Scout - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 9 let
Herní doba: 15 min
Herní svět: Abstraktní
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé: 4 Kavky
Oink Games
Autoři: Kei Kajino
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Přebíjení vlastní postupky

Ahoj. Zajímá mě, jak je to s přebíjením vlastní postupky (hraju-li např. ve dvou). Pokud soupeř mou postupku nepřebil a řada je na mne, mám na výběr buď z aktivní sady brát kartu nebo vlastní postupku přebít novou postupkou. Je to skutečně tak a pokud nechci brát, musím ji přebít (a získat body)? Nedává mi to moc smysl. 

2.5.2023 12:34:38

Nevím, zda není nějaká výjimka u hry ve dvou, ale standardně když vám nikdo sadu nepřebil a dojde řada opět na vás, tak končí kolo.

2.5.2023 13:12:59

v dvoch bud beries zaplatenim zetonku alebo prebijas. ak nemozes prebit si stale na tahu. v pripade ze uz nemas zeton aby si bral zo stolu a nemozes to prebit tak konci kolo.

2.5.2023 13:21:29 | Upraveno autorem (porovnej)

Je to presne tak jak pise sedlak87…

2.5.2023 14:03:12

Takže hráč přebíjí vlastní postupku? 

2.5.2023 21:21:59

Přesně tak… Ve dvou se nepoužívají autíčka, místo nich každý z hráčů dostane 3 žetony peněz - ty používá jako platidlo pro rozebírání. Takže jeden z hráčů vyloží nějakou kombinaci, druhý jí buď přebije a nebo pokud nemá karty na přebití, tak zaplatí do společné zásoby (ne protihráči) žeton peněz a vezme si jednu krajní kartu. To co tam zůstalo platí na dalšího hráče (na toho co to tam původně vyložil). Takže pokud vyložím třeba 1,2,3,4,5 a soupěř 1 kartu rozebere, tak na mě pořád zůstala docela silná kombinace a já musím tu svoji původní kombinaci sám přebíjet, pokud nemám čím, platím penízkem a rozebírám, pokud nemám ani peníze, kolo končí.

2.5.2023 22:11:20

To si úplně nemyslím, že ve svém tahu přebíjím vlastní kombinaci karet viz https://boardgamegeek.com/thread/2740241/official-rules-oink

3.5.2023 10:59:05

My to takhle hrajeme od tý doby co jsem se na to ptal přímo @4 Kavky … hráč vyloží nějakou kombinaci, pak hraje soupeř, pokud rozebírá, tak to co zbylo musím i já přebít, nebo rozebrat… mám nahráno celkem hodně ve všech počtech hráčů a tohle ve dvou v pohodě funguje.

3.5.2023 17:29:48

Hola, vše zjišťujeme přímo od Oink Games. Na BGG jsme si vše pročetli, vypadá to, že neoficiálně autor hry na twitteru napsal, že se něco ve hře 2 hráčů bude měnit, ale že to ofiko zatím ještě změněné není. Zjistíme, jak to vypadá, a dáme sem vědět. 

Jinak pravidla pro hru 2 hráčů jsou nejasná v několika bodech, není tam napsáno vše, ale máme 6 otázek na Oinky a čekáme na odpovědi od nich. Uděláme pak asi ofiko info i video a doplníme to do našich českých pravidel. 

1. Může hráč přebíjet svou vlastní vyloženou sadu? Nebo v tu chvíli kolo končí? 

2. Diskutuje se, že žetony “ber” (malé fialové bankovky) se nebudou platit do banku, ale majiteli aktivní sady a že za ně na konci kola dostane 1 bod za každý. Ale nesmí je použít na placení za braní 1 krajní karty v aktivní sadě soupeře. 

 

3. No a že vlastně pak už funguje skoro jako autíčko, takže se možná do hry přidá jedno autíčko a pak bude každý mít místo 3 žetonů “ber” (malá fialová bankovka) 3 autíčka?? Diskutuje se o mnohém, ale my zjišťujeme oficiální informace. 
 

4. Když neutratíte žetony “ber” (malé fialové bankovky), máte za ně na konci kola 1 VB za každý? Ani to v originálních pravidlech pro hru ve dvou není jasně napsané. 
 

5. Když jeden zahraje a druhý nemůže ani brát ani vykládat/přebíjet, neodečítají se tomu prvnímu karty, co mu na konci kola zbyly v ruce? Tak je to ve hře více hráčů, ale není to zcela jsně popsané v pravidlech pro hru ve dvou. 

6. Jak se ve dvou hráčích řeší remíza? 

Až na vše dostaneme oficiální odpovědi, podělíme se. Jsme sice jen pololokalizátoři, ale snažíme se o všechny hry Oink Games pečovat. Mít informace z první ruky. Samotné nás to zajímá, protože pravidla pro hru ve dvou jsou nejasná. 

4 Kavky

4.5.2023 08:27:00

Vše, co vypátráme, hodíme k nám na socky i na blog a bude i video. 

https://www.4kavky.cz/blog/cirkus--nejasnosti-ve-hre-dvou-hracu/

4.5.2023 08:41:23

Aha tak my to hrajeme tak, že pokud jeden vyloží postupku a druhý nemá čím přebýt tak odhazuje žeton ber a to tak dlouho dokud není schopen tuto postupku přebýt, nebo mu nedojdou žetony. Ale většinou se to podařilo vždy na dva žetony ber přebýt a pak opět hraje ten druhý. Na konci hry si teda osobně odečítáme karty v ruce a přičítáme nevyužité žetony bankovek.

4.5.2023 12:16:23

Tak, máme ofiko info od Oink Games - zatím se oficiálně žádné změny ve hře dvou hráčů nechystají. A už víme, jak řešit nejasné situace. Sami jsme podle Oink pravidel tedy pochopili něco blbě. Protože to nebylo v pravidlech jednoznačně vysvětleno. Pravidla pro hru 2 hráčů tedy prodloužíme a vyjasníme a brzy začneme tisknout vylepšenou verzi. A chystáme i video přímo na hru dvou hráčů. 

Vpodstatě máte hrát hru tak, že co není v pravidlech pro 2 hráče řečeno, hraje se stejně jako ve hře 3+ hráčů. Nepřebíjíte svou sadu, za zbylé žetony BER máte na konci kola body, když jeden hráč nemůže nic zahrát, kolo končí a odečítají se mu karty v ruce zatímco druhému ne. Toť ve zkratce a nyní k jednotlivým otázkám podrobněji. 

1. Může hráč přebíjet svou vlastní vyloženou sadu? NE Nebo v tu chvíli kolo končí? ANO Když hráč A zahraje a hráč B ho nemůže ani přebít ani si něco vzít, kolo končí (stejně jako při hře 3+ hráčů). Hráč nikdy nepřebíjí svou vlastní sadu! (toto jsme sami hráli blbě a sorry za mistifikaci, ale hrát se to dalo:)

2. Diskutuje se, že žetony BER (malé fialové bankovky) se nebudou platit do banku, ale majiteli aktivní sady. Ale nesmí je použít na placení za braní 1 krajní karty v aktivní sadě soupeře. NE, žetony se soupeři nevyplácejí, jdou do banku (jsou jednoduše odstraněny ze hry).  

3. No a že vlastně pak už funguje skoro jako autíčko, takže se možná do hry přidá jedno autíčko a pak bude každý mít místo 3 žetonů BER (malá fialová bankovka) 3 autíčka? NE, v současné době se neplánuje přidání žetonů autíčka do varianty pro 2 hráče.

4. Když neutratíte žetony BER (malé fialové bankovky), máte za ně na konci kola 1 VB za každý? Ani to v originálních pravidlech pro hru ve dvou není jasně napsané. ANO, za každý neutracený žeton BER má hráč na konci kola 1 VB (stejně jako při hře 3+ hráčů). Důležité: Tyto žetony NEPŘEDSTAVUJÍ autíčka (žetony BER a VYLOŽ/PŘEBIJ)! Ve hře 2 hráčů spotřebujete žeton na platbu za rozebírání spoluhráčovy aktivní sady. Na rozdíl od varianty "3+" hráčů nedává braní přednost v tahu dalšímu hráči. Stále jste na tahu vy a můžete dál brát, pokud máte čím zaplatit. 

5. Když jeden zahraje a druhý nemůže ani brát ani vykládat/přebíjet, neodečítají se tomu prvnímu karty, co mu na konci kola zbyly v ruce? Tak je to ve hře více hráčů, ale není to zcela jsně popsané v pravidlech pro hru ve dvou. Pokud kolo skončí kvůli tomu, že hráč A nemůže brát ani vykládat/přebíjet, pak má hráč A mínus 1 bod za každou kartu v ruce, ale hráči B se karty v ruce neodečítají (stejně jako při hře 3+ hráčů).

6. Jak se ve dvou hráčích řeší remíza? Jako při hře 3+ hráčů, vítězové se o vítězství podělí. 

Vše najdete i v tomto našem článku:

https://www.4kavky.cz/blog/cirkus--nejasnosti-ve-hre-dvou-hracu/

10.5.2023 06:57:36

Hm, ja som to nejak nepochopil. Ak hráč nemôže prebiť svoju vlastnú sadu, čo sa potom udeje? 

Ja zahrám hneď na začiatku dajme tomu 3 deviatky. Súper nemá čím prebiť, tak zaplatí žetón Ber a jednu z tých deviatok si zoberie. Na stole ostala sada dvoch deviatok a na rade som zas ja. Čo sa udeje? Bol som v tom, že buď to prebijem, alebo si jednu z kariet zoberiem (lebo stále mám žetón Ber). Teraz ale píšete, že prebiť svoju sadu nemôžem. Takže mám automaticky brať? To je blbosť, nie? Mám tú sadu niekam odložiť a výjsť s novou, ako na začiatku?

Je mi úplne jasné, kedy kolo končí. Ak nemôžem prebiť ale ani brať, lebo už nemám žetón Ber. Ale to nie je odpoveď na pôvodnú otázku.

Alebo som úplne mimo?

1.8.2023 00:18:17

Je to napsané nejednoznačně, ale já to chápu tak, že nepřebíjíš vlastní nezměněnou sadu. Pokud z toho soupeř něco sebere, tak už to není ta tvoje sada, takže k tomu přistupuješ stejně, jako by to zahrál soupeř.

1.8.2023 07:04:07

@duxis ja pravidla chapem tak ze beries zo stola a si na tahu stale kym nevies prebit

1.8.2023 08:45:56

Ve dvou hráčích pokud soupeř nemůže přebít tvoji sadu, tak zaplatí fialovou bankovku, jednu kartu si vezme a pak buď přebije tvojí vyloženou sadu a nebo použije znova fialovou bankovku (pokud má) vezme jednu kartu a pak Tě buď přebije a nebo to může udělat ještě jednou (na začátku hry má každý tři bankovky). Takto je to v pravidlech uvedeno že to lze provést vícekrát za sebou. Svojí sadu rozhodně nikdy přebít nemůžeš. Pořád je to tvoje vyložená sada i když z ní někdo něco vezme (viz pravidla pro hru více hráčů). Kdyby na Tebe došla řada a na stole je tvoje sada, tak je konec hry a nic si v ruce neodečítáš.

1.8.2023 08:48:31 | Upraveno autorem (porovnej)

(Můj post se týká výhradně hry dvou hráčů)

Je to přesně jak míše Miki. Jen pro upřesnění dodám, že má každý hráč na hru 3 bankovky. Tj. může 3x použít akci scout. A ve dvou hráčích po ní vždy pokračuje ve svém tahu a opět se rozhoduje mezi scoutováním a hraním show. A tyto bankovky se neplatí soupeři (jak je běžné), ale odhazují se. Jediné body, které ve dvou hráčích získáváš, jsou tak za získané karty při překonávání vyložené show u soupeře. 

---
Time Slug Studio

1.8.2023 11:00:14 | Upraveno autorem (porovnej)

@sedlak87 @Miki07 @Bedikk jaj takto? aha, už asi rozumiem… ďakujem Vám, ja som bol v tom, že sa hráči striedajú na ťahu a vo svojom ťahu môže každý len raz zobrať alebo prebiť… hm, tak to vyskúšam nabudúce… 

1.8.2023 20:44:43

Vybíráme z Bazaru

Na vlnách neznáma (CZ)
Na vlnách neznáma (CZ)
Akt. cena: 900 Kč
Končí za: 3 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas