Pod hvězdami - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Abstraktní
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: REXhry
Renegade Game Studios
Autoři: Ben Pinchback
Matt Riddle
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

„Stačí sklopit zrak a z hvězdné noční oblohy shlédnout na planetu pod námi, abychom viděli, že krása nás obklopuje! Biomy planety Země jsou stejně rozmanité a podivuhodné jako živočichové, kteří je obývají.“

Pod Hvězdami je abstraktní karetní hra pro 2 až 5 hráčů, kteří z nabídky sbírají do své sbírky karty osmi různých biomů. Podle velikosti a rozmanitosti sesbíraných karet na konci hry dostávají body. Hráč s nejvíce body vyhrává hru.

Příprava hry začíná roztříděním karet podle počtu hráčů. Se všemi 103 kartami se hraje jen v pěti hráčích, při nižším počtu se počet karet biomů upraví dle symboliky na kartách. Nachystá se 6 karet mraků a karta slunce do středu stolu, na které se následně vykládají karty biomů. Připraví se základní nabídka a hráčům se rozdají 3 karty na ruku. Ze zbytku karet se vytvoří dobírací balíček společný pro všechny hráče.

V průběhu hry se postupně hráči střídají s vykládáním karet tak dlouho, až se v dobírací balíčku objeví karta konce hry, která se tam při přípravě umístí. Každý hráč ve svém kole nejdříve vyloží z ruky jednu kartu na kartu mraku se stejným číslem, jakým je na kartě biomu. Poté si vezme z jiného mraku všechny zde umístěné karty biomů.

Pokud tyto karty jsou blíže ke slunci, než karta, kterou umístil, tak tyto karty si vyloží do své nabídky. Tyto karty do nabídky vykládají postupně zleva doprava, přičemž karty stejných biomů dávají na sebe. Vytvořené sloupce není možné nijak posouvat.

Pokud jsou to však karty, které leží dále od slunce, než jím přiložená karta, tak tyto karty si vezme do ruky s jednou kartou navíc, kterou si vezme z dobíracího balíčku. Poté se nabídka karet na mracích doplní dle pravidel a na řadě je další hráč.

Zvláštní pravidla o braní karet platí jen pro první a šestý mrak, kdy hráč přiložením karty na první nebo šestý mrak může vzít i karty na opačné straně nabídky a použít je podle libosti.

Hra končí, když se otočí karta konec hry v dobíracím balíčku. Hráči dohrají kolo a ještě jedno kolo navíc, a pak si spočítají body na svých vyložených kartách podle následujícího klíče. Body dostávají za sady různých karet, přičemž se počítají nepřerušené sady zleva doprava. Pak hráči dostávají body za sady stejných karet, které jsou ve sloupcích. Berou se dva nejdelší sloupce a čím více je tento sloupec vyložený vpravo, tím více za něj hráč dostane bodů.

Je třeba zmínit, že ne všechny biomy jsou zastoupeny stejnoměrně. Podle symbolů teček na kartách se biomy dělí na běžné, vzácné a velmi vzácné. Přesný počet karet daného biomu při kokrétním počtu hráčů je pak uveden na konci pravidel.

Pravidla obsahují i lehkou škodící variantu s názvem Narušení. V této si hráči po dohrání hry a před počítáním bodů pošlou mezi sebou po směru hodinových ručiček jednu kartu z ruky, kterou následně musí přiložit do svých vyložených karet. Tím může dojít k narušení vyložených sad karet, které si hráči vytvořili během hry.

Autor: Tormentr

Další názvy této společenské hry

Vybíráme z Bazaru

Amulet
Amulet
Akt. cena: 510 Kč
Končí za: 7 dnů

Offcanvas