Vysvětlování her se skrytými úkoly.

Ahojte, nedávno jsem vysvětloval Zimu Mrtvých, a rád bych se zeptal. Pokud vysvětlujete takovouhle hru kde jsou skryté cíle, projedete zběžně i to? Stalo se mi že hráč nerozuměl co má přesně udělat, a bál se zeptat, a je to zrovna věc kterou jsem nevysvětlil do hloubky. (úkol posbírej x knížek, nevysvětlil jsem co je předmět knížka zač). A příští týden hrajeme nemesis, což je opět něco s úkoly. Moc se mi to nelíbí, mám pocit že to hodně narušuje takovou tu nejistotu kdo dělá nějakou neplechu. 

22.5.2023 14:20:52

Jako že nechceš říct hráčům konkrétní příklady těch tajných cílů, aby vůbec nevěděli, co kdo může potenciálně dělat? Pokud jsi to myslel takhle, tak to nedělám. Projíždím s hráči ty cíle, aby se zaprvé eliminoval přesně problém, který jsi popsal (hráč neví, co má dělat, ale zeptat se nemůže, protože pak je v jasné nevýhodě) a za druhé aby hráči věděli, co konkrétně se může za těmi cíly skrývat, proč třeba někdo vybírá zdánlivě nelogické akce, atd.

22.5.2023 14:32:44

mh

To je otázka. Na jedné straně vím, že hráči chtějí co nejdřív začít hrát a zdlouhavé vysvětlování pravidel jim moc nevoní a možná stejně ani moc nedávají pozor (máme jednu známou, kterou to vyloženě štve), ale na druhou stranu jim pak některé informace chybí (takové to vyčítavé: “to jsem ale nevěděl/a”).

U koop her to až tak nevadí, nové situace se holt dovysvětlí, až nastanou. U skrytých úkolů nebo u kompetitivních her to může být trochu problém. Podle mě je nejlepší na první hru (hry) nahlížet jako na seznamovací a některé věci vysvětlit individuálně tomu, kdo má problém, i když mu tím nahlédnu do jeho karet. Já sám se pak snažím nezneužít této znalosti, ale i tak vítězství či prohru v těchto seznamovacích hrách beru s rezervou.

Lepší řešení mě nenapadá.

22.5.2023 14:44:21

Řešíme to tak, že když hráč neví, smí si úkol vyměnit za jiný.

Popravdě to tak děláme i s nějakými úkoly (i ne tajnými), u kterých máme pocit, že by nás nebavilo je plnit. Chceme si hru užít a ne se u toho prudit.

22.5.2023 19:19:03

@MortZ - mám stejný názor jako Herald. Pokud by mohly vzniknout nejasnosti a není to očivindé, možné tajné úkoly projdu se všemi. Jinak klidně i během hry zopakuju nějak obecně “nezapomeňte, že abyste XXX musíte/můžete YYY…” ač nevím, jestli se to někoho týká.

Za mě je blbé, když hráči, kteří hrají hru poprvé mají nevýhodu oproti těm, co mají hru nahranou, když neví, co se za karty a situace můžou ve hře objevit.

22.5.2023 23:27:20

uplne normalne si projdeme vsechny ukoly a pravidla vcetne tajnych, nasledne rozdame nahodne nove a na koho vysel tajny/zradce tak ho proste ma a uz vi, co s nim ma delat.

Co by na ukazani vsech ukolu melo bejt spatnyho? Pokud to hrajou vicekrat, stejne ukoly znaji, nema smysl ukoly skryvat, aby nahodou nevedeli, co je ceka priste…

a pokud je to hodne komplexni hra, treba prave nemesis v parte novych hracu, klidne hrajeme “otevrenou” hru, kdy si vidime do karet a mechaniky si vysvetlujeme, i kdyz potom hru treba celou nedohrajeme, jako pomucka k nauceni pravidel neni nic lepsiho.

23.5.2023 07:00:14 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Rafter Five
Rafter Five
Akt. cena: 110 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas