Moře a Souš - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 40 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: desková hra, strategická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
TLAMA games - logo
Autoři: Jon-Paul Jacques
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Stojí za to?

Nazdar

Kde vidím zmínku o této hře, vidím také samé pozitivní reakce. Přirozeně se ptám proč? Co je na tomto počinu tak super?

Osobně mi to přijde jako glorifikovaný hexagonální Carcassonne, ale přiznávám, že soudím především z obrázků a letmých komentářů na webu.

26.1.2022 17:13:50

@Schorai mrkni na tuto upoutávku od Tlama games, základní mechaniky jsou v ní vysvětleny ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=mzL8WVcu6JM

 

26.1.2022 21:55:43

No, len neviem, či to video úplne zodpovedalo tú pôvodnú otázku, lebo aj v ňom sa iba potrvdilo, že je to akurát viacej fancy verzia Carcassonne (respektíve možno ešte viac niektorého z jej “námorných” spin-offov ako Discovery alebo South Seas).

Takže asi to bude chcieť reálne aj zahrať, aby si bolo možné overiť, či je to naozaj také úžasné, alebo nie. Predsa len, aj v spatial puzzle žánri už začína byť na trhu celkom tesno, hlavne vďaka Flatout Games a ich "trilógii" Pelíšek, Kaskádie a Verdant (ktorý predpokladám tiež vyjde čoskoro aj po česky). A keď sa to tak vezme, tak Cacao napríklad tiež nemá od Carcassonne až tak ďaleko.

Určite ale oceňujem ten nápad, že v tejto hre si nie je potrebné vlastníctvo jednotlivých objektov označovať dopredu. Žiadne figúrky tu nie sú, a každý ostrov/more jednoducho nepatrí nikomu až do okamihu, kedy sa ho podarí niekomu uzavrieť. 

A samozrejme aj tá verzia pre 3 hráčov vyzerá pomerne originálne, najmä vďaka tej asymetričnosti medzi rolami jednotlivých hráčov. Aj keď v tom videu to prebehli len veľmi letmo, takže ťažko povedať, ako veľmi sa od seba vlastne líšia.

27.1.2022 15:09:48

Podle mě tady porovnáváte neporovnatelné. Flatout trilogie je sice skvělá, ale jsou to sólové multiplayery a ještě k tomu čisté abstraktky. 

Tohle má samozřejmě blíž k tomu Carcassone (jako miliarda dalších her s umisťováním dílků), ale nabízí úplně jinou formu přetahované. 

Osobně mi na tom přijde skvělé to zeštíhlení mechanik k tomu nejzajímavějšímu. Je to boj o převahu v území. Vše ostatní je ze hry odříznuto a strategie se vážně točí jen okolo toho, že hráči tvoří mapu. Těch strategií je tam víc než se z pravidel zdá. A to ani nemám na mysli pokročilá pravidla s karavanami apod. Stačí už jen to, že se bodují dvě věci. Body ze značek získá ten, kdo tvar uzavřel a body z tvaru získá jeho “vlastník”. Je tak férovou strategií uzavřít tvar, který pomůže soupeři. Jednak mu vyžerete část bodů, ale taky ho nemůže nadále rozšiřovat. Také je validní strategií soupeřovi neumožnit tvar uzavřít. Občas se nějaké území natolik rozroste, že se do konce hry neuzavře a jeden z hráčů tak přijde o mraky bodů. 

A i když mi ten mód pro tři taky přijde zajímavý, hlavní kouzlo to podle mě má ve dvou, kdy je to vážně bitva, ve které se po každém tahu střídáte. 

Doporučuji super recenzi od DT: https://www.youtube.com/watch?v=JfuYJTr6h5s

---
Time Slug Studio

27.1.2022 15:24:59

Vybíráme z Bazaru

Rafter Five
Rafter Five
Akt. cena: 230 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas