ZATROLENĚ: Nový systém propojení inzerátu v Bazaru s hrami v Katalogu

Autor: Zeus | 8.1.2023 | 27

Dnes jsme spustili nový systém, jak při vystavování inzerátu do Bazaru označit, které hry jsou v rámci inzerátu prodávány (a samozřejmě systém umožňuje zadat i položky, které v katalogu nejsou -> například různé samodomo vytvořené doplňky a podobně).

Proč?

Nový systém vznikl proto, aby šlo:

  1. zadat přesnou verzi prodávané hry a tedy, když prodávající prodává německou verzi Osadníků z Katanu, aby náš systém zobrazoval, že prodávaná věc sice souvisí s Osadníky z Katanu, ale jde o Siedler von Catan a jedná se o německou verzi hry. Stávalo se to velmi vzácně, ale za ty roky jsme pár jednotek kupujících, kteří inzerát špatně pochopili, řešili.
  2. zadat k jednomu inzerátu souvislost s vícero hrami z katalogu. Tato situace je vcelku běžná, kdy prodávající prodává základní hru i s rozšířením a podobně. A bohužel toto nešlo pořádně zadat. Proto třeba když nějaký kupující měl zapnutého Hlídače na rozšíření a prodávající při prodeji balíčku základní hry a rozšíření zadal souvislost na základní hru. A v takové situaci se to neměl kupující s Hlídačem jak dozvědět (musel to náhodou nalézt, ale Hlídač mu v tom nemohl pomoci).

Hrubý princip zadávání inzerátu

Při vytvoření inzerátu je nově možné přidat více prodávaných položek pomocí tlačítka „Přidat prodávaný předmět“. To otevírá nové okno pro přidání jedné položky/předmětu.

Přidání první položky k inzerátu (stejné tlačítko zůstane i pro případné další položky)

Ideální průběh pak spočívá v zadání (buď přepsání nebo vyfocení) čárového kódu uvedeného na krabici hry/rozšíření. Odesláním kódu pomocí „Hledej“ se načtou známé hry/rozšíření pod tímto kódem (ano je to s podivem, ale víc věcí může mít stejný kód, ač by se to stávat nemělo). U každé je pak tlačítko pro přidání dané hry do inzerátu. A toto jde opakovat pro každý z předmětů, které chce prodávající prodávat společně.

Nejprve je třeba zadat kód (přepsat nebo vyfotit) a pak podle něj vyhledat hry

Při zadávání se ale může stát víc situací:

  • Daný čárový kód Zatrolenky ještě neznají (což se bude určitě stávat a z počátku často -> i když jich máme již zadaných asi 2500). V takovém případě se otevře možnost zadat, o jakou hru z katalogu se jedná (pod názvem z katalogu, tedy ne nutně dle názvu uvedeného na krabici). A pak také, kdo danou verzi hry vydal, a v jakých jazycích zrovna tato verze hry je.
  • Daný předmět čárový kód nemá (např. různé samodomo doplňky nebo i pár her vydaných autorem bez čárového kódu). V tomto případě je třeba okno přepnout do režimu „Bez čárového kódu“ a pak vybrat, k jaké hře se daný předmět vztahuje a jaký je to typ vztahu (samotná hra / doplněk k dané hře).
  • Hra/rozšíření třeba i čárovým kódem není vůbec v katalogu. V takovém případě lze položku vystavit bez uvedení konkrétního prodávaného předmětu. Protože hra stejně není v katalogu, potenciální kupující nemají daný předmět hlídaný Hlídačem a tedy prodávající tímto o nic moc nepřijde.
  • Nalezené verze neodpovídají skutečnosti. Ať již právě kvůli té situaci, že stejný čárový kód může mít vic různých verzí hry (vzácně, ale děje se to) nebo i kvůli chybě v našich datech. Pak je třeba nevybírat chybnou verzi ale buď nám napsat přes kontaktní formulář nebo zadat prodávanou položku jako kdyby neměla čárový kód. Ale i tak bychom informaci o této situaci ocenili.
Danou verzi již známe
Tuto verzi/kód ještě „neznáme“

A nejspíše se stane i něco dalšího, protože systém je to již hodně komplikovaný a systémy čárových kódů mají více překvapení, než jsme čekali (různé hry se stejným čárovým kódem, čárové kódy složené z více kódů, …)

Upozornění

Stále platí pravidlo o nedělitelnosti inzerátu. Tedy když je v inzerátu uvedeno více prodávaných položek, musí být tyto prodávány vždy vcelku a není možné rozprodávat inzerát po kusech a toto například uvádět v textu inzerátu.

Všechny 3 nejběžnější varianty položek
(bez čárového kódu, se żnámým čárovým kódem a pak s kódem neznámým a tedy daty zadanými prodávajícím)

Další předpokládaný rozvoj

Samotná funkce byla překvapivě tak náročná, že jsem se rozhodl ji spustit ve verzi, kdy už vše funguje, ale přesto si hned dovedu představit, co dotahovat. A co tedy výhledově chceme doladit?

  1. Obecně celý systém verzí her je aktuálně postavený hodně základně a k verzi zatím evidujeme čárový kód, vydavatele a jazyky dané verze. A určitě chceme k verzi přiřadit její název (teď je sice evidujeme, ale ne spojené s verzemi, pouze obecně s hrou) a také v delším výhledu i fotky přebalů každé verze hry. A určitě nás napadne víc věcí, jak verze her využívat i dále.
  2. V Bazaru se pak nabízí přesunout také některé atributy inzerátu k jednotlivým předmětům (např. stav -> při prodeji více položek každá může být v jiném stavu).
  3. Rozvoj databáze čárových kódů. Jak jsem psal výše, máme jich asi 2500 u lehce více než 1000 her. Takže zde je rozvoje více než dost a budeme moc rádi, když nám pomůžete právě zadáváním dosud neznámých verzí při vytváření inzerátů.
  4. Další zkoumání možností „čtečky“ čárových kódů. Ač jsem hledání věnoval dost času, aktuálně využívaná knihovna z nějakého důvod nečte příliš spolehlivě některé čárové kódy (přijde mi, že například u her MindOKu se mi to stávalo dost často). Bohužel těchto knihoven není mnoho, takže příliš možností není a pak je otázkou, zda u zadávání čárových kódů zůstávat či verze vkládat jinak (ale rádi bychom čárové kódy, pokud to půjde, používali).

A jsem přesvědčený, že spousta dalších věcí se objeví s využíváním tohoto systému a sledováním toho, jak funguje a co by šlo ještě vylepšit. Již tato úvodní verze s objevováním pravidel čárových kódů a toho, jak s nimi vydavatelé pracují, mě stála nemálo mentálních kapacit :-).

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Ještě tam chvilku byla chyba a inzerát nešlo vytvořit. Opraveno v cca 16:50 a první inzerát mi již prošel. Moc se omlouvám.

8.1.2023 16:50:43

Ještě dodám, že ta čtečka bohužel je i hodně závislá na kvalitě použité kamery / fotoaparátu. Takže tohle je asi nejvíce limitují faktor toho, zda to řešení celé stavět na čtení čárových kódů nebo to stavět jinak. Kdyžtak prosím pište, jak moc vás případně ta čtečka trápí či funguje rozumně.

Současně jsem našel novější verzi stejné čtečky, takže mám v plánu ji upgradovat, snad bude novější verze spolehlivější.

8.1.2023 17:11:12

Ahojte, bude v niektorom z dalsich updatov pridana aj moznost ze kliknem v katalogu na hru a vyskocia mi jej ponuky na bazare? Dakujem

8.1.2023 18:01:41

Nějak to nefunguje, bez čárového kodu přidaná hra nemá u inzerátu obrázek krabice a přímo v inzerátu při kliknutí na její název se karta s touto hrou ani neotevře :(

8.1.2023 19:18:42

@Savager Ano ty obrazky v prehledu jsem prehledl, opravim (i u stavajicich inzeratu). Stejne tak ty prokliky neufunguji u her zadanych bez caroveho kodu a take prekvapive jen u casti (urcite vetsi, ale par her s proklikem jsem nasel). Budu zkoumat a opravovat.

Update 20:10: Obrázky ve výpisu inzerátů jsou už opravené.

Update 20:24: Pro nové inzerátu s hrami přidanými bez čárového kódu se již korektně generuje odkaz do katalogu v detailu inzerátu. U inzerátů zadaných v mezidobí tento odkaz upravím, aby fungoval.

Update 20:55: Opraveny všechny odkazy, které nikam neodkazovaly (týkalo se nakonec asi 60 inzerátů).

8.1.2023 20:03:33 | Upraveno autorem (porovnej)

Pridavam sa tiez k podnetu na prepojenie katalogu, pripadne aj wish listu, s bazarom. Velmi by som ocenil moznost dostavat info email, ked sa hra z wishlistu objavi v bazare.

 

 

9.1.2023 12:52:07

@Zigrin Ahoj, ale tohle už funguje roky. Nechodí to tedy emailem, ale jako notifikace zde na webu. Stačí si zapnout tzv. Hlídače v Bazaru. Hned vedle tlačítka pro vytvoření nového inzerátu. Asi by to mohlo být udělané snáz nalezitelné, ale funkce jako taková funguje. Přemýšlím, jestli dokonce není ve výchozím stavu Hlídač zapnutý a u každé jeho notifikace je tlačítko s možností vypnutí nebo přenastavení, kdyby notifikace otravovaly.

9.1.2023 12:55:45

@Zeus Tak som sa nieco nove naucil, vdaka. Mam to vypnute, ale je to presne to, co som chcel. 

9.1.2023 16:09:13

Ahoj, dneska jsem přidal dva inzeráty (#Hra o Trůny: Desková hra (druhá edice) už EAN záznam měla, pro #Comanauts jsem vytvářel), ani pro jeden z inzerátů se mi v přehledu nezobrazuje obrázek hry, pro #Comanauts se po prokliku, který by měl vést na hru, dostanu zpátky na inzerát.

Každopádně moc děkuju za čas věnovaný vývoji :)

9.1.2023 21:29:20 | Upraveno autorem (porovnej)

Ad čárový kód: je opravdu nutná tato vychytávka? Není to trochu “kanon ma vrabce”? Nestačí jen obyčejné vyhledávání? Tady asi nikdo denně nevystavuje stovky inzerátů. 

Může se nastavit jako povinný prvek u inzerátu na hru přiložení fotek?

Dotaz na hlídače, lze přidat možnost vyp/zap hlídání pro jednotlivé hry? Např. jsem koupil doplňky a prodávající vystavuje další a mě chodí upozornění. A můžu vypnout jen pro všechny hry.

10.1.2023 08:19:43

@Jurri To s těmi obrázky ve výpisu inzerátů je zvláštní. Máš pravdu, že to chvíli v neděli i nově vystavených inzerátů nefungovalo. Inzeráty vystavené v neděli po 16:00 do cca 20:00 neměli ve výpisu obrázky, ale pak jsem to fixnul a od té doby, kdy je k inzerátu přiřazená aspoň jedna hra, tak se obrázky zobrazují (vždy obrázek první v seznamu, pokud je jich u inzerátu víc). A u těch 2 inzerátů, co píšeš, tak obrázky vidím správně. Záhada…

A jinak ty prokliky skutečně v jednom případě nefungují. Ten případ vlastně ani neměl nastávat, ale prostě už mě tahle kombinace nenapadla. Je to tehdy, když jde prodávající postupem zadání čárového kódu, tento ale nevyplní a dá “hledej”. A pak tam napíše parametry verze ručně. Tohle ještě určitě dnes nejpozději večer opravím.

Update 9:44: Ty odkazy byly hodně snadné na opravu, takže hotovo při čekání na uvaření čaje ;-)

10.1.2023 09:34:03 | Upraveno autorem (porovnej)

@Melvidor S tím kanónem máš možná pravdu. Chci teď chvíli sledovat, jak se systém používá a je možné, že udělám úkrok stranou. Že se sice stále budou zadávat verze her (tedy konkrétní vydání), ale že se bude vybírat ze seznamu a ne zadáním čárového kódu (hlavně tedy proto, že když vystavuje někdo inzerát, tak možná je otrava, mít u sebe tu danou krabici). Na druhou stranu z dat vyplývá, že je výhodné stejně hru nafotit, protože inzeráty s fotkami častěji končí úspěchem, než ty bez fotek. Ještě uvidíme.

Co se hlídače týče, tak tu možnost definovat přesněji, co hledám a co ne (a nemít to 100% propojené na Sbírku a Wishlist) zvažuju, ale v tuto chvíli to bohužel nejde. A nemám popravdě ani výhled, kdy bych se tomuhle chtěl pověnovat. Ale chápu tvoji situaci, i mě se to s jednou hrou děje, ale přitom nechci Hlídače na doplňky vypínat, protože pro ostatní hry vve Sbírce mě to stále zajímá.

10.1.2023 09:37:20 | Upraveno autorem (porovnej)

@Zeus Inzeráty jsem vystavoval včera :) A obrázky nevidím ve výpisu “Moje inzeráty,” pokud se podívám přes “Prodej,” tak je vše v pořádku (to jsem včera nezkoušel).

A zajímavé je to i s tím postupem, který zmiňuješ. Čárový kód jsem určitě opisoval a když ho to nenašlo, tak jsem dohledával hru z katalogu.

Díky za opravu.

10.1.2023 10:38:56

Vybíráme z Bazaru

Descent: Legends of the Dark
Descent: Legends of the Dark
Akt. cena: 2500 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas