Shuffle Heroes - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 2
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Fantasy, Sci-fi
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: From the Void
ADC Blackfire Entertainment
Czech Board Games
Autoři: Jan Vaněček
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

hra, autor, bazar

na začátku bych chtěl napsat, že jsem dlouho přemýšlel, jestli své myšlenkové pochody zveřejnit, protože výstupem je negativní zpětná vazba a ta nebývá příjemná nikdy.

V roce 2015 jsem se rozhodl podpořit svoji tenkrát první kickstarterovou kampaň na tuto hru. Cena té hry byla cca 500kč, ale mě přišlo fajn podpořit člověka z naší země, aby hru vydal, ta hra vizuálně vypadala krásně.

Hned týden poté, co byla hra doručena do ČR jsem měl možnost potkat autora na brněnském deskohraní (dnes již Brnohraní), tenkrát první ročník akce, nechal jsem si od něj hru podepsat a navíc jsem se zúčastnil turnaje. Během hraní na turnaji vyplynula při hrách spousta nejasností, které jsem přičítal prvnímu hraní, zdůvodnění autora, proč pravidla vykládat tak a ne jinak jsem moc nerozumněl (neměl jsem za sebou moc jiných karetních her a tak mi některé věci nedávali smysl, proč je to myšleno tak a ne jinak), ale autor situace dokázal vysvětlit a navíc přislíbil, že týden po turnaji vydá faq, kde zdůvodní nejčastěji nastávající situace k této hře.

To že to do dnešní doby neudělal, vypovídá za vše.

Ta hra díky tomu umřela, zkoušel jsem ji po nějaké době vytáhnout, furt si myslím, že není špatná, ale bez výkladů k různým situacím téměř nehratelná.

Celé mě na tom mrzí, jak se k tomu autor hry - Jan Vaněček postavil. Zvlášť, když na mě od té doby několikrát vykoukl jako jeden z aktivních členů skupiny CGE, kam patří i Vlaada Chvátil. Naposledy, když bylo oznámeno české rozšíření ke hře Bang! Pokaždé když toho borca vidím, naštvu se.

Za mě případ, jak se to celé dělat nemá. Jednoduše vydělat a shrábnout a nic...

Výsledek je, že hra se prodává dnes na bazaru za 40kč (poslední den aukce)...

Celý můj výlev berte jako moji vlastní terapii, že se se svým traumatem sdílím a očekávám, že ono naštvání po letech ustoupí.

Těším se na případnou diskuzi a zpětnou vazbu.

Tom
13.2.2020 11:53:13

Vidím to podobne
Takisto mám SH doma, a hoci nepovažujem túto hru za úplne turnajovú na obyčajné hranie by stačilo dať dokopy jeden poondiaty FAQ/ČKD, ktorý už sčasti dala dokopy komunita a je tu na stiahnutie, ale predsa len potvrdenie od autora je väčšinou lepšie. My to doma vytiahneme raz za rok, čo je presne kedy zabudneme na to, že táto hra má kopec nejasností, ale pritom je celkom zábavná a graficky veľmi zdatná.

Autorovi som písal aj email/správu, ale, tak ako Ty, ani ja vôbec nerozumiem úplnému ignorovaniu. Jediné vysvetlenie ma napadá také, že na hry po nezdare Battle for Nethervein úplne zanevrel a nechce sa mu okolo toho robiť nič.

13.2.2020 12:01:56

zanevřel nezanevřel
já bych tipl že nezanevřel, protože jak jsem psal, vidím ho stále jako aktivního člena skupiny CGE na různých videích.

Celý je to podle mě o přístupu... Možná je jeden z těch lidí, co se nejsou schopni dokopat k věcem, které vědí, že by udělat měli - jako třeba Martin k Vichrům zimy :-) ...

Ale právě po zkušenosti s SH jsem se rozhodl Nethervein vůbec nepodpořit. Navíc tenkrát po stažení hry z kampaně padl od autora příslib, že kampaň přepracuje a nově rozjede...a zase nic...

13.2.2020 12:12:16

jojo
Taky nechápu, že autor i vydavatel tu hru prostě ignorují.

Já mám Shuffle Heroes hodně rád, líbí se mi neotřelé mechaniky a občas možnost vytvářet i opravdu šílená komba. S kamarádem to hrajeme tak 2-3x do roka a stále super.
Psal jsem taky kdysi autorovi (samozřejmě bez odezvy). Nakonec jsem prakticky sám vytvořil ty místní FAQ.
Ale tu ignoranci nepochopím.

13.2.2020 12:45:56

Nathanael
Já ti nevím... samozřejmě máš na své pocity právo a já jsem dalece vzdálen ti říkat, jak by ses měl cítit. Ale hrozně rád bych trochu zmírnil onu palčivost, kterou tam cítím a která mi přijde zbytečná v tom ohledu, že deskové hry by měly být o radosti, o společně stráveném čase a tak.

Asi nejlepší nechat tuto hru být a jít dál, hrát, co tě baví. Tady se situace nezmění, byť sám to chápu v trochu jiných souvislostech. Pro Honzu Vaněčka Shuffle Heroes rozhodně nebyl výdělečný projekt, nemyslím si, že by se mu vývoj zaplatil. Takže to není tak, že by se teď za své prémie z prodejů válel pod palmou a měl nás hráče na háku. Spíš to je o tom, že hra neměla takovou odezvu, jak třeba sám věřil. Možná byl i dokonce zklamaný, že prodeje nebyly tak velké, aby obhájily další vývoj a pak ta zpackaná kampaň na jeho další hru...

Co vím, tak Honza se v současnosti věnuje hlavně vývoji mobilní her, v deskovkách je stále aktivní a možná se časem potkáme s další jeho hrou, ale svou pozornost teď upřel jinam. A je to jeho rozhodnutí, které sám plně respektuji. Za Shuffle Heroes jsem i tak rád a myslím, že měli potenciál, který se sic následně nepodařilo naplnit. Škoda. Ale co naděláme. Tam venku je tolik her... proč si dělat den horší jen tím, že ti na polici leží jedna hra, kterou bys rád hrál, ale z toho či onoho důvodu nemůžeš. Já takových krabic mám...
___________________
Šéfredaktor Deskofobie

13.2.2020 12:48:54

to Zhan Shi
ahoj Petře, děkuji ti za tvá slova a za energii, kterou jsi si musel dát s odpovědí. Nabídl jsi mi na celou situaci jiný pohled. (a tím nemyslím tu palmu :-), dobrá nadsázka).

Chápu, že ty jako redaktor deskofobie a člověk, co podpořil na kickstarteru velikánskou spoustu her už počítá s tím, že některé hry prostě neklapnou.

Stejně se ale nemohu neubránit tomu, že podle mě se takhle autoři her právě k celému tomu vydávání stavět nemají. Stačilo sepsat pár stránek výkladů pravidel, které by pomohli k tomu, aby hra žila mezi hráči dál, i když by to nebyl kdovíjaký trhák. Takhle doteď tu hru vidím prodávat za směšné peníze a přijde mi to líto, protože ta hra podle mě tak špatná nebyla, jen ta péče o ni špatná byla.



13.2.2020 13:02:42

To Nat
V tom s tebou samozřejmě souhlasím a určitě se shodneme.

___________________
Šéfredaktor Deskofobie

13.2.2020 13:57:40

Pro me uz je hra mrtva.
Naposledy jsem ji hral nekdy v dobe, kdy jsme tady rozebirali FAQ, viz. vlakno nize.
Samozrejme zadna odpoved od autora nikdy neprisla (taky jsem byl jeden z tech co mu psali).
Do hlavy autora nevidim ani nemam moznost "insider infa", jak treba Petr, ale takhle poprit vlastni sliby o dodani FAQ a postavit se zady k hracum vlastni hry o necem vypovida.
At uz jsou duvody jeho nekomunikace jakekoliv, minimalne strucne prohlaseni by autora jiste nezabilo a dokazalo, ze se aspon umi postavit vecem celem.

13.2.2020 18:14:12 | Upraveno autorem (porovnej)

Mám podobný pocit.
... a je to celkem škoda. Ta hra by nebyla úplně špatná, nicméně ty polovičatý pravidla a totální nezájem autora udělaly svoje. Vzpomínám si na situace, kdy šlo vyložit pravidla ve prospěch jednoho hráče a v neprospěch druhého, nebo úplně obráceně. A teď babo raď :D Po pár hrách jsem to za stovku prodal tady na bazaru a jsem rád, že je to pryč.

Hru jsem koupil hned po českém vydání, v době, kdy ještě autor hýřil sliby o vyjasnění pravidel. Pak to začalo upadat a hra se přestala prodávat. Do té doby se, řekl bych, prodávala bez problémů. Takže asi největší podíl na tom, že se hra neprodávala má sám autor tím, že se na to prostě vykašlal.

Nethrevein, nebo jak se to jmenovalo, jsem sledoval a bylo to taky celkem humorný. Spousta slibů: gameplay, každý den info o jednom hrdinovi, pravidla ... A skutek utek :D A zase to byla hra, která vypadala fajn, ale tohle podpořit nešlo.

Já osobně už od her od tohoto autora nejdu, pokud nějaká vyjde. Nic proti němu.

13.2.2020 18:31:01

FAQ
Hru mám taky a musím naprosto souhlasit s tím co se tu řeklo. Není to špatná hra ale je tu spousta otázek a situací které se mohou různě vykládat.

Už tu padlo, že pár lidí o těchto situacích mluvilo přímo s autorem nebo si po několika hrách udělalo vlastní FAQ.
Myslíte, že by bylo reálné dát do kupy tyto fan FAQ?

Hru má dost lidí ve skříni, ale moc se z těchto důvodů nevytahuje a to je škoda...

14.2.2020 07:09:53

@Calendhal
https://docs.google.com/spreadsheets/d/14CKus9AM7K4qeyq5e_CHbiwc6pa1nTHFvkwP-xvn9lI

14.2.2020 08:18:21

trocha světla do případu
Pamatuju si, jak jsem krátce po vydání hry jel s Honzou Vaněčkem na nějakou deskoherní akci do Brna a celou cestu z Prahy jsme vymýšleli, jak se bude hra dál podporovat, jak se připraví systém turnajů, od klubových lig, až po Mistrovstí republiky... no, nikdy k tomu nedošlo. Úplně detailně do toho nevidím, ale jestli si to dobře pamatuju, tak práva na Shuffle Heroes má CBG, Honza byl vlastně "jen autor hry". Mezi ním a CBG došlo k nějakým neshodám, takže přestal mít hru pod kontrolou a přestal jí řešit. Proto také jeho neúspěšný KS projekt ze stejného světa nijak se jménem Shuffle Heroes nespojoval.
Michal Ekrt | Board Games Brand Manager
ADC Blackfire Entertainment s.r.o.

14.2.2020 09:37:19

acedrak
Děkuji, prosím o vložení souboru sem na ZH.

14.2.2020 10:48:07

Calendal
Protože jsem autorem FAQ, tak jsem si tedy dovolil překopírovat to z GoogleDocs do Excelu a nahrál jsem to teď do souborů a je to ke schválení, takže časem se snad dočkáme :)

14.2.2020 13:19:50

Vybíráme z Bazaru

Lord of the Rings - On the doorstep (Hobbit)
Lord of the Rings - On the doorstep (Hobbit)
Akt. cena: 599 Kč
Končí za: 9 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas