Zatrolené bilancování: Největší změny Zatrolenek v 2023

Autor: Zeus | 31.12.2023 | 63

V rámci ročního bilancování jsem si říkal, že by i pro mě bylo zajímavé podívat se na změny, které se na Zatrolenkách za rok 2023 udály. 

Pro začátek malá statistika vytažená z našeho versovacího systému (pro zájemce GIT). Za celý rok jsem v rámci všech úprav změnil cca 116.000 řádek kódu a dalších asi 18.000 odstranil. To vychází na cca 320 změněých rádků denně, což mě samotného překvapilo. Jasně, někdy je to odřádkování, ale i tak mi to přijde na projekt rozvíjený po večerech a nocích překvapivě hodně.

A jaké větší změny nám tyto zásahy do kódu přinesly?

Do inzerátů v Bazaru je možné přidávat verze her (leden 2023)

Od listopadu 2022 je možné do katalogu her přidávat i jejich verze a od ledna 2023 je možné tyto verze přidávat k inzerátům v Bazaru (a kromě toho pak do inzerátů přidávat i více prodávaných položek). Zdánlivě malá úprava si vyžádala nemalý přepis třeba i Hlídače v Bazaru, aby s touto změnou počítal.

Detaily v oznamovacím článku.

Abychom nemuseli udržovat historicky pro cca 190.000 starších inzerátů předchozí způsob propojení na hry, tak jsme všechny tyto inzeráty museli také zmigrovat.

A při reálném používání systému jsme zjistili, že více her/produktů může mít shodný čárový kód, s čímž jsme tak trochu nepočítali a docela nás to překvapilo :-).

Zpřísnění přístupu do Bazaru (leden 2023)

Na konci ledna jsme pak zavedli, že prodávat a přihazovat/kupovat v Bazaru mohou pouze uživatelé s ověřeným tel. číslem. To proto, abychom ztížili některým lidem v dlouhodobějším působení problémů v Bazaru. Není to opatření samozřejmě stoprocentní, ale do určité míry to pomáhá. Určitě je to směr, kterým plánujeme pokračovat i v budoucnu.

Detaily v novinkovém článku.

Obrázky v galeriích u her mohou být označeny za SPOILERy (únor 2023)

Od začátku února mohou autoři označovat fotky u her za spoilery. Což způsobí, že v přehledech fotografií jsou tyto rozmazány a uživatel je dopředu varován. 

Tuto funkci jsme v zápalu práce na Trolím palci 2022 ani nestihli oznámit samostatným článkem. A současně ještě víme, že to není úplně ideální, protože uživatel toto varování nedostane, když galerii prochází v otevřeném detailu fotek. Určitě máme v plánu dotáhnout, jen bych nerad sliboval termín.

Plány vydavatelů a Trolí hlídka (únor 2023)

Dlouho jsme udržovali plánovaná vydání her v podobě článku (díky Wolfsene!). A i přes jisté výhody (článek snese vše) měla tato forma spoustu nevýhod. V únoru jsme tak s využitím verzí her (viz výše) spustili v profilech českých vydavatelů záložku "Připravované hry" a také pak souhrnný seznam CZ/SK verzí her pod názvem Trolí hlídka.

I tyto seznamy bereme jako první verzi a jsem přesvědčený, že asi ještě z kraje příštího roku doznají určitých změn, aby byly přehlednější a atraktivnější. Slyším někoho křičet "použijte grafiku místo textu"? 

Ani tuto změnu jsme nestihli oznámit samostatným článkem (což byl tedy v roce 2023 bohužel obvyklejší problém).

Předělání hledání her v katalogu (duben 2023)

Po mnoha letech jsme přepsali vyhledávání v katalogu tak, aby bylo možné například zkombinovat hledání dle názvu hry s ostatními kritérii. A jak nám narostl katalog na 15.000+ her, tak pozbylo významu hledání dle prvního znaku v názvu hry, takže toto jsme zrušili (i jsme si změřili, že je to používané velmi velmi okrajově).

K této novince jsme oznamovací článek napsat zvládli.

BTW rozhodně si nemyslím, že by fungovalo ideálně, stále v tomto hledání jsou mezery a snad se na ně v příštím roce dostane prostoru.

Modernizace stránek kvůli růstu návštěv z mobilů (květen - červenec 2023)

Po mnoha letech bez větších změn nás hlavně rostoucí návštěvnost z mobilních zařízení dohnala k modernizaci stránek a také "technologii", kterou pro jejich strukturování používáme. Asi nejpříjemnějším přínosem na mobilech bylo zpřístupnění pravého menu (s nejnovějšími diskusemi atp.) pomocí vždy viditelného tlačítka. Před touto změnou jsme museli na mobilech skrolovat až na konec stránek, což byla velká otrava.

Kromě toho jsme i zvětšili některé dříve titěrné ovládací prvky, přičemž nejviditelnější je to v boxíku přihlášeného uživatele.

Toto byla tak velká změna, že jsme jí článek také věnovat zvládli.

Toto byla definitivně největší a nejnáročnější úprava Zatrolenek v roce 2023. Víceméně jsem musel sáhnout na každou jednu stránku webu a rozhodně nestačila drobná úprava.

Překopaná fotogalerie u her (červen 2023)

Stará fotogalerie (myšleno rozkliknutí detailu obrázku) byla hooooodně stará a na mobilech často i nefunkční (detailní obrázek se zobrazil menší než náhled - ale pouze někdy a nikdo neví proč a kdy :-). Nové řešení je napsané kompletně pro naše účely a máme nad ním plnou kontrolu (i když kód při ohlédnutí není zrovna super a snadno čitelný, ale to postupně vyladíme). Mimo jiné by nám to mělo umožnit už docela specifickou úpravu pro ty spoilery zmíněné výše.

Opět jedna ze změn, která ač z mého pohledu byla zásadnější, tak na ni samostatný článek nevyzbyl.

Přesun souborů ke stažení do cloudu (srpen 2023 - listopad 2023)

V srpnu jsme cvičně přesunuli pár souborů ke stažení do cloudu (pro zájemcce používáme Cloudflare R2), abychom pak ke konci roku do cloudu přesunuli soubory všechny. Dohromady jich ZH skladují cca 65 GB (platno v tuto chvíli) a jejich přibývání spíše zrychluje.

Kromě snáze škálovatelného řešení (nyní jsme spíše omezeni velikostí naší kreditky než velikostí disku v serveru) to i významně snížilo zátěž na hlavní server, který musí obsluhovat nově pouze generování stránek, ukládání dat do databáze a podobně. A nemusí odesílat velké soubory, které pak po delší dobu (stále ve vteřinách či jejich desítkách) blokují část kapacity serveru.

Loga akcí v kalendáři akcí + statistiky odehraných her (září 2023)

Tato funkce vznikla v rámci příprav na každoroční ZatroCON, kde jsme chtěli mimo jiné vyhodnotit, jaké hry účastníci hráli nejvíc, kolik času hraním strávili a podobně.

Od té doby se hlavně využívají loga akcí, která jsou vidět přímo v kalendáři. A nás to trochu dohnalo k tomu, abychom ZatroCONu doladili vlastní logo :-).

I tato funkce si nakonec oznamovací článek vysloužila.

Znovuoživení získaných ocenění v profilech her (říjen 2023)

Po mnoha letech, kdy jsme funkci měli víceméně rozbitou, jsem opravil funkci pro zobrazování vybraných herních ocenění v profilech her (Spiel des Jahres, IGA, Trolí palec atp.).

Změna řazení odpovědí v diskusích (říjen 2023)

Velká a pro mnohé kontroverzní změna, kdy jsme sladili řazení odpovědí v diskusích s řazením komentářů pod články/soubory a dalšími dokumenty. Nově tedy je vše řazeno od nejstaršího po nejnovější. S tím pak souvisí i spousta dalších úprav (např. aby odkaz v notifikaci na nové odpovědi vedl na ně a nikoli za začátek či konec diskuse).

Takto zásadní úprava si jednoznačně svůj článek zasloužila (a vlnu komentářů k tomu :-).

Poslední ještě nespustěnou úpravou je přesměrování na nejstarší nepřečtenou odpověď z výpisu diskusí. Tuto funkci již má k dispozici omezená skupina uživatelů, abychom mohli sledovat zátěž serveru, protože tohle může být docela náročná funkce na kapacity serveru. Ale zatím to vypadá dobře, takže bych si téměř vsadil, že v lednu bychom ji mohli spustit všem registrovaným/přihlášeným uživatelům.

Bližší info v tomto speciálním článku.

Technické upgrady Zatrolenek, které ač málo viditelné, tak zásadní do budoucna

Hlavně v posledních měsících roku jsem věnoval hodně (možná i většinu) času na různé interní přepisy kódu tak, aby zohledňoval moderní postupy a přístupy, upgrady vyloženě obstarožních knihoven, které nás už začínaly i fakticky omezovat.

Někdy i tak, že už kousky webu neběží na serveru v Brně, ale máme 2 malé servery ve Frakfurtu nad Mohanem pro pár drobných funkcí v rámci konceptu tzv. "microservices" (a pro zájemce už psaných i v Javascriptu, přičemž jinak jsou historicky Zatrolenky napsané hlavně v PHP).

Rozvoj (stále bohužel spíše drobný) sesterského webu v Polsku

Druhou větší mimoběžnou aktivitou jsou úpravy sesterského polského webu Trollowe gry, kde jsem se věnoval lepším překladům. A kromě toho i polského obsahu (ne nutně původního, ale spíše překladů CZ článků). Kdybyste znali někoho s velmi dobrou znalostí polštiny (nebo rodilého mluvšího s dobrou znalostí češtiny), který by nám byl ochoten s touto aktivitou pomoci, budu moc rád, když mi napíšete.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Respekt a velké poděkování Diovi za všechnu tu obrovskou práci pro ZH “po večerech a nocích”. Je skvělé vidět, že Zatrolenky žijí a každým rokem se čím dál víc rozvíjejí.

31.12.2023 20:48:42

Klaním se a posílám velké uznání za odvedenou práci! Přeji mnoho úspěchů do budoucna a znovu poděkuji za vedení a zdokonalování skvělého webu!

2.1.2024 15:56:29

Ahoj. Dobrá práce. Je super vidět technický posun webu.

Trolí hlídka mi přijde jako skvělá featura. Jen netuším, jak se na tu stránku proklikat. Kdybych si o ní nepřečetl v tomto článku, tak bych netušil, jak se na ni dostat. Kdepak to je ukryté? 😋

… tak už sem to našel! Katalog her > Speciální seznamy - první řádek vlevo nahoře! 😄

2.1.2024 16:49:51 | Upraveno autorem (porovnej)

Jinak taky musím pochválit, že texty nyní mohou obsahovat emoji a předpokládám, že se tedy přešlo na plný unicode … podle mě, ještě v první půlce roku 2023 to nefungovalo … nebo se pletu. Každopádně díky i za to.

2.1.2024 16:51:22

@alladjex Odkaz na Trolí hlídku taky bývá na konci novinkových příspěvků, např. https://www.zatrolene-hry.cz/clanek/albi-jan-zizka-zrod-vojevudce-je-v-prodeji-13490/ 

2.1.2024 18:26:04 | Upraveno autorem (porovnej)

Trolí hlídka je stále poněkud schovaná, protože je stále tak trochu v garáži. Ale už máme docela ověřeno, že tam data dokážeme dostat a udržovat v rozumné kvalitě, takže to nevypadá na funkci, za kterou bychom se pak museli stydět.

Chci ještě dotáhnout jednu úpravu (zobrazování her formou obrázků) a snad pro ni najdeme “prémiovější” umístění :-).

2.1.2024 19:44:48

Dobrá práce. Člověku nepřijde, kolik se toho vlastně změnilo.

3.1.2024 08:28:25

@Zeus bude se moci v Troí  hlídce filtrovat podle vydavatele, skrývat již vydané?

3.1.2024 12:43:14 | Upraveno autorem (porovnej)

@Melvidor Nevím, jak s těmi vydavateli, ale nějaké filtrování určitě bude potřeba. Samotnému mi už zpětně pije krev, že se musím prokousat třeji již skončenými měsíci.

Jinak své plány mají u sebe v profilech i samotní vydavatelé, což je de facto jistý filtr také.

3.1.2024 13:18:14

Velké DĚKUJU za mobilní verzi!

Když si vzpomenu, jak tenhle web vypadal před těmi deseti a více lety … Prostě super práce! :)

3.1.2024 14:51:37

@Zeus asi koukám blbě, ale na profilu vydavatele vidím jen výpis novinek (zprávy, oznámení, recenze,..) a přehled všech vydaných her. Má to být ono? 

Napadá mě, jestli neuvažujete propojit plánovaný datum vydání z trolího hlídače s datem vydání v profilech o hrách. Teď je tam rok vydání, ale to zřejmě odkazuje na původní datum vydání hry, ale u nás je v plánu třeba na 4/2024. Tzn. jestli nerozlišit vydání origo a v Cz/Sk. (Např. Medobraní 2020 vs 2023)

… I když teď co namátkově procházím hry, tak je dost maso zjistit a rozlišit vydání re-edice od různých vydavatelů. 😲

3.1.2024 15:09:41

@Melvidor Ten plán vydání mají zapnutý jen někteří vydavatelé. Víceméně CZ (určitě Mindok, BF, Albi a asi i další). Určitě se budeme soustřeďovat na CZ a SK vydání. Udržet celý svět téměř jistě není v naší moci, proto je Trolí hlídka taky pouze o CZ a SK vydáních (ale chybí tam třeba Ihrysko z SK, zatím neumíme jejich verze her hlídat).

3.1.2024 19:26:02

Aha! Já koukal na Rexhry 😁

3.1.2024 20:32:42

Děláte to parádně!

V Trolí hlídce bych uvítal jenom něco jako archív za celý rok.

7.1.2024 09:59:45

@Kelnor Určitě bude. Teď je Trolí hlídka vyloženě “1. skica”, aby byla a mohli jsme si tu funkci “osahat” a začít o ní přemýšlet s reálnými zkušenostmi a ne je v podobě vzdušných zámků. Popravdě už mám v administraci od Vánoc funkci pro nahrávání přebalů pro jednotlivé vydané verze her a rád bych v lednu stihl naprogramovat a spustit víc grafickou podobu hlídky a snad i rovnou s nějakým filtrováním a možností chodit do minulosti a podobně.

7.1.2024 22:05:05

@Zeus To zní skvěle!

8.1.2024 11:13:52

@Zeus + celý tým ZH vlastně: Děkuji za váš čas, práci a péči, kterou nám dáváte. :)

A velmi prosím, něco udělejte s tím novým stylem. Buď přímo tmavý režim, nebo alespoň aby zase dobře fungoval ztmavovací plugin DarkReader [ https://darkreader.org/ ] ve Firefoxu. Děkuji pěkně.

10.1.2024 10:09:18

Vybíráme z Bazaru

Scythe modulární herní plán CZ
Scythe modulární herní plán CZ
Akt. cena: 880 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas