Atmosférické (ameri-)euro?

Jako většina jsem kdysi začínal na vstupních eurech, brzy jsem se ale stal ameri-hráčem. U hry mi víc než na hře záleží na zážitku, který sdílím s ostatnímu u stolu.

Dostal jsem ale chuť pořídit nějaké euro. (O eurech ale moc nevím a znám jen ta úplně nejznámější.) Relativně nedávno jsem si zamiloval deckbuildingové hry a konečně mi došlo, co mě na nich přitahuje. To, že využívám své počáteční zdroje k zisku dalších zdrojů a pomalu si mohu dovolit pořizovat mnohem mocnější věci/zdroje. Proto mě asi taky z fillerů baví Splendor (u kterého se ale nemohu přenést přes cenu). A tak si říkám, že tohle bych rozhodně mohl nalézt v nějakém euru.

Hledám tedy euro, které by ovšem mělo spoustu toho, co eura právě nemívají. Což by mohl být oříšek.

+ využívání zdrojů k zisku nových zdrojů/staveb/karet

+ možnost z toho při troše snahy vykřesat atmosféru - chci aby si to hráč užil díky představě, že buduje město, nebo třeba farmaří, a aby neměl pocit, že s ostatními soutěží o to, kdo lépe vyřeší matematický hlavolam

+ nejlépe nějaká interakce mezi hráči, která nemusí být nutně přímo škoděním (např. soutěž o karty/zdroje, ale ne už to, že svou kartou někomu zbořím, co tři kola stavěl); nežádám o moc, je to euro, ale zas aby tři hráči nehráli tři hry a na konci jen neporovnali body

+ téma téměř libovolné, velký bonus pokud bude nějak inteligentně navázané na mechanismy hry

+ hezké / zajímavé grafické provedení - aby napomohlo té atmosféře - z eur, které jsou plné desek se symboly a postrádají jakékoliv ilustrace tu atmosféru já dostat nedokážu

+ hratelné i ve dvou

(+ poznámka pod čarou: Zaklínač není budovatelské euro, ale všimněte si, že nesplňuje ani má zbylá kritéria, snad s výjimkou počtu hráčů a grafiky. Asi to sem úplně nepatří, ale já se pořád nepřenesl přes to, jak hrozná je to hra.)

Uvažoval jsem o:

+ Caverna (v eurech se neorientuji, ale tohle je zatím favorit)

+ Lewis a Clark

+ Scythe (hrál jsem, vím, že mě baví, ale ve dvou nic moc a ve větší herní skupině se najde někdo jiný, kdo má)
25.8.2018 13:58:44

Nie úplne ameri...
...ale vychadzam z toho, co mam doma. Pre mna su tieto eura celkom tematicke a je v nich aj interakcia. Pozri na:
Pioneer Days
Shakespeare
Suburbia
Spirit Island (koop)
Raiders of the North Sea (vyslo cesky + dalsie dve hry zo serie Shipwrights a Explorers)
Brass
Clans of Caledonia
Vinhos deluxe
Legacy the testament of Duke de Crecy

A z tych, co som mal a uz nemam:
Viticulture
Cyclades (nemusi bavit vo dvojici)
Agricola
Keyflower
Lewis and Clark

A z toho, co nemam, ale som hral:
Anachrony

25.8.2018 14:27:00 | Upraveno autorem (porovnej)

Napr.
Alchmysté nebo Mars: Teraformace


25.8.2018 15:37:32

...

Ja miluju rising sun. Je to takovy mix eura a ameritrashe.

25.8.2018 15:46:36

Tématické krásné euro s interakcí.
Pustina

Možná nesplňuje úplně všechny požadavky ale většinu ano :-).

25.8.2018 16:19:28

Scythe, Eclipse, Caverna
Jednoznačně Scythe. Nebaví tě ve dvou že to je dost solitér? Mě se na tom líbí jak je ta hra různá - s přítelkyní si stavíme svou říši každý na svém písečku, zatímco v sedmi lidech šťoucháš lokty do sousedů hned ze startu :) Pokud tě na Scythe baví víc ta studená válka/hraniční boje, doporučuju do hry zakomponovat AI hráče, "Automa" balík. Není to moc pravidel navíc a hru to dost změní.

Jinak mě ještě napadla Eclipse, euro mechanismy ale hodně náhody. Ve dvou ale stejný problém jako Scythe a podobné řešení (rozšíření Rise of the Ancients, které Eclipse dost vylepšuje).

+1 Caverna

+1 Mars, ačkoliv jestli se počítají karetní hry, pak doporučuju i
- Dědictví
- Clank
- Mage Knight

25.8.2018 16:54:01

.
Koukni na 51st State: The New Era, případně na reedici 51st State: Master Set nebo líbivou předělávku Settlers: Zrod impéria. Případně by nemuseli být špatní Lords of Waterdeep (zejména s rozšířením).
A přidám tip, který je trochu jiný, ale pokud ti nevadí farmaření, tak by tě taky mohl zaumout: La Granja.

25.8.2018 17:07:41

Scythe / Terraforming Mars
Ja by som šiel do týchto dvoch.

25.8.2018 19:03:32

Champions of Midgard
Podle me jednoznacne nejlepsi kombinace eura s AT pocity, graficky krasne a tema z toho dycha dost, dle meho. Doporucuju rozhodne bud s obema rozsirenima, nebo aspon s Valhallou.

Btw. kdyz uz se bavime o kresani tematu ze hry a Zaklinaci, tak ackoli to neni nijak svetoborna hra, tak si myslim, ze prozit tema se v ni da perfektne, pokud hracum nejde jen o ten suchy proces sberu stop a chozeni po mape. V nasi skupine s tim tedy neni problem, kazda postava je stylem hrani podobna sve predloze z knihy, jsou tam charakteristicka mista, potvory, udalosti, questy, diky kterym pada hlaska za hlaskou, takze u nas to patri k srdcovkam, podle me jde fakt jen o pristup.

25.8.2018 19:35:56

Battalia
Podle toho cos popsal, tak přesně sedí hra Battalia. Mám jí novou, takže nic moc nahráno, ale tvoříš a vylepšuješ svůj balíček karet, stavíš města a cesty na herní plán, bojuješ, figurky v podobě hrdinů a dalších postav, nádherné ilustrace, hrát se dá od 2-6(s rozšířením) ,podle toho se upraví mapa.

25.8.2018 19:42:49

archipelago
že tu nepadlo Archipelágo, v podstate euro hra pre ameritrash hráčov, vysoká interakcia - i ked lepšie hrateľné vo viacej hráčov.

25.8.2018 20:02:56

Hmm

Zkus manhaten project nebo jeho nastupce manhaten project energy empire

25.8.2018 20:06:12

Settlers: Zrod Impéria
A co třeba "Settlers: Zrod Impéria"?
- téma tam cítit je - stavíš si svoje město
- zdroje postupně získáváš, abys jich měl více a více
- grafika je taky moc pěkná
- ve dvou funguje dle mého taky dobře

25.8.2018 23:18:11

Scythe...
Podle mě z toho co píšeš mi vychází jen jedna co dle mého splňuje vše Scythe za mě není ani problém s hrou ve 2

Pak mě ještě napadá Century: Cesta koření a Century: Zázraky Východu u nich však asi pokulhává to téma (atmosféra)

Případně i Euphoria: Cestou k lepší dystopii u ní jsem však někde narazil na názor že je ne vyvážená s čímž rozhodně nesouhlasíme a rádi hrajeme

A ještě Tobago tam jen chybý ten prvek popsaný jako to co tě baví na deckbuildingu

______________________
hráč a drobný sběratel

26.8.2018 00:03:51

...
Hry od Ryana Laukata to podle mě výborně splňují:
Islebound
Above and bellow
The ancient world (na ks je teď druhá edice)
City of Iron
Near and far (byť to budování v tomto případě není tak cítit)
a další
...
všechny mají krásný vizuál, jsou propojené s tématem, buduje se v nich něco, jsou to engine buildingy, jsou spíše pohodové, než nějaké matematické hlavolami a povětšinou mají i příběhový element (čteš příběhy v průběhu hry) a jsou to přitom eura. Jediná, za to však velká nevýhoda, je to, že nejsou oficiálně počeštěné, ale tu na zh jsou ke stažení kvalitní překlady (polepky na karty většinou nejsou potřeba, stačí jen storybook si vytisknout)
---------------------------------
Deskoherní výzva Zatrolených her
Občasný recenzent na Hrajeme.cz

26.8.2018 00:11:38 | Upraveno autorem (porovnej)

trojice euroher od Michaela Rienecka...
Pilíře Země, World Without End a Columns of Fire, jsou přesně budovatelská eura, dohratelná do 90 minut, ne moc složitá, s mírnou interakcí mezi hráči, přitom vizuálně skvělá (ilustroval Michael Menzel), hráči mají hmatatelnou představu co staví a proč to dělají, děj her se opírá se o postavy a příběhy z Folletových knih.

Hratelné ve dvou jsou ale je daleko lepší je hrát ve více lidech (4)

Jinak dobré atmosférické euro i ve dvou je Lewis and Clark

26.8.2018 00:31:45 | Upraveno autorem (porovnej)

Laukat
The Ancient World, City of Iron 2

26.8.2018 00:49:25

Archipelago
Krásně vypadá, silně tématické s objevitelskou atmosférou. Ve dvou se dá. Tajné vítězné podmínky, což někomu nemusí vyhovovat.

26.8.2018 08:47:23

Říše příšer
My jsme hledali právě něco takového do našeho portfolia a tohle nás zaujalo natolik, že jsme to vzali. De facto euro dice-placement, ale se super grafikou, bojem a monstrama a bráněním Citadely. Jsme zvědaví, jak se to chytí, vyjde to v říjnu...

CEO REXhry a PlanetaHer.cz

26.8.2018 10:04:47

Bison Thunder on the prairie

Urcite by som odporucil tuto hru z prostredia severnej Ameriky, "boja" o zasoby na zimu, ktory nie je skutocnym bojom, ma temu, tou jest ziskavanie surovin vdaka obsadzovaniu uzemia...ma unikatnu grafiku znazornujucu postupne rastucu preriu a teritoria indianskych lovisk...je vhodna pre dvoch hracov, no i pre troch ci styroch...
Je dolezite vediet si vsetko spocitat, ale nemame pri hrani pocit, ze len hybeme kockami...

26.8.2018 18:10:58

Mé návrhy
Abyss - graficky nádherná eurovka. Je tam přitom ale určitá míra interakce a škodění. Zdroj je jen jeden, ale podíval bych se na ni, být tebou. Nicméně ve dvou si nejsem 100% jistý.

Gaia Project - velmi tvrdé euro. Absolutně žádná náhoda. Atmosféru asi nevykřešeš. Zdrojů je tuna a díky modifikovatelnému hracímu plánu lze hrát i ve 2. Pokud by nebylo omezení na počet hráčů, navrhnu z 90% stejnou Terra Mysticu. Ta má ale smysl ve 4-5 hráčích. Je ale levnější a líbivější.



Pokud bys netrval na dvou hráčích, pak Chaos in the old World je krásný most mezi euro a ameri. Sice je to ameritrash, ale když nepřemýšlíš nad důsledky svých akcí a nad tím, co udělají soupeři, tak nemáš šanci.
Hra na velmi podobném principu je The Lord of the Ice Garden. Velmi konfliktní euro, u kterého se autoři netají tím, že je jako Chaos bez náhody. Nádherná grafika, zdroje, konflikt, silný příběh, ale ve dvou nevím nevím. Autoři sice tvrdí, že ano, ale...

Každopádně ve dvou silně nedoporučuji Lords of Waterdeep. Mám pocit, že ti, kdo tohle doporučují jako dvojkovku, si to nikdy v praxi nezkusili.

28.8.2018 23:35:31

.
jen okomentuju Špatňáka - Abyss ve dvou spíš ne, ta hra je stavěná na víc hráčů, zejména centrální mechanismus s nabízením karet.
LoW mám ve dvou odehrané několikrát a pohoda. Teda povětšinou s odstraněnými Mandatory questy (tipuju, že takhle by to Špatňák hrát ani nechtěl) a s rozšířením, ale baví to.

29.8.2018 08:59:11

Když už se komentuje...
Abyss je zábavná i ve dvou, pokud tu hru milujete. Ale důležité je, že spíš než budování, je to závod, kdo dřív najme lordy. Nicméně atmosféru a unikátní design to má.
LoW je pěkná hra, ale pokud jde o téma a o atmosféru, radši bych odkázal na velice podobnou hru, která z LoW vychází, Champions of Midgard.

29.8.2018 12:04:04 | Upraveno autorem (porovnej)

Chaos
Chaos in the Old World je sice super hra, ale už se nikde nedá koupit a dotisk už nebude :(

29.8.2018 23:37:12

...
LoW ve dvou ne, mám nahráno desítky her se snoubenkou ve dvou, nebrat, ta hra je uplně jiná, plíživě horší, pokaždé trošku nezábavnější a nezáživnější, úplná tragédie oproti třeba 5-6ti hráčům. A to mám tu hru fakt rád.
edit: zpočátku to funguje a zdá se to jako dobrý nápad, jako nouzovku ve dvou na pár her klidně, ale rozhodně ne na častější hraní.

Abyss by mohl být schůdnější jako dvojkovka.

30.8.2018 09:10:51 | Upraveno autorem (porovnej)

pár námětů
Dle mého názoru splňují z euro her nejvíce zadané podmínky hry typu Agricola / Caverna / Le Havre.

Z dalších her mne napadá:

Fresco
Great Western Trail
Istanbul
Lorenzo il Magnifico
Marco Polo
Mars: Teraformace
Mombasa
Panovník
Settlers: Zrod impéria

S přimhouřením obou očí i karetní Boží zboží (na to, že je to jednoduchá karetka, má překvapivou strategickou hloubku).

--------------------------------------------------------
zarytý fanda, sběratel a propagátor deskových her

30.8.2018 12:57:39

Vybíráme z Bazaru

Jak se trolí primcezny
Jak se trolí primcezny
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 12 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas