Scout - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 9 let
Herní doba: 15 min
Herní svět: Abstraktní
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé: 4 Kavky
Oink Games
Autoři: Kei Kajino
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Cirkus, neboli Scout je svižná abstraktní kombinační karetní hra zasazená do cirkusového prostředí.

Příprava hry:

V každém kole každý hráč dostane do ruky 9–12 karet (podle počtu hráčů). Tyto karty nesmí jakkoliv přemisťovat a musí být zachováno jejich pořadí. Jediné, co může hráč na začátku kola (a pouze tehdy) udělat, je otočit počáteční karty vzhůru nohama. Každá karta totiž má různá dvě čísla; jedno nahoře a druhé dole.

Průběh hry:

V každém kole se hráči střídají v tazích, v rámci nichž si vyberou jednu ze dvou možností:

  • Vyložit kartu či kombinaci více sousedících karet z ruky. Kombinací je buď postupka (např. 2+3+4 nebo 7+6+5), nebo stejná hodnota karet (3+3). Přitom je třeba vždy vyložit vyšší hodnotu, než leží na stole. Platí, že kombinace karet o stejné hodnotě (3+3) je víc, než postupka (7+8) tvořená stejným počtem karet. Samozřejmě se počítá i bodová hodnota: tři pětky jsou více než tři dvojky. A kombinace karet vždy přebíjí jakoukoli kombinaci složenou z menšího počtu karet (nebo samostatnou kartu). Jako odměnu za přebití si hráč vezme karty, které ležely na stole před jeho výnosem, a na konci kola si je započítá jako body.
  • Vzít si krajní kartu z tahu předchozího hráče a umístit ji na jakoukoliv pozici v ruce (kartu lze převrátit na druhou hodnotu). Např. pokud na stole leží postupka 7+8+9, lze si vzít kartu s hodnotou 7 nebo 9. Hráč, který karty položil, získá žeton vítězného bodu.

Jednou za hru může hráč zahrát obě akce najednou (použít svůj žeton autíčka).

Konec hry:

Kolo končí, když někomu dojdou karty, nebo pokud všichni hráči z sebou v řadě využijí druhou možnost: vzít kartu ze stolu. Pak se sečtou/odečtou body, zapíšete a následuje další kolo – těch se odehraje tolik, kolik hraje hráčů. A vyhrává překvapivě ten, jehož součet bodů na konci hry je… nejvyšší.

Hra obsahuje také upravenou variantu pro dva hráče.

Shrnutí: Hra má malou krabičku, jednoduchá pravidla, pár komponent a hráč vybírá z nemnoha možností, co zahrát. Přesto nabízí překvapivě velkou strategickou hloubku, neboť je důležité připravit silné kombinace vhodným odkládáním i přidáváním karet do/z ruky. A zároveň hráč musí průběžně nasbírat dostatek karet pro bodování. 

 

Autor: plasan

Další názvy této společenské hry

  • Cirkus
  • スカウト

Vybíráme z Bazaru

Kanban: Automotive Revolution (2014)
Kanban: Automotive Revolution (2014)
Akt. cena: 1395 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas