Pradub - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: desková hra
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé:
TLAMA games - logo
Autoři: Wim Goossens
Rok vydání: 2022
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy

Ahoj,

zahrál už někdo a pokud ano, tak jaké jsou dojmy z hraní? Jak se hra líbila a v kolika hráčích jste hráli?

15.9.2022 18:50:37

Ač klasický, tak zároveň velmi originální worker placement. Nádherná grafika, kterou ale sráží několik nešťastných a do hry nezapadajících ikon. Celkově ikonografie u hry je spíše špatná a člověk musí na začátku hodně koukat do pravidel, co vlastně které symboly znamenají. Líbí se mi variabilita, ve hře je celkem 5 desek hráče, každá s rozdílnými políčky. Vylepšování druidů je taky skvělé, je celkem 6 druhů vylepšení a každý dá workerovy unikátní schopnost, ale je těžší ho ubytovat, jelikož musí mít speciální políčko na přespání. Polí je na desce málo a poměrně rychle dojde místo, takže bývá tlačenice, ale políčka jsou k dispozici i po zašlápnutí, jen vás to stojí vlastně workera navíc. Cest k vítězství tu je hned několik, rozlezení po stromu, sbírání menhirů, potvor či staveb, vaření lektvarů, či sbírání artefaktů. Skvělá je také možnost nakupování příšer, které vám dávají nějaké trvalé benefity (více zdrojů při fázi příjmů, levnější akce, více míst pro workery atd...) a nakupování artefaktů, které odkryjí nové políčko se silným efektem, ale při používání se vám odečítají body. Ač se body sbírají na více místech, určitě se nejedná o žádný point salad. Každopádně hru je potřeba zahrát vícekrát, než se do toho člověk dostane. Hrál jsem zatím jen ve dvou hráčích, kdy při tomto počtu každý chrám zaťápne neutrální postava a každé kolo se posouvá. Je to hezky vyřešené, zvyšuje to napětí na mapě a přitom to nijak neobtěžuje, že by člověk musel hrát za neutrálního protivníka. Ve hře je spoustu karet a destiček, takže se hra jen tak neohraje, každá hra bude díky tomuto trochu jiná a bude Vás směrovat jinak.

23.9.2022 22:42:36 | Upraveno autorem (porovnej)

Díky za vyčerpávající odpověď. :) Na BGG to má jen 85 hodnocení, tak jsem stále na vážkách. To je podle mě stále málo na nějaké objektivní hodnocení.

27.9.2022 13:40:56

Zkusím trochu oživit téma. Třeba už je dojmů více :-).

5.12.2022 08:31:05

@chubbop V brzké době by se na ZH měla objevit recenze z Recenzního programu právě na Pradub, tak třeba do toho vnese trochu víc světla :)

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB a REXher

5.12.2022 09:24:51

Hral jsem jen jednou ve ctyrech hracich, ale pusobilo to na mne velmi divne:

Znacne neprehledny vztah “karta => akce karty => pole na hernim planu. K tomu se ty karty daji vylepsovat. Je to zajimave vyresena variabilita, kdy stejne pole pro kazdeho hrace znamena neco jineho. Ale realne to nejsem schopen uhlidat a tak absolutne nevim, kterou akci hrat driv a kterou pozdeji, protoze nedokazu odhadnout co budou chtit delat ostatni. Chaos.

Ve vice lidech hraju vicemene to zbyva a ne to co bych chtel. Nejlepsi moznosti byva pasovat (a ziskat tak cenu utechy - specialni suroviny na vareni lektvaru) . Ale ja mam radeji tvorive hry, mam rad, kdyz vytvorim takovou kombinaci, ktera je lepsi nez u ostatnich hracu. Tady jsem za to potrestan na nekolik zpusobu.

Jakysi vyvazovaci mechanismus, kdyz mam moc bodu nedostanu prijem. Jenze body se na mne vali zleva zprava, temer vsechno prinasi body. Takze nejlepsi akci ve hre je ztratit 3 body a druha nejlepsi moznost je body neziskat. A pak kdyz to uz jinak nejde tak tedy si vzit nejaky ten bod. A ve finale maji vsichni stejne bodu! Vse se tedy rozhodne az na konci, kdyz uz na prijmu nezalezi.

Druhou moznosti je na prijem surovin rezignovat, protoze nektere odmeny davaji nasobne vice zdroju nez nejaky prijem. Ty ale nejsou k dispozici pro kazdeho, takze mam znacne obavy ohledne vyvazenosti. Nektere prisery a stromy maji super efekt pouzitelny temer pokazde zatimco jine jsou prakticky na nic.

Mozna to jeste nekdy zkusim zahrat, ale bohuzel spise mne to nelaka…

16.12.2022 14:32:23 | Upraveno autorem (porovnej)

Hrál jsem to ve 2 i ve 4 a funguje to. I solo jsem zkoušel a bylo to velmi dobré. Něco na tom, co píše @robkin , může být, ale zas tak hrozné to určitě není. Občas se může stát, že hraji to, co zbývá, ale ta hra nabízí možnosti, jak se do takového problému nedostat. Zkušený hráč se tomu prostě může vyhnout a vždy se dá přinejhorším pohnout na stromě. Pokud musím pasovat dříve než ostatní, dostanu cenu útěchy v podobě suroviny. Je to pěkné příjemné euro. Těžko to považovat za nějak výjimečnou záležitost, ale pěkně to vypadá, funguje to velmi dobře a je to super zábava. Ikonografie není úplně ideální. Některé věci by mohly fungovat dvěma způsoby a bez přečtení popisku v pravidlech (aspoň jednou) může dojít k tomu, že se prostě bude daná karta hrát jinak než bylo zamýšleno.

16.12.2022 15:47:19

Recenze už visí. Hrál jsem to ve 2, 3 i sólo (zkusmo). V podstatě se dá souhlasit částečně s každým z vás.

--------------------------------------------------------------
Magic: the Gathering veterán, deskogeek a deskoherní překladatel

16.12.2022 21:50:14

Ahoj,

tak už mám taky zahráno. Na mě to byl překombinovaný workerplacement, který se (na můj vkus) snažil na silu natlačit nějakou originálnost.

Já si myslím, že to je přesně taková hra, kterou si člověk musí zkusit. Hry založené na workerpalcementu hrajeme často, a máme je rádi, tak pro nás to bylo zbytečně překombinované. Nezatracuji to, ale ani mě to neláká si to znova zahrát.

7.2.2023 08:00:56

Vybíráme z Bazaru

Can't Stop
Can't Stop
Akt. cena: 305 Kč
Končí za: 5 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas