nepřihlášený

přihlásit

registrovat

Recenzní program Zatrolených her

Autor: Wolfsen | 27.10.2020 | 29

Recenzní program Zatrolených her (RP) je plán podpory recenzentů a herních distributorů na webu Zatrolené hry.

Řídí se následujícími pravidly.

Pravidla pro recenzenty

  1. Podmínkou přijetí recenzenta do RP je alespoň jedna dostatečně kvalitní recenze zveřejněná na Zatrolených hrách. Dostatečnost recenze posuzují administrátoři Zatrolených her.
  2. Recenzent je povinen odeslat recenzi ve stanoveném termínu (obvykle 1 měsíc od obdržení recenzního kopie hry).
  3. Recenzent je povinen svědomitě hru otestovat s vhodnou skupinou či skupinami hráčů a vytvořit si na hru důkladný a nestranný názor.
  4. Recenze bude exkluzivní pro server Zatrolené hry – psané budou zveřejněny přímo na webu Zatrolené hry, audio- nebo video-recenze pak na příslušných kanálech Zatrolených her a nikde jinde (recenze lze samozřejmě sdílet na sociálních sítích atd., vždy ale v podobě linku na Zatrolené hry nebo příslušný kanál).
  5. Recenze podpořená programem nebude na rozdíl od ostatního obsahu vytvořeného uživatelem na požádání odstraněna.
  6. Hry budou recenzentům přiděleny na základě jejich žánrových preferencí a jejich předchozí činnosti (budou preferování recenzenti, kteří dokáží ze hry „vytřískat“ více, např. hru nafotit, doplnit popis atd.)
  7. Odměnou recenzenta je recenzní kopie hry.
  8. Při nedodržení těchto pravidel bude recenzent z programu vyřazen.

Jak se stát recenzentem?

  • Pokud se domníváte, že splňujete podmínku alespoň jedné dostatečně kvalitní recenze a máte zájem se do RP zapojit, napište nám přes kontaktní formulář s předmětem Recenzní program.

Pravidla pro distributory

  1. Do programu se může zapojit kterýkoliv distributor nebo vydavatel společenských her, a to jak český či slovenský, tak zahraniční.
  2. Povinností distributora je v dostatečném předstihu před případně požadovaným termínem recenze (alespoň 1 měsíc) poskytnout recenzní kopii hry vybranému recenzentovi.
  3. Recenzní kopie hry je odměnou recenzenta.
  4. Distributor nesmí ovlivňovat výsledné hodnocení recenzenta.
  5. Distributor smí stanovit minimální délku recenze a další technické parametry, např. počet fotografií a co má být nafoceno.

Jak se zapojit jako distributor?

  • Pokud nám chcete nabídnout své hry do RP, napište nám přes kontaktní formulář s předmětem Recenzní program.

Jak poznám recenzi vzniklou v rámci RP?

  • Všechny recenze vzniklé v RP začínají textem: „Tato recenze vznikla jako součást Recenzního programu Zatrolených her. Recenzovaná hra byla poskytnuta vydavatelem (resp. distributorem).“
  • Všechny programové recenze naleznete v tomto seznamu.

Zapojení distributoři

Sdílet s přáteli:

Komentáře

otázka
Přemýšlím, že bych se zkusil připojit, ale nemám ještě žádnou recenzi. Je vhodné do recenze srovnávat herní mechaniky s ostatními hrami? Např. často hraji únikovky, tak napsat, že toto je lepší v této, něco jiného je lepší v jiné? Díky za odpověď

27.10.2020 14:27:08

bicekz
Nechci být přehnaně skeptický, ale pokud se musíš ptát, jestli do recenze můžeš psát srovnání s jinými hrami, tak to asi nebude úplně job pro tebe.

27.10.2020 14:52:28

Bicekz
Však mrkni na nejaký recenzie deskofobie

27.10.2020 15:05:34

bicekz
Obecně – recenze by měla být srozumitelná i těm hráčům, kteří žádnou z her, se kterými srovnáváš nehráli.

Dále to záleží na hře. Např. u Kolonie vyvstává otázka, jaká je oproti Plyšové hlídce, protože obě využívají (zatím) ne příliš častý mechanismus knihy příběhů.
U únikovek se to srovnání také určitě nabízí. Tam se dá dokonce předpokládat, že hráči velkou část jiných titulů hráli. Přesto je třeba počítat i se čtenářem, pro kterého by to byla první taková hra.

Dále by mohl hypoteticky vyvstat požadavek distributora, aby se v recenzi nezmiňovaly konkurenční hry. To by ale bylo specifikováno předem (zatím nic takového nenastalo a asi to není moc pravděpodobné).

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

27.10.2020 15:19:04

Pár dotazů
Zadavatel recenze bude mít možnost si vybrat, který z nabízených recenzentů bude použit/nepoužit?

Bude mít zadavatel možnost přečíst si recenzi dopředu a případně říct, že nebude uveřejněna?

27.10.2020 15:48:32

bicekz
Navážu ještě na paladina91 - klidně stačí mrknout na recenze tady na ZH. Najdeš tady kusy kratší i delší, s menším i větším podílem popisu pravidel vůči dalším složkám textu. Obecný návod na psaní recenzí se dá najít na internetu, třeba tady: http://www.ctenarska-gramotnost.cz/medialni-vychova/mv-casopisy/recenze-1
Pro různé kategorie (knihy/filmy/počítačové hry) jsou i detaily a postupy samozřejmě vždy trochu jiné, ale obecné vlastnosti recenzí by se měly shodovat, protože se jedná o definovaný literární žánr.

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB

27.10.2020 16:35:01

eklp
Na výběru recenzenta jsme rozhodně ochotni se zadavatelem spolupracovat. Ale zatím o to nikdo neprojevil zájem.

Autorizace recenze je v rozporu s pravidlem pro distributory číslo 4. Nezveřejnění recenze by bylo možné, jen pokud by recenzent nenaplnil předem stanovené požadavky dle pravidla pro distributory číslo 5. (Ano, kvůli tomuto komentáři jsem odrážky změnil na číslování :-) )
V našem zájmu ale je, aby i taková recenze byla doplněna a zveřejněna.

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

27.10.2020 16:38:07

.
Super nápad, jen to načasování je trochu nešťastné, vzhledem k tomu že teď se dají recenzovat hry leda tak sólo nebo ve dvou. Je naplánovaný nějaký oficiální start?

27.10.2020 17:19:04

Borghal
Už jsou na webu dvě programové recenze, třetí je ve frontě, protože k ní máme výhrady.
A ano, lockdown to trochu komplikuje, v sobotu nám recenzent odmítl hru vzít právě s odůvodněním, že nemá s kým testovat.

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

27.10.2020 17:43:23

děkuji
děkuji za rady a odpovědi, mrknu na to, zkusím něco sepsat a poté se přihlásit :)

27.10.2020 22:04:55

seznam
Bude prosím někde dostupný seznam recenzí vzniklých v rámci tohoto programu?

Překladatel pravidel nejen pro fu Mindok

28.10.2020 06:41:19

ZH
Za mě super. Už mě nebaví číst "recenze"nebo se na ně dívat , kde se pisatel bojí napsat něco kritického, aby nepřišel o další hry od vydavatele.
Tady to doufám nehrozí.

28.10.2020 14:02:30

Body významnosti + RP
1) Bude recenzent dostávat za nahraný obsah (recenze, fotky) body významnosti?
2) Bude se upravovat systém bodování? Předpokládám, že se bude fotit v rámci RP rozehraná partie, ukázka herních prvků atp.

28.10.2020 14:09:41

reakce
Karel: nevím proč, ale nad tímhle jsme neuvažovali. Zvážíme.

Melvidor: ano, body významnosti bude dostávat jako za každý jiný obsah. Úprava bodování na pořadu dne není.

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

29.10.2020 08:12:49

karel
No jasne, to je super napad. Kde jinde bych takovou vec nasel?

Mozna u te ktere samotne hry, ale tam samozrejme nekoukam, stejne jako nekoukam na HP, pokud to tama protece..

29.10.2020 16:53:03

Seznam recenzí
A co takto další položka v horní liště? Tam by mi položka "Recenze" dávala největší smysl, pokud to jsou recenze vzniklé přímo pro ZH, resp. v rámci recenzního programu. A k tomu samozřejmě odkaz v kartě hry.

30.10.2020 06:55:24

karel
Ještě abych reagoval na karlův návrh. Včera jsme to rozebírali na pravidelném adminském hovoru a jsme tomu nakloněni. Hledáme vhodnou formu, jakou tomu dát.

Pokud ti ale jde o recenze na hry MindOKu, tak všechny samozřejmě MindOKu posíláme, takže možná oni si vedou nějakou evidenci, kterou s tebou třeba budou sdílet, nebo můžeš navštívit stránku MindOKu tady na ZH, kde jsou vedeny všechny články s tagem MindOK (tedy nejen recenze, ale také novinky a popisy).

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

3.11.2020 17:28:59

seznam recenzí
Do článku jsem doplnil odkaz na seznam všech programových recenzí, který vznikl asi v půlce ledna (2021).

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

29.1.2021 10:02:30