Project L - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 40 min
Herní svět: Abstraktní
Herní kategorie: logická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Adam Španěl
Rok vydání: 2020
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

První dojmy

Ahoj,

Hráli jsme zatím jen základní hru bez rozšíření, funguje to, vypadá to krásně. Fakt skvělá práce. Díky moc.

Drobně mrzí, že hráčské desky nejsou ze silnějšího materiálu, ale to se opakuje v různých hrách a štve mě to vždycky stejně. Pro hraní s lidmi tady u nás by taky bylo super, kdyby byly české a ne anglické, ale to už si možná vymýšlím moc.

Následuje jedna drobná otázka k pravidlům: Doplnění skládačky do nabídky? Hned po akci, nebo až na konci tahu hráče. Na 99% hned po akci, ale drobná nejistota zůstává. Pro plynulost hry by bylo lepší až po tahu hráče, doplňování hned zase přináší napětí navíc.


Člověk MINDOK
12.8.2020 11:33:06

Doplnění skládačky
Ahoj, skládačky se doplňují do nabídky hned po akci.

12.8.2020 14:41:29

dojmy

zatím jsem hrál jen solo proti AI, ale nejak jsem to asi nepochopil, protoze jsem pokazde prohral i kdyz mel protivnik nastaveni na nejslabsi.
Nevim, asi nekde delam chybu v pravidlech,. ale nedari se mi ho porazit.

Jinak hra vypada dobre, uz se tesim na hru ve vice hracich

17.8.2020 20:37:30

Pravidla
Sú české pravidlá aj v dvoch expanziach, ktoré boli súčasťou All inu?

22.8.2020 17:51:28 | Upraveno autorem (porovnej)

Pravidla

Pravidla expanzí jsou v základních pravidlech a ano, jsou český :).

22.8.2020 18:24:54

Luudva a dojmy
Nejspíš to hraješ správně, taky se mi to nedaří. Asi je to jen těžké :-). Můžeš zkusit si těch zámků přidat ještě víc...
Možná jediný detail by se mohl při sólo hře teoreticky přehlédnout: Když jsou zamčené všechny sloupce, tah virtuálního hráče odpadá. Nedělá nic. Až poté se ty zámky vracejí do obecného banku.
Z pravidel to plyne podle mě celkem jasně, ale možná to není úplně "blbuvzdorné". Pokud jsi to přehlédl, zas tak moc se nedivím, je to trochu moje chyba a omlouvám se.

Pokud nebude vadit, že nejsem úplně nestranný, protože jsem autorskému týmu pomáhal s českými pravidly, rád dodám i své první dojmy.
Nejdřív jsem si myslel - "Óo. Fantastické provedení, neuvěřitelná péče, energie a úsilí tryskající z každého kousku herního materiálu i z celého příběhu vývoje a zajištění výroby. Přitom taková blbůstka. Až nepatřičné. Obyčejná, jednoduchoučká hra, žádná interakce, dvě tři pravidla. Něco jako bicykl z kosmických slitin, sedlo z kůže afghánských chrtů, páčky ze zlata, přehazovačka s vyspělou bluetooth elektronikou. Až skoro plýtvání."
Ale mýlil jsem se. Je to podle mě téměř geniální. Hlavolámek, ale naprosto skvěle funkční. Baví děti od věku první třídy, hra i pro holky. Dohrané hned. Snadno nastavitelná délka hry. Žádná příprava, žádné těžké balení. Geniálně jednoduchá pravidla. Neomezená znovuhratelnost. Hrajeme to teď pořád dokola, a to máme doma her řádově stovky (nebo aspoň mnoho desítek).
Je to zkrátka paráda a už oceňuji, proč je to provedení tak luxusní. Bere se to často do ruky, proč si to neužít. Proč si nedopřát opravdovou, nešizenou kvalitu. Zážitek to násobí.
Je to superlativní a přesně podle mého gusta. Přeji tomu co největší úspěch (na kterém nejsem nijak hmotně zainteresován, takže nemám žádný konflikt zájmů).
Mám jedinou drobnou výtku, že jsem zatím nepřišel na způsob, jak herní materiál ze základu i obou rozšíření vtěsnat do základní krabice. Ani po vyhození přepravních molitanů a kartónků. Ale to je snadno řešitelné vyjmutím vložky, případně doděláním či dodáním nějakých krabiček na dílky.
Autorům gratuluji a prorokuji velkou budoucnost.

Překladatel pravidel nejen pro fu Mindok

23.8.2020 07:39:44

Karel.
Vložení komponent do krabice je solo hlavolam. Pokračuj v luštění řešení má.
:-)

Správce katalogu her ZH, Recenzent Deskofobie, KDH Sluj

23.8.2020 08:17:18

Thsrr

Naštěstí se do základní krabice vleze vše - základ + obě rozšíření :D ale tak tak :D.

23.8.2020 08:55:27

obsah do krabice
Potvrzuji, vsechno se vleze do krabice.. tak tak :)

23.8.2020 09:00:05

..
Prodal jsem azul a na zkoušku pořídil project a naprostá spokojenost, pro mne lepší než azuly.. Dá se vymýšlet, dá se zrychlit/zpomalit konec...

23.8.2020 14:11:07 | Upraveno autorem (porovnej)

Pravidla hry pro 1 hráče
Ahoj,
taky bojuji s hrou pro 1 hráče a její obtížností, respektive pochopením pravidel.
Jak se zde píše: "Když jsou zamčené všechny sloupce, tah virtuálního hráče odpadá. Nedělá nic. Až poté se ty zámky vracejí do obecného banku." (karel), to dle mého názoru není z pravidel až tak jasné.
Snažil jsem se držet tučného text a v něm je napsáno, že "Virtuální hráč ve svém tahu vždy bere jednu kartu skládačky...". Proto jsem to chápal tak, že když jsou všechny sloupce zamčené, tak z nich odebírá zámky (1x nebo i 2x v jednoduché variantě hry při určité situaci) a poté si ještě vezme kartu. Bohužel dle mého názoru zde chybí zmínka o tom, že po odstranění zámků končí jeho kolo nebo pokračuje běžným způsobem, a proto jsem se při této nejasnosti držel toho tučného textu výše a bohužel jsem to hrál jinak, než se mělo.
Ale je pravda, že mi to trochu nedávalo smysl, protože dle mého názoru pak nebyl zásadní rozdíl mezi obtížnostmi. Spíše to znamenalo, že některý sloupec zůstane zamčený déle a v situaci, kdy by si virtuální kartu bral hráč při nejvyšší obtížnosti si ji i v jednoduché variantě bral také.
Podíval jsem se tedy na anglická pravidla a ta mě naťukla trošku více, protože zmínka o této situaci je v samostatném odstavci a proto jsem tomu přikládal vyšší důraz než v české verzi. Ale také si myslím, že to není úplně nejlépe formulováno, svůj vliv na tom také má to, že věta "Than it's your turn again" má svůj samostatný odstavec a při několika prvních přečteních mi nebylo jasné, k čemu přesně se váže.

Děkuji tedy za vysvětlení, vložím si do pravidel nějaký papírek s poznámkou, abych na to příště nezapomněl :)

12.9.2020 16:39:16

Dvě hry ve dvou za náma. Fajn filler, ale přijde mi divný to ukončení hry. Jakože se to dá snadno rozbít. 1 hráč, když ví, že má víc bodů, může jako všechny 3 akce vzít 3 černé karty a tím, že v doplňovací nabídce jich je na začátku jen 8 (+4 jsou vyložené), spustí konec hry.

Neměli jste s tím problém? Kor ve 4 hráčích se tak může stát ještě rychleji, když doplňovací balíček má jen o 4 karty víc (12 + 4 též hned vyložené). Vlastně by se konec hry dal spustit hned na konci 1. kola, kdyby každý z hráčů vzal 3 černé karty. :D

(Kdyby bylo omezení na vzatí pouze 1 černé karty na kolo, tak by mi to přišlo logičtější.)

- - -
Deskovky, nebo videohry? Toť otázka.

29.7.2021 18:00:36 | Upraveno autorem (porovnej)

@Jonash a keď zoberie 3 skladačky, nebude mať na ich splnenie. Teda, záleží aké máš pravidlá. “Tohtoročná” edícia už vraví, že za každú nesplnenú skladačku máš mínusové body. Asi ako opatrenie takeho tebou popisovaneho ťahu.

A ešte je tam pravidlo, že v poslednom kole si môže každý hráč vziať maximálne jednu čiernu skladačku

29.7.2021 19:56:54

@Curuj 

Tak v posledním kole mi to už přijde jedno, to stejně nestihneš nic moc udělat, když je na něj potřeba hodně dílků.

Tohle je blbě vymyšlené no. Já psal příklad, že by jeden hráč měl více bodů, tak schválně vezme poslední 3 černé dílky ze zásoby a tim spustí konec a druhý hráč už nestihne zareagovat.

 Anebo se to rozbije omylem, když si všichni vezmou více černých dílků.

Jestli je nějaká další úprava pravidel, tak o tom nevím. Hra je v češtině venku asi 14 dní, tak jestli vydali původní edici s rok starými pravidly, tak potěš pánbůh. Ale tak BF, no. Mohly se ke každému kusu případně přibalit navíc.

Kde ty nová pravidla najdu?

Update: už jsem je našel na BGG v angličtině od autora. Koukám, že tam je i nová akce recycle… takže i lama karta je teď neúplná, což bude případně obtíž pro nové hráče. Pokud se o tomhle vědělo, mohli rovnou vydat novou edici, tohle mě docela otrávilo.

- - -
Deskovky, nebo videohry? Toť otázka.

29.7.2021 20:20:38 | Upraveno autorem (porovnej)

Tak ono je hrozně snadný plivnout si na BF, ale pravidla editoval Karel Vlasák, který dělal ty původní a kluci z Boardcubatoru o tom věděli, že se to dělá, tak to mohli klidně říct. Oni připravovali data pro centrálu Asmodee, tak asi měli důvod nechat je taková, jaká jsou.

Michal Ekrt | Board Games Brand Manager
ADC Blackfire Entertainment s.r.o.

29.7.2021 20:46:48

myslím, že BF je v tom nevinne. A možno aj asmodee. Nové pravidlá sú pre druhý KS. a do retailu išla prakticky pôvodná verzia. Mohla byť dávno v tlači, ked sa vymysleli doplnené pravidlá

edit: ale tu na ZH sa objavia aj upravené nové pravidá, tak nie je problém si ich potom vytlačiť a hrať podľa nich. To je myslím to najmenej.

29.7.2021 21:18:08 | Upraveno autorem (porovnej)

Snadné plivnou na BF je, to je fakt, páč žádný jiný český vydavatel tolik chyb nedělá. :)

Já si upravená pravidla našel anglicky na BGG a přeložil si je a napsal na A4 sám. Těch úprav je poměrně dost (nová akce “obnovení nabídky” lícem nahoru vyložených skládaček, možno brát skládačku naslepo z vrchu balíčku, odečítání bodů za nedokončené skládačky, co dělat, pokud již některý dílek není v zásobě…), tak mě mrzí, že to vyšlo, jak to vyšlo. Protože ta nová dávají větší smysl a měly už být dávno někde k dispozici, když česká verze je venku už pár týdnů. :)

- - -
Deskovky, nebo videohry? Toť otázka.

29.7.2021 21:41:02

Jenom abych dodal trochu jasnosti do konvrezace - Asmodee dostalo tiskové podklady dříve než byl revidovaný rulebook (pro druhou kampaň na Kickstarteru) hotový. Celkově se jednalo o dvě různé produkce, které měli (a jsou) dokončené v jinou dobu, a retailová edice je založená na původní verzi, takže nevidím tady důvod na někoho plivat :)

Retail edice už měla být nějakou chvilku původně venku, ale celosvětové trable s produkcí a shippingem tomu hodili pár klacků do cesty. My jsme produkci druhé kampaně dokončili nedávno.

 

Jinak díky @Curuj za poskytnutí infa! :) Revidované pravidla jsou k dispozici na BGG (link zde: https://boardgamegeek.com/filepage/221257/project-l-revised-rulebook), a zdejší komunita dělala nezávislý česklý překlad.

29.7.2021 22:26:09

PJ

@Kloboukk @Jonash A mohli byste, prosím, ten aktuální komunitní překlad hodit i sem, ať se s tím nemusím sám patlat?
Protože ty soubory, které jsou momentálně (ke 13.8.21) k dispozici, jsou staršího data než revidovaná pravidla na BGG.

13.8.2021 10:44:30

Máme za sebou po víkendu asi 4 hry ve 4 a ve 3. 

Hra je to zábavná a pro rodiny určitě dobrá s vysokou znovuhratelností.

Nicméně interakce mezi hráči absolutní nula…

Jestli hraju sám, nebo 10 lidí, je úplně jedno.

 

Takže za mě pokud má hra být jakkoliv zajímavá pro zkušené hráče, chce to interakci, nemusí být škodící, naopak pomáhající s následnou odměnou ve formě čehokoliv, ať už bodů, nebo dílků podle míry výpomoci.

 

______________________________________________________________
Kalkared: Precizní inserty, které pomáhají hry hrát i připravovat.
https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/koutek-kutilu-5/3d-tisk-insertu-21039/

23.8.2021 07:01:48

@PJ Už jsem je uploadnul, ale čekáme na schválení.

7.12.2021 18:36:17 | Upraveno autorem (porovnej)

Rodině se hra velmi líbí. Za mě jediná nevýhoda - ať se snažíme sebevíc, nutím hráče umývat si před hrou ruce mýdlem ;-), tak přesto po několika partiích jsou dílky zapatlané (otisky prstů), na té černé barvě a pod umělým osvětlením teď v zimě to jde fakt dost vidět…

27.12.2021 21:51:28

@MikeDundee Otisky se na tom drží i s umytýma rukama :D Bohužel zvolili materiál jaký zvolili. Ale pokud to není vyloženě mastný flek, tak by to mělo jít setřít nebo to časem zmizí. Na hratelnost to vliv nemá, tak bych si s tím zas tak hlavu nelámal. :)

27.12.2021 22:12:47

Vybíráme z Bazaru

Root: Rozšíření Podzemní říše
Root: Rozšíření Podzemní říše
Akt. cena: 600 Kč
Končí za: 14 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas