Karak 2 - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: desková hra, vývoj postavy
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Petr Mikša
Roman Hladík
Rok vydání: 2023
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Vaše dojmy z pravidiel Karak 2?

Tak zachvilu to tu mame, pravidla su k dispozicii tu/na albi. Ake mate pocity?

Osobne mi to pride ako velky kočkopes, pospajane prvky z roznych hier, vytratila sa jednoduchost vysvetlit pravidla za 5 minut a hrame. Pride mi to dost prekombinovane, zbytocne vela prvkov (armada, stavby, mor, nutnost vratit sa do mesta, zbierat suroviny). A ak cloveku nevyjdu prve kola, nemusi ani hrat. Urcite si pockam na letsplaye /vyskusam bazarovku. 

 

Mohla to byt samostatna hra, a nie nastupca Karaku, hoci chapem ze to lepsie preda hru.

24.7.2023 11:11:41 | Upraveno autorem (porovnej)

No já jsem rád, že to není to samé :) Pro mě je zas Karak až moc jednoduchý, což by nevadilo, je to přeci jen pro děti, ale navíc je ta hra až moc otravná a po pár hrách vyloženě nudná, ale chápu, že to někdo má rád. Z tohohle jsem byl na první pohled nadšen, že to stále nebude nic složitého, ale už nebudu muset neustále otáčet místnosti, tahat z pytlíčku a házet dokola kostkou jak u člověče.. na druhý už to nadšení krotím a uvidíme, spíše ale dojdu k tomu, že už tu jsou lepší hry, které už synátor v sedmi letech zvládne. Objektivně je asi klasický Karak fajn vstupní záležitost pro malé, tohle bude zas pro fanoušky, proč ne, myslím že o prodeje se vydavatel bát nemusí :)

24.7.2023 12:05:47

U mě viz. hodnocení.
Taky mám pocit, že to je neodladěná slátanina více her.
Vidím v tom Catan a HoMaM (Heroes z PC - budování army a města). To nedotažení se s každým hráčem navíc ukazuje víc a víc.
Jak říkám v hodnocení … nepovedly se mi první dva tři tahy a Solitare byla pro mě jasná volba.
Nevím jak moc to dokáže dítě chytit, když ho doslova pár špatných hodů dokáže vyřadit ze hry.

Pro mě to je jen tahač peněz díky názvu a úspěchu prvního dílu.
Karak 2 nechám s klidem ležet na pultech a regálech.
Za podobnou cenu (plus mínus 3 - 5 stovek) jsou na trhu lepší hry.
Dokážu si představit to nadšení, jak dítě objeví pod stromkem krabici s druhým Karakem, ale vzápětí ho přepadne absolutní zklamání z nepochopení nebo naštvání z toho, jak ho hra ani nepustí do hry.
A ač nechci být až tak moc negativní, tak si troufnu říct, že téhle hry bude dřív nebo o něco později plný bazar. 
I když tady bude asi záležet i na místních recenzentech jak se ke hře postaví a jak moc Albi bude šlapat do marketingu.

24.7.2023 13:07:29 | Upraveno autorem (porovnej)

Z přečtení pravidel mám pocit, že to bude pořád Karak. Otáčení dílků, tahání monster z pytlíku, zoufalství, když si člověk vytvoří armádu a potom blbě hodí a o všechno přijde. Každopádně mají můj zájem.

24.7.2023 20:00:53

Hra na mě z pravidel působí tak, že si své nadšené hráče rozhodně najde. Větší komplexita (oproti původní hře) některé zaskočí a odradí, jiné ale naopak může zaujmout, a pokud hráli jen člověče a Karak, ukázat jim nové mechaniky.

Jen mi teda přijde zvláštní pojmenovat deskovku číslovkou “II”, když je to úplně samostatná hra a na původní hru navazuje jen podobností pravidel a jakýmsi příběhovým pozadím. Obecně mi tohle číslování u deskovek nedává smysl (pokud nejde např. o silně narativní kampaňovky). Asi to bude vždy prodávat líp, než Karak: “náhodný podtitulek”, ale doufám, že časem neuvidíme Catan II apod.

A jen pro upřesnění, nebude to hra za 3-5 stovek, ale okolo tisícovky. Ale to je snad jasné každému, když se dnes za pětikilo prodává i 52kartový Mozkožrout.

 

25.7.2023 08:06:54

II je to kvůli jménu.. Karak je silná licence a prodává.. 

Tahle věta vážně neznamená že bude hra stát 300-500..“Za podobnou cenu (plus mínus 3 - 5 stovek) jsou na trhu lepší hry.”

https://www.zatrolene-hry.cz/uzivatel/mrhaa7-11736/seznam-her/prodej-5937/

25.7.2023 08:24:34 | Upraveno autorem (porovnej)

Tak nevím, ale myslím si, že jsem to naspal docela srozumitelně … nebo, že by bylo všude takové teplo??

---
“Za podobnou cenu (plus mínus 3 - 5 stovek) jsou na trhu lepší hry.”
---
Co je na tom k nepochopení? Nikde nepíšu, že to je hra za 300 nebo za 500!!
Píšu, že za cenu od 600 do 1600 jsou na trhu lepší hry.
Nebo jsem to měl fakt psát jak pro *** aby to bylo pochopitelné, že ta hra stojí k nějakému datu tolik peněz?

25.7.2023 09:18:10

@KaStanCZE Já se omlouvám, ale po přečtení “ Za podobnou cenu (plus mínus 3 - 5 stovek) jsou na trhu lepší hry.” jsem taky pochopil, že bude stát 3-5 stovek. Po tvé výtce a několikerém přečtení, to lze interpretovat, že bude podobná cena (ale o 3-5 stovek levnejší), ale to už může být klidně polovina té ceny a pak tedy cena rozhodně není podobná. 

Ale se samotným obsahem příspěvku souhlasím. Dvojka mě nechává úplně klidným a nemám ani potřebu zkoumat jestli ji chci nebo nechci…..

25.7.2023 13:32:27 | Upraveno autorem (porovnej)

Přečetl jsem si několikrát příspěvky níže a nepochopil o co se jedná. Cena karaku 2 je 1.000 Kč. Hra na první pohled vypadá zoufale nezajímavě. 

28+1 dílků krajiny, 6 kartonových figurek hrdinů a 6 plastových stojánků, 6 karet hrdinů, 5 desek hrdiny, 6 dílků města, 5 žetonů praporů slávy, 6 velkých kostek hrdinů (2 cm), 35 menších kostek oddílů (1,6 cm), 30 žetonů životů, 30 dřevěných žetonů kamene, 30 dřevěných žetonů jídla, 30 dřevěných žetonů dřeva, 1 látkový sáček, 36 žetonů armád nestvůry, 1 figurka temného generála, 5 žetonů pretoriánů, žeton moru, pravidla hry v českém, slovenském a polském jazyce, praktický insert. 

To je pocitově jak serie “tiny epic”, akorát je toho tam fakt málo za vyšší cenu. 

25.7.2023 13:45:13

@Serenitka to same to ani byt nema - to by bol reprint/rozsirenie :D Ale toto je uplne naplacane vsetko na sebe, aby clovek sledoval x prvkov a vracal sa naspat do hradu. Karak zaklad + Champions of Midgard, Tiny Epic Kingdom a pod. Uz tam len zabudli dat nejaky worker placement. 

Karak (2) mohli napriklad prerobit, ze postava je len postava (skin), abilitu si mozes vybrat a ma na seba naviazanu negativnu vlastnost napriklad, mozes portit na prisery, ale beries 2 dmg zo silnejsich monstier(alebo si negativnu pasivku musis vyzrebovat z poolu. Ak pojdes ako clovek do dungeonu (bez schopnosti) mas napr perma+2dmg. 

Alebo variant2 hrdina ma dane schopnosti, a mas 10 bodov, ktore si mas rozdelit medzi base dmg a HP. V boji sa hadze len 1 kockou. Mozes si dat napr. 4 hp 6 base dmg a vyslapnut si na silnejsie prisery (monstra budu mat armor). Za zabitu priseru mas korist/exp, cim sa mozes vylepsit atd.

Stale mohol byt Karak v zasade Karakom, len blizsie narocnym hracom, nieco ako nova Witcher hra.

25.7.2023 15:26:53

Nechapu ty zdejsi narky na velkou roli nahody a prekombinovanost. Kdyby vam tu samou hru nekdo preskinoval do starovekeho Recka a vydal Fox in the Box, tak si chrochtate, jak je to suprova wargame a bez cteni pravidel ji vykoupite v predobjednavkach. ;-)

25.7.2023 23:19:22

@Varouch mmmm, ne.

26.7.2023 06:54:11

@KaStanCZE Podle svýho hodnocení jsi to hrál na předprodukční verzi, popisuješ jen jedinou herní seanci, a nejspíš tak šlo jen o první zahrání. Z toho si teď nejspíš málokdo bude chtít vyvozovat nějaký závěry. Pokud jsi ale už dostal tu příležitost dělat v podstatě testera, tak věřme, že si svý postřehy předal i tvůrcům, a oni se s tím v pravidlech případně ještě nějak popasujou.

Každopádně, ať to s kvalitou herního zážitku dopadne jak chce, obecně největších prodejních úspěchů nedosahují ty nejlepší kousky, ale spíš průměr, kterýmu - často nepředvídatelně - bude rozumět i běžnej konzument. Pokud první Karak sklidil úspěch i u dosavadních nehráčů, druhej Karak se dost možná jen poveze na vlně a kupující mu toho budou tolerovat nepoměrně víc, než by tolerovali prvnímu Karaku. Mnohým dokonce bude stačit jen to, když bude mít hezkou krabici, a budou se s nim moc pochlubit jeho vystavením na poličku v obýváku. ;)

26.7.2023 08:19:14

Moc tuto diskuzi nechápu,je to lehce složitější hra pro děti který vyrostly na prvním Karaku,nic víc nic min…naučí se pracovat se surovinama,za suroviny si koupi armádu a budou silnější v souboji,zkušenost ve formě slávy je taky ok…spis jsem zvedavej kolik mají připravených rozšíření a kolik to ve výsledku bude stát 

26.7.2023 08:24:57

Hru jsem testoval a hrál jsem víc jak 10 her. Hrál jsem tedy testovací hru a může tam být ještě hodně úprav. Proto bych nehodnotil (dávat hvězdy) hru na základě nedodělané testovací verze. To není fér. Bylo by vhodné hodnotit hru až po zahrání finální verze. Proto mě mrzí, že je na hru tolik negativ když ji vlastně hotovou nikdo nehrál.

 Syn (10let) je už dost zkušený hráč a i po všech těch hrách ho to stále bavilo a nevadilo mu opakovaně hrát a učit  pravidla jiné hráče. (A to dokáže hrát Rising Sun Eclipse…..)  Z toho hodnotím, že hráče 10+ to bude bavit .

Hra funguje dobře a všechny mechaniky do sebe hezky zapadají. Základ Karaku jako je průzkum, boj a předměty tam zůstal. Nově tam je armáda a budovy. Díky stavbě budov můžete posílit hrdinu právě tam, kde se Vám nedaří. Hrdinové jsou dle mého lépe vyvážení. Lépe jsou i řešené 2 obtížnosti desek krajiny. Na začátku taháte 1 nepřítele a na konci 2 nepřítele. Ale tam je taky náhoda můžete si na začátku vytáhnout jednu 6 nebo na konci dvě 1. 

Ano hra může hráče zaříznout. Ale stejně jako v Karaku 1. To není žádná novinka. Když prostě nepadlou kostky, neporazíte nic. Sám jsem jednu hru házel samé lebky a těžko porážel lehkou potvoru. V další partii to bylo zas obráceně.  Ale to je prostě Karak. S tím se počítá v Karaku 1 i v Karaku 2. Prostě kostky. 

Osobně doporučuju hru vyzkoušet. Já byl spokojen i když pár úprav jsem navrhoval, tak jsem zvědav jak to dopadlo. 

 

Klub deskových her Ježkovy voči

26.7.2023 09:41:45 | Upraveno autorem (porovnej)

Hned v úvodu píšu, že hodnocení je na základě hraní testovacího vzorku!
Proč bych nemohl hru hodnotit na základě jedné hry? Před hodnocením musím nějak doložit, že jsem danou hru hrál alespoň 5x a ideálně ve třech různých verzích? 
Na film do kina taky nejdete 3x abyste jej pak mohli ohodnotit, nebo se mýlím a jsou mezi námi tací, kteří na stejný snímek jdou vícekrát? A až poté se snaží napsat dokonalou recenzi?


Máte-li jiný názor, můžete jej vyjádřit v hodnocení.

Navíc nejsem jediný, komu tato hra přijde jako ne moc povedený mix několika jiných her.


Své hodnocení měnit nebudu, protože tuto hru kupovat nebudu. Toto hodnocení může posloužit jako možnost porovnat jaké změny proběhly a zda na ně tvůrci reagovali.

26.7.2023 10:48:23

@KaStanCZE hodnotit hru na základě jedné odehrane partie(a ještě k tomu predprodukcniho vzorku) je proste nefer a vlastně to o hře nevypovídá vůbec nic…a hlavně si protirecis,když tvrdíš ze te hra muže zariznout hned na začátku ale karak 1 mas rad,přitom karak 1 umí udělat naprosto to stejne a vlastně ani nemáš jak kostky ovlivnit,ve 2 si můžeš alespoň nějaké prikoupit

26.7.2023 11:05:42

@Mistr U Karaku 1 můžeš bojovat se všemi monstry hned od samého začátku a PORAZIT JE! Ano, i s těmi co mají sílu útoku 12!!! PROTOŽE MÁŠ DVE KOSTKY!!!
Výjimku tvoří boss. K jeho poražení potřebuješ dodatečnou výbavu.


U druhého dílu víš, že když si vytáhneš příšeru s útokem 3 a výš, tak jsi PROHRÁL, jen nevíš jaká bude hodnota tvého zranění.

O tom zda je hodnocení fér nebo ne, naštěstí nerozhoduješ ty.
Znova opakuji, že jde o MŮJ NÁZOR a máte-li jej jiný, tak hru ohodnoťte na základě svých pocitů a dojmů ze hry.
Nevím, jak to napsat jinak aby to bylo pochopitelné …
 

26.7.2023 11:54:53

@KaStanCZE tim tlustym písmem si něco kompenzujes nebo jak to mám chápat?

Ze můžeš v 1 porazit každou priseru je úplně jedno když te pojedou kostky, jak v 1 tak ve 2, jedny hře to vytýkat a druhy ne je k ničemu

26.7.2023 12:33:46 | Upraveno autorem (porovnej)

Takové emoce u Karaků, zajímavé :)

26.7.2023 16:34:35

Mě se to docela líbí, a taky už jsem předobjednal. Měl jsem navíc 15% slevu k těm 10%. Sice ano, stálo to pořád devět stovek, ale s dopravou zdarma - kterou má albi za 79 - se mi to líbí víc, než kdyby to bylo za full a třeba bez promo. No, v říjnu se vrátím a nějak to relevantně ohodnotím. Mezitím si udělám popcorn a budu sledovat zdejší diskuzi :)

26.7.2023 20:44:07

Pro hráče nuda, pro malá děcka super.  Takový byl Karak 1 a to samé čekám od Karaku 2. Nic víc, nic míň..

26.7.2023 20:49:37

@KaStanCZE Jak v Karaku porazíš DVĚMA KOSTKAMI příšeru se silou 12 BEZ DALŠÍHO VYBAVENÍ ???

26.7.2023 22:53:13

@Varouch:

  1. Hodím dvě šestky
  2. Jelikož hraju za černokněžníka, aktivuji schopnost Obětování, uberu si život a přidám si +1 k útoku
  3. Pokud bych hrál za lupičku, vyhrávám remízy automaticky
  4. Kdybych náhodou hrál za vědmu, použiji předtuchu a přidám si +1 k útoku

Takže 3 ze 6 základních hrdinů dokáží porazit protivníka o síle 12…

27.7.2023 00:39:59

@Mistr Další diskuse s tebou nemá cenu, nechápeš nebo nechceš pochopit a akceptovat můj názor.
Já si za svým názorem stojím, hru nebo cokoli jiného MŮŽU hodnotit i na základě JEDNÉ PARTIE/ZKUŠENOSTI. Jestli máš osobně nastavená vnitřní pravidla, že těch partií a zkušeností musí být třeba 15 abys nad nějakým hodnocením začal vůbec uvažovat a k samotnému hodnocení se dostaneš po minimálně 30 hrách, přičemž hru musíš vlastnit déle než 12 měsíců je mi opravdu úplně jedno. Jsou to tvá pravidla, tak si je laskavě nechej pro sebe.
 

27.7.2023 09:57:10

@KaStanCZE Já myslím, že právo na slovní hodnocení v rámci vlákna Ti nikdo neubírá ani nezpochybňuje. A ten Tvůj text je v pořádku.

Jenže tady je trochu problém v tom, že ty hvězdičkami hodnotíš něco, co není ještě hotové a finální. Tím se to hodnocení dostává někam k argumentu “Dávám jednu hvězdičku na základě odposlechu od vedlejšího stolu v hospodě.” a prostě nemá smysl.

Kdybys počkal na vydání finální hry, jednou to zahrál a pak tomu dal dvě hvězdičky, tak tahle diskuse ani nezačne.

 

27.7.2023 10:07:26

Vybíráme z Bazaru

Zakázaná poušť
Zakázaná poušť
Akt. cena: 400 Kč
Končí za: 14 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas