RobotiCS - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: ADC Blackfire Entertainment
Autoři: neuvedeno
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Kvalita karet

hmm... to mě nenadchlo... :-(, jako karton, škoda..
Koupil jsem šelakovou polituru a tím to potřu, nebo raději akrylovým polomatným lakem?... třeba z toho budu mít lepší pocit.

Hrací plán je ubrus .. - něco jako "ubrus" do Summoner Wars, asi to chce rozstříhat, olaminovat a slepit?

Žetony asi podlepím hliníkem o tloušťce 0,5 mm - ať mám pocit že se jedná o žeton a ne vystřihovánky z ABC.

Jinak hra samotná vypadá slibně, uvidíme...
21.12.2015 18:15:07

Abe

Nepodléhat panice :)
Sic budu rozbalovat až ve čtvrtek :) ale z unboxing videí je patrné, že na materiálech se hledal kompromis cena / kvalita, z důvodu aby hra nebyla předražená a mohla být vyráběná v ČR!!! Z toho důvodu ji pár moušek odpustím a rád podpořím naší ekonomiku. FFG má určitě kvalitnější komponenty, ale celá výroba je v Číně. Určitě si však nemyslím, že by kvalita karet byla horší než třeba v takové hře Stanice Paranoia. Tam se to taky vyřešilo obalama na karty, do kterých to stejně každý prarověrný hráč stejně zastrčí. Co se týče žetonů, já osobně jsem si koupil místo nich 3 desetinné kostky po dvou sadách. Stálo mě to cca 50,- Jedna kostka s jednotkami je modrá (únava), druhá červená opět s jednotkami (poškození ve stovkách), třetí kostka je také červená, ale procentuální (poskození v desítkách). Co se herního pláno týče, nemohu posoudit, i sami autoři přiznávají, že chtějí nechat vyrobit nějakou látkovou nebo plastovou alternativu za rozumné peníze. Zase tady opět srovnám se Star Wars Miniatures nebo D&D Miniatures. Papír je prostě papír a odrbe se. Já osobně to řeším tak, že mám tyto mapky usazené ve velkém klipovém rámu. Je pravda, že toto použítí je vhodně čistě pro "takovéto to domácí žvýkání :)" kdo to chce tahat po hospodách musí počítat, že mu časem tento herní plán zařve nebo to hrát "venku" bez něj. Hra se tím nijak nemění. Je to stejné jako chtít hrát Magic jenom s herní podložkou.

21.12.2015 22:54:05

Abe

Dokonalost tkví v detailech
1. Krabička: velice pěkná, ovšem netradičních rozměrǔ a pouze z tvrdého papíru. Kdo je zvyklý na krabičky Shuffle Heroes, Cytadely nebo Ve víru věků, bude zklamaný. Určitě nedopuručuji tahat sebou, rychle zařve (pomáhá tomu i zapínaní na suchý zip)

2. Kvalita karet: kartám chybí povoskování, takže nemají takový lesk jako konkurence. To se však nechá lehce zamaskovat ochranými obaly. Tady vyvstává ale další problém. Karty mají větší gramáž než obvykle, takže po zasunutí do obalu se nevejdou zpět do krabičky. Dokonce jsem dal stěží 90 z nich do krabičky od FFG, kam se v pohodě jinak vejdou 100 obalených karet.

3:Ilustrace: kdo má rád anime, bude stejně jako já nadšený. Jediné průměrnější kresby jsou u vybavení, ale nikterak neurazí. Co opravdu však nedokážu rozchodit, jsou rubové strany karet. Ty se nesou právě v duchu karet vybavení. Jsou nemastné neslané a naprosto se barevně nehodí na herní plán (plán je modrý, lehce nafialovělý, karty jsou vyblité šedo modré). Přitom stačilo nevymýšlet blbosti a jako rub použít logo RobotiCSu z robomarketu na herním plánu nebo obrázku na krabičce.

4: Herní žetony: jsou tenké, ale taková tragedie to zase není. Lze nahradit desetistěnnými kostkami. Škoda, že nemají tloušťku her od FFG nebo alespoň konkurenčního Shuffle Heroes.

RobotiCS je výbornou hrou, bohužel jí uteklo několik zcela zbytěcných chyb, aby byla dokonalou hrou. Herní mechanika se mi jeví jako dobrá, byť v prvních kolech se nic moc neděje, každý z hráčů se snaží získat silnější zdroje, aby mohl v Robomarketu vůbec něco nakoupit (přes množství karet, je v Robomarketu jen pouze 22 variant karet, zbylé se opakuji). Pokud bych měl závěrem srovnat se Shuffle Herroes, tak na mě Shuffle Heroes působí ucelenějším dojmem a dotaženějším ve všech bodech, které jsem zmínil

24.12.2015 22:41:33

kvalita komponent
Dnes mi hra dorazila.
Pokud si ji chcete koupit, rovnou si k nákupu přidejte i obaly (karet je tam 203) - ta kvalita karet je celkem bídná.
Vyloupat těch pár "papírových" žetonků zabralo docela dost času, pokud jsem nechtěl, aby vypadaly všelijak. Stejně je ale asi nahradím kostkami nebo kameny z Ascensionu.

Uvidíme, jaké bude hraní. Komponenty jsou dost slabé, ale jsem ochoten to hře odpustit, pokud bude jinak dobrá.

19.1.2016 21:18:49 | Upraveno autorem (porovnej)

velikost písma
Proboha, kdo navrhnul tak malou velikost písma na kartách?
Když chci zjistit, co která odhalená karta v Robomarketu umí, tak se nad každou musím naklánět, abych to přečetl. Opravdu to chtělo větší písmo.

Jediné štěstí je, že těch karet není zas tolik druhů, takže se to člověk časem naučí.

21.1.2016 00:11:22

Kvalita karet a velikost písma
Zdravím všechny, nebudu se tu schovávat a rovnou přiznám, že kvalita je stávající nedostatek hry. Musím ale podotknout, že hra je vyrobena v ČR, kdy při daném počtu karet šlo o to, abychom za rozumnou částku získali poměrně malý počet her, při rozumném způsobu financování a široké distribuci. Hra tak ve finále došla přes X kolen do maloobchodu za +/- 450 Kč. Nechtěli jsme hru od neznámých autorů prodávat za více peněz, což byl při tak malých počtech poměrně oříšek. Nakonec jsme hledání ukončili a vsadili na výrobce v ČR. Sami jsme pak měli k výslednému tisku hry výtky, ale nastavený kurz už nešlo moc změnit. Bereme si Vaše návrhy ale k srdci a při jakémkoliv dotisku posuneme kvalitu na jinou metu. Bude to znamenat zajisté i navýšení ceny, ale byli bychom rádi, aby hra i bez pomůcek typu obalů a kostek vydržela s hráči dlouho. Co ale chceme je stále vsázet na domácí výrobce a nepřesouvat ji byť za lepší kvalitou a nižší cenou za hranice. Předmětem změny by mělo být i zasazení předních ilustrací = i zvětšení písma.

21.1.2016 13:02:04 | Upraveno autorem (porovnej)

Snox
Jasně, chápu, že šlo i o cenu. Kvalitu těch karet jsem schopen pochopit. Určitě mi toto přijde lepší přístup (nižší kvalita komponent za nižší cenu) než naopak (viz například taky česká karetka HOPE, která na KS vycházela asi na 1300, ale autoři se pyšnili výbornou kvalitou ... nezafinancovalo se) - ale je mi jasné, že někomu to vyhovovat nemusí.
Naopak to malé písmo mi přijde jako dost škoda, tomu se mohlo předejít lepším beta-testingem. Když jsem hru rozložil na hrací plán, tak mi to hned přišlo divné, že ty texty vůbec nepřečtu, pokud se nad karty nenakloním.
Na druhou stranu věřím, že po pár hrách mi to nepřijde, protože už ty karty moc nebudu muset číst.
Držím palce pro další vývoj.

21.1.2016 14:44:41

Vybíráme z Bazaru

Crown Zenith Pikachu VMAX a V Promo
Crown Zenith Pikachu VMAX a V Promo
Akt. cena: 85 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas