Hvězdokupy - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 6
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 20 min
Herní svět: Abstraktní
Herní kategorie: desková hra, logická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: Albi
Autoři: Pavel Tatíček
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Jaké to je?

tak povídejte, přehánějte. Popravdě mě naladila možnost hraní v přítmí, tj. uvítám i zkušenosti s touto částí hry - jak dlouho vydrží nasvícení atd...

No a samozřejmě jaké je to herně.
4.10.2015 21:10:19

hvězdokupy
Je to docela fajn. Jde o to, že máš předem daný obrazec souhvězdí. V průběhu tahu každého hráče na herním plánu "výjde" jedna hvězda. Hvězdy jsou všech, takže kdo první zařídí, že mu výjde souhvězdí vyhrává.

Velice hezký herní prvek je, že na umisťovaní hvězdy si házíš osmistěnkou. Jsou tam 4 barevné dvojice čísel. Takže z barvy co ti padla si vybereš jedno číslo a to je podmínká pro umístění hvězdy. Abys hvězdu umístil musíš ji dát na nebe tak, že bude sousedit přesně s tolika hvězdama, kolik je tebou zvolené číslo.

Noční varianta - tu jsem ještě nehrál. Ale když jsem si to nasvítil a jen ze zvědavosti zhasnul, tak to vypadalo fakt dobře.

Variabilita - je super, že je tam možnost ovlivnit si obtížnost podle toho jaký typ souhvězdí si zvolíš, takže výborné i pro hraní s dětmi.

Pokud jsi hrál Tash-Kalar, tak to má společný základ v tom vytvoření vzorce.

4.10.2015 22:12:41

noční varianta
Tak po víkendu se potomstvo a synovci zamilovali do nočního "módu" téhle hry. Komponenty opravdu hezký svítí a dodává to super atmosféru.

Je dobré nasvítit tak pět minut do předu. Kostku si nasviťte v rukách ať vám svítí všechny strany.

2.11.2015 05:56:37

aké to je
duplicitný príspevok

22.11.2015 03:43:22 | Upraveno autorem (porovnej)

aké to je?
Za mňa kus nudné, ako rodinná hra by to ešte prešlo, ale viac fakt nie. Hrali sme aj tie ťažšie súhviezdia a stále to veľmi nebavilo. Hlavne je zlé, že keď jeden dlho rozmýšľa, kam umiestniť svoju hviezdu, tak ostatní nemajú čo robiť. Hlavne pokiaľ už majú mapku poriadne prezretú a premyslené ako si svoje súhviezdie postavia.

Nočnú variantu som nemala možnosť vyskúšať.

22.11.2015 03:43:22 | Upraveno autorem (porovnej)

Simcsa
Tak při prvním hraní jsem měl podobné dojmy jako ty, ale dal jsem tomu druhou šanci a můj pohled na tuto hru se změnil.

Pokud ti vadí dlouhé prostoje, zvolte variantu s přesýpacími hodinami. Tenhle nešvar bude pryč a naopak docela nebudete stíhat :-)

Časem získává hráč správný hvězdářský prohled a prostoje i ve více hráčích nejsou problém. Hráli jsme to i v pěti a nebyl s tím žádný problém.

22.11.2015 12:15:09

jak to je.
pokud chceš ať o hře řeknu něco pěkného, jak je krásná, ve tmě obzvlášť.
tím ale bohužel musím skončit.

nejdříve jsem hrál klasickou verzi s kostkou. ta byla za začátku celkem fajn. rozjel jsem si několik cest k vítězství. už mi chyběla jediná hvězda která mohlo padnout ve dvou různých hodech kostkou. to ale ne a ne padnout. do stejné situace se za chvílí dostali další dva hráči. a cca 5 tahů jsme se snažili hodit to správné číslo. nakonec se to někomu povedlo, ale z vítězství byl asi stejně tak šťastný jako my ostatní smutní z prohry. ve výsledku herní zážitek značně podprůměrný.

napodruhé jsem hru zkoušel hrát bez kostky. podle pravidel slibovali hru pro zkušenější hráče a to zcela bez náhody. souboj čisté logiky říkali. Změna spočívala v tom že se místo házení kostkou , hvězdy umisťovali přímo bez hodu na libovolné volné pole. z pravidel to zní celkem slibně. ve výsledku však zvítězí ten kdo má na kartě nejméně hvězd v souhvězdí. a tak se i stalo. hra skončila po odehrání přesně tolika kol kolik měl hráč s nejnižším počtem hvězd v souhvězdí. cca 20 min. herní zážitek hrubě podprůměrný.

závěrečné zhodnocení: hra je pěkná pokud chcete koukat na hvězdy, ale venku je zataženo. v nočním módu je zábava skutečně krásná a atmosférická. píši zábava a ne hra zcela schválně, hru zde totiž skutečně nečekejte. alespoň tedy hráčskou, rodinnou velmi možná dětskou snad, ale i o tom pochybuji.

28.12.2015 19:09:46

Tharr
Pár postřehů k tvým postřehum :-)

Čekání na hod správného čísla:
Když se dostaneš do tohohle stavu a před koncem to nechce padnout, tak máš dvě možnosti. Buď si budeš pomáhat, aby souhvězdí vyšlo jinde a dotvářet novou pozici nebo přehazovat kostku, abys měl možnost táhnout hvězdou co je na plánu a na tu poslední pozici se dostal takto. Ano je tam podíl náhody (kostka je kostka), ale není to o tom, že bys neměl co dělat. Pokud jsi pět hodů čekal na jednu kombinaci, měl jsi zahušťovat prostor jinde a přehazovat, abys měl větší šanci.

Hra bez kostky:
To že vítězí hráč s nejméně hvězdami na kartě, rozhodně není pravda. Pokud si všimneš tak hráč s nejméně hvězdami hraje jako poslední. Při setupu (tedy umisťování hvězd před samotnou hrou) se začíná naopak od posledního hráče. Ten umisťuje jako první, což dává hráči za ním možnost jeho hvězdu zahrnout do svého souhvězdí a další hráč má možnost zakombinovat obě dvě soupeřovi do svého souhvězdí. Již po setupu by tedy klidně mohla být situace taková, že všem zbývá umístit stejný počet hvězd a tedy nejblíž k vítězství má hráč s nejvíce hvězdami.

Další cesta ve hře je o tom, že koukáš do jaké pozice se soupeř snaží nastavit své souhvězdí a místa kam on bude muset dát hvězdu, se snažíš napasovat i to svoje souhvězdí, aby ti tak dal hvězdu zadarmo. Je to docela mozkolam. Karty soupeřů jsou odkryty a ty s tím, jak je majitelé budou chtít pozicovat, můžeš pracovat. Navíc do hry můžeš zahrnout i měsíc ve smyslu, když pozicuju takhle, tak ty to nemůžeš využít, protože na jedné tvé pozici stojí měsíc.

Ta hra je opravdu hezky herně odladěná a po několika partiích to původní rozčarování může změnit v příjemné překvapení. Když jsem to bral prvně do naší herní skupiny, tak jsem se bál, že to odpískají po první hře dle prvotních dojmů, jak jsi psal, ale hra se chytla. Hvězdokupy mají tu nevýhodu, že aby je člověk ocenil, tak jim většinou musí dát druhou šanci a trošku nad nimi přemýšlet a hodně pracovat s prostorovou představivostí. Já jako hráč, který nemá rád náhodu, jsem u nich dokonce přimhouřil oko i nad tou kostkou, protože hru máš odehranou do dvaceti minut a rozhodně to není jen o té kostce. Každopádně chápu, že se hra prostě jednoduše nemusí líbit, pak jsou všechny moje argumenty jen takové plácání od hráče, který tu hru má rád.

30.12.2015 07:01:09 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Lords of Middle-Earth - rozšíření War of the Ring
Lords of Middle-Earth - rozšíření War of the Ring
Akt. cena: 510 Kč
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas