Smíšený les - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2–5
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Zvířátka
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Kosch
Rok vydání: 2023
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy

Jsem zvědav, kdo se toho u nás chytne (nedokážu si představit, že to tu nikdo nevydá). Hra je skvělá, žádné složité efekty, ale je tam geniální mechanika, kdy karty, kterými člověk platí za vyložení karty, jdou na “mýtinu”, kde jsou dostupné pro všechny (do limitu 10ti karet, kdy se mýtina vyčistí, což je také důležitý strategický prvek). Takže člověk musí sledovat ostatní a pořádně se rozhodovat, čím bude platit (placením správných karet lze získat bonus, ale může to zároveň nahrát ostatním). Navíc konec je dost nepředvídatelný, člověk ví, kdy ho začít očekávat, ale pak je tam velké rozpětí.

Bodování je většinou docela tématické - vlci vám dají hodně bodů, když máte hodně vysoké, atd.

14.9.2023 13:58:53

Taky doufám v české vydání. Po Kaskádii, Divočině a dalších uvítám hru z nám bližšího prostředí prostředí. Mýtina mně nezaujala mechanikou překrývání karet. Líbí se mi ta volba kterou stranu karty použiju a kterou zakryju.

Jediné čeho se trochu bojím je jestli na karetní hru nebude zabírat přiliš místa. cca 10 karet stromů na hráče plus k nim přiložené karty už je docela dost karet.

14.9.2023 15:21:35

Předpokládám, že jsi hru nehrál-mýtina z mé zkušenosti je to,proč tahle hra funguje tak dobře-plno karet boduje skrze určité karty nebo spouští bonusové efekty- díky mýtině člověk nemusí spoléhat na náhodu balíčku(nebo naopak musí, když mu tam soupeři nedají potřebné karty).Ty karty rozdělené na 2 části zdvojnasobuji šanci, že se to bude někomu hodit. A nakonec braní z mýtiny nepřibližuje konec hry, což v poslední třetině buduje napětí, kdy hráči, co se cítí vepředu, berou z balíčku, a ostatní se potí a berou radši cokoli z mýtiny,aby stihli zahrát, co potřebují.

14.9.2023 17:05:12

Mýtinou jsem myslel hru Na louce, ale spletl jsem jméno :). Ta má také nám bližší prostředí. 

Forrest shuffle jsem včera zkusil jako hotseat na BGA a první dojem dobrý.

14.9.2023 18:02:02 | Upraveno autorem (porovnej)

Zase je to sólo hrané ve více lidech? Achjo, takové hry fakt nemusím.

Kdyby se to hrálo na společný les a body se počítali průběžně a ne až na konci, tak bych tomu dal i šanci, protože mechanika karet a vizuál jsou fakt pěkné.

27.10.2023 07:39:03

Tím,jak platíš kartami do společného banku, kde si tu kartu mohou protihráči vzít, tak to fakt sólo není. 

27.10.2023 10:20:34

Tormentr no, je tam fakt minimum interakcií (v podstate akurát spolu vytvárate “alternatívnu” kopku kariet, odkiaľ si môžeš zobrať kartu do ruky). Ale mne sa mechanika (a téma) hry páči, preto fakt minimálna interakcia u mňa vôbec nevadí :)

29.11.2023 21:31:24

Zkusil jsem na BGA, není to špatné, ale po pár hrách mám pocit, že je tam jedno nejsilnější kombo - spárkatá zvěř a vlci. Jiné kombinace se tomu bodově ani nepřibližují. Máte to stejně?

22.3.2024 08:26:16

Tvrdí se to. Já jsem vyhrával i bez toho a obecně platí, že soupeři by měli všechna komba co nejvíce narušit. Ale když to přijde, tak to přijde. Zkoušel jsem na BGA i s rozšířením, které více posiluje ostatní komba, tam myslím, že tento problém vymizí. A hlavně posiluje motýly, kteří jsou v základu slabí. 

22.3.2024 10:58:45

Teď je otázka, jestli BF udělá rovnou i to rozšíření. @Michal-BF ?

22.3.2024 16:52:29

Zaujalo mě hodnocení na nithranie. Bohužel si to ale neumim nějak představit. Jeden si řekne ze sbírá vlky a vysokou a druhej motýle a něco. No a pak ližou a čekají na konec. Něco mi uniká? V čem je ten twist, ze je to super? Mýtina je fajn nápad, ale nemění to, co jsem napsal. V čem je to dobre?

22.3.2024 19:18:27

@jerryNBK No právě mýtina je ten twist. Bez toho by to bylo, jak píšeš, ale skrze mýtinu nemůžeš ignorovat, co sbírá ten druhý. Na ruce taky můžeš mít jen 10 karet, ten limit nesmíš překročit, takže je to i tom sledovat, jak na tom kdo je a kdy jde třeba ty karty hrát bezpečně,aby si je soupeř nedobral. Taky jediný způsob (kromě medvědů), jak se zbavit karet,je je zahrát, takže hráči jsou nuceni něco pustit. Navíc je tam dost napínavé, kdy hra vlastně skončí. Samozřejmě ta hra není o nějaké velké strategii, hraješ to spíš na pravděpodobnost vítězství, ale přijde mi, že skrze mýtinu to vtáhne všechny hráče u stolu.

23.3.2024 09:46:09

@Herald uvidíme, jak se bude dařit základní hře. Minimální náklad je stejný pro základní hru i rozšíření a hned ze startu to prostě 1:1 vyrábět nejde, když rozšíření se obecně prodávají v poměru 1:6-1:3. Když si hra zaslouží dotisk ,tak už je nějaká vize, že se na trhu usadí na dýl, a pak má smysl to rozšíření udělat.

Michal Ekrt | Board Games Brand Manager
ADC Blackfire Entertainment s.r.o.

25.3.2024 16:44:30

@Herald Rozhodně existuje několik “silnějších” strategií, vlci/jeleni jsou jednou z nich. Ale zase se to dá celkem snadno soupeři podchytit a překazit Za mne jsou třeba ještě silné kuny (zejména ve větším počtu), dá se celkem hrát i na lišky a zajíce. 

Obecně je ta hra zase takové multisolitérní puzzle s twistem skrze mýtinu, kde přece jen omezeně interagovat s protihráčem (rozuměj kazit mu to) jde. 

--------------------------------------------------------------
Deskoherní překladatel, deskogeek a Magic: the Gathering veterán
https://www.facebook.com/thargeliondoupe

26.3.2024 09:33:57

Je nutno ještě dodat, že ve větším počtu hráčů se síla jednotlivých strategií značně rozmělňuje - prostě se snižuje šance, že to všechno přijde vám.

26.3.2024 12:00:24

@UmmA Neřekl bych, že se rozmělňuje tolik. Stejně s velkou pravděpodobností vyhraje prostě ten, komu sudokopitníci a vlci přijdou, takže tahle strategie prostě nevybalancovaná oproti ostatním je. Když nějaký z těhle zvířat má člověk možnost vzít, prakticky vždycky se vyplatí to udělat (i když z toho důvodu, aby je nedostal někdo jiný). Neříkám to jako nějakou pro mě zásadní kritiku, baví mě stejně docela dost. Ale docela to imo snižuje dobu, za jakou se ohraje, což je u těhle her s milonem karet a kombinací trochu škoda.

26.3.2024 17:10:36

@Slouha Moc her za sebou nemam(cca 10),hraju primárně ve 3-4 hráčích a neměl jsem pocit, že by vlci byli takový problém. Někdo to počítal, že se to výrazně láme, když má někdo víc jak 5 karet kombinace vlci a sudokopitnici, což se ve vyšším počtu hráčů nestává, pokud to lidi hrají rozumně. Ve 2 mě někdo rozdrtil ne vlky,ale kombinací preslicek a obojživelníků, prostě mu to přišlo. Když to někomu bude chodit, tak s tím prostě nic neuděláš a ani mu nemusí chodit vlci.

26.3.2024 17:58:37

Vybíráme z Bazaru

Karak
Karak
Akt. cena: 600 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas