Sprawlopolis - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 20 min
Herní svět: Současnost
Herní kategorie: karetní hra, budovatelská
Čeština: undefined
Vydavatelé: Button Shy
Autoři: Danny Devine
Paul Kluka
Steven Aramini
Rok vydání: 2018
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Tisk cz verze - jak k sobě patří rub a líc?

Ahoj,

vytiskl jsem si Sprawlopolis co je zde ke stažení a teď koumám, jak ten rub a líc karet patří vlastně k sobě. Základní hra je na stránkách 2 až 7. Stránky 2-3 je prvních 6 karet, stránky 4-5 je druhých 6 karet a stránky 6-7 je třetích 6 karet. Předpokládal jsem, že prostě dám záhlaví těch stránek k sobě, jedna strana je rub a druhá líc. Ale když se podívám na další stránky, kde jsou rozšíření, tak je to jinak. Na stránkách 8 a 9 je rozšíření Construction Zones, kde se evidentně jedna stránka dá záhlavím a druhá zápatím, pak to k sobě pasuje. Díval jsem se na videa na Youtube, jestli tam někdo neukáže originální karty z obou stran, no dá se to blbě vysledovat. Zdálo se mi, že stránky 4-5 jdou k sobě záhlaví - zápatí a naopak stránky 6-7 záhlaví -  záhlaví. Nemá někdo originální hru? Pokud ano, tak bych prosil o ověření těchto karet:
Karta s úkolem č.3 Zelené město - má z druhé strany jednu spojitou silnici, nebo 2 různé silnice?
Karta s úkolem č.10 Izolovaný pás - má z druhé strany jednu spojitou silnici, nebo 2 různé silnice?
Karta s úkolem č.13 Z parku do parku - má z druhé strany jednu spojitou silnici, nebo 2 různé silnice?

A pokud by se někomu chtělo vyfotit najednou všech 18 karet z jedné strany a pak bez přemisťování i z druhé, bylo by to úplně nejjednodušší :o)

Díky za pomoc :o)

 

EDIT: Že to může být problém se řeší třeba zde:

https://boardgamegeek.com/thread/2301882/thought-was-super-tough-turns-out-it-was-me-being

přeloženo DeepL:

Asi před týdnem jsem si koupil PNP a rozšíření, vytiskl je a zalaminoval karty. Tiskárna při tisku změnila orientaci některých stránek a zmátla mě. Nakonec jsem na špatné přední strany nalepil špatné zadní strany. Myslím, že je to proto, že tisková plocha je na stránce zhruba čtvercová, takže pokud se tiskárna automaticky orientuje, může to skončit převráceně.

Hrál jsem 10 her a všechny jsem prohrál, nebylo to ani o fous, hra mě porazila. Často jsem dostával mínusové skóre. Možná jsem zvolil špatnou strategii, říkal jsem si, že by to mohla být těžká Ztracená expedice.

Rychlá dvojitá kontrola rozvržení PDF mě upozornila na můj omyl. Díky tomu jsem vlastně ještě více ocenil, jak chytře navržená malá hra to je. Přední a zadní strany vypadají tak nějak homogenně a zaměnitelně (pokud jste idiot jako já), ale je úžasné, co malá úprava designu udělá, tj. ze zábavné vítězné hry nehratelnou těžkou.

 

25.7.2022 18:48:10 | Upraveno autorem (porovnej)

No já to tisknul PNP english version mám koupenou a dělal jsem to přesně jako ten borec na BGG. Taky bych byl rád za echo, nicméně znovu se mi to tisknout nechce :/. Ale na té diskuzi přímo nevyplývá, že by to mělo vadit ta záměna. Však jen tři karty máš špatně, ostatní jsou ve hře. Od této hry očekávám, že bude více cest k vítězství. Takže snad to půjde, ale hrál jsem zatím jen jednu hru. Projel jsem na plné čáře, ale ta hra je celkem náročná, co jsem slyšel.

small man Tonda

26.7.2022 01:42:45

No já to tisknul PNP english version mám koupenou a dělal jsem to přesně jako ten borec na BGG. Taky bych byl rád za echo, nicméně znovu se mi to tisknout nechce :/. Ale na té diskuzi přímo nevyplývá, že by to mělo vadit ta záměna. Však jen tři karty máš špatně, ostatní jsou ve hře. Od této hry očekávám, že bude více cest k vítězství. Takže snad to půjde, ale hrál jsem zatím jen jednu hru. Projel jsem na plné čáře, ale ta hra je celkem náročná, co jsem slyšel.

small man Tonda

26.7.2022 01:42:50

Řekl bych, že je to zcela jedno. Vždy jsou na dílku všechny 4 barvy a silnice.

26.7.2022 02:07:17

@Martinus71   Karty by sa mali tlačiť s orientáciou na šírku a jednostranne. 

Prvú stranu (s pravidlami) ohnúť v strede (vyznačené bodkovanou čiarou), zlepiť a orezať po obvode. Striedavo ohýbať podľa prvej strany pravidiel, vznikne tak malá kniha (“leporelo”).

Ostatné strany tvoria samotnú hru. Párne strany = rub; nepárne strany = líce. 

Strany je potrebné zložiť k sebe prevrátením pozdĺž kratšieho okraja a zlepiť, prípadne ešte zalaminovať.  

Čo sa týka obojstrannej tlače, viem, že asi väčšina tlačiarní posunie druhú stranu o 2-3 mm. Môj súbor túto kompenzáciu neobsahuje, takže vo výsledku je druhá strana posunutá zvisle aj vodorovne. V tomto prípade na niektorých kartách dochádza pri orezávaní k odstrihnutiu časti textu.  Na to som, bohužiaľ, pri tvorbe nemyslel. Čiastočne sa to dá riešiť orezaním podľa rubovej strany (strana s mestom) s tým, že sa nereže po vyznačených čiarach, ale podľa samotných kariet. 

Ja tlačím vždy jednostranne na výkres, orežem strany, zlepím ich dohromady a zalaminujem. Takto sú karty dostatočne pevné a dajú sa ľahko miešať.

26.7.2022 12:11:29

A teda vadí to, že to je jinak slepené? Máš s tím zkušenost @Rasticek ?

small man Tonda

26.7.2022 15:04:44

Hra stojí asi 240 Kč, přijde mi jednodušší si ji zajít koupit. Teď mají třeba 3 ks na TLAMĚ, já bral na Světu deskových her před týdnem, byla i na Planetě. A budeš mít klid a budeš to mít kvalitní. Ta hra za to stojí, za týden jsem dal 13 partií.

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

26.7.2022 15:13:07 | Upraveno autorem (porovnej)

@Rasticek Děkuji za radu, jak to dát k sobě. Už se mi to podařilo i vykoukat z videa na Youtube, konkrétně tohoto:

https://www.youtube.com/watch?v=2FpzmzAhMA8

kde je pěkně vidět rub a líc karet, když vykládá úkoly :o)

Ono teoreticky to asi až tak nevadí, když to je špatně poskládaný. Ale třeba na BGG dělají challenge:

https://boardgamegeek.com/thread/2859501/sprawlopolis-solo-challenge-18-may-2022

a tam už to vadit bude, protože budu mít 3 jiné karty než ostatní.

Tak koupit by se to asi dalo, ale já jsem třeba bývalý papírový modelář a mě to baví dělat si ty hry :o) A navíc nevím, jestli jsou tam u toho ty tři rozšíření, co jsou tady v PnP verzi…

Kdo by si chtěl ověřit, jestli to má správně poskládané, zde jsou dvě fotky. Tady je první strana:

https://drive.google.com/file/d/1xg37V9JFxmXTLzxP9m9h0yb1uHz_NMmV/view?usp=sharing

a tady druhá, přičemž jsem ty karty jen otočil rub-líc (překlápěno doprava).

https://drive.google.com/file/d/1xMDsq71kWxcty_cudQFe6LsOTHjJer-N/view?usp=sharing

Případně to někdo může porovnat s originálem, jestli to opravdu sedí.

A teď mě omluvte, jdu tisknout #Citrusy :o)

 

26.7.2022 17:22:48 | Upraveno autorem (porovnej)

Moja verzia je presne taká istá, akú predáva Button Shy (výrobca) na svojich stránkach, pretože som si print&play verziu kúpil od nich priamo z ich stránky. 
Rozloženie kariet v ich súbore je úplne rovnaké ako v mojom. 

Rozšírenia Constructions Zones, Point of Interest a Wrectar (v popise som sa pomýlil a uviedol Wrecker) napovedajú, ako karty k sebe patria. 

@Tonsii Ja osobne si myslím, že pre vlastný zážitok z hry to nevadí. 
V prípade výzvy, ktorú spomenul @Martinus71 , to už, samozrejme, vadí. 

 

26.7.2022 18:44:37

Taky díky za dodatky, no já už to mám vyrobené, tak to nebudu dělat znovu..kdo ví jak se k té hře budu dostávat. Vím, že se dá koupit za pakatel, ale když už mám vyrobeno. Navíc kdyby byl problém, že by úkoly nebavili na BGG je dalších asi 36 bodovacích podmínek na tisk.

small man Tonda

26.7.2022 23:00:48

Vybíráme z Bazaru

Ve stínu pyramid
Ve stínu pyramid
Akt. cena: 290 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas