Gloomhaven - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: vývoj postavy
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Isaac Childres
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Za jak dlouho...?

Ahoj,

za jak dlouho se Vám podařilo dohrát cely Gloomhaven a při jaké frekvenci hraní?

 Zajímá mě přibližná a reálná časová investice do téhle hry.

Díky moc

2.5.2023 15:56:25

vcetne expanze Zapomenute kruhy: 218 hodin herniho casu, dali jsme to na 44 sezeni behem cca pul roku (cerven - prosinec)
 

Oskar,
občas se objevuju v JOUOB.castu

2.5.2023 16:22:47

Ahoj, GH jsme sice ještě nedohráli, ale doufám, že ani tak nebude moje odpověď úplně zcestná.

  • GH máme od června 2019
  • Hráváme ho v jedné skupince ve čtyřech hráčích, deskoherní večer s touhle skupinkou máme maximálně jednou týdně
  • Letos mám zaznamenané 4 partie GH, loni taky 4 (ale mohlo jich být o něco víc, vím o jedné až dvou, které nemám zapsané), předloni 8 partií, předtím jsem si záznamy nevedl, ale řekl bych, že dohromady máme za sebou kolem 30-40 partií
  • Ze 4 hráčů hraje jeden za svou třetí postavu, my ostatní máme druhou (a posun je relativně v nedohlednu)
  • Podle stromu závislosti scénářů nám chybí odehrát asi 6 až 7 scénářů, abychom dohráli základní příběhovou linii. Dohrání městské kroniky nás možná bude stát ještě nějaké scénáře navíc.
  • Ze začátku jsme hráli docela často, postupně nás dohnalo to, že jednotlivé scénáře jsou poměrně repetitivní a doba mezi jednotlivými scénáři se protahovala. Tohle, “cizost” světa (nikdo pořádně nevíme, co si představit, když nám příběh říká, že jsme se setkali s orchidem - a to jedna z našich předchozích postav byla taky orchid) a nevýraznost příběhu vedou k tomu, že vlastně nevíme, kde v příběhu aktuálně jsme a jestli jsme se vůbec rozhodli správně, když jsme se vydali panu X pomoci, místo abychom ho zničili.

2.5.2023 16:35:30

Ahoj,

hrali jsme rok, jednou tydne. Cca 190 hodin zaklad. Jedno sezeni tak na 3 hodinky. Rozsireni bylo tak na 50 hodin. Doporucuji s aplikaci a s inzertem. To vyrazne zkvalitni hrani, udrzbu a pripravu. Pokud mas skupinu, investice to bude naramna. My to hrsli ve ctyrech. Ve dvou bych nehral, ale ve skupine byli takovi fandove, ze jim to pak ani ve dvou nedelalo problem. 

2.5.2023 18:58:44

Dohravame teď mojí třetí kampaň ve 3 až 4 hráčích a vyšlo to také zhruba na rok,hráno jednou týdně. Záleží kolik kdo má času mojí první kampaň jsme ve dvou hráčích dohráli za měsíc a půl. Pomohl nám hodně covid byli jsme z kámošem doma tak jsme to takhle rychle dohráli, musím přiznat že to bylo hodně intenzivní, úplně jsem žil jen gloomhavnem ,kámoš se ke mě prakticky nastěhoval ,dokonce i manželka to zvládla. Byl to naprosto úžasný herní zážitek od té doby tu hru miluji.

2.5.2023 19:33:05

Hráli jsme ve 2 hráčích a dohromady to bylo 180- 200 hodin. Během asi roku a půl jsme měli 3 série v každé jsme odehráli cca 20 scénářů a pak si dali pár měsíců pauzu, ve které jsme hráli jiné kampaňovky. FC nám zabral určitě přes 50 hodin. Odehráno během cca roku.

2.5.2023 20:47:54

Nám to trvalo cca 2 roky. Hráli jsme ve čtyřech 3x do měsíce tak, abychom si jeden týden v měsíci zahráli i něco jiného. Dalšího půl roku jsme hráli rozšíření a pak ještě Lví chřtán. Skupině hra tak sedla, že jsme si dali oddych kampaní Scythu a teď hrajeme The Crimson Scales a čekáme na Frosthaven.

3.5.2023 06:36:24

Hráli jsme nepravidelně asi 3 roky. A to byl asi největší kámen úrazu. Odehráli jsme půlku scénářů a už nikdy víc. Hnací motor byla setrvačnost hraní a skrytá touha to nějak zakončit a ne to jenom opustit. Ale dneska toho celkem lituju. Mohli jsme místo toho odehrát desítky lepších her a ne jen jednu stále dokola. Příběh slabota. Karty setkání náhodné a hloupé. Herněčasem omrzí. Museli jsme si přidat pár house rules, aby nás to vůbec herně bavilo. Jediné světlé vzpomínky jsou na scénáře, kdy tam byl nějaký zvrat v mechanismu, ne jenom vyvraždit celou mapu. I tak hodnotím hru velmi dobře, ale spíš pro svůj přínos deskohernímu světu, než pro svoje kvality.

_______________________________________
Můj seznam her na prodej (pište SZ):
https://www.zatrolene-hry.cz/uzivatel/havelock-1536/seznam-her/na-prodej-3681/

3.5.2023 09:07:09

Cca 2 roky, hrály jsme nepravidelně. Někdy za víkend 3-5 scénářů a pak měsíc až dva pauza.

Nejvíce nás asi bavilo otevírání nových postav a zkoušení jejich mechanik.

Někdy jsem si zopakovali již úspěšný scénář jen kvůli zjištění jak to půjde s novými postavami.

Třeba když jsme měli jít na misi, tak jsme nad sklenkou vína (piva) bohatě diskutovali o tom, kam to vlastně půjdem a proč.

3.5.2023 10:54:29

Tvoje otázka je podle mě položena trochu nešťastně :-(.

Spíš by podle mě měla znít: kolik scénářů v GH jste odehráli, než jste skončili kampaň, s kolika postavami jste hráli (2-4), hráli jste ve skupině/solo a jak dlouho vám přibližně trvalo odehrání jednoho scénáře?

Na tom všem totiž závisí, jak (časově) dlouho bude kampaň trvat.

Řekněme, že průměrná kampaň v GH zabere 50-60 scénářů, neboť budeš hrát i vedlejší scénáře, budeš chtít rozvinout své postavy (levels, enhancements), splnit personal quests, prostřídat postavy (retirement) a taky budeš chtít mít volnost při prozkoumávání svět v GH.    

Když si prohlídneš flowchart scénářů v GH, tak zjistíš, že minimální počet scénářů nutných k dohrání kampaně je mnohem nižší (řekněme 20-25 +/-). Ale to už musíš vědět, kam přesně jít, které scénáře nejsou potřeba k dohrání kampaně, ale zase se ochudíš o faktory uvedené v odstavci výše. Nevím, zda lze "závěrečné" scénáře kampaně v takovémto případě zvládnout i s méně rozvinutými postavami (nižší úroveň postav i city prosperity).

Pokud budeš hrát sám, tak můžeš hrát kdykoliv, příp. si rozdělit odehrání scénáře na víc sezení. Stejně tak, pokud si můžeš nechat hru rozloženou na stole delší dobu, tak taky ušetříš čas.

Pokud budeš hrát ve skupině, tak nemusí být jednoduché najít pravidelně čas na společné hraní (1/týden nebo 1/měsíc??). Bude to spoluhráče dlouhodobě bavit?

Pokud s kampaní začínáš, tak už existuje možnost zahrát si GH v digitální podobě. Je převedena z deskovkové podoby 1:1. Já jsem v ní vyzkoušel jen jeden scénář, ale přišla mi oproti analogové podobě mnohem méně přehledná a třebaže se hra latentně postará o uložení stavu kampaně/postav, hlídá dodržování pravidel a postará se o chování nestvůr, tak mi více vyhovovala její analogová podoba. Navíc už jsem v té době měl kampaň z větší části dohranou. Když jsem porovnal dobu odehrání scénáře ve videohře a v deskovce - tak jsem žádný významný časový rozdíl neshledal (s výjimkou doby přípravy scénáře). Pro začátečníka to ale může být výhodou.  

Problém je, že GH nehraju nijak pravidelně. Jeden rok jsem odehrál cca 40 scénářů (cca 1 scénář/týden), pak jsem měl 3/4 roku pauzu a pak jsem zase odehrál cca 10 scénářů za půl roku. Momentálně mi zbývá dohrát cca 8 scénářů z celkových 60. Hraju v solo režimu za 4 postavy - ze začátku jsem hrál za 3 postavy, ale posléze jsem přidal čtvrtou.

Doba hraní jednoho scénáře mi trvá cca 5-6 hodin (protože u toho trochu víc přemýšlím :-)), plus cca hodina na přípravu scénáře. Čili sumárně řekněme 300-350 hodin.

Jelikož rád střídám deskovky, které hraju, tak mi přijde ideální zahrát tak 1-2 scénáře GH za měsíc, pokud tě/vás GH bude bavit a jste na tom podobně.    
 

3.5.2023 11:11:37

@laredo Já bych s dovolením vypíchnul jednu věc v závěru tvého textu. A to poznámku, že GH aktuálně hraješ pouze 1-2 x měsíčně. 

Jelikož je zrovna GH typ hry, kde je potřeba jisté kontinuity a pravidelnosti v hraní, abys dostal do ruky ta správná "komba" pro danou postavu, nemají takhle příležitostné návštěvy tohoto univerza vliv na jejich efektivitu? 

A v téhle souvislosti mi dovol další otázku, na jakou to vlastně hraješ obtížnost?  

P.S. Jinak rozšířím pohled na digitální verzi hry, kterou jsem svého času kupoval na Steamu: mě se naopak líbí více, než klasická desková podoba, jakkoliv ta má samozřejmě neocenitelný přesah v podobě sociální interakce :) 

3.5.2023 15:28:18 | Upraveno autorem (porovnej)

@mart

Myslím si, že pokud někoho baví GH, ale zároveň si chce zahrát i jiné deskovky, tak 1-2 scénáře za měsíc je tak akorát. Vycházím ze své zkušenosti, neboť mám čas na hraní jen o víkendu, takže když 1 nebo 2 víkendy za měsíc věnuju GH, tak můžu ty zbylé věnovat jiným hrám a rozhodně mi to tak vyhovuje. 

Osobně bych mě nebavilo hrát delší dobu (myslím v řádu měsíců, což GH určitě splňuje) výhradně jen jednu hru, aniž bych si mezitím nezahrál něco jiného.

Stejně tak si myslím, že pokud GH hraje skupina více hráčů (kteří nechtějí hrát jen GH), tak pravděpodobnost nalezení vhodného času, kdy se to bude všem hodit, bude nejspíš tak 1/týdně a pak pro ně budou platit i výše uvedené úvahy.

Pochopitelně, pokud má někdo čas a/nebo spoluhráče na hraní každý den nebo obden, tak je to samozřejmě něco jiného, ale v takovém případě ten dotyčný zřejmě nepotřebuje řešit časovou náročnost GH, ale spíš to, jestli ho/spoluhráče bude bavit :-).

To, jak efektivně hrát postavu (zvlášť třeba nově odemčenou), resp. sladit postavy v družině vyžaduje určitý čas, ale myslím si, že po pár scénářích už to bývá rutina.

Mám zkušenost, že nehledě na ozkoušená karetní komba/taktiku družiny, se mi dost často stává, že mi ji úplně rozhodí iniciativa nestvůr nebo jejich akce. Pak přichází na řadu improvizace a volba menšího zla. A právě v takových situacích se člověk naučí od hry nejvíc.    

Obtížnost hraju normální pro solo režim/hru s otevřenou informací (tj. +1 vyšší úroveň nestvůr a +1 větší zranění u pastí než normální obtížnost pro multiplayer). Chci se u hry bavit a ne dostávat nakládačku už od 1. místnosti :-).

4.5.2023 10:45:36

Ahoj, 

základ jsme hráli cca 200 hodin, minimálně jednou týdně. Od června 2019 do prosince 2019 ve 4 lidech.
Forgotten circles byly zhruba na pul roku.

5.5.2023 08:52:06

Super, děkuji moc. Já mám momentálně na stole ještě Lví Chřtán a chtěla jsem vědět, jestli mám vůbec přemýšlet o velkém GH. Díky:)

5.5.2023 10:25:47

Vybíráme z Bazaru

THIS WAR OF MINE - V OBLEŽENÍ
THIS WAR OF MINE - V OBLEŽENÍ
Akt. cena: 2800 Kč
Končí za: 2 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas