Stationfall - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 9
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: desková hra
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé: Fox in the Box
Ion Game Design
Autoři: Matt Eklund
Rok vydání: 2023
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy z první hry na stole (a 116. celkem)

Včera jsem si poprvé zahrál Stationfall na stole (a jako asi 116. partii hry vůbec).

Stationfall je hra od Matta Eklunda s tajnými rolemi na vesmírné stanici, která se za 15 minut rozpadne v atmosféře. Na palubě je 12 nebo víc lidí a robotů. Každý hráč dostane tajně dvě, u jedné má splnit její úkoly, druhou má zabít nebo zachránit. Hlavním originálním twistem je, že jde hrát za všechny postavy ve hře. Hráč se může odhalit, což má své výhody i nevýhody. Hráči se snaží odhadnout, o co se snaží ostatní, ale dost často se jen diví, co za šílenosti tam dělají ostatní. Většina postav se chce zachránit, ideálně v únikových modulech, ale ty nejde vypustit hned ze začátku. Může k tomu dát třeba pokyn důstojník na můstku, jindy to způsobí vypuštění ultra tajného Projektu X. Nebo když si někdo v batůžku „omylem“ odnese antihmotové jádro z reaktoru. Ono pak začne červeně blikat.

Úkoly postav jsou velmi různorodé a většinou jdou proti sobě. Astrošimpanz se chce třeba zachránit a k tomu si ideálně odnést kufřík, artefakt nebo pistoli. Kyborg byl násilně proměněn a je z půlky robot, proto se chce pomstít, pozabíjet důstojníky a vše zapálit. Botanik je zamilovaný do mimozemské masožravky a shání ji svačinu v podobě čerstvých mrtvol. A robotický medik má za úkol oživovat mrtvé, ale programátoři mu zapomněli vložit do kódu, že by je neměl kvůli tomu předtím zabíjet.

Postava většinou za kolo vykoná dvě akce a většinou jsou hodně intuitivní jako přesun do vedlejší místnosti, sbírání, předávání nebo používání předmětů. Komplikovanější je používání místností, kde se třeba vyrábí různé předměty nebo počítačová data, vypínají kamery nebo vypouští únikové moduly.

----------

Jsme včera hru hráli v pěti. Nějakou dobu trvalo vysvětlování pravidel. A hra nám zabrala asi hodinu a tři čtvrtě. Ale šlo to docela svižně a všichni si to užili.

Asi ve třetím kole jsem s inženýrem vypustil Projekt X, což se ukázalo být bojové hejno lítacích minidronů na dálkové ovládání. Několik postav se schopností hacker toho rychle využilo a na podlaze přibylo pár čerstvých mrtvol. Ale zatím skrytá opravářka využila hejno k opravování poškozených místností. O pár kol později někdo navedl hejno do magnetické komory a to tam vyzkratovalo. A robo medik přispěchal na pomoc a většinu oživil zpět. Bohužel za něj nikdo nehrál, jinak by získal hezkou dávku bodů.

Vypuštění Projektu X zároveň zahájilo proces evakuace a už bylo možné odletět v únikových modulech na zádi stanice. Astrošimpanze jsem měl jako bonusovou postavu, kterou jsem měl zachránit. Podařilo se mi ho dostat do únikového modulu, kde zahájil vypuštění modulu. K čemuž ale dojde až na konci dalšího kola a to je dlouhá doba, aby se něco pokazilo. Kompromat od protihráče vyhnal šimpanz z modulu. Ale obětoval jsem tah na vrácení ho zpět a to byl první přeživší. Mezitím se černá pasažérka dostala ke kamerovým záznamům, odeslala je novinám na Zemi a odletěla v dalším modulu.

Úkolem mého inženýra bylo zajistit explozi antihmoty na stanici, aby se na Zem nedostalo nic špatného a kontaminovaného. Pomocí vyhnance se mi podařilo vytáhnout antihmotu, ale protože jsem si špatně přečetl podrobnosti svého úkolu, došlo k tomu už moc pozdě. Ale vyhnanec s antihmotou odkráčel do dalšího modulu a odletěl s ní, což za chvíli udělalo menší supernovu a vyhnanec byl RIP (rest in pieces). Přesně uprostřed stanice se ke konci odhalila kaskadérka, která měla při sobě helmu i raketová křídla, což jí na konci umožní odletět z hořící stanice. Pomocí robotického strážce s gatlingem jsem jí křídla ukradl a utekl s nimi. Ale tento pokus o zastavení byl brzy zmařen. Hru pak vyhrál kamarád se svou opravářkou, když udržel stanici hezky funkční a vypulírovanou do úplného konce a i všichni roboti byli funkční.

Hru si všichni užili a umí psát hrozně zajímavé příběhy. Ale tuhle hru je třeba hrát vícekrát než se do toho člověk dostane. Je třeba se dobře obeznámit se schopnostmi všech 12+ postav, což je trošku informační nálož. Ve hře je 28 různých postav, což poskytuju velkou míru variability. A kvůli tajné povaze hry špatná interpretace nějakého pravidla může způsobit komplikace. A narazili jsme na některé nejednoznačnosti v pravidlech.

Hru česky vydá Fox in the Box a já ji aktuálně překládám.

----------

Ještě zmíním zážitek z hry před týdnem online na TTS, kde probíhaly boje o kufřík.

Hlavním úkolem mého inspektora bylo odletět s kufříkem. Nenápadně se k němu začal blížit, když ho předběhl astrošimpanz, sebral kufřík a přivlastnil si i odhozenou pistoli. Navíc se ten hráč zákeřně odhalil a tak mu to nemohl nikdo snadno sebrat. A když ještě té opičce poslal kopii programu digitálního asistenta, tak s jeho pomocí mohl snadno přepsat ovládání blízkého únikového modulu, a vypařit se ze stanici s MÝM kufříkem. Tomu bylo třeba zabránit. S trochou spolupráce do modulu neskákaly jiné postavy a najednou tam nebylo místo. Opičák se vydal na záď k jinému modulu, ale tam ho dostihl dálkově řízený dron a majznul ho po hlavě. Můj inspektor tam doběhl popadl kufřík, ale taky se brzo válel na podlaze v tratolišti krve.

Následujících několik kol jsme se pomocí jiných postav přetahovali o kufřík, tahali za sebou naše mrtvoly nebo vyhazovali mrtvolu toho druhého přechodovou komorou do blízkého vesmíru. S dobrým plánováním a za použití úplatků a kompromatů se mi nakonec podařilo zajistit neprůstřelnou pozici. V inspektorově raketoplánu se třemi místy ležela má mrtvola s kufříkem v ruce, rozbitý dron a paranoidní plukovník, kterého kvůli tomu nemohl ovládat nikdo jiný. Stačilo příští kolo tento modul vypustit a na Zemi by už nás oživili. Ale najednou se někdo odhalil jako robotický společník, který umí měnit vzhled. A ukázalo se, že společník se celou dobu maskoval jako plukovník a teď si s ním vyměnil místa! A protože jeho úkolem bylo také vlastnit kufřík, tak ho vytrhl mých chladných prstů a s celým modulem odletěl. A i když se můj inspektor zachránil, tak mu zbyly jen oči pro pláč.

A takový byl vesmírný boj o kufřík, který byl možná úplně prázdný.

---
Pomáhám s korekturami překladů pro Fox in the Box a testováním her pro Ion Game Design.

17.2.2023 00:26:37

Hezký popis, díky. Ještě bych byl velice rád, kdyby nějaká dobrá duše doplnila i nějaké fotky/obrázky z hry nebo hraní.

* * * * *
Board games klub, Trenčín

17.2.2023 10:35:55

Minulý týden jsem si podruhé na stole zahrál Stationfall.
Hráli jsme to hraní od Klub deskových her Herní liga v Pardubicích v šesti, převážně s kolegy z práce. Zvládli jsme to přibližně za hodinu a půl. Všichni z toho byli velmi nadšení a chtějí si to zahrát znovu.

V druhém kole se velitelka stanice vydala vesmírem okolo stanice k můstku na druhé straně. Ale to křížilo mé plány a pár šťouchanců robotickým ramenem ji zastavilo. Později umřela ještě dvakrát, ale nakonec se na můstek dostala a vyhlásila jako důstojník evakuaci. Mezitím se půlka osazenstva vydala k lékařskému únikovému modulu, který ale vyžaduje někoho těžce raněného k odstrartování. 
Protože inspektor byl mojí bonusovou postavou, tak jsem ho praštil kladivem v temné místnosti a začal táhnout jeho tělo k tomu lékařskému modulu.

Obří strážní robot ve stejné místnosti měl za úkol všechny chránit a zabíjet zločince. Ale trošku mu přeskočilo v CPU, odhalil se a pokropil okolí gatlingem. A brzo měl okolo pět čerstvých mrtvol. Má body za zabité ozbrojené postavy. Ale jde to trošku ocheatovat – nejdřív někoho zabít a pak mu vložit zbraň do studené dlaně. Na pomoc vyrazil robomedik, ale brzy se také válel po podlaze.

Na jiném místě se inženýr rozhodl, že se podívá jaká brutální nestvůra se schovává ve Vaultu X. Nezabilo ho to, jak si přál. Místo toho tam bylo hejno dálkově řízených minidronů, které pak dlouho sedělo něčinně na místě. Pak se odhalil astrošimpanz. Cestou k únikovým modulům neodolal vábění antihmoty a rozhodl se, že to ostatní zpestří „menším“ ohňostrojem. O minutu později ho minidropny rozstřílely na maděru a opička se ze stanice vůbec nedostala. 

Strážní robot si nedokázal pohlídat svou hromádku mrtvol a většina z nich zdrhla nebo byla odtažena a odletěla v blízkém modulu. V tom odletěl do bezpečí i první z mých třech klonů. Ale potřeboval jsem dostat ven alespoň ještě jednoho a to nevypadalo moc nadějně s odtikávající antihmotou. Ale na zádi stanice došlo ke vzácnému okamžiku vzájemné spolupráce, když všichni chtěli utéct, a další modul se třemi pasažéry se vydal k Zemi.

Hru vyhrála velitelka stanice, když se jí podařilo dostat ven neuvěřitelných 8 lidí. 

Už se těším na další partii s jinou skladbou postav, kdy už snad dojde na mou oblíbenou telepatickou krysu.

---
Pomáhám s korekturami překladů pro Fox in the Box a testováním her pro Ion Game Design.

1.3.2023 23:33:56

Díky moc za takový super postřehy z hraní, víc a víc tu hru chci :)

2.3.2023 09:48:02

Po kratší pauze jsem si znovu zahrál **Stationfall** od Matta Eklunda. Jedna z mých nejhranějších her loňského a letošního roku.

 

Jsme hráli dnes ve třech online na TTS.  Moje postava byla fešná korporátní Agentka, která měla zabránit, aby ze stanice unikly jakákoliv data, která by Korporaci mediálně poškodila. Klidně za cenu vlastního života. Hned ze začátku začala zápěstním EMP sabotovat místnosti, které umožňovaly operovat s daty. První boje proběhly u hlavního počítače, kde se mi to nepodařilo úplně dobře ohlídat a dálkově řízená drona to opravila. A spoluhráčům se povedlo zkopírovat nebezpečný zavirovaný program Digitálního asistenta jiným postavám. Na jiném místě si schizofrenní doktorka vyrobila dvě ohnivé bomby a ohněm si zablokovala obě cesty dál. 

 

Moje agentka se musela asi v třetině hry odhalit, ukázáním kompromatu přinutila drsnou vesmírnou pirátku předat ji svou pistoli a agentka ji na oplátku zastřelila. Radost nevydržela dlouho, když ji hned v příštím kole přetáhl hasákem přes hlavu blízký poradce. Pak se odhalil Strážní robot, jehož úkolem je mít mrtvoly ozbrojených postav. Ideálně tak, že je nejdřív zabije a pak jim vloží zbraň do ruky.

 

Po chvíli se odhalil poslední hráč s  Digitálním asistentem – programem, který se má v co nejvíc kopiích dostat ze stanice. Bohužel tehdy už byla přes polovina osazenstva mrtvá (tedy přesněji jen vyřazená) a my dva jsme neměli zájem, aby někdo opustil stanici.

 

Ke konci po stanici běhal už jen onen Strážní robot, dálkové řízený Dron č. 4 a hodně zmatená Velitelka stanice. Tentokrát se nikdo nezachránil, ale Digitálnímu asistentovi se podařilo na poslední chvíli odvysílat dvě své kopie na Zemi. Tahle partie byla trošku zvláštní až se těším na další. 

---
Pomáhám s korekturami překladů pro Fox in the Box a testováním her pro Ion Game Design.

25.6.2023 00:35:16

Hra ve čtyřech na vánočního deskohraní v Klub deskových her Fénix ve Vysokém Mýtě.

Spoluhráči se odhalili docela brzo a dělali tak problémy. Moje bonusová postava Mikrobioložka měla v plánu odletět předčasně na raketových křídlech. To se jí povedlo, ale Strážní robot, který se tam najednou odhalil, zastřelil Opravářku. A pak mé Mikrobioložce zkonfiskoval artefakt, což by byly důležité body pro mou hlavní postavu Porace. Ale odletět se jí povedlo. Pro opuštění stanice jsme museli vyvolat blackout, naštěstí nevylezlo z Vaultu X žádné monstrum, jen dálkově řízené drony. Pak nastal úprk k únikovým modulům, které jsem proběžně sabotoval ostatním. A půlka schizofrenické Doktorky Hyde to na Zemi nestihla. Já jsem utekl s Poradcem, ale kvůli ztrátě artefaktu jsem nevyhrál.

---
Pomáhám s překlady pro Fox in the Box a testováním her pro Ion Game Design.

31.12.2023 11:30:09

Dnešní partie Stationfallu (online) – intriky mezi 14 postavami na vesmírné stanici, která se za 15 minut rozpadne v atmosféře. 

I když má Agentka zabránila většině způsobu útěku i zkratovala tři roboty najednou, tak jí ostatní donutili vypustit tajný Projekt X – Fantoma. A tím se Doktorce Hyde podařilo utéct a zkazila tak 80% mých úkolů. Záložním plánem bylo udělat hezkou hromádku mrtvých lidí a robotů uprostřed stanice, na které by se mohla rochnit moje záložní postava – Telepatická krysa.

Ten plán dost kazila Opravářka, která stále opravovala roboty. Pletla se tam i Kaskadérka, ale nepodařilo se jí utéct s raketovými křídly. V posledním kole jsem udělal Schrodingerovo odhalení za Krysu a donutil mou bývalou Agentku zastřelit Opravářku a pak pro jistotu sebe. Krásná hromádka pěti mrtvol ještě s artefaktem. Ale ostatní se rozhodli zákeřně spolupracovat a dron odnesl mou Krysu do prázdné místnosti. 

Tak jsem prohrál s 1 bodem. Vítězovi stačili jen 4 body. To celé za 1,5 hodiny v pěti.

---
Pomáhám s překlady pro Fox in the Box a testováním her pro Ion Game Design.

8.1.2024 23:05:06

Vybíráme z Bazaru

Oath: Kroniky Říše a vyhnanství - ve fólii
Oath: Kroniky Říše a vyhnanství - ve fólii
Akt. cena: 2225 Kč
Končí za: 22 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas