Hallertau - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1–4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 140 min
Herní svět: Novověk
Herní kategorie: strategická, ekonomická
Čeština: není
Vydavatelé: Lookout Games
Maldito Games
Autoři: Uwe Rosenberg
Rok vydání: 2020
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy po první hře

Včera vyzkoušeno, hra ve třech cca na 3 hodiny i s pravidly. Na hře je poznat, že je to Uweho design – vychází z klasického worker placementu se sázením plodin na pole (která si nejprve musíte zorat) a s chovem zvířat (v téhle hře jsou jen ovečky a místo množení z nich každé kolo vydojíte trochu mléka).

Zároveň jde poznat, že je to jeden z jeho novějších designů, protože ve hře je cítit i podoba např. s Odinem nebo některými tetrisovými hrami. Jednotlivým akcím přísluší více polí, kterými je lze spouštět, ale každé pole vyžaduje více dělníků. Ve hře jsou akční karty, jejichž podmínky plníte (někdy spotřebováním surovin, jindy jen tím, že máte příslušnou kombinaci u sebe) a tím získáváte nové suroviny, nové karty, vítězné body nebo nějakou kombinaci toho všeho. Hra využívá pohyb po deskách pro značení aktuálních příjmů a míry úrodnosti jednotlivých obdělaných polí (pokud zasejete, úrodnost do příštího kola klesá, pokud necháte ležet ladem, příští rok je úrodnější – za mě moc pěkná mechanika). Hezké je taky to, že jednotlivé ovečky mají určitou délku života (kterou jim můžete péčí o ně zvyšovat), a když nadejde jejich čas, odcházejí prostě na nebeskou pastvinu.

Klíčovým elementem hry je vylepšování hospodářství, na které používáte celkem 8 druhů surovin (4 plodiny: žito, ječmen, chmel a len; 4 živočišné produkty: mléko, maso, vlna, kůže). Na konci kola pak hráči utrácejí předepsané kombinace surovin (v čím dál zvyšujícím se počtu), aby si zvýšili úroveň svého statku, což jim zajistí více dělníků do dalších kol a také body na konci hry (pokud své obydlí vylepší dost). Vylepšování je navíc omezeno další mechanikou (prostorem pro rozšiřování statku), na kterou je navázána ještě další surovina (nástroje), která se navíc každé kolo “obnovuje”, pokud ji neutratíte na plnění úkolových karet. Ale to už bych zabíhal do detailů.

V plném počtu bude hra asi ještě trochu delší a nejspíš bude i méně místa na centrální desce (a tím pádem akcí), protože ta je pořád stejná, jen se z ní na začátku každého kola odstraňuje tím víc kostek, čím více hraje hráčů – ale zase v průběhu kola také více kostek přibude.

Nicméně pokud jste (jako já) už dlouho nefarmařili na vlastním kousku půdy a zároveň jste deskoherně vyrůstali na Agricole, případně na jejích duchovních nástupcích (Le Havre, Caverna, Odin), určitě si tuhle hru zkuste.

 

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB a REXher

2.6.2023 22:50:38 | Upraveno autorem (porovnej)

JJ, mě to taky zaujalo a když se to svého času dalo na jednom eshopu koupit za nějakou úplně směšnou cenu, vzal jsem, a to přestože ty farmící hry tolik nemusím. Pěkné je, že i když to na pohled vypadá složitě a při zmínce, že kolo má 10 fází se leckdo lekne, tak přitom reálně jsou ty akční fáze dvě a jinak je to rychlá údržba + jak se pěstování plodin a výměna dá dělat současně, ani to moc netrvá.

Akorát tam všem připadá trochu bizarní ta pojízdná chalupa, no … :D :D

3.6.2023 00:12:46 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Root CZ + 4 rozšíření
Root CZ + 4 rozšíření
Akt. cena: 2900 Kč
Končí za: 8 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas