Velká pětka - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Zvířátka
Herní kategorie: desková hra, kooperativní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: MNKY
Autoři: neuvedeno
Rok vydání: 2023
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy

Už jste někdo hráli? Nedají se k tomu najít žádné informace, natož pravidla.

8.12.2023 18:09:56

Zatím nehrál, dostane ji syn pod stromeček…ale pravidla v češtině jsou ke stažení zde: https://mnkyentertainment.com/cs/portfolio/the-big-five/

10.12.2023 17:25:23

@TomBrambo Díky moc! Já je právě nikde nemohla najít. Po prostudování to působí trochu Pandemic-ově. Těší mě, že aspoň Knihy Dobrovský nevydávají nějakou totální hovadinu, ale - podle pravidel soudě - v pohodě hratelnou rodinnější hru. Mě to ale zatím nechalo chladnou - stačí mi ten původní Pandemic.

11.12.2023 11:37:30

Hra je úžasná v obrovském množství variací jak seskládat herní plán ( 9! * 4^9) takže každá hra bude tošku jiná …  

Hráli jsme zatím třikrát a vítěztví nám vždy o kousíček uteklo. 
Hra má poměrn hodně nahodilých mechanismů (házení kostkami , tahání karet událostí ) ale v případě karet se dá riziko omezit zahráním speciální akce (kdy sice přijdete o svůj tah, ale hodně pomůžete druhému hráči).

Je hodně hezky udělaná hra se zajímavou tematikou.



 

2.4.2024 15:49:23

U nás je to momentálně nejhranější hra (dostal jsem k narozkám od dcerky). Holkám se hodně líbí téma a tím, že je to koop, tak nemusí úplně řešit všechna pravidla a jen si užívají focení zvířat. 

Každopádně je čím dál tím víc necháváme přicházet na optimální tahy samotné a v tomhle ohledu mi přijde tahle hra jako super, páč komplexnost (ne jen pravidlová, ale i herní) je tak akorát pro rodinné hraní s menšími dětmi (řekněme 6+), ale zároveň ani není hra nudná pro dospělé, páč je tam stále dost náhody na to, aby hra nebyla propočitatelná a hráči musí docela často hrát na risk/reward (hašení vs focení vs docházející jídlo vs docházející palivo atd).

Co je taky super je fakt, že hra téměř nikdy není úplně prohraná. Zatímco v jiných kooperativkách (například v podobném Pandemicu) se prostě špatná náhoda může vyloženě nabalit až do takové míry, že každý tah už je jen odpočtem k nevyhnutelné prohře, tak tady sice náhoda dokáže pěkně pohnojit taky, ale ani jednou se nám nestalo, že by se to nedalo zvrátit, vždy je tam docela silná naděje, že se ta hra dá vyhrát (vždy to dojde max do bodu, kdy hráč ví, že v tomhle tahu můžou všichni prohrát, pokud si táhne specifickou kartu/hodí specifický symbol na kostce, nebo naopak, že se to může všechno zvrátit, pokud táhne nějakou jinou), takže partie jsou napínavé od začátku až do konce, což je obří plus. 

Hlavní neduh hry je v tom, že někdy nemá hráč co dělat. Někdy to je kvůli tomu, že na herním plánu není dostatek možností a hráč nic nepotřebuje a jindy to je kvůli tomu, že ho pohnojili karty. Hráč vždy může přidat zvíře, nebo ovlivnit události, ale hlavně pro děti, je to trochu vopruz. Na druhou stranu tahy jsou extrémně rychlé, takže se hráč dostane zpět do hry během chvilky. I když jednou se nám stalo, že holky takhle čekaly na tah 3 kola, což ale byla vtipná souhra okolností, takže to nakonec ani nevadilo.

Celkově se mi hra moc líbí. Ano, zčásti je to z toho důvodu, že holky hodně baví, takže můžeme trávit rodinný čas u deskovky, což je super, ale z nemalé části to je i kvůli hře samotné, což se potvrdilo, když jsme jí zahráli se ženou sami.
 

15.4.2024 06:44:58

Vybíráme z Bazaru

Lords of Hellas KS Core Box + sundrop
Lords of Hellas KS Core Box + sundrop
Akt. cena: 1990 Kč
Končí za: 5 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas