Velká pětka - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2–5
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Zvířátka
Herní kategorie: desková hra, kooperativní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: MNKY
Autoři: neuvedeno
Rok vydání: 2023
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Aj pravidla a pravidlové nejasnosti

Nemá náhodou někdo aj pravidla? Potřeboval bych si ověřit pár nejasností v českém překladu.

Případně jak vnímáte následující pravidla?

  1. Kritické body u paliva a u jídla pokud to chápu správně jsou rozdílné. Zatímco u paliva to je poslední okénko, tak u jídla to je pole pod posledním okénkem (respektive pokud bych měl jít u jídla dolů a už nemůžu, páč tam není okýnko, tak prohrávám). Je to tak? Viz pravidla: • Pokud je modrá palivová kostička vašeho džípu ve spodním okýnku, nemůžete se přesunovat z políčka na políčko, ani využít jízdu na kopec. Budete se muset spolehnout na ostatní hráče, kteří vám palivo mohou dodat! • Pokud žlutá kostička potravin kteréhokoli džípu dosáhne kritického bodu pod okýnky, hra pro všechny hráče končí, prohráli jste.
  2. Píchlá pneumatika znamená, že se hráč nemůže jen pohybovat, jinak ostatní akce normálně vykonávat může, je to tak? Navíc, je tam psáno, že se může opravit až počínaje dalším tahem daného hráče. To znamená, že mi jí ani v daném kole nemůžou pomoct opravit ostatní hráči, respektive že můžou pomoct až v příštím kole? V pravidlech to je tak napsáno, ale za 1. mi to přijde jako logický a hratelnostní nesmysl (to je pak ten mechanik docela slabá postava) a za 2. pravidla už jednou popletla termíny kolo a tah, tak jen přemýšlím, jestli k mýlce nemohlo dojít podruhé. Viz pravidla: Džíp hráče, který je na tahu, se nemůže v tomto kole přesunovat, ani nejde opravit. Položte tuto kartu vedle jeho hráčské desky. Pneumatika se může opravit až v příštím kole, až bude hráč znovu na tahu. Buď ji může opravit sám tak, že použije 3 akce (pokud je to mechanik David, tak 0 akcí), nebo počká, až se na jeho políčko (nebo vedle něj) přesune další džíp.
  3.  Rozbitá brána znamená akorát to, že hráč u ní nemůže doplňovat palivo (to v pravidlech není napsáno, ale předpokládám to) + nemůže z její strany využívat objížďky + nelze opravovat píchlé pneumatiky, je to tak? S jídlem nemá brána nic společného předpokládám. Ale jen se ujišťuji, páč tahle pasáž mě mírně zmátla: Jedna ze dvou vstupních bran do parku na vnějším konci herního plánu je rozbitá, což brání zásobování surovinami.  - Předpokládám, že surovinami je myšleno jen palivo a nemožnost opravovat pneumatiky, respektive že se jedná jen o tématický doplněk v pravidlech.

Díky moc všem za případnou pomoc

9.4.2024 08:02:10

EDIT: viz můj příspěvek pod

The Big Five - MNKY Entertainment - tady jsou aj pravidla a případně i holandská


 

9.4.2024 11:25:10 | Upraveno autorem (porovnej)

Tak jsem dostal odpověď přímo od autora hry a je to trochu jinak:

1. Tady měla česká pravidla pravdu. Doopravdy hráči prohrávají až po tom, co by kostička jídla měla klesnout pod poslední okénko (které je teda jakoby “1”). Takže v tomto případě výborná práce překladatele. 

2. Přišlo mi to divné správně, páč podle autora lze opravit danou pneumatiku již v daném kole, když to udělá jiný hráč. Jenom hráč, kterého se událost týká nesmí opravovat hned v daném kole, ale musí počkat. Takže logika vítězí a mechanik David je rázem mnohem silnější. Jinak hráč s píchlou pneumatikou může i nadále dělat ostatní akce mimo pohyb.

3. Rozbitá brána dělá jen dvě věci: pokud je rozbitá, tak nejde oprovat pneumatiku nikomu a zároveň nejde z její strany využívat objížďka. Jinak palivo si lze doplňovat.

11.4.2024 05:57:51

Vybíráme z Bazaru

Ticket to Ride - New York
Ticket to Ride - New York
Akt. cena: 290 Kč
Končí za: 3 dny

Offcanvas