Tajemství Býčí skály

xxxxxxxxxo hodnoceno 11x (Seznam vlastníků)

Tajemství Býčí skály - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2–4
Doporučený věk: od 6 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Starověk
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: Efko
Autoři: neuvedeno
Rok vydání: 2023
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

falešná hodnocení

tady si očividně někdo založil více účtů a ohodnotil si vlastní hru. většina účtů je pár měsíců starých a mají jedno hodnocení

co na to Redakce ZH?

@Zeus @Wolfsen 

 

26.3.2024 20:35:23 | Upraveno autorem (porovnej)

@zobrazovatel Za mě to na autory nevypadá, ale občas se podobná situace objeví. Podobná věc se ve větším měřítku stala kdysi u #Secret Hitler a po nějaké době jsme ty uživatelské účty smazali vč. hodnocení.

Asi někdy časem upravíme počítání průměrů tak, aby do nich vsupovali jen “serióznější účty” (jak přesně takovou vlastnost účet dostane je poněkud otázka).

Díky moc za upozornění…

26.3.2024 22:08:38

děkuji za vysvětlení

27.3.2024 10:19:09

@zobrazovatel @Zeus 

Zcela jednoznačně jsou všichni 5hvězdičkoví hodnotitelé téhle hry tady na ZH úplnými nováčky (pár dní od registrace) a všichni ohodnotili pouze tuhle hru a žádnou jinou. A prakticky všichni dávají 5 hvězd a i slovně hru doporučují.

Mně spíš připadá, že jsou to přátelé autorů se svými rodinami, kteří si hru zahráli mezi prvními, a autoři je požádali, že pokud se jim hra líbí, ať ji ohodnotí tady na ZH. To by mi dávalo větší smysl.

27.3.2024 10:29:36

@zobrazovatel 

Ahoj, já su autor hry :) Hru jsem si nehodnotil ani jsem si kvůli tomu nezřizoval účty. Některá hodnocení jsou skutečně od našich známých, kteří si hru zahráli a tak jsme je požádali, ať k ní něco napíšou. Ale těch bylo jen pár. Zbytek hodnocení nevím, odkud přišel. Někdy ze začátku roku jsem hru představoval na sociálních sítích a poprosil jsem tam, že pokud si někdo hru zahraje a bude se mu líbit, tak budu rád, pokud jí napíše hodnocení. Tak třeba se někdo chytil tam.

28.3.2024 18:59:25

@Moravian 

Asi v pohode, kdyby …

… si kvuli tomu nazalozili extra ucet a od te doby se nekteri uz na ZH nepodivali. Takze o ZH do te doby nic nevedeli, nekdo jim to doporucil a pote je ZH uz zase nezajimaji. PR tomu chybi, ale zrovna takhle ?!?

Trochu rozdil, nez kdyby se z nich stali pravidelni navstevnici zatrolenek.

Na druhou stranu musim rict, ze jsem na hru narazil jen nahodou na nekterem webu (zastolem.cz ???) Dost me zaujalo tema. Ale tento postup me zase zklidnil. Uvidime, jestli se k ni nekdy dostanu …

P.S.: A bychom jenom nekouzlili obecnymi slovy jako nasi politici, tak konkretni cisla. 1. radek je, kdy se dotycny registoval a 2. kdy se naposledy prihlasil (mmch je to 8 z 11 - tedy tech par)

35, 64, 67, 74, 63, 28, 30, 35
14, 36, 28, 41, 36, 28, 30, 35

---------------------------------
x - Everything is nothing - x

28.3.2024 19:22:20 | Upraveno autorem (porovnej)

@Moravian @Block 

Za sebe musím říct, že s hodnoceními téhle hry nemám problém a nepovažuju je za nějaké fejky. Slovní hodnocení od lidí, kteří už hru hráli (třeba i víckrát), beru vážně. I když jsou tady na zatrolenkách nováčky a je možné, že se sem třeba zase po nějakou dobu nepodívají. Fakt mě nenapadlo, že by to tu hodnotili jen pro nějaký hype nebo proto, aby Jakubovi udělali radost a vylepšili mu skóre.

Osobně znám (a vy asi taky) celou řadu hráčů deskovek, kteří na ZH nejsou dosud registrovaní. A přitom mají za spoustu let odehránu spoustu her (leckdy i o dost víc než třeba já). A odhaduju, že tady na ZH z těch cca 60 000 registrovaných uživatelů pěkných pár tisíc navštěvovalo zatrolenky jen pár dnů, možná týdnů, po registraci a pak už nikdy (namátkou jsem si to u pár uživatelů ověřoval).

Tahle hra mě láká tématem i zajímavým provedením, takže si ji plánuju pořídit. I když ji tu teď hodnotí většinou zaregistrovaní nováčci (kteří ale s hraním deskovek můžou mít už dost zkušeností).

Takže s vámi souhlasím, že hodnocení u téhle jsou fakt dost zvláštní úkaz, který se tak často nevidí. Ale asi bych to zas tak nepřeceňoval.

28.3.2024 20:38:52 | Upraveno autorem (porovnej)

@Screen @Block Já třeba autora osobně vůbec neznám a hra se nám pro danou věkovou kategorii líbila. Za hodnocením si stojím, i když jsem ji už poslala dál stejně jako většinu her po odehrání - přes hry se už doma skoro nehneme.. Kromě her sbírám také pověsti a provázanost pověstí a her souvisejícími s určitými turistickými oblastmi mě vždycky zajímala - v souvislosti s cestováním s dětmi a jejich motivací k turistice.. Dokonce jsem si na to zkoušela dělat webový projekt (neveřejný). Pokud jste hru hráli a máte na ni jiný názor, nic vám nebrání jej v recenzi u hry vyjádřit a hodnocení hry snížit. Btw. vzhledem k tomu jak funguje marketing a PR (nejen) v deskoherním průmyslu, zajímalo by mne, jak by taková “optimalizace” = pročištění, či jak to nazvat, probíhalo. Firmy mají běžně na sebe nabalené skupiny influencerů a fanoušků, kteří je podporují. Chodím raději pro hodnocení na BGG a někdy očišťuji od hlasování z CZ u některých her. 

28.3.2024 22:38:22 | Upraveno autorem (porovnej)

@Kirke777  Asi takhle - myslim, ze strilis nekam nazdarbuh +- stodola. Tahle diskuze preci neni o kvalite hry. Mne se samotnemu velice libi design hry (i kdyz si take myslim, ze mela mnohem vetsi potencial nez nakonec uplatnila) a pral bych ji velke prodeje.

Tady se ale mluvi o zpusobu “domluveneho” hodnoceni - ok o propagaci. A co me donutilo reagovat bylo bagatelizovani autora zcela v intencich soucasnych politiku - ...jsme požádali, ať k ní něco napíšou. Ale těch bylo jen pár. Zbytek hodnocení nevím, odkud přišel... Jestli skoro 80% tech, kteri splnuji kriteria “podporovatelu” je jen par, tak ja jsem hlava Meduzy. Proto jsem si dal tu praci s vypsanim casu jednotlivych hodnotitelu (krome Tebe a dalsich 2, kteri jsou dlouhodobi uzivatele ZH)

A optimalizace PR na kterou se ptas? Ani ja jsem se nedozvedel o hre na ZH, ale z nejake recenze. Zapremyslej, kde Ty. Kazdopadne hra ma nejakou cilovou skupinu, ktera ma sve media (od casopisu napr.ABC pres nejaka pedagogicka atd.) Mozna by to zajimalo i TV na nejaka ta Dobra rana. Preci jen je to tema, ktere by bylo urcite vitano. A ne klasickyma hernima kanalama, kde je to presne, jak pises.

O to vic mi prijde tento zpusob propagace hry smutny (ale jak jsem psal - kdyby autor nepouzil politicky slovnik, asi bych ani nereagoval a nechal ho v klidu …)

P.S.: Nemyslim si, ze hodnoceni na BGG je relevntnejsi oproti ZH (za stejnych podminek). To mas jako v Panovi Much. Spolecnost se vzdy nakonec rozvrstvi na “sefy”, dolejzace, otloukanky, tichou vetsinu. A to hodnoceni se statisticky taky nakonec podoba. A kdyz je nekde velky rozdil, spise je to dano specifikem - napr. u nas to bylo vydano v obdobi “sucha” novych her a tak to vyjelo nebo se to rozsirilo pres nejake socialni skupiny (to podeziram Pasovce :-) ) ci naopak v cizine si dokoupili rozsireni, ktereho se my nedockame atp.

---------------------------------
x - Everything is nothing - x

29.3.2024 01:01:40 | Upraveno autorem (porovnej)

@Blood Nemyslím si, že jsem psala +- stodola. To, co kritizuješ běžně dělají i deskoherní vydavatelé přes své komunity, které si pěstují. Kdo za který “klub" "kope” už docela poznám a nejen podle recenzí, ale i podle toho, co a kdy na bazaru prodává. ;-) Nevidím v tom rozdíl proti tomu, když někdo nemá či se neumí jinak ke komunitě dostat a nechá hru zahrát lidi, které má v okolí a požádá je o hodnocení. Copak člověk, který netráví celý svůj život na Zatrolenkách nemá právo se ke hře, kterou hrál se vyjádřit? To snad není nic špatného. Kamarádi a známí s dlouhodobým účtem na ZH by tedy byli OK? Nebo je to tak, že je běžné, že se k hrám nejprve vždy dostane blízké okolí vydavatele? Mě o hodnocení hry běžně žádají známí (i neznámí) od vydavatelů, když si hru zahraji nebo koupím. Vždy se snažím hodnotit s přihlédnutím pro kategorii, pro kterou je určeno. Osobně jsem zvědavá na Škoda kouzla, jestli je to takový zázrak, jak to vypadá dle hodnocení na ZH (5 hvězd).   

Budeš se divit, ale hru jsem náhodou našla přes Google v Luxoru při hledání úplně něčeho jiného - před Vánocemi, kdy jsem ji i koupila. Na forech ještě o ní nebylo skoro ani vidu ani slechu. Důvod koupě najdeš v příspěvku +- stodola výše. :-D

Na “optimalizaci PR” se nikde neptám. Bohužel o ní vím z práce víc než dost a díky tomu už léta nevěřím ani článkům, které se jeví jako odborné i v jiném světě než deskoherním. Přečti si to prosím znovu. Patří to k tomu, co by se zahrnovalo a nezahrnovalo do hodnocení, jak popisuje Zeus. 

PS: BGG má jistě své mouchy, ale mezinárodní prostředí nešvary “příslušnosti” k jednotlivým lokálním “klubům” koriguje. To v silách ZH není neb vyplývá z lidské podstaty. Také sebelepší recenze je k ničemu, když neznáš herní vkus druhé strany, když jí chybí počet hráčů, ve které jí dotyčný hrál nebo věková struktura skupiny. V tomhle je BGG lepší (ikdyž ne dokonalá), stejně jako má přesnější zařazení a lepší vyhledávání. Jinak není nad to se kouknout na gameplay než si něco koupím. 

 

29.3.2024 12:04:25 | Upraveno autorem (porovnej)

Navážu na diskuzi. Hra je na ZH díky mně. @Moravian je můj spolužák a když jsem před Vánoci náhodně zaznamenala na jeho facebooku zmínku, že vydává hru, tak jsem ho ihned kontaktovala a nabídla mu pomoc s propagací a vložením záznamu na ZH, aby hra měla informace po kupě. Hraji deskovky od roku 2004. Teď mám 3 děti ve věku (7,4 a 1 rok), takže ideální kombinace na testování. Napsala jsem mu pak i recenzi na hru na svoje webovky, protože si opravdu myslím,  že to je pěkná hra a neměla by zapadnout. Pro svoje děti taky do budoucna vyhledávám hry s tématikou našeho regionu, takže se mi do sbírky více než hodila. Měla jsem i pár výtek, které se teď ladí. 

Můj 4letý ji tedy plnohodnotně nezahraje, takže mohu mít také výtky k některým hodnocením.Ja sama jsem plné hodnocení nedala, ale to spíše z ůvodu, že je opravdu moc hrám nedávám, jinak jsem s hrou velmi spokojená.

Hodnocení her je otázkou metodiky. Občas mi to u jiných her přijde také matoucí. Je to prostě statistika na malém počtu pozorování.

7.5.2024 22:03:25

Vybíráme z Bazaru

Dice Hospital ER: Emergency Roll EN
Akt. cena: 300 Kč
Končí za: 2 dny

Offcanvas