Stationfall - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 9
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: desková hra
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé: Fox in the Box
Ion Game Design
Autoři: Matt Eklund
Rok vydání: 2023
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Něco na stanici je špatně. Posádka od rána běhá sem a tam a nikdo mi nechce nic říct. Souvisí to s tou podivnou zprávou, kterou jsem si přečetl v noci? Vždyť roboti se chovají podivně už celý víkend. Hej, ten chlápek má nasazenou helmu, mám si taky nějakou sehnat? Stanice se podivně natáčí, ale to se přece občas děje. A kdyby to bylo něco nebezpečného, tak by se rozezněl poplach. A vypadala Země vždy tak... velká?

STATIONFALL se odehrává na vesmírné stanici plné nelegálních pokusů, která náhle klesá ze své oběžné dráhy. Pestrá směs  roztodivných lidí a robotů je náhle vržena do smrtícího boje o přežití. Hráči jsou tajně jednou z těchto postav a snaží se splnit své úkoly než stanici dříve, než za chvíli shoří v atmosféře.

Ve Stationfallu jsou veřejně známy cíle všech postav, ale je skryto, zda za danou postavu někdo hraje. Hráči mohou ovlivnit  libovolnou postavu ve hře a využít její schopnosti a vybavení. V průběhu hry může hráč odhalit svou tajnou identitu a získat tak nad ní úplnou kontrolu a nové schopnosti. Ale do té doby lze identitu hráčů a jejich cíle jen dedukovat z akcí jejich konspirátorů.

Příprava hry:

Dle počtu hráčů se náhodně vylosuje 12 nebo více postav. Jejich karty se vyloží, na plán stanice se přidají žetony postav, předměty, kompromaty a změněné místnosti. Vyberou se karty identit dle postav ve hře a každý hráč tajně dostane dvě. Zvolí si jednu jako svou skrytou postavu, u které má splnit její cíle, a druhou bonusovou, kterou má zabít nebo zachránit. Např. astrošimpanz chce přežít a odnést si pistoli, artefakt a záhadný kufřík, zatímco robomedikovi programování velí oživit co nejvíce lidí.

Průběh hry:

Dle počtu hráčů se hraje na 10 - 14 kol. V tahu hráče je několik fází:

  • Odhalení - hráč může odhalit svou tajnou identitu a získat nové schopnosti (trvalé a/nebo jednorázové). Z postavy se také odstraní všechny kostky vlivu.
  • Našeptávání - hráč může na jednu postavu umístit jednu nebo více svých kostek vlivu. Každý má 8 kostek vlivu.
  • Aktivace - hráč aktivuje nějakého svého konspirátora. Konspirátor je jeho odhalená živá postava nebo živá postava, kde má hráč aspoň jednu kostku vlivu a nikdo jich nemá více. Na postavu umístí svůj aktivační disk. A s postavou provede jednu akci. Pokud na začátku tahu na postavě nebyl žádný disk, tak provede ještě druhou akci.
  • Vyjednávání - místo aktivace si může hráč vrátit jednu svoji kostku.
  • Vyhodnocení časových disků - v této fázi se řeší třeba pohyb nestvůry.

Mezi možné akce patří pohyb o jednu sekci nebo mimo stanici, sebrání, upuštění, darování nebo hození předmětu, výroba předmětu nebo dat v určité sekci stanice, kopírování dat někomu dalšímu, zabití jiné postavy nástrojem nebo pistolí, oživování, kradení, sabotování příslušné sekce a další.

Hráč může získat kompromitující materiál na jinou postavu, což mu umožní jednorázově provést jednu akci s ní navíc. Obdobně může využít svůj úplatek.

Ze stanice lze uniknout až poté, co je oficiálně vyhlášeno opuštění stanice. To může provést jeden z důstojníků na můstku, ale také lze otevřít tajemný Vault X nebo vyhodit na stanici proud. Pak je možné nasednout do jednoho ze záchranných modulů, ale vypuštění modulu musí provést z venku jiná postava nebo je třeba si kolo počkat.

Konec hry:

Na konci kola 01 se otočí žeton a hra může pokračovat ještě jedno kolo. Pak nastane Stationfall a všechny zbylé postavy na stanici jsou zabity při destrukci stanice.

Každý hráč odhalí svou identitu a spočítá body za své splněné cíle, za svou bonusovou postavu, za úplatky, které dostal nebo mu zůstaly, a může dostat záporné body za překročení limitu kostek ve hře.

Hra obsahuje také týmovou variantu.

Autor: Pizin

Vybíráme z Bazaru

Immortals
Immortals
Akt. cena: 299 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas