Le Havre - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 150 min
Herní svět: Současnost
Herní kategorie: desková hra, budovatelská, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: 999 Games
Lookout Games
MindOK
Ystari Games
Autoři: Uwe Rosenberg
Rok vydání: 2008
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Mít či nemít ve sbírce?

Mám rád Eurohry. Je dobré mít tuto hru nebo je již zastaralá? Uvažuji primárně o hře ve dvou hráčích. Díky.

6.3.2023 16:32:28

@stana  Za mě zastaralá není a výborná je stále. Stejně jako třeba Agricola. Zrovna ve 2 hráčích ale úplně nevynikne. Ve 3 je mnohem lepší.

6.3.2023 16:59:13

Agricola s rozšířením Farmers of Moor mi přijde lepší. Ale pokud máš v bytě místo, pořídil bych si Le Havre taky. (mám většinu Rosenbergových her)

6.3.2023 17:06:36

Le Havre elegantně vyřešil problém #Agricola  šíleného doplňování surovin po konci kola. V Le Havre ve svém tahu každý dá dvě suroviny a hotovo. V Agricole skončí kolo a nastane otravné doplňování. Agricola trpí naprostou nevyvážeností karet profesí a malých vybavení, která dostanou hráči do ruky. Tady jsou budovy na stole a kdo se k nim kdy dostane je na jeho schopnostech (ale i náhodě v podobě začínajícího hráče či konkrétního pořadí budov při setupu). To jsou obrovské plusy Le Havre (nikdy jsem nepochopil, proč #Caverna: Sedláci z jeskyní okopírovala systém surovin v Agricole, místo aby využila systému Le Havre).

Ale stojí za to ji mít dneska? Pro mě už asi ne. Mám ji, nechci ji zatím prodat, ale ani ji nehraji (naposledy před mnoha lety). Agricola i Caverna mají pro mě přitažlivější téma, než Le Havre. A když už někoho nalákám na industriální hru, tak si radši dám #Brass: Birmingham . Le Havre je výborná hra, ale v záplavě her bych já osobně dal asi přednost jiným hrám.

6.3.2023 17:22:28

Svého času jsme ji s manželkou hráli opravdu hodně – nějaké nižší desítky partií to byly. Ale už dost let je jenom jednou z krabic, na kterou se nesáhlo. Určitě ne proto, že by se nám znelíbila, ale zkrátka ji vytlačily jiné hry. To však nic nemění na tom, že si ji zase někdy rád zahraju znovu. Pro mě se vyplatí ji ve sbírce mít – když už ji mám – a nezbavovat se jí. Ale jako novou hru bych si ji nekoupil. Ta konkurence je taková, že bych určitě sáhl po něčem jiném. Hra dvou hráčů funguje dobře, ale člověku je líto, že nevyužije opravdu docela slušný paklík karet, které jsou určeny pro hru ve více hráčích. Kdybys ale měl možnost pořídit tuhle hru za rozumnou cenu v bazaru, proč ne:-) 

6.3.2023 18:05:40

Ta hra je skvělá. Obzvláště pro dva, kdy kontroluju soupeře. Ano, ta hra je pořád “stejná”, ale pokaždé jiná. ALe má super gradaci, kdy ze startu jsi rád, že vezmeš 2 dřeva a ke konci se jich tam válí 10+ a nikdo to nebere. Kdy zaříznout krávy anebo je ještě množit, abych to nemusel dělat na dvakrát, páč promarněný tah ve druhé půlce hry mrzí. Klidně celé kolo stát v loděnici, aby soupeř nemohl postavit loď. Jak moc se zadlužit na úkor vzvkétajícího průmyslu….apod. Za mě nejlepší Uwe pro dva (z delších eurovek). Tisíc lidí, tisíc chutí, ale ty jednohvězdičkové recenze mi přijdou kruté :-)

Vlezl by se do 10ti her, které bych si nechal :-)

6.3.2023 19:24:48

Le Havre je jedna z prvních eurovek, které jsem hrál. Má čestné místo ve sbírce.  I když hrajeme novější hry, občas se na stole objeví. Škoda jen, že nevyšlo rozšíření Le Grand Hameau nebo revidovaná verze v češtině. Hlavně už asi nikdy nezapomenu pravidlo, že akci v budově je možné provést jen se vstupem do budovy (stejně jako nezapomenu IDKFA pro Doom :) ). Já tuto starší hru doporučuji, ale pro někoho to může být nezajímavé téma. Ve dvou hráčích v pohodě, akorát se nevyužijí všechny karty budov, ty je možné hrát až od tří hráčů a více. Rozhodně je plno novějších a zajímavějších her, ale pro tuto hru mám z nějakého neznámého důvodu jakýsi herní citový vztah :). Jak píše Cypysek, Le Havre patří mezi 10 her, které bych si nechal, a také si ho nechávám :).

6.3.2023 21:39:32 | Upraveno autorem (porovnej)

Podle mého je tohle nejlepší hra od Rosenberga. Ostatní jsem v průběhu času poslal do světa, ale tuhle si chci ve sbírce držet. Možná jsou dnes Rosenbergovi hry trošku “fousaté”, ale fanouškům eura bych jednu hru od tohoto autora do sbírky doporučil a za mě by to byl právě Le Havre. 

6.3.2023 22:43:45

Já se hry před pár lety zbavil po jedné nepovedené partii ve třech. Ve dvou mi ale stejěn přišla jednoznačně nejlepší. Za mě záleží, jestli vás za baví hry, ve kterých a) člověk často řeší nedostatek surovin, b) je docela dost interakce, ale ne nutně pozitivní, c) reálně člověk udělá jen pár akcí za celou hru, takže si musí ideálně brzo vytvořit nějakou pevnější strategii a d) je doba hraní cca 1,5-2 hodiny plus.

Ale jak tady píše @nasson, sám bych si asi taky zahrál #Brass: Birmingham.

7.3.2023 09:41:25

Jako dvojkovka je super (jedna z nejlepších), ale ve více hráčích sahám vždy radši po něčem jiném. Ve 3 a více hráčích se hra už táhne a v podstě nejde moc plánovat do předu, protože před tím, než hráč jede, tak mu někdo akci vyžere a musí přemýšlet znovu. Je hodně konfliktní. Je to dobrá hra, ale myslím, že do sbírky rozhodně není nutná. Dnes už se navíc dá koupit jen za předražené peníze. Počkal bych, jestli v budoucnu někdy neudělají nějakou grafickou reedici. 

7.3.2023 22:53:56 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Stezky slávy + Werwölfe + karty Mimoni (10 her)
Stezky slávy + Werwölfe + karty Mimoni (10 her)
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas