Turbo Kidz - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2–6
Doporučený věk: od 7 let
Herní doba: 20 min
Herní svět: Sport
Herní kategorie: závodní, postřehová
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Emmanuel Gauvain
Rok vydání: 2023
Sdílej: Facebook

Rychle, zběsile a poslepu!

Autor: Technorocker | 5.6.2024 | 5

Tato recenze vznikla jako součást Recenzního programu Zatrolených her. Recenzovaná hra byla poskytnuta vydavatelem (resp. distributorem).

Více informací o Recenzním programu | Všechny recenze sepsané v rámci Recenzního programu

Jen proto, že se město hemží zombiemi, se nenecháte připravit o trochu legrace! Je čas svolat přátele, vyrazit na trať a užít si bláznivé závodění poslepu.

Přesně takhle vás do hry Turbo Kidz uvádí její autor Emmanuel Gauvain. Jde o první a poslední zmínku o zombiích, ale protože jde o volné pokračování Zombie Kidz a Zombie Teenz, chápu, že ji nešlo vynechat. Dalším propojením jsou známé dětské postavy na krabici užívající si šílenou jízdu. Stejně jako její předchůdci pochází tato hra ze studia Le Scorpion Masqué a stejně jako její předchůdce ji na tuzemský trh přináší Blackfire.

 

3, …

Z prvních řádků je patrné, že nepůjde o zcela běžnou deskovku. Ba naopak, po pečlivém prozkoumání mohu říci, že zhmotňuje ty nejdivočejší představy o deskové hře. V nevelké krabici dostanete šestnáct tratí ve dvou kopiích, dvě masky na oči, mazací fixy s hadříky, šest karet kárek, šablonu bomby a provázku a pravidla. Pokud se vám to zdá málo, vězte, že k zábavě víc nepotřebujete. A právě porce zábavy je to, co odpovídá cenovce. Pravidla zmáknete, než byste řekli „turbonávod“. A aby dostála svému názvu, nabízí QR kód s odkazem na video, s nímž se je naučíte za minutu.

Privátní: obsah_krabice.jpeg
obsah krabice

 

…2, …

Nejprve sestavte závodní týmy. V nich si pak určete řidiče, který dostane do ruky fix a nasadí si masku přes oči. Druhý hráč se ujme role navigátora. Nevidomý řidič umístí fix na startovní šipku a dále se po trati pohybuje na základě nápovědy kopilota. Ten drží pilotův zdvižený palec volné ruky a pohybuje jím jako joystickem podle toho, kam má pilot vést fixu. Povolena je i slovní nápověda, povely a rady můžete dávat, jaké chcete, jen nesmíte rušit soupeře.

Tým, který jako první protne cílovou čáru, vyhrává. Není to však zdaleka tak jednoduché, jak se na první dojem může zdát. Po celý závod se musíte řídit dvěma základními pravidly:

  • Řidič nesmí, pokud zrovna neprovádí skok, zvednout fix z podložky.
  • Čára nakreslená fixem nesmí protnout bílou linii (tou je ohraničena trať, ale například i neukáznění diváci a jiné překážky).

Dojde-li k porušení výše uvedených pravidel, znamená to, že jste měli karambol a musíte se vrátit k poslednímu záchytnému bodu (modré čáře), kterým jste projeli.

Poražený tým má právo výběru další tratě. Pokud některý z týmů vyhrál už druhou utrať, vyhrál celou hru.

Aby bylo závodění ještě zábavnější, číhají na některých tratích záludnosti typu:

  • skoky – v určitém bodě musíte zvednout fix a v tom správném místě jej zase položit zpět na podložku
  • mosty
  • turbo – projedete-li zónou akcelerace, smí po určitou dobu vaši ruku vést – a s kreslením tak pomáhat – navigátor
  • potrubí – projíždíte-li skrz potrubí, musíte se vyvarovat jakékoli slovní komunikace – není signál
  • rozlitý olej – vjedete-li do oleje, dostáváte se do smyku, a řidič tudíž musí s dodržením výše uvedených pravidel namalovat tři zřetelné smyčky.
Privátní: track_16.jpeg
nejhustší výzva

 

Ani to není zdaleka všechno, čím si můžete soutěžení zpestřit. Až budete mít pohyb po trati v malíku, můžete si vybrat jednu ze šesti vytuněných kárek. Oslní už samotným vzhledem, podstatné je však čupr-dupr udělátko, jež dává každé kárce jedinečnou schopnost. Detailně jsou popsaná na rubu příslušné karty, takže jen ve zkratce, co můžete získat:

  • přenosný záchytný bod
  • dálkovou rušičku – jednou z během závodu smí kopilot zvolat „rušička“ a od toho okamžiku po protnutí záchytného bodu nesmí kopilot soupeře držet palec svého řidiče
  • bombu – před závodem obkreslíte na trať soupeře žeton bomby, ten se jí pochopitelně musí vyhnout
  • šňůru na prádlo – před závodem obkreslíte na soupeřovu trať šňůru, kterou musí v závodě dle daných pravidel přeskočit
  • kluzák – umožňuje ze skoku přistát za dopadovou zónou
  • nitro – prodlužuje turbo zónu

Pokud je to stále málo a chcete si hru ještě ztížit, můžete se například dohodnout, že řidiči vůbec neuvidí trať a vyberete si ji až ve chvíli, kdy budou mít zakryté oči.

Nesejde-li se vás u stolu potřebný počet, nezoufejte. Tvůrci na tuto možnost mysleli a připravili speciální kooperativní variantu pro dva až tři hráče, k níž navíc potřebujete pouze stopky. Spočívá v plnění devatenácti výzev rozdělených do tří kategorií obtížnosti. Na ukázku uvedu z každé kategorie jednu:

  • Dokončete závod složený ze dvou tratí dle svého výběru pod čtyři minuty. (*)
  • Dokončete závod složený  z tratí 2 a 6 pod dvě minuty. (**)
  • Dokončete trať s prohozenými stranami (pro pohyb vpravo pohněte joystickem vlevo) pod dvě minuty. (***)
Privátní: ukazka_2.jpeg
šestá rychlostní zkouška

 

…1, …

Turbo Kidz přináší nový rozměr závodění na stole. Takový, který jsme už jako malí zkoušeli na čtverečkovaném papíře. Když se mi hra dostala do hledáčku, ani mě nenapadlo, co všechno dokázali autoři do hry přetavit. Celé to působí jednoduše, ale ve skutečnosti je to jednoduše geniální. O herních mechanismech se v tomto případě rozepsat nemohu, ale co se tematičnosti týče, nacházím jako fanda automobilových závodů mnoho společného. Kromě potřebných reflexů je to zejména klíčová souhra řidiče s navigátorem nebo třeba pravidla jízdy i některé překážky. Nemohu říci, že si ze skutečného závodění bere méně než jiné závodní hry. Je skvělé pozorovat, jak se jednotlivci ve svých funkcích zlepšují, jsou odvážnější, ale stejně tak se s každým závodem zdokonaluje fungování a komunikace v týmu. A jsme u další přednosti – kolik znáte týmových deskovek?

Obrovskou výhodou hry je fakt, že vás nemůže zklamat. Předem totiž víte, v čem spočívá, a dokážete si dobře představit, jak se hraje. Jste tak schopni lépe odhadnout, zda je pro vás nebo vaši skupinu vhodná či nikoli. Další nesporným kladem je to, že na delší čas nezabaví jen děti, ale i dospělé. Ti společné zápolení prožívají snad ještě intenzivněji. Zde si dovolím malé doporučení – není radno mít v týmu reálné partnery, a už vůbec ne, dostaví-li se k vám na herní sešlost vozem. Jeden se pak dozví věci, které ani nechtěl. Z vlastní zkušenosti pak mohu hru doporučit všem, kdo mají co do činění s výchovně-vzdělávací činností. Mně se osvědčila jako jedna z večerních aktivit na škole v přírodě.
Co možná nesedne každému, je rámus a lehký chaos u stolu. I to však k závodění patří. I kdybyste sebevíc chtěli, sami nakonec budete křičet „STŮJ!“ nebo „DOLEVA JSEM ŘÍKAL!“ Bohužel nervy tečou i soupeři, takže musíte navigovat tak, abyste ho přeřvali. 

Privátní: ukazka_1.jpeg
pravá šest na most

 

…GO!

Turbo Kidz mohou být ideálním fillerem, když si potřebujete odpočinout od házení kostkou či správy zdrojů, a stejně tak skvělou příležitostí, jak hodit za hlavu všední starosti a dopřát si netradiční zábavu s rodinou či přáteli. Nejlepší je ve čtyřech hráčích, ale legrace si užijete v jakémkoli jiném počtu a v jakémkoli věku. Jsem přesvědčen, že málokdy zůstane jen u jediného klání.

 

Shrnutí hodnocení hry

  • týmová hra
  • důraz na spolupráci
  • netradiční přístup
  • výkon odpovídá ceně
  • herní doba do 20 minut

 

  • musíte se spolehnout na fair play
  • hluk u stolu
  • miniaturní hadřík :-)
Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Hra o trůny: - 2 velké a 24 malých rozšíření
Hra o trůny: - 2 velké a 24 malých rozšíření
Akt. cena: 799 Kč
Končí za: 19 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas