Watergate - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 2
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Současnost
Herní kategorie: strategická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: Fox in the Box
Capstone Games
Frosted Games
IELLO
Pegasus Spiele
White Goblin Games
YOKA Games
Autoři: Matthias Cramer
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Vyváženost ?

Otázka směřuje na ty, kdo tu hru znají. Jak se díváte na vyváženost obou stran a co říkáte názoru, že novináři to mají o malinko snazší než Nixonova administrativa?
16.9.2020 12:27:13

.
Hrál jsem zatím jednou, ale jako nováček jsem s Nixonem porazil novináře, který už hru znal. Není to úplně vypovídající vzorek, ale měl jsem celou hru pocit, že mám tak trochu navrch. Takže jsem zvědavý, jak to bude, až se role otočí.

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB

16.9.2020 12:35:22

IN

Re
Ja to hral parkrat se zenou a pripadalo mi to presne obracene :-). (Hral jsem za novinare a vzdy prohral)
----------------------
Majitel liščí krabice

16.9.2020 12:46:00

Novinari
Ze zatím odehraných 6 her vyhrál Nixon jen v první, seznamovací. Strany si pravidelně střídáme. Tak uvidime, jak to bude dal...

24.9.2020 22:42:20

Vyvazenost
Odehral jsem jen asi 5 - 6 her, ale take mi prislo, ze novinari to maji o fous lehci... rikal jsem si ale, ze kdyz je to hra zalozena na historickych realiich, tak je to vlastne ok, ze to tak je a ma to (lehkou) tendenci preferovat realny vysledek...zvitezit za Nixona je pak k to vetsi vyzva :)! Zadnou analyzu jsem si ale nedelal, takze se muzu plest.

24.9.2020 22:58:59

4 hry
a výsledek je 50/50. Z počátku se nám zdál Nixon lepší, ale časem se to vyrovnalo. Uvidíme dál.

25.9.2020 05:30:21

Po několika hrách
Příjde mi to za Nixona jednoduchší. Vlastně ti stačí jen kontrolovat momentum a pokud se povede otočit iniciativa jsi na dobré cestě. Dle mého názoru hlavní kouzlo hry se projeví třeba po 5 hře, kdy už hráči mají znalost karet a začne “souboj myslí”.
Blokování svědků je taktéž pro Nixona nutnost.

25.9.2020 08:49:39

Nixon
7 her a stav 5:2 pro Nixona, pricemz prvni vitezstvi za novinare pricitam spise zkusebni hre...
Nixon ma vcelku funkcni strategii - vyhazet se z karet s nizkymi cisly (uzitim jejich udalosti), udrzet si kartu gambit (i za cenu obetovani karet konspiratoru) a rusit udalosti novinare. Zpravidla staci umistit jeden az dva rubove zetony dukazu a na svedky se vykaslat uplne.
Jak hrat optimalne za novinare, jsem ale jeste neodhalil. Dobre bude ziskat dva az tri zetony vlivu z jedne oblasti v jednom tahu, idealne zelene (jednak zde staci 4 ks na propojeni dvou informatoru a jednak existuji pro tuto oblast sikovne udalosti) a k tomu drzet iniciativu. A pak je take dobre setit cas, tzn. drzet zeton vlivu idealne na nule. U novinare se musi sejit mnohem vice okolnosti a hrac musi hlidat nekolik front najednou. Hra za novinare je jednoznacne tezsi.

23.10.2020 23:28:33 | Upraveno autorem (porovnej)

@saiwer
... a užíváš si vůbec u nějaké hry atmosféru a zábavu, nebo vždycky jenom propočítáváš nejoptimálnější algoritmus průběhu hry ? :D

24.10.2020 01:35:50

Kren
Tak jelikoz je vlakno venovane vyvazenosti, resim zde predevsim mechaniku a moznou cestu k vitezstvi. Kdybych psal o dojmech, tak hru hodnotim jako silne atmosferickou. Vse krasne zapada do tematu. Jak cas hraje proti novinari, jak je Nixon nejzranitelnejsi ohledne prepisu nahravek z Bileho domu. Diky jednoduchym a elegantnim mechanismum hra krasne plyne a vse je uhlazene. Presto je treba u hry, ktera zabere kolem 30 minut a za vecer ji petkrat sestkrat otocis, nutne tu vyvazenost nejakym zpusobem nalezt, jinak se jednoho krasneho dne stane, ze ji odlozis na policku a tam uz zustane, atmosfera neatmosfera. K tomu se zatim neschyluje, hrani za novinare spise beru jako vyzvu. Ostatne i nazory v teto diskuzi o tom, kdo je silnejsisi, se dost lisi.

24.10.2020 08:36:38 | Upraveno autorem (porovnej)

IN

Re
Ja hral zatim vzdy za novinare a zatim jsem vzdy prohral :-)))
----------------------
Majitel liščí krabice

24.10.2020 09:31:35

IN
Mam to velmi podobe. Jedna vyhra byla zpusobena tim, ze jsme se se hrou seznamovali a protihrac si neodstranoval z baliku nizke karty, cimz jsem ho potom utavil na stupnici vlivu. Druhou hru jsem vyhral diky tomu, ze se mi v prvnim kole povedlo ziskat tri zelene dukazy a propojit si Nixona s jednim informatorem, neuveritelna souhra okolnosti. Jinak jsem vzdycky dostal na prdel, bylo jen otazkou zda jsem mohl teoreticky vyhrat nebo to bylo bez sance. Ale nepusobi to demotivujicim dojmem, spise je to za novinare obrovska vyzva a chces to hrat znovu a znovu a prozkoumat jinou cestu.
Proto me docela udivuje nazor, ze Nixon by to mel mit o chlup tezsi:)

24.10.2020 09:57:16

... Za novináře rozhodně složitější
...během jednoho večera se stejným spoluhráčem: 1. seznamovací hra, já Nixon prohra, 2. hra odveta, za Nixona jsem už vyhrál, poté jsme si prohodili strany a následovalo mých 6 proher za novináře :). Jednoduše jsem nebyl schopen vyhrát, ať jsem dělal cokoli, i když je potřeba zmínit, že skoro pokaždé mi scházel k výhře umístit jeden žeton důkazů nebo získat kontakt. A to dlouho před koncem partie! Nixon měl ale v ruce vždy něco, čím mi to rozbil. Byl to pořádný nervák :). Žetonky jsem pak měl před očima až do rána...

24.10.2020 11:27:50

Vyvazenost
Tak vcera se to konecne povedlo zvratit a 2 ze 3 her vyhral novinar. V prvni jsme sice udelali chybu vuci pravidlum, takze by mozna nakonec vyhral Nixon, ale ve treti zase mohl vyhrat novinar, kdy Nixon mel jedinou sanci zahodit jednu spravnou ze ctyr karet novinare a povedlo se mu to, proste haluz.

31.10.2020 10:46:49

Tři hry
Hrál jsem zatím třikrát, dvakrát vyhrál Nixon, jednou měl celou dobu navrch, podruhé měl v rozhodující hře jak reakční kartu, kterou típnul novinářovi získání druhého svědka a následně gambit, kterým to ukončil.

Za novináře byla výhra taky těsná, důkaz losovaný z pytlíku musel mít správnou barvu a měl. :)

Zatím si netroufám to hodnotit, ale přišlo mi, že celkem zásadní jsou momenty kdy se potkávají silní akční karty s reakčními, to IMHO je a zůstane nevyzpytatelné a leckdy zásadní.

31.10.2020 20:54:14

u nás zatím celkem vyvážené
hráli jsme zatím 10x z toho:
výhra za Nixona 6x
výhra za Novináře 4x

celkově to při hře vypadá tak, že je to dost vyrovnané a když vyhraje jeden druhému k výhře chybělo zahrát 2-3 karty

NEBO

má Nixon očividně celou partii navrch a pak i s přehledem vyhraje (to nebývá moc časté) výhru s přehledem za novináře jsem ještě nevyděl... takže jestli má někdo navrch tak asi spíš Nixon
______________________
admin česky vydaných her ZH
hráč a drobný sběratel
tvůrce FB, Insta. a YouTube stránek POD VÍKEM

31.10.2020 22:10:02 | Upraveno autorem (porovnej)

Novinári v nevýhode
Nejaké nové nápady - skúsenosti - poznatky - techniky - stratégie ako hrať účinne za novinárov??

23.11.2020 13:36:40

...

Taky nam prijde novinar tezsi. Zatimco nixonovi staci sbirat zetony vlivu pripadne yi ohlidat iniciativu, novinar toho ma podstatne vice, sbirat dukazy a zabranovat nixonovi sbirat zetony vlivu a vetsinou vsechno uhlidat nejde. Nixonovi vlastne staci prvni kolo ziskat iniciativu a tu si podrzet. Novinar uz se pak jen brani

23.11.2020 13:59:32

Tak nevím
Zatím odehráno pět her a ve všech zvítězil novinář, což jde trochu proti proudu převažujícímu názoru, že to Nixon má jednodušší. Události a karty novináře mi celkově přijdou silnější a díky tomu že začíná, snáz si udrží iniciativu a může vyčkávat, až se mu sejde pořádné kombo na ruce (ideálně informator + karty na zisk odpovídajícího důkazu či dvou). Má hned několik události, které posouvají jak důkazy, tak žetony vlivu a/nebo iniciativy a průběžně tak může strategicky umisťovat důkazy a ve vhodnou chvíli přidat informátora. Odstranění informátora se díky deep throat tolik bát nemusí. Naproti tomu Nixon má celkově slabší akce (byť rakovina je ďábelská) a navíc se musí obávat, že mu nejcennější konspirátory novinář pošle ze hry. Chápu že strategie Nixon jede na iniciativu a vliv a nic jiného ho nezajímá vypadá přímočaře a efektivně, ale nám to tak prostě nefunguje. Pořád může roli hrát štěstí, že si novinář vytáhne přesně ten důkaz co potřebuje, pět her je dost malý vzorek. Každopádně nula na kontě Nixona je rozhodně překvapení (a to jsme strany střídali).

2.1.2021 23:59:54 | Upraveno autorem (porovnej)

10:10
Právě jsem kontroloval aplikaci a po rovných 20 hrách máme plichtu novináře s Nixonem 10:10, většina her je s přítelkyní, role vždy losujem, takže za sebe jsem se žádné nevyváženosti nevšiml. ;-)

3.1.2021 11:31:05 | Upraveno autorem (porovnej)

PJ

rizek
Mohu se zeptat o jaké aplikaci je řeč?

3.1.2021 14:08:15

PJ

Jen BG Stats, kam poctivě eviduji role - za koho, kdo hraje a kdo vyhraje ;-)

3.1.2021 21:06:46

Vyváženost hry
Po 10 hrách vždy výhra Nixona bez ohledu na hráče

18.1.2021 20:51:35

adelaa
Netvrdím, že je to váš případ, ale když se mi u nějaké hry stávalo, že pořád dokola vítězila nějaká strategie nebo postava hry, tak to bylo většinou tím, že jsme hráli něco blbě v rozporu s pravidly.

18.1.2021 21:46:45

5 her...
... a 5x vyhrál Nixon... Ale nemyslím si, že by Novinář byl špatně vybalancovaný, spíše jen chce jiný styl hraní než Nixon, který je více přímočarý.

I na BGG převládá názor, že to má novinář snažší, takže u tohoto celkem věřím většinovému názoru.

18.1.2021 22:47:44

Vyváženost
U nás po 15+ hrách převažují výhry novináře. Naposledy se mi sice podařilo vyhrát za Nixona, ale až na poslední možnou chvíli (novinář by vyhrál o kartu později) a asi až po čtyřech prohrách v řadě (a to nevím jestli se nade mnou přítelkyně nesmilovala, když viděla můj zoufalý výraz po té poslední prohře :D).
Prvních pár her mi přišlo, že to má Nixon jednodušší, ale jakmile jsme si zapamatovali kdo má jaké karty a jak je hrát, tak se vítězství převážila na stranu novináře a je celkem jedno kdo za něj hraje.

19.1.2021 10:39:12

Vybíráme z Bazaru

Malá velká dobrodružství (CZ)
Malá velká dobrodružství (CZ)
Akt. cena: 360 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas