ZATROLENĚ: Modernizace Zatrolených her

Autor: Zeus | 14.5.2023 | 10

Aktuálně jsme se pustili do úprav Zatrolených her, jejichž cílem je zlepšit jejich používání na mobilních zařízeních. Přeci jen již častěji na Zatrolenky zavítáte z mobilu než z počítače, takže se do těchto úprav pouštíme pět minut po dvanácté.

Aktuálně už je spuštěná první stránka, na které lze úpravy „ochutnat“, a postupně budeme stránku po stránce předělávat.

Hlavní změny (nejviditelnější právě na mobilních zařízeních):

  1. Box pro přihlášeného uživatele v pravém horním rohu – zvětšení ovládacích prvků, aby se na mobilech lépe trefovaly i trolíkům, kteří mají výrazně tlustší prsty, než máme my.
  2. Pravé menu na mobilech je schováno pod tlačítko, které je na mobilech vidět neustále, a pouhým klikem si zobrazíte pravé menu s diskuse a podobně. Ve starém „designu“ musíte odskrolovat až na konec stránky, což nepovažujeme za příliš příjemné.

Kromě těchto již viditelných změn (na ukázkové stránce) získáme pár dalších možností velmi snadno využitelných do budoucna. Například okna, která jsem hodně dlouhá (např. detail s hodnocením her), mohou být udělána tak, aby scroloval obsah uvnitř okna a záhlaví a zápatí okna s tlačítky na zavření bylo vidět neustále (to bude pak výhoda i pro použití na počítači).

Pro zajímavost – změna obnáší významnou obměnu všech možných komponent, které na webu používáme, takže se různé věci mohou a budou chovat/vypadat trochu jinak. Například hledání dle názvu hry v hlavním (zeleném) menu používá pro našeptávání úplně jinou komponentu.

Známé chyby

Protože je to spousta změn a chceme spouštět „stránku po stránce“ (z různých důvodů), budou se zatím hlavně na nové podobě vyskytovat různé suboptimality/chyby (kvůli zachování zpětné kompatibility mezi starou a novou podobou). Víme aktuálně o těchto:

  • Okna, která se otevírají nad stránkou, mají prohozené tlačítko na zavření a nadpis okna (tlačítko je nalevo a nadpis napravo).
  • Okno s nepřečtenými notifikacemi nemá v tlačítkách ikonu očíčka (to je dáno odlišným způsobem, jakým se zobrazují ikonky v nové a staré podobě webu)
  • Někde dochází např. k nekonzistenci v textech v různých menu (kde někdy položka začíná malým písmenem a jiná velkým).

Vyzkoušet na první stránce (přehled všech notifikací)

Budeme moc rádi, pokud nám napíšete, když se potkáte s nějakou nelogičností nebo i vyloženě chybou. Samozřejmě uvítáme i názory hlavně právě z používání na mobilech, kde budou změny výraznější.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Ještě možná drobný dodatek. Změny dělám tak, aby se jinak podoba Zatrolenek změnila co nejméně, abych nehonil příliš mnoho zajíců a nedopadlo to všelijak :-).

14.5.2023 15:33:06

Jak lze zprava vytáhnout tu lištu s diskuzema, tak to je skvělá věc :o) Chodím sem hodně z mobilu a to rolování úplně dolů mě hrozně nebaví… 

14.5.2023 15:44:06

@Zeus - bude možnost vybrat si z různých zobrazení (PC/telefon) a popř. mezi nimi přepínat? Z 99% přistupuji na ZH přes počítač a z ostatních webů mám častou zkušenost, že přizpůsobení pro mobily rapidně zhorší přehlednost a používání stránek při přístupu z webu (= všechno je strašně velké a na obrazovce potom nejde pořádně nic vidět).

Už jen dle testovací stránky upozornění se trošku bojím toho samého. Větší tlačítka bez textu jsou sice fajn pro telefon, ale zmizlo tam plno informací a na některé položky se teď dostává přes další menu místo rovnou. Nehledě na to, že to na monitoru zkrátka nevypadá úplně nejlíp. Navíc teď kontroluju, že ani na telefonu, ani na počítači není velikost textu konzistentní.

Nemíním to jako kritiku, ale jako otázku a podnět. Chápu, že lepší zobrazitelnost na telefonech/tabletech je třeba.

14.5.2023 15:59:18 | Upraveno autorem (porovnej)

Já bych i ocenil vyhledávání necitlivé na háčky a čárky. Je ostuda, že anglická stránka (BGG) umí vyhledat např. rise priser, zatimco cz stránka to nezvládne a člověk fakt musí napsat říše příšer…

___________________

V obchodech se prodává NA LOUCE PROMO 6 karet za 200 Kč. Nekupujte to na bazaru za 400 prosím vás!!!

14.5.2023 16:59:32 | Upraveno autorem (porovnej)

@Ellenar Chápu, nicméně v tuto chvíli to v plánu nemám. Rozvržení prvků na stránce se rozhodne dle rozlišení prohlížeče.

Jinak ty rozházené fonty jsou důsledek chyby, která ve formátování notifikací byla a nebyla tak moc v původní verzi vidět (spíš shodou okolností). A protože nebyla skoro vidět, tak jsem to neřešil. Teď už je to u NOVĚ zasílaných notifikací fixnuté (u již poslaných to nejde za rozumných nákladů fixnout). Je to podobné, jako máme úplně z první podoby webu stále ještě pár popisků her, které jsou napsané mega malým fontem (ty se zase po změně trochu “opraví” :-).

14.5.2023 17:53:09

@Conan70 Souhlasím, taky se o to občas spálím. V hlavě to mám, jde “pouze” o ten zatrolený čas.

14.5.2023 17:53:54 | Upraveno autorem (porovnej)

mh

V tom novém mobilním boxu mi chybí jméno přihlášeného uživatele a počet bodů, klidně to může být součást toho rozbalovacího menu, třeba místo textu “Můj profil”.

14.5.2023 21:54:05

osbně mě na telefonu nejvíce rozčiluje, že některé obrázky v galeriich se místo zvětšení zobrazí jako miniatury s kterými nejde nic dělat. 

https://drive.google.com/file/d/19nYeaBkSgNGt0BE4JEW1-ctHKG8JgB0L/view?usp=sharing

 

A pak tedy zmíněna diakritika ve vyhledávání, ale to je obecná chyba ne telefonní …

15.5.2023 13:37:33

@fes2 Ahoj, jsme si toho také vědomi. I ta fotogalerie potřebuje kompletní obměnu a je to rozhodně v plánu, protože je děsivě zastaralá.

15.5.2023 22:16:32

Mně na telefonu nejvíc vadí absence obrázků u her na bazaru, vidím pouze názvy inzerátů.

16.5.2023 06:29:35

mh

Teda nevím, jestli to souvisí s modernizací, ale v nové podobě diskuzí mi na telefonu divně funguje okno příspěvku. Backspace mi občas skočí o dvě pozice, takže se sice vymaže předchozí znak, ale kurzor se posune před nově poslední znak, takže ho musím ručně posunout zase na správné místo. A podobný, ale opačný problém je s vložením mezery do již napsaného textu - mezera se vloží, ale kurzor se za ni neposune (na konci textu se to neprojevuje).

P. S.: Toto chování pozoruji pouze na mobilu, při psaní příspěvku v prohlížeči na počítači se nic z toho neděje.

22.5.2023 14:52:16 | Upraveno autorem (porovnej)

V novém vzhledu ve zprávách se mi už neukazuje, zda si někdo zobrazil zprávu, kterou jsem mu poslal. 

23.5.2023 07:04:37

V novém vzhledu na mobilu mám diskuse stále označeny jako nepřečtené, přestože jsem je rozkliknul. Totéž na novém pravém panelu - vše označeno jako nepřečtené. 

23.5.2023 16:17:03

@skilljam To byla “chvilková” chybka. Již je opravená. Díky za info, občas se při tom předělávání webu utnu.

23.5.2023 20:23:40

@mh Zvláštní (neříkám že nemožné). Mě se to chová na mobilu (iPhone) úplně normálně. 

Zkoušel jsem to v obecných diskusích tedy a přidání odpovědi (nikoli založení nového tématu). Nezkusil bys pls třeba ještě nějaký jiný telefon (a případně na svém telefonu jiný prohlížeč)? Určitě bych nerad na základě testu na iPhonu prohlásil, že je všechno v cajku.

Díky.

23.5.2023 20:28:15

@darkw Jak to myslíš označené? Taková ta jiná barva odkazu po navštívení stránky? Ono to je diskutabilní, zda to umět či nikoli (zvlášť u diskusí, kdy by se to správně mělo odznačit při dalším příspěvku - a to ta běžná funkcionalita prohlížečů nedělá).

23.5.2023 20:29:53

Ano, mám na mysli to, že se po kliknutí změní barva písma. 

Např. nyní v sekci “Nejnovější otázky” je hra “Vládce Tokia”. Ve starém i v novém vzhledu název hry vidím modře, protože jsem na  tuto hru neklikl. Ve starém vzhledu text “Vládce Tokia” po kliknutí změní barvu na fialovou. Tzn. že jsem na ten odkaz již kliknul(přečetl). V novém vzhledu ale zůstává po kliknutí stále původní modrá barva. 

Používám chrome. 

23.5.2023 21:08:53

mh

@Zeus Tak to podle všecho vypadá, že problém činí moje klávesnice, kterou používám na mobilu. Když jsem se přepnul do standardní klávesnice, tak se problém neprojevil. Nicméně projevuje se jenom v okně pro zadání komentáře, v okně pro zadání článku (recenze), ani v políčku pro nadpis článku se to neděje ani s tou mou používanou klávesnicí, což je zvláštní.

Problém bude nejspíš v tom, že ta klávesnice při klepnutí na backspace posílá něco navíc (že by left arrow?), což jinde nevadí, ale v okně komentáře ano.

Je mi jasné, že asi těžko budeš řešit problém, který se projevuje jenom při použití nestandardní klávesnice a drtivá většina s tím tedy problém mít nebude, ale kdyby se ti náhodou povedlo přijít na to, v čem by to mohlo být, byl bych rád. Jenom připomínám, že ještě nedávno se ten problém nevyskytoval (spoustu komentářů jsem psal z telefonu a toho bych si nemohl nevšimnout).

P.S.: Ještě jsem vyzkoušel okno pro textové hodnocení hry a tam se to taky neprojevuje. Takže jediným problémem je okno s komentářem v diskuzích.

24.5.2023 08:34:57 | Upraveno autorem (porovnej)

Mne zacalo podčiarkovať odkazy. Ale nie na hlavnej stranke, az na podstrankach. Robí to na androide 13, prehliadače Opera a Vivaldi. Ale nie mobilny chrome… tak teraz neviem, kde je pes zakopaný 

24.5.2023 22:55:38

@Curuj To je dané tím, jestli je stránka již zmigrovaná na novou podobu nebo je ještě postaru. Snadno to jde rozlišit podle toho, jak vypadá boxík přihlášeného uživatele.

Jinak podtrženost odkazů pak ještě chci řešit. Je možné, že ji nechám pouze v článcích, kde mohou odkazy bez podtržení splývat s textem. Ale jinde ji asi odstraním.

25.5.2023 07:28:02 | Upraveno autorem (porovnej)

Na PC tak v této diskuzi https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/koutek-kutilu-5/spolecny-tisk-karty-ke-hram-v-cz-5615/ přetéká text příspěvku do bloků Otázek/Kde se diskutuje.

25.5.2023 08:03:10

@tabackej Díky za upozornění, fixnuto.

25.5.2023 13:14:12

@Zeus  Rozvržení diskuzních příspěvků na mobilu se bude doufám ještě měnit? Má-li totiž přispěvatel nastaveného avatara, mecenášství i podpis (jako třeba Wolfsen zde: https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/namety-a-pripominky-1/zmena-vzhledu-35523/ ), zabere jeho příspěvek, který obsahoval jeden jediný odkaz, na mobilu celou obrazovku! Je to hrozně nepřehledné a musí se hrozně scrollovat. Dřív aspoň ty nicky, avatary a mecenášské pruhy zůstávaly bokem (podpis taky otravoval)…

30.5.2023 06:35:37

@anupinka Mělo by. Idea je, aby na mobilu byl autor s avatarem a mecenášským proužkem nad samotným příspěvkem (jako je teď), ale v jednom řádku (tedy avatar bude spíš něco jako ikonka asi). Teď to skutečně zabírá nesmyslně hodně místa.

Ale tak trochu potřebuji šturmovat kupředu s celou akcí, protože se rozbíjí i další věci a opravit je koncepčně půjde pouze po přemigrování celého webu.

Aktuálně finišuji profil uživatele a pak bude zbývat poslední velká věc a to profil hry. Ostatní věci už pak budou věřím drobnost (paradoxně třeba i Bazar si myslím bude jednoduchý - ve srovnání s tím profile hráče a hry). O drobotích jako přihlašovací stránka / Nej… a podobně ani nemluvím :-)

I když teď mě napadlo, že budu muset urgentně zmigrovat i administrační sekci, protože se jinak budou při schvalování článků rozpadat ty… Hmmm…

30.5.2023 12:42:16

Vybíráme z Bazaru

Břink! Ve vesmíru! - obaleno
Břink! Ve vesmíru! - obaleno
Akt. cena: 750 Kč
Končí za: 6 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas