Frosthaven - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: neuvedeno
Herní doba: 120 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: vývoj postavy
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Isaac Childres
Rok vydání: 2020
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

dojmy

Zdar, tak co hrajete někdo? Ke mě se Frostík dostal celkem náhodou ale docela mi to změnilo deskovkářskej život, myšleno tak že poslední 4měsíce nehraju skoro nic jinýho protože není zkrátka čas :) před tím jsem hrál jenom Lví chřtán, který mě nadchnul mechanikama ale rozhodně ne příběhem a propojením s postavama. Tady už je to jiná písnička, story neni na úrovni Tainted grail ale díky “outpost phase” dávají události tematicky smysl a skvěle tu funguje kalendář. OP se sice časem trochu omrzí a některý části jsou trochu “lame” ale dává to tomu všemu bojování a putování smysl. Scénáře jsou často těžký jak prase (což je dobře) ale neni to nedatelný, prostě to na další pokus musíš zahrát jinak a líp. První haven jsem nehrál takže za mě je tohle Ta hra. 

12.7.2023 13:30:42

Hrajeme ve skupině. Osobně se mně líbí jakou proměnou hra prošla po Gloomhavenu. Nicméně není to pro mě “ta” hra. Je to na mě moc euroidní, příběhy jsou dlouhé, že člověk prostě zapomene (ocenil bych třeba aplikaci přímo od vydavatele, která by z toho dokázala dělat nějaký příběh a zároveň by šla využít na další věci). 

Jinak je to ale skvělá hra, ale podle mě spíš pro lidi co hrajou do hloubky hodně. 

12.7.2023 17:38:29

Zatím je u mě na nějaké větší hodnocení brzo, neboť FH hraju asi měsíc a stihl jsem dohrát jen první dva scénáře (včetně cvičného) za 2 různé 4-členné družiny (6 základních FH postav + Diviner z FC a "bonusové" povolání z GH). Nové základní (odemčené) postavy v FH jsou zajímavé a dokáží snadno vytvořit 2 soběstačné (3-členné) družiny, což mohu potvrdit. Je fajn, že jsou mezi nimi jak jednodušší, tak i složitější typy na hraní - každý si může vybrat dle libosti.  

V porovnání s GH se změnila grafická podoba karet postav - většina textu/klíčových slov (Attack/Move/Heal...) je nahrazena piktogramy, na což je potřeba si zvyknout.

Podstatným zpestřením hry oproti GH je Outpost fáze, která nastává pravidelně (nebo téměř pravidelně) po dohrání scénáře, kdy se vrátíte do osady FH, kde poté stavíte/vylepšujete budovy, vyrábíte provizorní vybavení, vaříte lektvary, apod.

Zpočátku budete možná tápat/váhat, se kterými stavbami/vylepšeními začít, protože zdroje máte omezené, na výběr je toho celkem dost a většinou můžete postavit jen 1 stavbu/vylepšení během každé Outpost fáze. Zdravý rozum vám ale obvykle poradí, co se vyplatí, a navíc začínáte hru v letním období, takže vás karty událostí budou "šetřit".

Fajn je, že vybavení, které budete potřebovat, zde nenakupujete jako v supermarketu (tedy jako v GH), kde jen stačilo mít dostatečně nabitou šrajtofli (a dostatečnou úroveň city prosperity). Tady musíte nejdřív nasbírat potřebné zdroje (dřevo/kov(rudu)/kůži), poté z nich vyrobíte jen provizorní výrobek, který si ale časem vylepšíte. Podobně i lektvary budete postupně objevovat a vařit na základě (kombinací) nasbíraných rostlin (další druh surovin/loot).

Na GH mě nejvíc bavilo hraní za různé postavy a jejich vylepšování - příběh tam nestál za moc a scénáře byly většinou na jedno brdo. Od FH očekávám oproti GH podstatné zlepšení příběhu, možnost více zásadních rozhodnutí (zvratů) než v GH (global achievements), které podstatně ovlivní průběh kampaně.

Prozatím hodnotím Outpost fázi za výborné zlepšení a pozitivně šestici nových základních postav. Nic jiného zatím hodnotit nemohu.

13.7.2023 09:32:37

Vybíráme z Bazaru

Settlers - Amazonky bez krabice
Settlers - Amazonky bez krabice
Akt. cena: 700 Kč
Končí za: 3 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas