Palírna - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Současnost
Herní kategorie: karetní hra, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: REXhry
Lucrum Games
Matagot
Paverson Games
Autoři: Dave Beck
Rok vydání: 2022
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy

Sú nejaké dojmy ?

25.2.2023 18:44:40

Je to skvělý, co dál chceš vědět? :)))

25.2.2023 20:44:08

Hrál jsem zatím 2x takže píšu spíše dojmy.

Hra má feeling jednoduššího eura. Moc pěkné zpracování tématu.

Engine building, set colection, ekonomika.

Hezký mechanismus destilace.

Podobnou hru nemám, nicméně zaměřením a složitostí jetěsně nad Na křídlech.

Hra je produkčně super ale zase za to zaplatíš. Předpokládám že je to nachystané na rozšíření.

Kromě pravidel, kde jsou i tematické texty k alkoholu a lihovarníkům je zde i sešit průvodce hrou, který hezky a jednoduše ukáže jak se hra hraje.

Není to must have ale příjemné tematické euro, které zvládnou i méně zkušení.

Neumím posoudit jak moc jsou zásadní strategie a rozhodnutí jak hru hrát.

Hra celkem poěkně plyne, některé akce lze hrát současně.

Pro děti kvůli tématu asi úplně vhodné není, ale určitě by to zvládli děti od cca 10 let.

 

plusy:

 - téma

-tématické mechanismy

 - produkce ( inzerty!, pravidla, průvodce hrou, kvalitní karty,dřevěné kvalitní komponenty)

 - průvodce hrou

 - pěkná pravidla s příklady

 - přehledná ikonografie

 - flavour texty

 - současné hraní některých akcí

čas 30 min na hráče odpovídá

 

mínusy:

 - vyšší cena - vzhledem k inzertům a komponentům myslím oprávněně

 - zabere místo

 - středně dlouhý setup

 - téma(děti)

 

Až 

 

 

26.2.2023 10:14:27 | Upraveno autorem (porovnej)

Také přidám svůj subjektivní dojem po první hře.

Jedná se o příjemnou záležitost, jejíž hraní mě bavilo. Pravidla jsou dobře napsaná a vysvětlivky k procesu pálení, stejně jako popisy jednotlivých pálenek jsou pěkným pozvednutím tématu. Téma nakonec rezonuje celou hrou, dalo by se říct od začátku do konce. S tématem je hra také hezky propojená mechanicky. Jedná se o jednodušší euro, kde hraje svou roli náhoda, což mi zde ale vůbec nevadí. 

Variabilitu by měly zajistit skryté cíle, různá ocenění, ochutnávkové listy a také různí lihovarníci. I přesto všechno mám trochu obavu, že to hru nijak dramaticky nezmění a že ji bude člověk hrát víceméně pořád stejně. Nakoupit “správné” cukry, mít vodu a kvasnice (později jedno z toho, nebo obojí případně nahradit alkoholem). Pomoct si vylepšením, aby mohl být balíček připravovaného alkoholu rozšířený o další kartu(y) a tím se zmenšila pravděpodobnost, že člověk vyhodí potřebné karty, nebo mít možnost tam jednu kartu vrátit. Cílit aspoň na jedno ocenění a splnit aspoň jeden skrytý cíl (aby ostatní neuskočili). Samozřejmě to může být jinak, ale tak to na mě na první dobrou působilo.

Co se týče produkční stránky, některé věci jsou tam z mého pohledu nadbytečné, např. “discard náklaďák” je sice hezký, ale k ničemu. Také si myslím, že místo velkých žetonů medailí ocenění (z celých dvou punch boardů), by stačil balíček menších karet. Také bych řekl, že zde není potřeba brožura pro první zjednodušenou hru. Ta pravidla nejsou zas tak složitá, aby to nedokázal rozhýbat i méně zkušený hráč rovnou. Osobně se mi také moc nelíbí grafické ztvárnění některých lidí na kartách (to je samozřejmě čistě subjektivní věc), ať už z řady lihovarníků (jeptiška s biskupskou berlou? u mě zrovna neevokuje majitele lihovaru, stejně tak “Johanka” v brnění), tak i z řad pomocníků. Na některých kartách jsem nepoznal, zda se jedná o muže nebo ženu. Snaha o gendrovou vyváženost atd. je zde naprosto zřetelná a pro mě to není úplně tematické (hru si obrazně zařazuju spíš do období “klasiky” a ne do "lihovarnictví 21. století"). Toto je samozřejmě v dnešní době živé a citlivé téma, které asi nemá smysl více rozebírat.

V mém žebříčku hodnocení bych Palírnu zařadil do kategorie “fajn hra, kterou rád zahraju, pokud si ji bude chtít někdo zahrát. Ale sám ji asi nenavrhnu”. Jak přede mnou zmínil @5forPeanut , ani pro mě to must have není.

 

15.3.2023 23:08:11

Všichni recenzenti se rozplývají jak má hra skvělou tématičnost. Ano, má co se týče výroby alkoholu, a ne, nemá co se týče ekonomiky. Jen kvůli tomu, aby si ji rádi zahráli “HRÁČI”, vyrábíte jen alkohol, na kterém proděláte všechen svůj majetek.

30.5.2023 06:56:22

Asi nerozumím Dzorden, co a jak jsi to myslel? Kolikrát jsi to hrál?

30.5.2023 11:02:12

Já se přiznám, že jsem trochu zklamaná. Hra na mě působí opravdu jednoduše a navzdory tématu spíše rodinně. 

Měla jsem to mít primárně jako takovou “party” hru pro náročné hráče, případně že to bude hra na kterou nalákám třeba rodiče. A že si dáme na stůl něco moc hezkého, nasmejeme se u toho, jak se nebude něco dařit vypálit, nebo u zjišťování finálních příchutí. No. Nestalo se.

Tematicnost tam je i není. Je to tematické co se týče procesu, to se mi líbilo. Líbil se mi koncept ukládání do sklepa a kupování sudu nebo tanku pro různé druhy alkoholu. Ale u surovin to pokulhává. V podstatě bylo jedno, jestli jsem použila rýží nebo oves. Nebo bylo jedno, jakou láhev jsem použila pro různé druhy alkoholu. Taky mi to přišlo trochu suché, většinu času jsem jen nakupovala karty. Měla jsem štěstí a nakoupila si dobre karty vylepšení, tudíž se mi podařilo minimalizovat ukap a za tři hry, které jsem odehrála, mi nevyšlo něco jen 2x. 

Znovuhratelnost taktéž nevidím moc vysokou, všechny tři hry jsem hrála stejně a neměla jsem pak potřebu ji zahrát znova.

Je to škoda, jinak je to produkční paráda (možná trochu preprodukovana ale mi to ve výsledku nevadí). Nechci tu hru úplně shazovat, ale je to ten kousek, co si za půl roku zase ráda jednou zahraju a pak zase na dlouho odlozim. 

25.9.2023 22:10:05 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Star wars: unlimited jedi set
Star wars: unlimited jedi set
Akt. cena: 90 Kč
Končí za: 17 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas