TROLOGRAFICKY: Ceny Golden Geek 2019

Autor: Wolfsen | 6.5.2020 | 3

V pondělí 4. 5. byly vyhlášeny výsledky 14. ročníku ankety Golden Geek. V té uživatelé serveru BoardGameGeek.com volí nejlepší hry uplynulého roku. Vedle vítěze se vyhlašují také dvě – řekněme – druhá místa. Výsledky jsou následující:

Hra roku: Na křídlech

druhá místa: Paladinové Západního královstvíTapestry: Hra o vzestupu civilizací 

Hra pro dva hráče: Watergate

druhá místa: Undaunted: NormandyBlitzkrieg! World War Two in 20 Minutes

Nejlepší ilustrace a vzhled: Na křídlech

druhá místa: PARKSTapestry: Hra o vzestupu civilizací

Karetní hra: Na křídlech

druhá místa: Marvel Champions: Karetní hraOdysea: Společně k deváté planetě

Kooperativní hra: Odysea: Společně k deváté planetě

druhá místa: Marvel Champions: Karetní hraPán Prstenů: Putování po Středozemi

Rozšíření: Na křídlech – Perutě Evropy

druhá místa: Mars: Teraformace – NeklidQuacks of Quedlinburg: The Herb Witches

Rodinná hra: Na křídlech

druhá místa: Azul: LetohrádekMěstečka na dlani

Inovativní hra: Na křídlech

druhá místa: Odysea: Společně k deváté planetěWavelength

Party hra: Wavelength

druhá místa: Letter JamMen at Work

Print & Play: TINYforming Mars

druhá místa: Roll Estate, Under Falling Skies

Solitér: Na křídlech

druhá místa: Marvel Champions: Karetní hraTwice As Clever

Strategická hra: Na křídlech

druhá místa: MaracaiboPaladinové Západního království

Tématická hra: Dune

druhá místa: Pán Prstenů: Putování po StředozemiStar Wars: Vnější okraj

Válečná hra: Undaunted: Normandy

druhá místa: Blitzkrieg! World War Two in 20 MinutesUBOOT: The Board Game

Nejlepší aplikace: Through the Ages: Noví divy a osobnosti

druhá místa: Nájezdníci ze SeveruTwice as Clever

Dodejme ještě, že z 8 oceněných titulů je 5 již počeštěno nebo oznámeno. Z 21 titulů na druhých místech je počeštěno nebo oznámeno 13.

Gratulujeme vítězům!

Sdílet s přáteli:

Komentáře

(skoro) celé zle
Ako sa o tom píše aj v inej diskusii tu na ZH, a samozrejme aj v dlhokánskej a veľmi negatívne ladenej diskusii na BGG, výsledky tohto ročníka jasne poukazujú na veľmi zlý koncept tejto ankety. Niet pochýb o tom, že Wingspan (Na křídlech) je skvelá hra, a povedzme, že titul "Hra roku" si zaslúži. Ale - naozaj najlepšia sólo hra?? Naozaj najinovatívnejšia?? Najlepšia kartová?? Najlepšia strategická??

Týmto by som rád navrhol aj organizátorom Trolího palce jednu zásadnú zmenu pre ďalšie ročníky. Prvotné nominácie nech komunita kľudne urobí akokoľvek, trebárs nech je taký Wingspan aj v kategórii Wargame, ak si to niekto z hráčov myslí. Ale pre finálové hlasovanie by samotní organizátori mali spraviť TOP výber do jednotlivých kategórii tak, aby tie kategórie dávali zmysel, a aby sa v nich podľa možností hry neprekrývali.

Mohli by byť napr. tri kategórie obtiažnosti (heavy, medium, light), čo by zodpovedalo napr. súčasnému pomenovaniu Strategické hry, Rodinné, Party, Detské a pod. Hra by sa mohla vo finálovom kole objaviť iba v jednom takomto zozname, do ktorého najviac zapadá. Ďalej, ak je kategória "Kartová hra", tak nech sú to iba karty, lebo podľa logiky hlasujúcich v Golden Geek Award by "kartová hra" mohla byť kľudne aj Blood Rage alebo Agricola. Ak je to hra pre 2, tak nech je IBA pre 2, a pod. Samozrejme, že môže byť aj kartová, aj light-ovná, aj kooperatívna zároveň (The Crew?), ale asi nebude aj "light", aj "heavy".

Verím tomu, že organizátori majú dostatočný prehľad o tom, akého typu sú tie najčastejšie nominované hry, a nebudú mať problém v každej kategórii správne vybrať tých 10-20 finálových hier. Nebudú mať problém napr. vyradiť Wingspan z kategórie Kartových hier, alebo z "heavy hier - strategických hier", a ponechať ju iba medzi Rodinnými hrami, a pod. Takto podstatným spôsobom zvýšia kredibilitu celej ankety. Vždy to síce zostane hlasovanie "ľudu", a bude to asi skôr o popularite hier než o ich kvalitách, ale aspoň to bude dávať omnoho väčší zmysel a pritiahne to aj viac hlasujúcich, a hlavne tie výsledky budú relevantné a zmysluplné.

Lebo inak, ako to napísal niekto na BGG fóre - ak je Wingspan najlepšou strategicko-rodinno-kartovou solitér hrou, tak toto si rozhodne zaslúži aj titul za inovatívnosť. :)) Ale holt celá anketa je potom na smiech. :(

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

6.5.2020 23:55:22

Karetní hra
Na křídlech je výborná hra, ale v kategorii karetních bych asi spíše upřednostnil Marvel Champions.
__________________
HRANÍ U NÁDRAŽÍ
https://www.facebook.com/hraniunadrazi/

7.5.2020 08:28:13

Ornitologické lobby
Při pohledu na výsledky mě překvapuje, že Na křídlech nevyhrálo více kategorií např. vítězství v kategorii Válečná hra, na základě toho, že ve hře jsou draví ptáci, se přímo nabízí. Každopádně klobouk dolů před Stonemaier Games a veliká gratulace úspěchu českých želízek v ohni.

7.5.2020 12:27:55

Trolí palec
Trolí palec je anketou uživatelů Zatrolených her. Tím se zásadně liší od všech jiných česk(oslovensk)ých žebříčků a toto unikum chceme zachovat. Změnou na hlasování komise bychom zcela popřeli historii i smysl tohoto ocenění.

Mezi ročníky Palce ale nastávají změny, které pečlivě zvažujeme i na základě podobných cen. Rozhodně se raději učíme z cizích chyb, než z našich vlastních.

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

8.5.2020 15:52:13

Wolfsen
Ano, ja rozumiem, ale aj GGA sú anketou, kde hlasujú užívatelia BGG, a posledné výsledky sú vyslovene na smiech. A ja ani nenavrhujem, aby hlasovala nejaká komisia, ale len aby po prvotných nomináciach vybrala z jednotlivých kategórii hry, ktoré do tých kategórií nepatria.

Príklad - v kategórii "Kartová hra" ľudia nanominujú 40 hier, a do finále postúpi 10-20 najlepších, zo zoznamu ale organizátor odstráni hry, ktoré tam nepatria (napr. Wingspan, Blood Rage, Agricola a pod., ktoré síce majú karty, ale holt kartové hry to nie sú). A vo finále opäť hlasujú užívatelia.

Podľa toho, ako čítam diskusiu na BGG, niečo podobné navrhujú aj sami užívatelia na BGG - aby boli jasne stanovené kategórie, a aby na to organizátor dohliadol. Aby sa napr. nestalo, že v roku 2021 úplne všetky kategórie vyhrá Frosthaven.

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

9.5.2020 07:46:37

Vymezení kategorií
To Cardinaclle:

Rozumím, kam míříš, ale svět není černobílý. Já třeba vidím Wingspan jako jasnou karetku, která rodinná stoprocentně je (i když trochu složitější) a strategická s přivřením jednoho oka taky, tahle kategorie je totiž z mého pohledu dost vágně vymezená. Sice bych pro ni jako nejlepší strategickou určitě nehlasoval, ale třeba s nominací bych problém neměl.

9.5.2020 23:04:58

Ranca
No a vo tom to je. :))
Podľa mňa kartová hra je čisto kartová (možno plus nejaký ten žetónik na označenie počtu) - Dobyvatelé vesmíru, Magic the Gathering, Star Realms, Dominion, Port Royal, Sushi Go, Point Salad, Yomi a pod. Skrátka tá hra má iba karty. Wingspan do tej kategórie rozhodne nepatrí... podľa mňa. :)

Ide aj o to, aby tie kategórie boli dostatočne rozličné a jedinečné, pretože nemá význam, aby 90% nominovaných hier mohlo patriť do všetkých kategórií. Potom tie kategórie nemajú zmysel. Radšej menej hier a výraznejšiu odlišnosť, ako 6-7 skoro rovnakých kategórií. Preto si ja osobne myslím, že "Hra pre 2" by mala byť IBA pre 2, tak ako je to v iných anketách, inak je zbytočná, pretože v 2 hráčoch sa dá hrať skoro každá hra.

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

10.5.2020 00:16:47

Vybíráme z Bazaru

Nevinné hrátky Deluxe
Nevinné hrátky Deluxe
Akt. cena: 300 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas