, vždyť i v tom málu, co jsem zmínil, jsou dost odlišné hry (Agricola vs. Ankh-Morpork vs. San Juan ...). Skutečně hledám pouze to, co jsem napsal: hru dobrou jak ve 2, tak v 6. Protože je mnoho her, které jsou výborné ve velkém počtu hráčů, ale ve 2 už ztrácejí své kouzlo atd. Např. i ten obyčejný Ticket to ride je naprosto o něčem jiném v 5 než ve 2.

Jediné, co jsem nenapsal, ale není to podmínkou, je že preferuji raději "fantasy" nebo "historical" před ostatními "žánry".

Ještě jednou díky všem! A klidně pište dál ;-)

12.5.2017 14:38:52

Hra pro 2-6 hráčů
Railways of the World. Hra má poměrně jednoduchá pravidla, ale dokáže zaujmout začátečníky i pokročilé hráče.

12.5.2017 21:05:41

jeste tu nezaznelo
Pridam jeden tip dobre hratelny ve dvou i v sesti hracich a to je Tsuro, je to takova prijemna abstraktni rychlovka s originalnim principem ;).
Pricemz ve 2 hracich je to o neco vice o strategii.

12.5.2017 21:13:37

Viticulture Essential Edition
pravidiel je málo a sú tu na ZH preložené, príprava hry trvá asi 5 minút

12.5.2017 21:28:10

-
Co mám ve sbírce pro 6 hráčů a doporučil bych?

Jamaica
V šesti hráčích je výborná Jamaica, je pravda, že ve 2-3 hráčích je to tedy o dost slabší díky menší interakci mezi hráči. (z uvedených asi nejjednodušší).

Antike
Dobře hratelná i ve dvou, ale pak je nutné omezovat používanou plochu mapy. Hezké euro bez kostkové náhody.

Touch of Evil
Týmová hra (dva týmy po 3, nebo tři týmy po 2 hráčích) s honem na velké strašidlo. Hned bych zahrál. :o) Tady asi ta hra je na delší dobu a i to rozložení nějaký čas zabere, ale pravidlově to není nic těžkého. Nabité atmosférou, ale kostky hrají velkou roli.

Mysterium
Napovídání hráčům skrze psychedelické obrazy asociace k osobám a místům ... Není to asi na hraní pravidelně každý týden, tam by se mohly obrázky "okoukat" a některým kartám přisoudit ustálený význam ...

dál pak "párty hry" s myšlenkou: Krycí jména, Koncept

12.5.2017 22:15:14

Hike
jamaica je podla mna nudna pre 2, minimum su 4ria hraci...

a podobne bolo spomenute dole king of tokyo - pod 4 hracov by som nesiel, cim viac tym lepsie, na tom je ta hra zalozena

13.5.2017 15:16:28

Nejsme tu sami
Nevím, proč mě to nenapadlo hned napoprvé, možná proto, že je to žánrově někde jinde, ale: Nejsme tu sami by měla požadavek hratelnosti v tomto rozpětí zvládnout.

A taky se divím, proč tu ještě nepadla Caverna: Sedláci z jeskyní, možná proto, že v 6 už budou prostoje fakt dlouhé. A o té jsme se už ostatně bavili osobně.

6.6.2017 11:05:43

Vysoke napeti
Skvela hra pro 3 az 6. Ve 2 nejsem schopen posoudit (nikdy jsem to ve dvou nehral), nejake dojmy ve zdejsi diskusi jsou, ale primarne dvojkovka to opravdu neni.

6.6.2017 12:16:41

Small World
Tohle ještě nikdo nezmínil. Nenáročná, přesto hodně hezká i zábavní hra pro 2-5 hráčů, s rozšířením: deska pro 6 hráčů, překvapivě až pro 6 hráčů :) Fantasy téma + trocha strategie, pravidla jen 12 stran (na začátek hodně vlastností a schopností národů, ale rychle se vstřebají), rychlá příprava = rozlosování národů a hrajeme...

Nebo můžu doporučit už zmíněné:

Psí život (pro 2-6 hráčů). Hodně zábavná i když trochu dětsky působící hra s pejsky (co ale rozhodně není mínus). Ve větším počtu možná trochu nepřehledná (ne každému sedne ten barevný hrací plán a do toho všechny ty žetonky).

Red November - záchrana gnomské ponorky před "neblahým osudem" (imploze, utonutí, kraken...) až v 8 hráčích. Zábavná kooperativní záležitost.

Vládce Tokia. Kostkový fight monster o nadvládu nad městem v slušivém fantasy/sci-fi/comix kabátku. 2-6 hráčů.

Akorát se mi zdá, že při hrách pro více hráčů platí, čím víc hráčů - tím víc zábavy a pokud hrajete jen ve 2, není využit plný potenciál těchto her. Asi.

6.6.2017 12:50:11 | Upraveno autorem (porovnej)

...
smallworldy ve dvou nejsou OK, kdysi jsme hráli s přítelkyní lords of waterdeep ve dvou, popravdě to není uplně špatné, ale je to uplně jiná hra než v 3+.
Osvědčila se nám citadela, ve dvou byla super, ve více je taky super, ta deluxe verze co teďka vychází je hodně hezká.
Jinak libovolný coop, ale to je nuda hrát i v plném počtu, natož ve dvou :D

6.6.2017 14:53:14

Moje zkušenost
Hrajeme s manželkou a spokojenost:

Složitější, ale super i ve dvou:
Scythe

Méně složité:
Citadela Deluxe
Fuse (5 hráčů)

6.6.2017 15:19:57

Odzkouseno
Carcassonne, das do pytliku a hrajes
Dobbble zamichas a hrajes
Temne znameni, priprava zabere trochu casu, ale cca 5minut
Tsuro - dobra hra, ale pekelne draha na to kolik ma obsahu.

Male velke galaxie , ale ty jsou max pro 5hracu

Talisman
Dorn

6.6.2017 15:26:58

Euphoria
Vyšlo česky od BF. Je až pro 2 - 6 hráčů.
http://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/euphoria-cestou-k-lepsi-dystopii-3603/diskuse/nevyvazenost-9546/

6.6.2017 16:50:03

Flash Point
aneb Záchranáři. Jednoduchá kooperativka s pár stranami pravidel a nastavitelnou obtížností ale i tak se u toho člověk zapotí (a nejen tím, že jde o hašení ohně) :)

6.6.2017 20:41:23

Battalia
s nadchazejicim rozsirenim je mozne hrat az v 6 hracich.

7.6.2017 08:37:37
Offcanvas