Oltréé - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: kooperativní
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Antoine Bauza
John Grümph
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy, hodnocení

Ahoj všem! Hráli jste už někdo? Co na hru říkáte?

Důvod otázky není zvažování koupě, hru už mám doma. Naopak jsem po dvou partiích poměrně zklamán a zajímalo by mě, jestli něco hraju špatně či jen hra není můj šálek čaje.

 

K mému zklamání: 

 

  • V prvním intro scénáři jsem se dostali do momentu, kdy po nás chtěla hra splnit nesplnitelnou zkoušku (počet potřebných úspěchů převyšoval počet kostek, které jsme mohli pro zkoušku využít; pravidla navíc nikde neuváděla, že je možné parciální úspěchy kumulovat - tady jsem ale možná něco přehlédl a hráli jsme to špatně). Divné ale bylo, že jsme i tak museli čekat na otočení další karty kroniky, než jsme mohli regulérně prohrát.

 

  • V další hře (jiný scénář/kronika) se nám po několika tazích hodem kostky zablokovala klíčová lokace pro generování věhlasu a zároveň nám hra začala věhlas postupně snižovat (při poklesu na 0 hra končí prohrou). Čekali jsme tedy opět, než prohrajeme, aniž bychom se tomu mohli efektivně bránit (stavba budov generujících věhlas nebyla v takto rané fázi hry možná kvůli nedostatku surovin).

 

Automaticky neříkám, že je hra špatná. V prvním scénáři jsme mohli hrát hru špatně. Ve druhém jsme prostě měli smůlu. Zároveň mi ale právě design hry, kdy vás smůla může zaříznout u třetí karty kroniky a vy nemáte šanci efektivně reagovat a jen pasivně čekáte na prohru, zanechává nepříjemnou pachuť v ústech.

Náhoda ve hrách mi nevadí, můj oblíbený Twilight Imperium je nekonečný dice fest v kombinaci se situačně silnými akčními kartami a úkoly, které mohou být pro různé hráče různě složité na splnění. Na druhou stranu se mi zatím nikdy u žádné kooperačky nestalo, že by mi tak nezábavnou formou házela klacky pod nohy a náhodným hodem kostky rozhodovala, jestli budu mít vůbec šanci hru dokončit či jen pasivně čekat na porážku.

 

Máte to někdo podobně? Co na hru říkáte vy? 

 

 

31.10.2022 13:51:12

Hrali sme ENG 2x (prvú kroniku). Na prvý pokus nás hra zarezala asi pri 3 kapitole na to, že nam klesol Vehlas, poučili sme sa a už pri druhej hre sme si na to dávali pozor. Tam sme však prehrali, že sme nemali dostatok kociek na záverečný test - avšak aj to bolo zle zahrané z našej strany, že sme mali veľa surovín a nestavali sme potrebné budovy a hlavne sme neriešili dalsie veci ktore sa pocas kroniky objavili (nechcem spoilovat). Síce hra je extra náhodna, ale vela veci sme mohli poriesiť aj vlastným pričinením. Uvidime ako to dopadne na tretí pokus. 

31.10.2022 15:45:31

Já mnoho nečekal a jsem stále positivně překvapený. Za mě jde o vynikající rodinou hru (hraji se 7 a 9 letým). Úvod jsme projeli, ale naší chybou..neplnili jsme co jsme měli. Opakované hraní jsme vyhráli. Další 3 scénáře jsme jsme vyhráli malým vítězstvím. Zde se nepovedlo kvůli kostkám, ale tak to chodí. Ale hra plyne, baví. Příběhy jsou zajímavé a napínavé. Jediné o co mám strach je znovu hratelnost, která prakticky chybí a příběhy nejen ztrácí překvapení, ale hlavně je možné se na ně poté připravit.

31.10.2022 16:01:06

Mluvíte o nedostatku kostek na závěrečné střetnutí, ale

  1. splněné úkoly v prvním scénáři (krátký - Otevřené dveře) přidávají počet úspěchů ke každému hodu (tj. až 3 úspěchy navíc)
  2. podle mě nemusíš mít všechny úspěchy jedním hodem, ale můžeš je postupně plnit (označování na vedlejší desce), takže závěrečné střetnutí můžeš splnit třeba nadvakrát/natřikrát.

Nebo se pletu?

EDIT: V první dlouhé kronice Ve stínu draka jsme taky poprvé neměli šanci závěrečné testy zvládnout. Podruhé, když už jsme věděli, co tak bude potřeba už s tím nebyl problém.

22.4.2023 16:01:03 | Upraveno autorem (porovnej)

@Ellenar Včera jsme to také řešili, ale podle mého názoru je potřeba závěrečný úkol v intro scénáři Otevřené dveře splnit najednou, tj. hodit najednou X úspěchů (přičemž splněné úkoly na kornice přidávají úspěchy).

TROCHU SPOILER: Není to jednoduché, ale jde to. My hráli scénář poprvé, takže jsme úplně nevěděli, co nás čeká, ale zaměřili jsme se na ničení objevivších se potvor, což se ukázalo jako správná volba. Nicméně pak jsme měli jen 1 pokus na to, abychom na 3 kostkách hodili 3 úspěchy (s pomocí 2 chlebů na přehoz). Povedlo se hodit jen 2, takže prohra.

28.7.2023 15:43:56

Vybíráme z Bazaru

Sushi Go! nové vo fólii
Sushi Go! nové vo fólii
Akt. cena: 500 Kč
Končí za: 6 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas