Marco Polo II - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Daniele Tascini
Simone Luciani
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

„Marco? Povídám: Marco?!“

„Polo!“

echolokační hra

Cesta Marca Pola, která byla tématem původní hry, neskončila jeho vítězným příjezdem do Pekingu. V tomto epickém pokračování se budete moci vydat ve službách chána zpět na západ, abyste se z nejvzdálenějších koutů jeho říše vrátili obtěžkáni bohatstvím a ověnčeni slávou. Putování vám do cesty postaví jedinečné výzvy, nové a rozmanité akce, nové možnosti bodování a nový druh zboží: vzácný a drahocenný čínský nefrit. Ve hře se samozřejmě setkáte i s důvěrně známými prvky, jako je plnění kontraktů a návštěvy měst, za něž získáte odměny.

Příprava hry:

Příprava hry nějaký čas zabere – kromě vytvoření hromádek surovin, velbloudů, peněz, karet a pečetí trvá zejména příprava herního plánu: na pole měst se umísťují v různých kombinacích destičky měst, kontraktů a obchodních stanic či akční karty. Jakmile se i samotní hráči vybaví svojí herní deskou a potřebnými počátečními komponenty (kostky, figurky, velbloudi), zvolí si postavu a vyberou jednu ze tří karet osobního cíle.

Průběh hry:

Hra probíhá v pěti kolech, během kterých se hráči střídají v tazích. Hráči nejprve hodí svými kostkami (nízké hody lze do určité míry kompenzovat mincemi či velbloudy stejně jako v prvním díle) a střídají se v tazích – ve svém tahu mohou umístit právě jednu kostku (či skupinu kostek) na zvolené akční pole a předtím či poté vykonat libovolný počet pomocných akcí. Na určitá pole lze navíc po uhrazení poplatku položit kostky na kostky jiné barvy již v tomto tahu umístěné. Jakmile všichni hráči použijí všechny své kostky, končí kolo. Na konci pátého kola potom končí celá partie a nastává závěrečné obodování a vyhodnocení.

Dostupnými akcemi jsou:

  •     chánova přízeň (zisk peněz a velbloudů)
  •     obchodní knihy (zisk zboží či směna zboží za nefrit)
  •     cechovní pečeti (umožňují cestovat po určitých vodních trasách a po vylepšení přináší bonusy na začátku kola)
  •    uzavírání kontraktů (kontrakty se dají plnit v průběhu hráčova tahu odevzdáním uvedeného zboží a inkasováním odměn - vítězných bodů a zpravidla i dalších bonusů - zisk dalších kontraktů, cestování, atp.)
  •     cestování - přesun po mapě a stavba obchodních stanic (a zisk bonusů měst, kontraktů a městských akcí)
  •     akce městských karet (zisk surovin, kontraktů či bodů, cestování)

Konec hry:

Konec hry nastává po pátém odehraném kole. Poté proběhne krátké závěrečné vyhodnocení, kde se nově hodnotí i počet navštívených unikátních měst. Hráč, který získá v součtu nejvíce vítězných bodů, se stává vítězem.

Shrnutí: Střední až komplexnější eurohra s nízkým vlivem náhody a nízkou mírou hráčské interakce. Vylepšená a přístupnější verze hry Marco Polo, se stejnými mechanismy, tj. dice-placement (pokládání kostek na akční pole). 

 

Autor: PJ

Mini a promo rozšíření (1)

Další názvy této společenské hry

Vybíráme z Bazaru

Port Royal: Big Box
Port Royal: Big Box
Akt. cena: 494 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas