Zbloudilí - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 45 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: neuvedeno
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: REXhry
dV Games
Lavka Games
Lucky Duck Games
Red Raven Games
Schwerkraft-Verlag
White Goblin Games
Autoři: Ryan Laukat
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Patová situace

Ahoj,

při dvouhře jsme se dostali do zajímavé situace….kdo je vítězem, když jeden hráč už nemá žádné kameny (všechny jsou na mapě, ale žádná karta není plná) a ten druhý je pokládat nechce, protože ví, že by prohrál (hraje tedy pořád tak, že kameny umisťuje na už obsazená  pole)? 

Díky,

Gabrin

4.6.2023 23:34:57

mh

Čistě matematicky k této situaci může při hře ve dvou dojít, pokud hrajete pokročilou variantu, kdy na jednom políčku mohou být až dva žetony průzkumu. Dohromady máte 48 žetonů a k dispozici je 36 polí, takže se dá použít celkem 60 žetonů, aniž by se uzavřela aspoň jedna karta.

Zdá se, že jste to přetaktizovali. Ano, tato situace v pravidlech popsaná není, ale asi nastane spíš jen ojediněle. I v šachu existuje pat a tak bych vaši situaci vyhodnotil. Prostě za dané situace nemůže ani jeden z vás vyhrát.

5.6.2023 08:15:15

Za mě, bych tuto situaci vyřešil tak, že by se oběma hráčům přidali kameny. Ve dvou hráčích stačí vzít kameny chybějících hráčů. Protože nikde není napsáno, že máš omezený počet kamenů. To že jich ve hře udělali jen 24 na hráče, není omezení hry, ale vydavatele.

5.6.2023 08:36:32

mh

Já bych ještě doplnil svůj příspěvek o přetaktizování.

My jsme hru hráli před dvěma lety, většina her byla právě ve dvou s dcerou a nikdy jsme se nepřiblížili popisované situaci, ani by mě nenapadlo, že by k tomu mohlo dojít. Matematicky vzato k tomu však opravdu dojít může.

Snažil jsem si představit, jak k tomu došlo. Vychází mi z toho, že první hráč má na všech šesti kartách převahu, kterou druhý hráč není schopen položením svých kamenů převážit na svou stranu. Upřímně řečeno považuji za taktickou (nikoliv pravidlovou) chybu prvního hráče, že už dávno některou z karet neuzavřel a nezískal z ní pro sebe body a neuvolnil si žetony. Chápu druhého hráče, že nechce uzavírat karty, u kterých dopředu ví, že na nich nevyhraje, a že pokud mu to hra dovoluje, hraje kameny jinam. Chybu vidím primárně u hráče prvního, který měl možnosti uzavřít většinu z karet a inkasovat z nich výhru, ale zvolil takovou taktiku, jakou zvolil, přičemž dostal hru do slepé uličky. Samozřejmě i druhý hráč musel udělat nějaké taktické chyby, protože jinak by se asi taky do popisované situace nedostal. Čímž se dostávám k tomu, že jste podle mě hru přetaktizovali.

Jak už jsem psal, považoval bych danou hru za patovou a dal bych si repete, přičemž bych se snažil hrát jinak, abych se do podobné situace už nedostal. Na druhou stranu, co radí @Tormentr (použít žetony nehrajících hráčů), není také od věci.

5.6.2023 09:11:44

Ahoj,

díky za reakce. Stalo se to úplně v té základní hře, kdy se na každé pole může položit pouze jeden kámen. Tuhle taktiku na mě vytasil můj muž a já si toho bohužel všimla pozdě a již jsem nedokázala zabránit tomu, aby všechny karty neobsadil třemi nebo čtyřmi svými kameny. K tomu měl výraznou převahu mincí, takže dražit kartu se třemi kameny pro mě také nemělo smysl.

V našich pravidlech se tedy píše, že počet všeho kromě mincí je omezen, řekla bych, že záměrně.

Hezký den,

Gabriela

 

 

 

8.6.2023 13:38:09

mh

@Gabrin 

Pak tomu nerozumím, nebo něco nechápu, ale v takovém případě imho k patové situaci nemůže dojít.

Máte k dispozici 30 polí bez toho, aby se musela uzavřít karta, 31. žeton už musí nějakou kartu uzavřít. A oba dohromady máte 48 žetonů, takže musí dojít k situaci, kdy jeden z vás bude nucen kartu uzavřít.

Buď jste to hráli špatně, nebo si už po té době nepamatuju přesně všechna pravidla.

8.6.2023 15:05:38

@mh

Soupeř má položeno všech 24 kamenů, mně kameny zbývají. Jsem na tahu a otázka je, zda musím nějaký kámen skutečně položit? Co když si záměrně vyberu taková místa, která už jsou obsazená? Na ta obsazená už kámen dát nemůžu, takže jenom otočím kartu lícem dolů. Soupeř nic položit nemůže, nemá co. Na řadě jsem zase já, opět si vyberu místo, které už je obsazené. Nemám žádný tvar, který bych nemohla napasovat na již obsazená pole. Takže pořád jen obracím karty a nic nepokládám. 

 

Anebo jsem povinna si vybrat místo, kam alespoň jeden kámen položím?

9.6.2023 10:58:00

mh

@Gabrin 

V pravidlech na str. 6 se píše pouze toto: “Ve svém tahu hráč využije jednu ze svých dostupných (otočených lícem nahoru) postav, aby na mapu položil žetony průzkumu.” (zvýraznil jsem já)

Nikde není striktně napsáno, že hráč ve svém tahu musí položit aspoň jeden žeton na mapu. Ale ta zvýrazněná část podle mě říká, že svůj tah hraje právě proto, aby na mapu položil nějaké žetony průzkumu, neboli aspoň jeden. Rozumím samozřejmě tvému příkladu a chápu, že za této situace se ti nechce umístit žeton na kartu, aby ji soupeř nezískal, ale hrát tak, abych ve svém tahu nic neumístil, mi přijde mimo smysl té hry. Stejně tak může učinit soupeř a taky nehrát (i kdyby k dispozici nějaké žetony ještě měl). To je ale ve všech hrách. Třeba i ve fotbale - pokud bude míč ležet na hrací ploše a žádný z hráčů obou týmů s ním nebude chtít hrát a budou třeba stát na místě, tak se prostě hrát nebude (tady ale vždy aspoň může vypršet čas a zápas tak stejně jednou skončí). Nebo šachy - pokud budete hrát bez hodin a soupeř prostě nebude chtít udělat svůj tah, tak ho taky neudělá a hra se zastaví a také to není v pravidlech nijak ošetřeno (maximálně tak v pravidlech turnaje, ale tam se většinou hraje na čas, takže viz fotbal).

Mně popisovaná situace přijde jako nesmyslná a jdoucí proti cíli a duchu hry. A že ji pravidla exaktně neřeší, mi nevadí. Sice by tam věta o povinnosti umístit aspoň jeden žeton mohla klidně být, ale chcete-li tu hru opravdu hrát a dohrát, tak tam ani být nemusí. Tahle situace není podle mě chybou pravidel.

9.6.2023 11:48:27

Aha, už to chápu.

Takže tvůj muž tě “vyšachoval” a měl pojištěné, že karty půjdou za ním, buď více kameny nebo větším množstvím peněz při remíze. A ty, než abys prohrála, tak jsi prostě přestala hrát (říkej si tomu jak chceš). TAK vznikla, ta patová situace.

V tom případě ti dám radu, pokud nechceš prohrávat, tak nehrej hry, kde se dá prohrát. Ideálně by bylo lepší přejít na sólo hry, příběhové nebo kooperační ;)  

9.6.2023 18:10:53 | Upraveno autorem (porovnej)

Přestože jde o absurdní situaci, nemyslím, že by to měl být pat = konec hry, nebo že hru pořád nemůžeš vyhrát. Dokonce bych ani neřekl, že manžel je v nějak výhodné situaci… Přeci, když uzavřeš kartu, kde je shoda žetonů, dojde k dražbě a manžel řeší dilema, zda za kartu zaplatit (a třeba tak ztratit dominanci v penězích), nebo ti kartu nechat a ušetřit peníze do lepší dražby. Tím, jak je dražba ve hře nastavená (každý má jen jeden příhoz) ho můžeš celkem potrápit… nesmí to tedy být na peníze např. 15:2:). A když to ještě správně načasuješ = nemá aktivní karty, kterými by získal většinu na nově otočené kartě, může se situace rychle otočit. Soupeř rychle přichází o peníze (pokud se nevzdá karet v dražbě) a navíc hraje jen s pár žetony… takže nemůže využít postavy s velkým tvarem průzkumu.

10.6.2023 14:32:47

Vybíráme z Bazaru

Isofarian Guard - pouze osobní předání Praha
Isofarian Guard - pouze osobní předání Praha
Akt. cena: 5000 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas