Na křídlech - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 70 min
Herní svět: Zvířátka
Herní kategorie: karetní hra, strategická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Elizabeth Hargrave
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Asie a jiné kontinenty ve velkém – jak se povedlo obří hnízdo?

Autor: martinsun | 18.7.2023 | 3

Tato recenze vznikla jako součást Recenzního programu Zatrolených her. Recenzovaná hra byla poskytnuta vydavatelem (resp. distributorem).

Více informací o Recenzním programu | Všechny recenze sepsané v rámci Recenzního programu

Bude ta ptačí rodina potřebovat jedno velké hnízdo nebo se spokojí s několika menšími? Ideálně otázka pro moudrou sovu...

V recenzi se podíváme na to, jak dobře se povedlo sjednocené balení pro všechna dosud vydaná rozšíření k populární hře Na křídlech.

Krabice, kterou dostáváte, je na první pohled monumentální. Při pohledu dovnitř naleznete několik oddělených částí. Každá z nich má svůj význam. Jaký? K tomu se dostaneme později.

 

Privátní: Big Box Na kridlech -_302258278810434 (2).jpeg
Vše v jednom

 

Zpracování

Co se týká zpracování, tak krabice je fakt pěkná. Ptáci, které má na bocích, Vám napoví, jak dát správně víko na sebe. Poznáte to. Když dáte víko naopak, uvidíte jen polovinu daného ptáka a druhá polovina bude sedět na opačné straně krabice. :-)

Na spodní straně víka je zobrazeno, které komponenty dát do kterých pořadačů. To maximálně oceňuji. Nahradilo mi to vlepování návodu (právě na spodní stranu víka) kam co uložit, které běžně dělám, když používám foamcorové inserty od Folded Space.

Jednotlivé přihrádky na karty jsou z pevného kartonu. Plastové pořadače na karty věrně kopírují pořadače z předchozích her. Liší se akorát barevným provedením. Pořadače na potravu jsou z bílého pevnějšího plastu a doplňují barevné pořadače.

Oceňuji, že vrchní část, ve které jsou uloženy herní desky a pravidla, má látková poutka a velmi snadno ji vyjmete z celé krabice.

 

Privátní: Big Box Na kridlech -_1911679462564916 (2).jpeg
Pořadač opravdu na vše…

 

Systém uložení

Po otevření krabice jsem si nebyl jistý, kam všechno budu ukládat. Navíc jsou v krabici i vložené komponenty k rozšíření Hnízdem v Asii. Po chvíli strávené nad zkoumáním obrázku na spodní straně víka mi bylo vše jasné a já začal třídit.

Žetony potravy jsem krásně rozdělil do tří pořadačů k tomu určených – každý druh potravy má své místo. Pořadače pak dáte na stůl a potravu si berete přímo z nich. Už žádné náročné otevírání malých plastových krabiček, kdy se nám nejednou žetony potravy v nich uložené rozletěly po celé místnosti. Do pořadače jsem ještě namíchal různobarevná vajíčka a pořadač mohl jít rovnou na stůl.

Karty se vejdou do jednotlivých přihrádek. Místa je na ně dost. Nemám je sice obalené, ale umím si představit, že i obalené se sem vejdou. A pokud ne, pořád je můžete uložit do barevných plastových pořadačů, ze kterých si berete karty v průběhu hry.

Do dalšího pořadače jsem dal barevné kostičky hráčů a kostky potravy. Nedokážu říct, zda by se kostičky daly nahradit budkami, tištěnými na 3D tiskárně, které někteří hráči používají. Ty jsou o něco větší, ale je možné že se i tak vlezou.

Všechny výše zmíněné komponenty naskládáte do prostřední (největší) části krabice. I tato část je celá vyjímatelná.

Po jejím vyjmutí objevíte spodní část krabice. Do ní se vlezou všechny malé průhledné mističky a dva z barevných pořadačů na karty. Ty jsem měl prozatím prázdné, ale věřím tomu, že s dalšími rozšířeními přijde řada i na ně.

Jako poslední tu máme vrchní část, ve které mají své místo pravidla a desky hráčů. Podobný systém jsem viděl ve hře Thunderstone Quest. Mám rád, když se za poutka dá vytáhnout celá část insertu a nemusíte ji z krabice dolovat.

 

Privátní: Big Box Na kridlech - 624673409627061 (2).jpeg
Snadná manipulace a setup

 

Další rozšíření

Jednou z komponent, které ve hře naleznete, jsou rozdělovače karet. Najdete zde rozdělovače, které odkazují na ptáky ze Severní Ameriky, Evropy nebo třeba Asie. Nicméně jsou zde i další kontinenty a s těmi jsme se prozatím nepotkali. Věřím, že se s nimi do budoucna setkáme, a můžeme se tak těšit na to, že si zkompletujeme ptačí sbírku z celé zeměkoule.

Pro samotné rozdělovače jsem moc smysl nenašel, protože hrajeme se všemi kartami smíchanými dohromady. Ale dokážu si představit, že si někdo bude chtít ptáky roztřídit podle kontinentů a hrát pouze s vybranými kontinenty.

 

Velikost krabice

Zde se musím přiznat, že jsem byl překvapen, jak je krabice velká. A nebylo to zrovna milé překvapení. Při srovnání s velkým boxem, který mám ke hře Kingdom Rush, mi připadá, že potenciál „big boxu“ nebyl plně využit. Kingdom Rush zvolil nižší výšku krabice a protáhl ji do délky. Tím pádem v kallaxu zabere daleko méně místa, a protože jej nemám úplně u zdi, nemám problém s přesahem za něj. Hnízdící box díky tomu zabere téměř celý jeden kallaxí díl. To mi připomíná spíš Trove Chest od Too Many Bones, v němž je ale nesrovnatelně více komponent.

Proto si nejsem úplně jistý, zda jsem ve výsledku místo ušetřil nebo naopak ubral.

Kamarád mi přinesl ukázat jeho řešení. Má vše naskládané v krabici od základní hry a díky tomu, že v ní nemá krmítko, vše se mu tam vleze v pohodě, a to i včetně obalených karet.

 

Privátní: Big Box Na kridlech -_1912572019162685 (2).jpeg
Srovnání velikostí…

 

Cena

Připravte se na to, že Hnízdící box je docela drahou záležitostí. Seženete jej za více než 2 500 Kč, což rozhodně není málo. I pokud odečtete cenu rozšíření Hnízdem v Asii, které se pohybuje kolem 800 Kč, je zbylých 1 700 Kč za papírovou krabici docela dost. Za mě by optimální zbytková cena byla 1000 Kč. Obzvlášť když si vzpomenu, že výše zmiňovaný Trove Chest mě stál podobné peníze a ten je magnetický, plný pevných plastových pořadačů, metalických nálepek a navíc z nádherně potištěné lepenky.

 

Privátní: Big Box Na kridlech - 190748887269653 (2).jpeg
Návod, který napoví, kam který pořadač patří

 

Shrnutí

Upřímně se ve mně mísí dva pocity. Jsem rád, že mám vše na jednom místě, protože mi poslední dobou víc a víc vadí chystat hru z více než dvou krabic. Massive Darkness 2 se všemi rozšířeními je toho zářným příkladem. Na druhou stranu velikost krabice mluví proti tomu, že jsem místo uspořil, a to ani nemluvím o tom, že se hra stala téměř nepřenositelnou na hraní mimo domov. Tohle prostě do batohu nedáte.

 

Přínosy

  • Krásné grafické provedení
  • Vše na jednom místě
  • Rychlá příprava hry
  • Suroviny v pořadačích připraveny na použití při hraní
  • Jasné a jednoduché instrukce, jak vše v krabici uspořádat
  • Místo na další rozšíření

 

Mínusy

  • Příliš vysoká krabice
  • Snížená možnost přenosu mimo domov
  • Vyšší váha
  • Vyšší cena

 

Pořízení Hnízdícího boxu doporučuji všem, kteří chtějí mít vše na jednom místě, zrychlit si přípravu hry a neplánují hru nikam přenášet. Zároveň jim nevadí si za toto v podstatě estetické herní rozšíření zaplatit stejnou cenu, jakou dají za velkou figurkovou hru. Pokud hledáte úsporné řešení, tak raději využijte potenciál základní krabice, ale počítejte s tím, že i ta se nejspíš stane s dalšími rozšířeními příliš malou.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Mortum: Středověká detektivka
Mortum: Středověká detektivka
Akt. cena: 550 Kč
Končí za: 5 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas