Plyšová hlídka

xxxxxxxxxo hodnoceno 209x (Seznam vlastníků)

Plyšová hlídka - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 7 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Fantasy, Zvířátka
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Jerry Hawthorne
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Co má přednost?

Ahoj, chtěl bych se zeptat na posloupnost událostí při hraní. Ve fázi akcí se často stane, že se vyřeší nějaký problém a přechází se na další odstavec v knize příběhů. Dokončujete v tomto případě tah hráče a až potom čtěte daný odstavec? Nebo má přednost kniha příběhů?

Příklad: Příběh 1 - všechny postavy se dostaly do vlaku a měli by teda pokračovat na další stranu. Kdybychom však dokončili tah hráče, tak by nastala pohroma a vlak by ujel.

Děkuji
12.7.2020 20:11:52 | Upraveno autorem (porovnej)

mh

Obecně je při přechodu na další stránku potřeba nejprve dokončit tah hráče
Nám se tedy do vlaku dostat nepodařilo ani jednou (hrál jsem to se dvěma různými skupinami), takže tuto konkrétní situaci nemůžu posoudit.

Původně jsem chtěl napsat, že bych to bral „selským rozumem“ a že přednost má to, co nastalo dříve (tedy všichni plyšáci jsou ve vlaku, tak okamžitě přejděte na další stránku).

Ale pak jsem zalistoval pravidly a na straně 7 je odstavec OPUŠTĚNÍ MAPY: „Máte-li ukončit hru na dané stránce a přejít na jinou, dokončete nejprve tah aktivního hráče (pokud není výslovně uvedeno jinak).“

Obecně je to tedy jasné - na další stránku lze přejít až po úplném dokončení tahu hráče.
(* Pozor, to se týká pouze přechodu na další stránku. Při přechodu na další odstavec se prostě jenom přečte a vyhodnotí další odstavec a tah aktivního hráče se pak normálně dokončí a pokračuje se tahem dalšího hráče.)

Ale co konkrétní příklad? Kniha příběhů říká: „Jakmile jsou všichni plyšáci ve vlaku, přejděte...“ A teď otázka: Je výslovně uvedeno jinak? Ruší text „jakmile jsou všichni plyšáci ve vlaku“ výslovně pravidlo „dokončete tah aktivního hráče“? Podle mě výslovně rozhodně ne, takže bych to viděl tak, že se musí tah hráče dokončit, tzn. že po jeho konci dojde k pohromě. Pohroma říká, že vám vlak ujel. Jenže v tu chvíli už v něm byli všichni plyšáci. Text pohromy v odst. 7-3 je podle mě určen pro případy, kdy ve vlaku nejsou všichni plyšáci. Když v něm jsou všichni, vlak jim logicky nemůže ujet. Tohle je asi takový folklor u her Jerryho Hawthorna. Občas prostě dojde k situaci, která si v pravidlech protiřečí. V tomto konkrétní případě bych opět zapojil selský rozum: Jestliže jsou všichni plyšáci ve vlaku, nemůže jim ujet. Proto bych tah sice dokončil, ale efekt pohromy neprovedl a pokračoval, jako když jsou všichni plyšáci ve vlaku.

13.7.2020 11:31:32 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Tumult Royal
Tumult Royal
Akt. cena: 210 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas