Hex up! - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 6
Doporučený věk: od 6 let
Herní doba: 15 min
Herní svět: Abstraktní
Herní kategorie: karetní hra, párty hra, postřehová
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: Dino Toys
Autoři: Olda Rejl
Rok vydání: 2020
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Hex Up! je originální česká hra. Obsahuje 6 různých zábavných her, které Vám přinesou 6 herních zážitků.

Vysvětlení názvů herních komponentů a pojmů:

  • hex = hrací karta se čtyřmi otvory a dvěma barvami
  • base = základní karta se šesti barvami bez otvorů
  • coin = bodovací žeton
  • chip = jednobarevný žeton
  • hex up = dva hexy položené na sobě zarovnané do šestiúhelníkového tvaru tak, aby byly vidět minimálně 3 barvy

Jednotlivé herní varianty:

  1. Pack: Cílem hry je získat nejvíce coinů za správné přiložení karet hex nebo hex up na společný balíček. Hrají všichni najednou, nezáleží na pořadí. Hráči si berou hexy ze stolu, kombinují je na sebe a vrství na společný balíček do stojánku. Úkolem každého z hráčů je rychle najít vhodný hex, nebo vhodně v ruce zkombinovat dva hexy na sebe a položit jej na balíček do stojánku barvami nahoru. Tah po přiložení nelze opravit.
     
  2. Land: Cílem hry je získat co nejvíce coinů přikládáním stejných barevných polí k sobě. Každý hráč má k dispozici vlastní dobírací balíček hexů (lícem dolů před sebou), z toho 3 hexy vyložené lícem nahoru před sebou, a počáteční zásobu chipů. V tazích se hráči pravidelně střídají po směru hodinových ručiček. Hráč na tahu ze svých tří hexů vybere a zkombinuje dva tak, aby vytvořil hex up, který přiloží na stůl tak, aby se na všech stranách, kde sousedí s již dříve vyloženými, shodoval v sousedících barvách. Svůj tah může hráč ihned doplnit položením barevného chipu na otvor. Ihned po tahu hráč spočítá body, které mu tento tah přinesl a vezme si odpovídající počet coinů. Poté si hráč dobere hexy ze svého dobíracího balíčku a hraje další hráč. Jakmile všem hráčům dojde dobírací balíček i vyložená zásoba hexů, hra končí a vyhrává ten, kdo získal nejvíce coinů.

  3. Speed: Cílem hry je získat co největší počet coinů určováním barev, které se aktuálně nevyskytují na vyložených kartách hráčů. Každý hráč si ze svých hexů vytvoří vlastní dobírací balíček, a položí ho lícem dolů před sebe. Hráči na povel současně otočí daný počet hexů a snaží se co nejrychleji vyhodnotit, které z šesti barev na vyložených kartách chybí a sesbírat ze stolu coiny těchto barev. Konec hry nastane, jakmile dojdou všem hráčům hexy v dobíracím balíčku. Vítězí hráč s nejvíce coiny.

  4. Bluff: Cílem hry je získat co nejvíce coinů tím, že hráč sesbírá v ruce všechny barvy. Může ale i blafovat. Coiny lze získat taktéž odhalením pokusu o blaf protihráče. Hráč, který je na tahu, si vezme kartu hex z nabídky a vloží si ji do dlaně. Poté otočí vrchní hex z dobíracího balíčku a doplní nabídku do počtu tří. V tomto se hráči střídají. Další hexy si hráč vrství do ruky na hexy z předchozích kol tak, aby byly zalícované šestiúhelníkovým tvarem s cílem sestavit šestici různých barev. Pokud hráč přiložením aktuálního hexu dosáhne kombinace šesti viditelných rozdílných barev, oznámí to zřetelně svým protihráčům vyřčením slova „Barva!“ a vezme si z banku 1 coin. Může ale i blafovat. Pokud některý z protihráčů pojme podezření, že hráč blafuje, vyzve okamžitě tohoto hráče slovem „Blaf!“, a ten musí ukázat hexy v ruce. Vyzvat hráče lze jen do té doby, než si další hráč vezme do ruky hex z nabídky. Pokud vyzvaný hráč neblafoval, odevzdá vyzyvatel jeden coin vyzvanému. Pokud vyzvaný hráč blafoval, odevzdá vyzyvateli neprávem ukořistěný coin. Hra končí, když dojdou hexy v dobíracím balíčku i v nabídce. Vyhrává ten hráč, který má na konci hry nejvíce coinů.

  5. Think: Cílem této hry je získat pro svůj tým co nejvíce coinů tím, že po paměti určíte, které barvy a v jaké pozici jsou na zakrytém zadání. Řešící tým zavře oči, zadávající tým na stole vyskládá zadání. Řešící tým se na povel podívá na stůl a prohlédne si zadání po dobu 1 minuty. Po uplynutí limitu řešící tým opět zavře oči, zadávající tým vezme kartu base a zakryje s ní jedno ze zadání. Nesmí nijak měnit pozici ani rozložení zadání na stole. Řešící tým se poté podívá na stůl, kde je vše jako předtím, jen jedno ze zadání je zakryté rubem karty base. Úkolem týmu je určit, jaké barvy a v jakých pozicích se skrývají na zakrytém zadání přiložením odpovídajících chipů okolo karty. Jakmile vyčerpají všechny chipy, zadávající tým zvedne kartu base a porovná okolo vyložené chipy s barvami na zadání. Řešící tým dostane tolik coinů, kolik trefil správných barev a otvorů. V příštím kole se role týmů obrátí. Tým, který má po šesti kolech nejvíce coinů, vyhrává.

  6. Code: Cílem hry je získat co nejvíce coinů, které hráč dostane vždy, když se na balíčku objeví jeho osobní kombinace barev. Každý hráč si tajně vylosuje 3 chipy (jeho osobní kód).Ze zamíchaného balíčku hexů si na začátku hry každý hráč vezme do ruky 3 karty. V tazích se hráči střídají po směru hodinových ručiček. Každý hráč zahraje svůj tah tím, že odloží hex na hromádku ve stojánku, lícovou stranou nahoru. a dobere si nový z dobíracího balíčku. Jakmile se na kartách ve stojánku objeví barevný kód některého z hráčů, oznámí to tento hráč slovem „Kód!“ a vezme si 1 coin (správnost si hráči navzájem nekontrolují a nesmí tedy podvádět). Hráč přítomnost kódu na ploše může zatajit a coin si nevzít (např. když si myslí, že by získáním coinu protihráč identifikoval jeho kód). Hra končí, jakmile dojdou hexy jak v dobíracím balíčkum, tak v ruce všech hráčů. Vyhrává hráč s nejvíce coiny.

 

Autor: Barnyddd

Vybíráme z Bazaru

18Lilliput (fólie)
18Lilliput (fólie)
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas