Hvězdáři - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2–2
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Abstraktní
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: REXhry
Renegade Game Studios
Autoři: Ben Pinchback
Matt Riddle
Rok vydání: 2020
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Človek zdvíhal svoju tvár k nočnej oblohe od chvíle, ako sa stal človekom… a možno ešte prv. Hviezdy mu boli kalendárom, kompasom i básnickým vytržením. S hlavou hlboko zaklonenou vychádzal pred prah svojho domu, aby sa znovu presvedčil o jednej z mála istôt svojho bytia – že nad ním stále svietia hviezdy. Moderný, uponáhľaný človek žije čoraz menej pod hviezdami. Prisvietili sme si oblohu našich miest, preto na nej zazrieme iba pár osamelých bodov. A tak hviezdári – profesionáli, ale i amatéri – sú asi jediní, ktorí poznajú pôžitok z nerušeného pohľadu do hlbín vesmíru. 

Okna vesmíru dokořán, úvodní znělka (upraveno)


Hvězdáři jsou karetní hra, v níž hráči postupně proměňují svůj teleskop v obraz noční oblohy a zaznamenávají si svá pozorování do deníku. Za zpozorované objekty získají body, a kdo jich během hry získá více, stane se vítězem hry.

Příprava hry:

Oba hráči rozestaví svých 12 karet teleskopu do náležitého tvaru: čtyři karty tvoří spodní část, tři karty prostřední část a zbylé vrchní část. Hlavními komponenty hry jsou však karty vesmírných objektů: ty mají na sobě vždy vyznačen druh objektu (planety, měsíce apod.; specifickými objekty jsou družice, které se nepovažují za samostatný druh), dále hodnotu a až tři hvězdy; všechny tyto údaje mají svůj význam při závěrečném bodování. Z karet objektů hráči vytřídí pět startovních karet a každý hráč si vezme dvě z nich ‒ jednu umístí lícem vzhůru na nejvyšší kartu teleskopu a druhou do deníku, tj. do oblasti poblíž teleskopu. Nevyužitou startovní kartu spolu s ostatními kartami objektů hráči zamíchají a utvoří z nich dobírací balíček, z něhož si každý hráč vezme na ruku dvě karty a dalších pět vyloží do nabídky, tj. pod pět karet s čísly, jež vyloží do řady na dosah obou hráčů.

Průběh hry:

Hráči se střídají v tazích, v nichž hráči vždy umístí lícem vzhůru jednu kartu vesmírného objektu na teleskop a jednu do svého deníku. Každý tah má čtyři fáze:

  1. dobrání karty z nabídky do ruky;
  2. vyložení karty z ruky buď na teleskop, nebo do deníku: 
  3. karta umístěná na teleskop musí sousedit s alespoň jednou kartou téhož druhu; pouze pokud se zde taková nenachází, lze kartu umístit na kteroukoli kartu teleskopu; z karet v deníku hráči postupně utvářejí sady podle druhů objektů (družice lze umístit do libovolné sady), v každé z nich karty uspořádávají vzestupně či sestupně podle jejich hodnot;
  4. umístění karty z nabídky do té oblasti, do které hráč neumístil kartu v předchozí fázi (podle týchž pravidel), přičemž musí použít kartu, jež se v nabídce nachází pod číslem odpovídajícím hodnotě karty zahrané ve fázi předchozí;
  5. doplnění nabídky karet.

Konec hry:

Konec hry je spuštěn po odehrání 11 kol hry. Poté hráči vyloží ještě jednu ze zbylých karet na ruce do deníku a následuje závěrečné bodování:

  1. Nejprve hráči obdrží body za jednotlivé druhy objektů: u každého spočítají hvězdy na kartách daného druhu na teleskopu a tento celkový počet vynásobí počtem karet tvořících nejdelší „postupku“ v příslušné sadě v deníku.
  2. Dále si hráči sečtou pro každou část teleskopu hodnoty všech karet objektů a navzájem si je porovnají; za převahu v jednotlivých částech teleskopu hráči získají po 10 bodech.
  3. Nakonec hráči obdrží 10 bodů, mají-li na svém teleskopu alespoň jednu kartu od každého druhu.

Autor: Ondřej Podavka

Další názvy této společenské hry

Vybíráme z Bazaru

Red Storm: Baltic Approaches
Red Storm: Baltic Approaches
Akt. cena: 400 Kč
Končí za: 20 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas