RobotiCS - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: ADC Blackfire Entertainment
Autoři: neuvedeno
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře


Upozornění na pofidérní hodnocení hry

Jenom bych chtěl upozornit, že tato hra má více než zajímavé maximální hodnotitele, kteří se evidentně přihlásili pouze na to aby ohodnotili tuto hru maximálním hodnocením a to vše po oprávněných negativních reakcích hráčů. Navíc samotný tvůrce také hodnotil maximálně. Krom toho je kolem této hry vedena imho dost nefér kampaň ze strany tvůrců. Stačí se podívat sem na komenty pana autora a jeho nasazených opěvovatelů: http://www.deskofobie.cz/recenze-robotics/

Vím že se tímto vláknem snižuji na úroveň pana tvůrce hry, ale tak nějak mi to nedalo, když vidím jak může nefér hodnocení zkreslovat. Jde mi hlavně o informovanost případných zájemců, aby věděli do čeho půjdou, protože právě od toho jsou zatrolenky. Neměli by sloužit jako pouhá reklama. Tvůrci hry přeji úspěch, ale pouze tehdy, když pochopí, že lež, arogance a sobeckost nepatří do světa deskových her, ani do "normálního" života.

29.2.2016 04:47:48

tvůrce je chudák
nic víc,nic míň howgh

ale přece jenom hodnotit si svoji hru ,pane bože to seš po lobotomii

29.2.2016 07:51:19 | Upraveno autorem (porovnej)

spam
autor článku má obavu, aby se mu v soukromých zprávách nerozjela diskuze na na DF. Že se pod článek nepodepsal. Koukal jsem na hodnocení hry v pátek. Bylo tam 2 a půl hvězdy a 5 hodnotitelů, teď je tam 3,5 hvězdy a 21 hodnotitelů

29.2.2016 08:04:15 | Upraveno autorem (porovnej)

Trapná situace
Je to ubohost, co se děje a jak se chovají autoři hry. Smutné je, že tímto chováním v podstatě snižují i věrohodnost ZH, když cíleně ničí objektivnost hodnocení.

Autoři si asi neuvědomují, že si tímhle chováním sami škodí. A to tak, že hodně. Osobně to vnímám tak, že autoři svému produktu nevěří. Nepovažují ho za natolik dobrý, aby za sebe mohl "mluvit" sám. Uchylují se tak ke lžím a manipulacím, aby svůj výtvor podsunuli lidem. Na ty, kterým se nelíbí plivou, ostatní obelhávají falešným hodnocením a vykonstruovanými příspěvky. To je cesta do pekel...

Být autorem, zamyslím se nad tím, jak si sám škodím a omluvím se. Nervy můžou ujet každému. Dá se pochopit, že ho vývoj stál úsilí a kritiku snáší špatně. Tudy ale cesta nevede.

Já osobně bych momentálně tuto hru nekoupil ani kdyby byla sebelepší. Pokud mi autor musí podstrkovat lži a falešné hodnocení, nemám důvod ho podporovat.

Zakončil bych to lidovým rčením: houpat nás můžete takhle (naznačujíc pohyb rukou dopředu a dozadu), ale takhle už rozhodně ne (pohyb rukou se změnil ze strany na stranu).

EDIT: ještě bych se rád autorů zeptal, jak hodlají pokračovat dál? Až se po vytvoření dostatečného počtu fiktivních účtů hodnocení dostane na 4,5 hvězdy. Bude to pro vás dostatečné, nebo hodláte ničit i hodnocení konkurenčních her negativním hodnocením. Falešných účtů na to budete mít dostatek... A co dál?

29.2.2016 09:00:23 | Upraveno autorem (porovnej)

nějaká to chyba...
aitorem vlákna jsem já... buď jsem se zapomněl přihlásit, nebo se spíš stala nějaká chyba v systému

29.2.2016 09:25:41

...
Trapné to je, ale nemyslím si, že by to dělali autoři uvědoměle (myslím tu manipulaci a lži jak píšeš, což bych v tom neviděl). Prostě ba naopak té hře tolik věří, že ji budou hájit a bránit za každou cenu. Jsou to ty pověstné růžové brýle a z pozice autora čehokoli je velice snadné do této propasti spadnouát...

Je to spíš smutné - celé se to krutě nepovedlo a mrzí mě to i za autory, protože nejvíc tim asi bude trpět sama hra. Snad se to brzy uklidní a vrátí do normálních kolejí.

29.2.2016 09:28:22 | Upraveno autorem (porovnej)

můj názor
Nemůžu si pomoct, ale já v tom manipulaci a lži prostě vidím. Pokud někdo opakovaně (ne jednou, ne dvakrát, ne třikrát...) vytváří účet, pod kterým udělí plné hodnocení, tak tím přece to hodnocení záměrně manipuluje. Jasně, lži to z pohledu hodnotitele nejsou, protože on tomu věří. Obecně se to ale za lež dá označit.

A jak jsem psal. Pokud si autor chce zachovat aspoň špetku důstojnosti, tak by měl přiznat barvu a omluvit se. Falešné hodnocení se případně smaže všechno bude ok.

Je to strašná škoda...

29.2.2016 09:46:27

...
Hra má celkem věrné tvrdé jádro. Třeba po kampani na DF si prostě každý zde vytvořil účet a hodnotil dle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Přezdívka asdfg mi je třeba nějak povědomá. Tu už jsme určitě někde viděl.

Myslím, že Zeus určitě vidí, z jaké šlo hodnocení IP adresy. Pokud bude u všech stejná, tak to už trochu zavádějící bude. :)

29.2.2016 09:56:10

...
Já věřím tomu, že hra má svoje fanoušky (i mě přišla zajímavá) a věřil bych i tomu, že ji chtějí podpořit. ALE, přijde mi krajně nepravděpodobné že v tak krátkém časovém horizontu se jich najednou tolik mobilizuje a hlavně všichni udělají totéž - tedy zaregistrují si tu nový účet, hře dají maximální hodnocení a odejdou. Navíc se tak stalo po tom, co se DF objevil komentář, že zde má hra od hráčů poměrně nízké hodnocení. To je prostě už moc náhod najednou a hlavně v moc krátkém čase.

Co se IP adres týče, je to určitý ukazatel, ale ani tomu se nedá úplně věřit. Já právě v tuto chvíli můžu použít cca 5 IP adres bez toho, abych musel jít přes nějakou anonymní proxy v internetu. Pokud bych chtěl víc, použiji právě anonymní proxy. Další level je TOR... Toto všechno je schopen udělat i běžný uživatel, který se jen zeptá googlu jak obejít logování IP... To jen tak na okraj ;)

29.2.2016 10:26:14

názor
Sorry za delší příspěvek :)
Předem říkám, že jsem se 22.2. zúčastnil turnaje (Robošampionátu). Když hra vyšla, pokukoval jsem po ní (deckbuilding já rád + české autory rád podpořím). Když vyšla informace, že bude turnaj, hru jsem pořídil a řekl si, že aspoň budu mít příležitost ji zahrát. Autory jsem předem neznal, ale seznámil jsem se s nimi a trochu popovídal až na turnaji.
Nemyslím, že by zdejší hodnocení byla "lež", to je poněkud silné tvrzení. Jsem přesvědčen (i když jsem vždy byl trochu naivní), že si autoři ty účty netvoří sami - pouze vyzvali své kamarády a známé, aby zahlasovali (na turnaji totiž bylo 15 lidí a myslím, že tak 1/2 až 2/3 byli kamarádi/známí autorů, kteří se zde teď přihlašují a hlasují). To už manipulace je, ale nevidím na tom tolik špatného, i když je to trochu pofidérní. Shodneme se, že rozhodně není vhodné, aby si autor hodnotil vlastní hru. Že autor na facebooku napíše výzvu pro své fanoušky, aby hru ohodnotili nebo zareagovali na recenzi, tak na tom už nic moc není.
Bohužel ale autoři úplně špatně uchopili recenzi od Deskofobie a rozhodli se proti ní bojovat, což dělají až nevybíravě (resp. někteří jejich kamarádi). A hře tím opravdu dělají medvědí službu.
Závěrem: Jako nezaujatý hráč jsem ze situace kolem téhle hry zklamaný. Zbytečně se zde deskoherní komunita (tím nemyslím autory a jejich kamarády) vůči této hře vyhranila, za což si autoři můžou především sami. Přitom ta hra by si šanci zasloužila (jo, samozřejmě pokud někoho deckbuilding nebaví, tak ho asi hra nezaujme).

Jinak mé hodnocení hry (dávám 4*, hra mě baví a jsem rád, že jsem na turnaj šel, ale hodně přimhouřím oči nad kvalitou komponent):
Kvalita komponent (karet, žetonů) je nic moc, jak jsem tu psal i v jiném vláknu, ale to se autoři pokusili vysvětlit, a já jsem ochoten to akceptovat a neřešit (karty lze obalit, žetony nahradit třeba kostkami).
Nedostatečná pravidla beru jako velké mínus, které zpočátku autoři zbytečně bagatelizovali, teď už myslím obrátili a vědí, že udělali chybu (ale moc to nahlas nepřiznávají), kterou se snaží napravit. Po přečtení základních pravidel lze hra hrát celkem bez problémů, pokud má někdo s deck-buildingem zkušenost. Ale teprve po přečtení Pokročilých pravidel z netu začne být spousta mechanik jasnějších (ale mělo to být v základních pravidel).
Různé odlišnosti od klasického deckbuildingu, které Petr v recenzi spíš pohaněl, tak mi přišly naopak zajímavé. Třeba, že hráč kupuje karty a dává je na dobírací balíček dává do hry větší dynamiku. Na druhou stranu protihráč vidí, co hráč koupil a může se na to i trochu připravit. A hru to zrychluje (což někomu nemusí vyhovovat). Na druhou stranu s trochou zkušenosti se proti tomu opravdu dá bojovat. Nakonec hodně her na turnaji skončilo před časovým limitem (45 minut). Na druhou stranu je to stále deckbuilding, náhoda zde hraje roli, závisí na tom, co lze koupit, ale to funguje úplně stejně třeba ve Star Realms - tam se taky může stát, že jeden hráč od začátku nakupuje mnohem výhodnější karty než soupeř. Ale obecně to není o prvních třech kartách (i když můžou napomoct).

29.2.2016 10:38:57 | Upraveno autorem (porovnej)

recenze
recenze je subjektivní hodnocení hry......to by všichni herci,režiséři apod. se měli vždycky vrhnout a flamovat na recenzenta co jim pohaní film,hru apod? Musí být přece nad věcí a věřit,že jejich dílo,produkt,jestli je kvalitní si cestu k zákazníkovi,konzumentovi samo najde. A reakce okolo toho jsou takové proto,že život okolo deskovek je taková oáza klidu a míru a pokud někdo do toho vstoupí,jak tvrdý a zlý byznysmen ,tak herní komunita,která žije v pravdě a lásce je pobouřena

29.2.2016 11:17:33 | Upraveno autorem (porovnej)

po přečtení komentů na recenzi DF
musim jen konstatovat, že autoři podle mě prostě nejsou schopni uznat své chyby a jen se je snaží okecat, tak aby to vypadalo, že je to tak vlastně správně a že to tak bylo myšleno - půlku pravidel hned a půlku potom co se ozvu autorům a ti mi dají zbytek poté co zjistí, že jsem hru koupil (protože se jim nutně ozvu)...to je chytrý, jak ve filmech o zabijácích - půlku teˇa půlku až bude práce hotova :D:D:D
Promiňte, ale nedodat s hrou komplet pravidla je prasárna a řeči, že jste nikoho nechtěli zatěžovat dlouhým čtením je podle mě uplně zcestné... přeci když se chci hru naučit, tak si musím přečíst pravidla ať už mají 1 nebo 100 stran, a když už se hru učim ,tak se ji chci naučit celou a ne, že se naučim základ a ostatní pravidla si prostě nějak domyslim nebo najdu na netu...a nebo dokonce psát autorům... by mě zajímalo jak bych to hrál na tý horský chatě, kdybych tam neměl přístup k internetu (těžko bych si něco dohledal, těžko bych kontaktoval autory pokud bych na ně neměl tel. kontakt...), jo to by byla panečku plnohodnotná herní partie, sice bysme nevěděli jak to/co hrát, ale hráli bysme :D
Hru jsem zatím nehrál, ale už teď vím, že bych si ji nekoupil ni za 200,- jelikož materiální kvalita je mizivá a co víc, kvalita pravidel je na to evidentně podobně. A dle chování autorů bych ji nekoupil ani za těch 50,- , protože takovéto lidi opravdu podporovat nechci. Kdyby se k tomu postavili čelem a né jako ublížení chudáčci, tak by to bylo o něčem jiném, ale podle jejich přístupu k tomu budu přistupovat i já :) kamarád si ji chce pořídit, ale asi mu to rozmluvim a ještě mu (a vubec všem ostatním kámošům) řeknu ať se sem zaregistruje a dá jí minimální hodnocení :D:D:D (ne, to opravdu dělat nebudu :))

29.2.2016 12:32:38

Deskoherní komunita
Zdravím, reagoval jsem zde i na předchozí komentáře a hodím zde raději svůj poslední koment. Odpověď na Deskofobii jsem psal zbytečně emočně vyhrocenou a tak trochu si proti sobě poštval hodně lidí. Mám své důvody, ale i přesto to nebyl dobrý počin, který se mi ani nepovedlo dále dobře vysvětlit. Inu chyba, se kterou nic neudělám a zřejmě jsem ani správně nepodchytil u hry potřeby deskovkářů - jako třeba veškerá pravidla v balení apod. Recenze na deskovehry.com dává podobné hodnocení, ale jsou tam rozvedeny všechny možnosti hry RobotiCS a třeba s touto i přes podobné hodnocení souhlasím a pokusím se v rozšířeních či na webech apod vše dovysvětlit a pomoci. Chápu, že jsem až příliš rozvířil vody, ale přesto budu rád pokud hru zkusíte, byť třeba na setkání se mnou tento pátek. Pokud i tak ne, rozumím, můj post nebyl úplně nejlépe sepsaný :-/. Tomáš C. akka Snox

29.2.2016 16:18:42

...
Já si RobotiCS někdy rád vyzkouším. V pátek mi to nevyjde, ale někdy třeba jo. :)

Víš, že třeba česká deskoherní společnost dělává i v Praze pravidelná sezení s autory her, jako jste vy? Prostě s nováčky, kteří neměli moc šanci proniknout hlouběji do tvorby her, požadavků a očekávání hráčů a pod?

Dá se tam zajít ukázat hru/návrh hry, vidět čemu se věnují ostatní, dostat tam tipy na další vývoj a rozvoj... Nemuselo by to pro vás být špatné. (kdyžtak viz http://www.czechboardgames.com/). Ono testování her je celkem věda a chce to obsáhnout X rýzných typů hráčů nejlépe ve více exemplářích...

29.2.2016 16:41:08

...
Jenom podotýkám že proti hře jako takové nic nemám... ba naopak něco se mi zamlouvá, sice mi přijde nedodělaná, ale zkusit jsem ji chtěl... jen mi je vážně líto dvou věcí. Že za prvé si tu hru z principu už asi jen tak nezkusím a za druhé, že jak píše jendator, se objevuje manažerské a průrazné jednání ve světě deskových her čím dál tím častěji. Deskovky jsou o komunitě, o vzájemném pochopení, o smíchu a radosti. Proto je všichni máme rádi. Jdětě někam s "já chci o deset táců víc! Chci být nejslavnější!" Tohle platí třeba pro jiné odvětví byznysu, ne do deskovek.

Na závěr jenom řeknu, že bych to rád uzavřel. Tvůrce hry se vážně asi jenom přehmátl a jako lekce mu to imho bohatě stačilo. Nezakládal jsem to vlákno kvůli tomu (viz první příspěvek), ale fakt je takový, že jsem tím pobouřil proti němu pár dalších lidí. Tímto bych rád oznámil, že to nebyl záměr, prostě jsem jenom nechtěl ze zatrolenek nějakou reklamu.

29.2.2016 17:57:13

Snox a omluva
Snoxi,
omlouvat se tady asi můžeš za cokoli, ale bylo by asi na místě si zrušit plné hodnocení u své hry - to je trapnost a ubohost...

2.3.2016 14:25:34

hodnoceni
Apeluji na smazaní profilů kde autoři uměle navyšují průměr hodnocené hry.

Ffalka

xxxxxxxxxx

Pecková hra, která nabízí spoustu možností stylů hraní. Jednoduchá, nápaditá a hlavně ryze česká, takže k ní není potřeba ani slovník...

ifranckie

xxxxxxxxxx

Je to proste super hra, plno strategii, pekny obrazky, proste vsechno

franckie

xxxxxxxxxx

bombova hra

KarS

xxxxxxxxxx

konor

xxxxxxxxxx

kompot123

xxxxxxxxxx

Eledor

xxxxxxxxxx

asdfg

xxxxxxxxxx

fakt dobrá hra

Fox_in_soxx

xxxxxxxxxo

13.3.2016 06:33:22

avantara
otázka, jestli jsou to autoři, nebo provokace, ale každopádně je to demence...

13.3.2016 12:57:42

avantara
A ty jsi už hru hrál(a)? Tvé hodnocení nevidím...
Jděte už s tím honem na čarodějnice někam.

Autor zde hru hodnotil, což beru, že není košer, ale ostatní nicky nejsou založené autorem. Jaký je důvod mazat hodnocení lidí, kteří hodnotí jinak, než si myslí "většina" deskohráčů? Co to je za logiku? To jako když má někdo jiný názor než já, tak jeho názor je potřeba smazat?
Autoři na FB požadali své kamarády a známé, aby tady hru ohodnotili a tohle z toho vzniklo. Samozřejmě se to někomu nemusí líbit, sám jsem z toho trochu na rozpacích, ale to je asi tak všechno, co proti tomu můžeme mít. Ti lidé hru hráli, udělili hodnocení podle svého názoru, i když hodně nekritické, protože očividně chtějí podpořit autora (jiná otázka je, zda se to daří).

Už bych tady tohle téma neřešil, je to zbytečné. Za sebe beru jako závěr této diskuze, když se autor omluvil. Není třeba se v tom víc šťourat po dalších 2 týdnech.

13.3.2016 17:39:37

Duirin
S takýmto názorom sa mi nedá nič iné než nesúhlasiť. Hodnotenie je zmanipulované a to je to podstatné, myslím že vôbec nie je jedno že kto to hodnotil.

13.3.2016 18:32:12

stOKYi
Pokud je to tak, že se prostě seběhli fanoušci hry a dali ji nekriticky vysoké hodnocení, pak to není nic neobvyklého.

Fanošuci už prostě bývají takoví. Navíc to stačilo jen na celkové skóre 3/5...

13.3.2016 21:27:00

...
jde o to, že ro není proti žádným pravidlům.. nelze zakazovat názory druhých, byť jsou něčím nebo někým podnícené či dokonce zmanipulované. Stále jsou to názory. Z morálního hlediska se mi to vůbec nelíbí a proto jsem na to upozorňoval, ale z toho pravidlového je to zcela v pořádku.

13.3.2016 21:30:46

Duirin
nevím, jakou motivaci měl avantara, ale když jsem si ty profily rozklikl, jsou zaregistrovány všechny před 14 dny a od té doby tu nebyli. Ve starých dobách Duny Online a Webgame existovalo pro takové loginy krásné označení "mulťák" (zejména třeba nápadité nicky "franckie" a "ifranckie"). Takže za mě je to otázka na Dia (který má bohužel momentálně trochu míň času). Toť vše a za mě můžeme diskuzi taky uzavřít.

13.3.2016 21:39:11 | Upraveno autorem (porovnej)

Abe

Manipulace z obou stran
Zdravím :)

Hru mám, necítím se jakkoliv zmanipulovaný, hře jsem v euforii dával 5/5, dnes dávám 4/5. Ten 1 bod dolů dávám čistě za technické nedodělky, hře jako takové nemám co vytknout. Dneska jsme hráli ve 3 hráčích a byla to super zábava. Ve 3? Kolik takových her je? Pokud si někdo myslí, že jsem naivka, prosiiiiiiim, ať si klikne na můj profil a podívá se, jaké hry hraji.

Hodnocení této hry je zmanipulované (alespoň tak to na mě působí). Začalo to skalními zastánci Petra z Deskofóbie, kteří této hře "naložily" a snažili se jí potopit, stejně jako Petr. Je docela pochopitelné, že se nejspíš angažovali autoři a poprosili svůj okruh známých, aby reputaci jejich hry naopak trochu vylepšili. Máslo mají obě strany. Jak může hodnotit hru někdo, kdo ji vlastně ani nehrál? Jenom díky recenzi?

Děkuji :)

13.3.2016 21:59:35

...
Nezačínejme s tím znovu. Tohle je imho uzavřené téma a čím víc se bude diskutovat tím víc se ublíží hře... i když negativní reklama také reklama.

13.3.2016 22:52:34

abe
abe: ". Začalo to skalními zastánci Petra z Deskofóbie, kteří této hře "naložily" a snažili se jí potopit, stejně jako Petr." ale no tak :-)

14.3.2016 08:06:36

Vybíráme z Bazaru

WTS: MIND MGMT: „Hra“ o psychické špionáži
WTS: MIND MGMT: „Hra“ o psychické špionáži
Akt. cena: 1125 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas