Na křídlech - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 70 min
Herní svět: Zvířátka
Herní kategorie: karetní hra, strategická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Elizabeth Hargrave
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Efekt - Ve svém tahu


Docela mě udivuje, že si autor překladu a ani tady na ZH ještě nikdo nevšiml, jak se vyhodnocení tohoto efektu pokaždé liší a jak si pojmy protiřečí.
cituji :
str. 7 - Poté můžete jednou využít efekt s časováním ,,Ve svém tahu´´ každé své karty efekt ptáka v této řadě (musíte vždy postupovat po jedné kartě zprava doleva).
str. 8 - Poté můžete jednou využít efekt s časováním ,,Ve svém tahu´´ každé své karty ptáka v této řadě (opět doporučujeme postupovat po jedné kartě zprava doleva).
str. 8 (ještě jednou na jiném místě) - Poté můžete jednou využít efekt s časováním ,,Ve svém tahu´´ každé své karty ptáka v této řadě (opět je nutné postupovat po jedné kartě zprava doleva).

No já nevím, ale mezi pojmy muset, doporučujeme a je nutné vidím zásadní rozdíly. Takže musí se jít zprava doleva nebo nemusí.
btw. v tom prvním případě je tam slovo efekt jaksi navíc nedává tam smysl. Mi fakt říkejte, že to někdo čte než to pošle do tisku. Však to bije do očí.
18.9.2019 20:35:29

Rozdíl
Zásadní rozdíl to je. Anglická pravidla jasně říkají, že se efekty ptáků aktivují zprava doleva. Z českých pravidel by člověk teoreticky mohl mí dojem, že si může pořadí určit, což může mít na hraní vliv (třeba pokud je za efekt potřeba zaplatit).
---
Autor hry Velryby ničí svět

18.9.2019 20:58:35

skyfire
Je to opravdu vždy zprava doleva,

18.9.2019 20:58:45

...
Skyfire, to je velmi, velmi dobrý postřeh! Gratuluji.
Ad zprava:
Nechali jsme to tam tak maličko schválně. Vydavatel chtěl, aby to bylo striktně zprava. Neodpověděl ale na dotaz, zda je to záměrné pravidlo, nebo jen strategický tip (nebo se to ke mně nedoneslo). Ani když jsme to demonstrovali na příkladu, kdy by rozdíl oproti hraní v libovolném pořadí hrál roli. Budou to velmi sporadicky se vyskytující situace, ale můžou nastat. Podle nás je vhodnější hráčům nesvazovat ruce a nechat jim víc prostoru k manévrování. Myslíme si, že to lépe ladí k hře tohoto typu. A nepřekvapilo by nás, kdyby to opravdu bylo myšleno jen jako polopatický tip, aby si hráči udrželi přehled. My bychom lidem věřili, že dokážou zvládnout 5 karet tak, aby žádnou neaktivovali dvakrát. Je to ale technická véc, což jsme přece jen nechtěli svévolně měnit, takže je to takový lehce propašovaný návrh na případné domácí pravidlo. Zajímalo by mě, kdyby to případně někdo vyzkoušel a podělil se o zkušenosti.
Jo, slovo "efekt" je navíc, je to překlep. Jo, čte to asi pět lidí, někteří desetkrát i častěji. Jo, bije to do očí, ale vždy až když je pozdě. Nevím, jak to ten šotek dělá. Budu rád, když mi poradíš, Tobě se to zjevně nikdy nestává.

Překladatel pravidel nejen pro fu Mindok

18.9.2019 21:14:34 | Upraveno autorem (porovnej)

Karel

V tom pripade si taky protirecite. Prvne ve snaze at je vse co nejjasnejsi a neni tolik dotazu na pravidla jako na bgg udelate pravidla po svem (nic proti tomu, nekdy jsou original fakt spatne) a pak tam vpasujete vedome nejasnost. Ted ji jako chapu po vysvetleni, ale v pravidlech to zkratka nemuze byt naschval napsano nejasne. Jinak samozrejme dik za hru v cestine a rychle reakce zde, resici problemy.

18.9.2019 21:25:15

...> Máš pravdu, dalo se to zvladnout líp, někdy není tolik času, invence nebo štěstí. - karel

karel
Hele tady mi to přijde celkem jasně vydavatelem řečené
https://boardgamegeek.com/article/31036214#31036214 vím že ti tam už pak nechtěl odpovídat ale to na mě působí spíš tak že mu přišlo zbytečné to dál řešit ale třeba vaše soukromá komunikace byla jiná

19.9.2019 06:43:42

...
Doteď nevím, jestli chtěli dodat strategickou hloubku, aby hráči museli řešit i to, v jakém pořadí budou mít ptáky vedle sebe, nebo to je jen pomůcka. Mně připadá lepší hráčům dovolit vytěžit ze své "hospodářské soustavy" co nejvíc bez ohledu na pořadí ptáků na desce. Stejně bude situací, kdy by to hrálo roli, jak šafránu. A kdyby to byl jen tip, tak to bych dokonce musel hodnotit jako hrubou pravidlářskou chybu, maskovat nezávaznou radu jako pevné omezující pravidlo. Každopádně nevím a zajímalo by mě to.
Skyfire má pravdu, že tohle jsme v naší verzi uspokojivě nedotáhli.

Překladatel pravidel nejen pro fu Mindok

19.9.2019 07:58:42 | Upraveno autorem (porovnej)

Strategie vs pravidlo
I kdyby to bylo pravidlo, které vzniklo pro zrychlení a přehlednění tahu, absolutně nechápu snahu ho v českém vydání ohýbat. A vzhledem k tomu, jak moc jasně (a opakovaně) je to v pravidlech i na fórech řečeno, tak tam podle mě není co rozporovat a Mindok to prostě měl vzít, jak to je.
Ona druhá možnost, že si to aktivuješ jak chceš, totiž rozbíjí onu elegantnost, že po aktivaci posouváš kostku směrem doleva a postupně aktivuješ vše. Jasně, je to pět ptáků, ale jedna aktivace může být dlouhá a nepřehledná (třeba, že si každý hráč vezme surovinu). A v pěti hráčích už fakt oceníš, že víš u čeho jsi byl. Takže absolutně chápu, proč tam tohle pravidlo je.
Dalším aspektem je, že už pouhé přemýšlení nad "mělo by smysl, kdybych to aktivoval v jiném pořadí?" tahy zbytečně protahuje a je něčím, co Jamey zcela určitě nechtěl (vzhledem k tomu, jak o designu mluví ve svých blozích a pravidelných AMA).

P.S. Myslím si, že to co se tu řeší je absolutní malichernost, kterou by nikdo ani neřešil (já to třeba při čtení pravidel neřešil a přišlo mi zcela logické, že to bylo myšleno zprava doleva). Co mi ale přijde dost zbytečné a zvláštní je snaha překladatele se z toho vykrucovat, chybu přiznávat jen napůl.
---
Autor hry Velryby ničí svět

19.9.2019 08:27:59

Bedik
Proč ta sprcha, Bedikku? Nikdo se nevykrucuje, říkám, jak to vzniklo. A jak jsem psal vedle, nepřekládáme, ale lokalizujeme a při lokalizaci pravidel vždy přemýšlíme. Mnohem častěji se to vyplácí než nevyplácí. Má to svoje rizika, ale jdeme do nich. Na elegantnost a potřebnost pravidla snad můžeme mít názor, do naší verze jsme koneckonců snad nic nezměnili, nebo ano?

Překladatel pravidel nejen pro fu Mindok

19.9.2019 08:56:36

Opravdu to nebylo jasné
Tady bych se toho "vykrucování" překladatele trochu zastal. Tohle opravdu nebylo jasné, na webu jsou ještě další fóra, kde je na tuto otázku od lidí z okruhu autorů opačná odpověď. Navíc jsme se na toto opakovaně přímo ptali a uspokojivou odpověď jsme nedostali. Takže ani já si nejsem 100% jistý, jak to vlastně vydavatel myslel. Na druhou stranu nesouhlasím s tím, že by to u nás bylo byť jen trochu úmyslné. Musí to být jednoznačné a sám se od začátku přikláním k tomu, aby to bylo jasně zprava doleva.

Člověk MINDOK

19.9.2019 14:06:41

Zprava doleva
Rád bych navázal na tuto otázku. Po vydání Oceánie se objevily nové karty a poprvé se mi stalo,že jsem si hnědým efektem jedné karty anuloval hnědý efekt druhé karty.
V biotopu pole jsem měl kartu 107 ,která hází kostky mimo krmítko a vpravo kartu O67 která vezme všechny kostky a hodí je do krmítka. Pokud nepadne myš,tak pro kartu 107 která je nalevo ,nezůstanou žádné kostky mimo krmítko. Prakticky kartě 107 může vždy zůstat max jedna kostka mimo krmítko.
Pokud by pravidlo zprava doleva neplatilo,využil bych efekt karty vlevo a pak až vpravo.

11.3.2021 22:11:04

Z prava do lava
Mne už sa viac krát stalo že by bolo výhodnejšie zahrať karty opačne, ale neriešim :). Nehovoriac o ľubovoľnom poradí (na preskačku).

11.3.2021 23:59:48

Vybíráme z Bazaru

7th Continent KS + 9 rozšíření + playmat + deník
7th Continent KS + 9 rozšíření + playmat + deník
Akt. cena: 8000 Kč
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas