Chceš píseň hrdinů znát

Zdravím, nedávno jsme s přáteli přemýšleli o naší nejoblíbenější kategorii deskových her, a v podstatě jsme se shodli na tom, že jsou to hry - velmi stručně řečeno - ve kterých ovládáme hrdinu a vydáváme se na dobrodružství.

“Začínali” jsme na hrách typu :

#HeroQuest ; #Mice and Mystics ;  #Talisman: Dobrodružství meče a magie (Čtvrtá edice) a #Arkham Horror až po hry jako #Nemesis ; #Zaklínač: Dobrodružná hra ; #Deep Rock Galactic: The Board Game 

postupně přecházeli na epické skvosty s modulárním herním plánem a kampaní v hrách  :

#Descent: Výpravy do temnot (2.edice) ; #Star Wars: Imperial Assault ; #Gloomhaven ; #Euthia: Torment of Resurrection ; #Teenage Mutant Ninja Turtles: Shadows of the Past 

občas tu byla i na danou dobu nějaká ta komplexní pecka jako :

#Mage Knight: Ultimátní edice a mnohé další…

Přestože tyto hry milujeme, tak bychom chtěli zkusit něco nového, něco co nás alespoň něčím překvapí.

Proto bych vás poprosil jestli byste si našli čas a zkusili mi něco doporučit dle těchto specifikací:

  • Hráč hraje za 1 postavu (nikoli klan či národ)
  • Ke hraní není nutná aplikace
  • Hra může být komplexní, ale né přeplácaná (Hodně mechanik splácaných do sebe =/= komplexní hra)
  • Herní doba do 3 hodin
  • Žánr spíše Fantasy (Ale nemusí)
  • Coop / Semi Coop (Rozhodně né čisté PvP)
  • Neobsahuje deckbuilding jako primární mechaniku

a nebo zkuste střelit nějakou co vás baví a myslíte si, že má herní mechaniku, která stojí za to.

-------------------------------------------------------------
*** Being supportive can go a long way to making an individual’s day a much better one.

9.1.2024 17:12:41

Za sebe musím říct, že tenhle žánr bytostně nesnáším, protože podle mě nic stupidnějšího a otřepanějšího snad ani mezi deskovkami neexistuje, přesto bych poradil jednu, u které jsem se překvapivě bavil.

Konkrétně se jedná o #Runebound (Third Edition) . Tahle hra má zajímavý a neotřelý soubojový systém, bohužel mi moc dobrý nepřišel pohyb založený na hodu kostek. A taky se kromě bazaru asi už nedá sehnat.

*****
Too old to Rock'n'roll, too young to die.

9.1.2024 17:20:45

@zacinajici zrovna v Bloodborne je nezanedbatelný prvek deckbuildingu

-------------------------------------------------------
Jakmile nejde hrát za modré, není to dobrá hra :)

9.1.2024 18:34:47

@ondaR_OL zadání nebylo, že tam vůbec nesmí být, ale že nemá být primární. Zde pro mě není primární, primární je pro mě třeba v #Pán prstenů: karetní hra  (revidované vydání). Ale OK, třeba to chápu špatně. Chtěla jsem jen “zkusit střelit nějakou co mě baví a myslím si, že má herní mechaniku, která stojí za to”.

9.1.2024 22:39:01

@zacinajici Jen jsem upozorňoval na to, že tam DB je a hraje nezanedbatelnou (ale ne hlavní) roli. Samozřejmě jinak maximalní souhlas, Bloodborne je boží a v ostatním by zadaní na 100 % splňoval.

-------------------------------------------------------
Jakmile nejde hrát za modré, není to dobrá hra :)

9.1.2024 22:48:25

@bounty - za mě z coop kampaňovek jednoznačně tyhle:

  • #ISS Vanguard - sice sci-fi, jedno hraní balancuje kolem 3h a obsahuje drobný prvek deck-buildingu (na misi si každý hráč vždy vybere z cca 21 karet, které vezme a které ne, karty tvoří pouze doplňkový mechanismus), ale za mě jednoznačně top z kampaňových her. Dalo by se přiřovnat k sérii Mass Effect v deskové podobě. Na jaře v češtině od Albi.
  • #Trudvang Legends - severská mytologie, herní mechanismy vlastně žádné terno, ale z toho co máme odehráné, tak velice podařený příběh a krásně graficky zpracované (ilustroval Paul Bonner). V retailu pouze ENG, na jaře by měla dojít druhá vlna z KS, tam nevím, jak to v retailu bude.
  • #Etherfields - snový fantaskní svět, velice originální vizuál a zajímavé mechaniky, vtahující příběh. Točí se kolem karet a malinko deckbuildingu tam je, ale nestojí to na tom. Tento rok taky česky od Albi (včetně revidovaných pravidel 2.0 od Awaken Realms)
  • #Robin Hood a jeho dobrodružství - menší a kratší hra, ale dá se odehrát i víckrát, originální prvek pohybu a práce s mapou. Baví nás dost. Česky v retailu.

Další “honorable mentions”:

  • #Cesty osudu - fantasy, scénáře se dají hrát separátně, sice se hraje proti sobě, ale jde především kdo v hlavním příběhu svou část odhalí co nejdříve. Česky od REXHer.
  • #Isofarian Guard, The - obrovská epická fantasy hra (pouze pro 2), uvažoval jsem o ní, je to údajně velice povedené se spoustou prvků (příběh, open world exploring, crafting…), ale já bych to do konce života nedohrál
  • #Elder Scrolls: Betrayal of the Second Era, The  - zatím věc budoucnosti. O prázdninách 2023 běžela kampaň na KS, FitB přislíbilo vydat česky.

10.1.2024 00:40:46

#Divinity Original Sin the Board Game zrovna začala chodit backerům v CZ a já jako jeden z nich v nívidím velmi dobrou hru.

Pokud se vám zdá situace zcela bezvýchodná, vzpomeňte si na humry v akváriu na palubě Titaniku...

10.1.2024 02:00:36

divím se že tu ještě nezaznělo #Too Many Bones 

10.1.2024 07:10:20

IN

A kral vseho #Kingdom Death: Monster :)

----------------------
Majitel liščí krabice

10.1.2024 07:35:07

@bounty Nás fakt bavil deskový #Assassin's Creed: Brotherhood of Venice . Splňuje zadání ve všech ohledech, jen je to takové historické fantasy :) Nejvíce nás bavilo příběhové pozadí kampaně a to, jak různorodé uměly být cíle jednotlivých scénářů. Na youtubu KubrtvsAnet jsem o něm teď točila povídání, kdyby tě to zajímalo více, popř. Kubrt hru ve svém vlatním videu před pár měsíci i přímo ukazoval.

10.1.2024 08:58:00

Pokud hledáš opravdu výzvu, tak tu ještě nezazněla série Tainted Grail ;)

10.1.2024 09:57:03

Mě moc bavilo když jsme s kámarády hráli #Chronicles of Drunagor: Age of Darkness 

Je to jak popisuješ, dungeon crawler s vývojem postavy, ale hlavně tam systém dveří pěkně simuluje aplikaci, i když ta se tam taky dá použít pro větší variabilitu (tzn nikdy nevíš co je za dalšími dveřmi)

Ale nejvíc se mi tam líbil systém používání schopností a skillů - máš kostičky určitých barev k dispozici, některé skilly vyžadují určitou barvu kostičky k aktivaci (tím ji jakoby zaplácneš a dokud neuděláš refresh, který ti ty kostičky zase stáhne zpět do zásoby, tak ten skill nemůžeš znovu využít, zároveň ale ten refresh zaplácne jeden ze skillů černou kostkou které se špatně zbavuje. 

Jinak je to klasické probíjení se potvorami a házení kostkou, ale to přemýšlení a plánování, na které těch pár kostiček co mám k dispozici využiju a pak ještě který si zamknu na delší dobu bylo za mě dost zajimavé a bavilo mě.

11.1.2024 12:42:51 | Upraveno autorem (porovnej)

Shadows of Brimstone

11.1.2024 13:01:57

Vybíráme z Bazaru

Imperial Settlers (EotN): Wrath of the Lighthouse
Imperial Settlers (EotN): Wrath of the Lighthouse
Akt. cena: 325 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas