Na křídlech - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 70 min
Herní svět: Zvířátka
Herní kategorie: karetní hra, strategická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Elizabeth Hargrave
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Sklamanie... co teraz?

Ahojte,

konecne som si kupil tuto ospevovanu hru. Na zaciatok poviem, ze hra ma bavi a paci sa mi mechanicky. Mam ale 3 problemy s touto hrou:

  1. Problem mam s variabilitou roznych efektov. Ocakaval som, ze v hre budu mat vtaky naozaj rozne efekty. Zatial mi to pride, ze tych efektov nie je vela a velmi sa na seba podobaju. 
  2. Problem mam, ze vsetko nejaku dobu trva. A clovek kym nejaky engine nastartuje, tak ho ani nevyuzije.
  3. Problem s hrou mam s tym, ze je podla mna “rozbita” kvoli akcii kladenie vajec. V podstate hned som objavil to, ze kladenie vajec je strasne silna akcia. Zatial mam pocit, ze najlepsia strategia je zahltit zlty riadok s vtakmi s hnedymi schopnostami a potom spamovat kladenie vajec. (Co som sa docital, tak na tento problem sa stazuje vela ludi.) Zistenim, ze zlty riadok je ovela lepsi ako ostatne 2 ma hra strasne sklamala, lebo necitim potrebu ani chut skusat v buducnosti ine riadky, pretoze neverim, ze sa mozu tejto strategii vyrovnat.

Aby bolo jasne, tak 1. a 2. problem nie su az tak vazne a vedel by som s nimi zit (dokonca by som kvoli nim ani nezakladal tuto diskusiu). Cez 3. problem sa ale neviem preniest a vidim to ako obrovsky problem. Otazkou je co teraz.

Prve riesenie by mohlo byt kupit nejake rozsirenie. Neviem, ci sa mi ale do rozsirenia chce ist, pretoze neviem ci sa moje problemy naozaj definitivne odstrania. Dalsi problem s rozsirenim je v tom, ze neviem ci sa mi chce vyhadzovat dalsie peniaze za hru, ktora ma sklamala kvoli nefunkcnosti (3. problem). Nie som fanusik rozsireni a hra by mala stat sama za seba. Tato hra podla mna sama za seba nestoji, kvoli “rozbitosti”.

Ako dalsie riesenie vidim. Kupit nejaku inu hru. Otazne je aku? Napadaju mi hry ako #Zelená planeta, #Divukraj, #Mars: Teraformace – Expedice Ares. Tu ale uz fakt chcem kupit hru, ktora naozaj uspokoji vsetko co chcem. Hra by teda mala splnat to, ze je mechanicky jednoducha. Na kridlech ma v podstate 4 akcie a to mi presne vyhovuje. Dalej ale chcem aby karty mali naozaj rozne efekty. Rozumiem, ze tam budu aj podobne efekty a ze uplne sialene efekty v takejto hre byt nemozu ale nejaku vacsiu rozmanitost chcem. (V na kridlech ta rozmanitost je podla mna az v rozsireniach, co ale tiez neviem na 100%, lebo som rozsirenia nestudoval do podrobna).

Posledna moznost mi napadli nejake domace pravidla ale toho absolutne nie som fanusik, takze neviem :( 

Diskusiu som zalozil kvoli tomu, ci ma zaujima ci ma alebo mal niekto take problemy? A ci ich dokazal vyriesit? Budem rad aj za hociake rady a odporucania. Kludne mi odporucte aj nejaku inu hru.

4.2.2024 19:11:40

Hodit do kose a pockat na Draky. Ty vajicka jsou v rozsireni trochu oslabene, ale porad, podle me, presilene.

4.2.2024 19:24:46

U mě to hodně zlepšila Oceánie, která má upravenou desku a další zajímavé efekty, takže  v posledním kole už není to hraní jen na vejce tak časté jako u základu 

4.2.2024 19:29:57

@kudas Zatial to nejdem hadzat do kosa, este tomu dam nejaku snacu. Ale je pravda, ze maju prist draci. Po prvom pohlade na drakov sa mi to az tak nepacilo, lebo mi to prislo mechanicky komplikovanejsie, ale asi na to pozriem este raz. Dufam, ze tam problem s vajickami uz nebude. Tiez ale dufam, ze karty drakov budu mat zaujimave efekty, hned v zaklade a nie az v nejakom rozsireni.

4.2.2024 19:38:10

Tak to jsem asi doma odehrali stovky partii uplne jiny hry:-))) Je tedy fakt, že hrajeme se všemi rozšířeními, ale pokud nemáš nějaký karty s efektama, díky kterým vejce za něco proměňuješ, tak mi to přesílený nepřijde, jelikož za chvíli nemáš ta vejce stejně kam dávat:-) Třeba, když se povede slušná podkládací mašinérie ve spodním řádku, tak si přijdeš na mnohem víc bodů než za vejce.

4.2.2024 19:43:34 | Upraveno autorem (porovnej)

Za mě Oceánie zlepšení neprispela. Jen přinesla nerf vajec a boost všeho ostatního. Za mě, upřímně, bych do na kridlech základní hry nešel. Maximálně kvůli deskám hracu. My hrajeme pouze ve dvou a za nás suverénně nejelepsi Asie s Evropou v režimu duet. Hra je mnohem zlejsi než s Oceánii, protože 2 ptáky v lese a ve vodě je nutnost. Tudiz je začátek hry fakt důležitý. Režim duet řeší problém s vejci. 

Dal je to podle vkusu. My dáme partii za cca 40 minut. Na přemýšlení je toho dost, engine je uspokujici, narozdíl třeba od Marsu, kde jsem byl ze hry nadšený, ale po 10 partiích se dostavila nuda a nechuť hrát znovu. 

Ano hra je dost o štěstí. Jednu hru mám 80 bodu a pak 130, většinou ale kolem 90+- 10, jenže tohle je ten typ hry, kde mi je tak nějak jedno, jestli vyhraju nebo prohraju. Ta hra je pro nás doma velice uspokojujici, tezko se popisuje proč, protože to ani sám nevím.  😂 

Odehráno máme cca 90-100 her. Meli jsme všechna rozšíření i zaklad, teď už máme jen Evropu s Asii. Je to ale podle vkusu, chapu, ze tohle není hra pro každého, hlavně co se náročnějších hracu týče, ale na mě funguje. 

4.2.2024 19:52:53

Když jsem to koupila poprvé, měla jsem z toho úplně stejné dojmy jako ty a hype kolem hry jsem nechápala. Dlouho jsem z té hry měla zimnici, protože přesně jak píšeš - než jsem se rozjela, tak už byl konec s tím, že poslední tři tahy už jsem šla jenom na vajíčka. Což samozřejmě pro mě znamenalo nutnost se zaměřit na polní ptáky. Hru jsme prodali a já o ni nechtěla slyšet.

Pak jsme se dostali ke hře znova, s Oceánií. No a hru mám doma i s Big boxem, Asii, Evropou, vylepšeými komponenty (:DD) a za rok 2021 to byla naše nejhranější hra (tuším kolem 80 her určitě). Za mě je Oceánie jedno z těch nejvíc must have rozšíření, které pro mě udělaly z nehratelné hry naprosto oblíbenou. Už dlouho se nám nestalo, že bychom v posledních kolech šli jenom na vajíčka (max pokud si někdo udělá dobrý engine, ale tak stejně si ten engine můžeš udělat ve vodě nebo lese) a celkově je ta hra taková… Lepší. Místo toho, abys fakt vařil z vody a rval do te voliéry jenom ptáky, na které zrovna “máš”, tak si tam vytváříš ten nejlepší možný engine. Takže za mě super.

Nicméně, už jsem se setkala s názory, že hra je “jednodušší”. Já si to popravdě nemyslím, protože z hry, kde máš nulové možnosti ses najednou přehoupl do hry, kde těch možností máš fakt hodně. 

Takže záleží, bavilo to tvé spoluhráče? Jestli jo, tak bych nad tou Oceánií pouvažovala, jestli ne, tak to prodej. Nemá smysl se trápit  něčím, co tě nebavilo.

 

4.2.2024 19:56:17

Zatial sice nejdem kupovat nic. Ale asi pozriem na oceaniu, kedze par z vas napisalo, ze to dost pomoze kvoli novym doskam (volieram). Ak to iba dosky tak vyrazne zlepsia, tak som trochu sklamany, ze do zakladnej hry nedali obojstranne dosky (ale biznis je biznis…). Aj tak ale nechapem ako problem s kladenim vajec mohol prejst az do finalnej hry, ked je ocividny hned po par zahratiach. To tu hru predtym netestovali?

Mam v plane aj prestudovat ako budu fungovat draci, lebo mozno aj to by mohlo byt riesenie.

@jerryNBK prosim ta, vy doma hrajete s ktorymi doskami (volierami)? Zo zakladnej hry alebo z oceanie?

4.2.2024 20:38:16

S Oceánii přišel nektar, proto nové desky a proto nemohly být v základní hře. Já jsem jedním z těch, co je zastáncem základních desek. Protože je s nimi hra těžši a aby jsi to dobre zahrál, tak musis ze startu hodně rozmyslet, co a jak. S nektarem a novejma deskama moc rozmyslet nemusis, protože to vždy nějak rozjedes. 

Taky je ale potřeba říct, ze v základní hře jsou slabší ptáci než v dalších rozsirenich. My hrajeme se zakladnima deskama, režim duet z Asie a ptaci Asie+ Evropa. 

Jinak s tema vejcema to očividný je, ale jen proto, ze je v základu 180 karet a ty jsi ti hrál dvakrát a hned děláš závěry. Je to tady takovej zvyk, 2 zahrát hru a začít nadávat na to, ze je rozbita. Klást vejce dokáže kazdej, seskladat tam něco smysluplnejsiho už po dvou zahrani nezvladnes. Na druhou stranu tam mas nějaký úkoly a když v závěrečným prohrajes, kvůli tomu ze kladen vejce, vyplatí se ti to? Třeba kvůli tomu nesplnis ani svůj osobní úkol, vyplatí se ti to? Ale ano, pamatuju, ze když jsem kdysi hrával zaklad, tak se stávalo, ze poslední 1-2 akce byly kladení vajec. Rozšíření na to ale netrpí už vůbec. 

4.2.2024 20:47:56 | Upraveno autorem (porovnej)

Ja si myslím, že všetky tvoje spomínané problémy vyrieši Oceania. Urýchli to začiatok v budovaní svojho engine (nielen nová doska, aj nové karty efektov a žolíkový nektár). Nemáme už pocit, že hrajeme len na vajíčka. Každé rozšírenie pridá hromadu nových efektov aj s novým typom efektov- v tomto rozšírení je to efekt, ktorý sa spustí na konci hry.

4.2.2024 21:34:15

@jerryNBK 

Hru som sice hral parkrat a hovorim, ze je rozbita. Ale to z toho dovodu, ze som si to hned vsimol a potom som prehladal rozne fora a zistil, ze vela ludi to ma rovnako ako ja. Keby som na internete nenasiel tak vela rovnakych nazorov ako mam ja, tak by som to hned neriesil.

To co hovoris, ze s vtakmi z rozsireni je akcia kladenia vajec menej vyuzitelna (co uznavam, ze dava zmysel) je sice pekne, ale hra by mala byt funkcna bez rozsireni. Rozsirenia by mali hru rozsirit a nie ju opravovat.

4.2.2024 21:37:34

zkus počítat vejce za 0,5 bodu

4.2.2024 21:51:09

@jendator 

Dakujem, to znie ako fajn rada. Nie som sice fanusik domacih pravidiel ale zvazim to. Ty to takto mas odskusane?

4.2.2024 21:57:52

@Numb3r 

Každá hra není pro každého. Asi tahle nebude pro tebe. To je úplně v pořádku. Podle celosvětového úspěchu je to tak skvělá hra, ze ho dosáhla i přesto, ze je rozbita. 🤭 

 

4.2.2024 22:02:32

@Numb3r jj mám.Za mě to funguje,prostě pak se to už nevyplatí v posledním kole a taky nejsem příznivce house rule

4.2.2024 22:03:45 | Upraveno autorem (porovnej)

@jerryNBK Kazda diskusia asi tiez nie je pre kazdeho. A diskusia, kde sa hovori o problemoch tvojej oblubenej hry asi nebude pre teba. A ehm… monopoly tiez maju celosvetovy uspech 😉

4.2.2024 22:10:57 | Upraveno autorem (porovnej)

Jasne a monopoly když vyšly tak byly určitě super. Ptáci jsou ale už moderní hra, třeba se ji budou lidé za 20 let taky smát. 

Jinak s tebou souhlasím, jsem na podobne komentáře opravdu alergickej, když někdo okolo hry jen projde a začne se dohadovat s lidmi co to hrají x let a mají stovky partii. Ale holt se někdo cejti. 

To jestli je hra lepší se základními deskami nebo s nektarem, to je něco úplně jiného. I přesto, ze jsem zastáncem základních, plné chapu ty, kteří mají radsi nektar. Taky chapu lidi, které ptáci nebavi vůbec. 

Ale ta hra rozbita není, je zábavnější s rozšířením? Ano je. Stane se v základní hře, ze častěji posledními 2 akcemi vezmes vejce než potravu nebo karty? Ano stane. Ale rozhodne ne skoro pokaždé a už vůbec ne pokaždé. Protože soutěžis v úkolech, plnit svoje úkoly, budeš vykládat drahého ptáka. Pokud budeš hrát s někým, kdo má nahráno a pokaždé pojedeš jen na to, aby jsi mě na vejcích 4 ptáky, tak te většinou porazí. 

4.2.2024 22:29:03 | Upraveno autorem (porovnej)

Mám nahraných přes 100 her (hlavně s Oceánií a Evropou) a hru v základu bych nehodnotil jako “rozbitou”, ale spíše brutálně náhodnou. Vajíčka jsou nejjednodušší možnost, ale ne zaručená cesta. Hodně se odvíjí od toho, jaké karty ti příjdou na ruku a to hlavně na začátku. V tom taky vidím tu porci náhody - stalo se mi, že jsem na začátku chytl ptáky po jedné surovině a celou dobu jsem si pískal, protože jsem to rozjel poměrně rychle, nebo naopak, padli mi na ruku drazí ptáci a já se u toho 40 minut potil. A nebo to přišlo nějak vyváženě a bylo to ok.  

Proto bych bez Oceánie (ale v podstatě i Evropy) už nehrál. Někdo bude argumentovat, že to hru zjednodušuje… Já teda s Oceánií mám konečně pocit, že už nemusím hrát jenom to, co mi hra dovolí, ale mám i nějakou dávku svobody a rozhodování se a ve smyslu, že více přemýšlím nad efekty, jak k sobě půjdou atd. A snažím se je co nejlépe nakombit. Taky se nebojím pouštět více do strategie úkolů, protože mám možnost ty úkoly splnit. U nás běžně hrajeme na 2-5 osobních úkolů, pokud nám příjdou ptáci na úkoly. 

Velmi zjednodušeně - v základu vaříš z vody, s Oceánií s jistotou něco vymyslíš a jde spíše o to, abys to vymyslel co nejefektivněji. Evropa je nezbytné koření - modré efekty na konci kola umí proměnit strategii. Například jsou ptáci, kteří ti na konci kola dají vajíčka, a tak vůbec nemusíš chodit na vajíčka během hry, protože se ti generují “samy” (a tím pádem si nebuduješ tolik polní řádek). A ty se soustředíš na něco jiného. 

Všechno záleží, jak moc do toho chceš investovat a to nejen finančně, ale i časově. Za sebe říkám, že bych základ bez rozšíření nehrál. Pokud tě hra nějakým způsobem zaujala, ale nechceš dokupovat rozšíření, aby to pro tebe bylo hratelné (což chápu) a hraješ jenom ve dvou, tak je ještě varianta si zkusit jenom Asii. Efekty na kartach jsou už docela silné, takže i když hraješ na základních deskách, dá se tam lecos vymyslet. Akorát to nemíchej jenom se základem, protože ty efekty jsou fakt silnější a mohlo by to dělat neplechu.

 

 

5.2.2024 00:46:56 | Upraveno autorem (porovnej)

Zkus si hru zahrát v sólo režimu na střední obtížnost a zjistíš jak strašně je kladení vajec neefektivní hra. Poté teprve začneš pátrat po tom jak tu hru hrát dobře (nejen jednoduše).

5.2.2024 07:13:15

@Numb3r 

I mně k lepšímu zážitku velmi pomohla Oceánie, nové desky dávají hře šťávu. A Evropa je taky fajn :)

5.2.2024 14:38:13

Vybíráme z Bazaru

Liguria (DE, SK pravidla zde ke stažení) ve fólii
Liguria (DE, SK pravidla zde ke stažení) ve fólii
Akt. cena: 200 Kč
Končí za: 2 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas