Escape Plan - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Současnost
Herní kategorie: strategická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
TLAMA games - logo
Autoři: Vital Lacerda
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy

Hra ma zaujala hlavne témou ale aj autorom, od Lacerdu som hral Kanban, Vinhos, Gallerist a Lisboa, ani jedna z tých hier ma nesklamala tak prečo by mala táto.

Hru som nehral len som si prečítal pravidlá. Na pohľad to vyzerá veľmi dobre, zaujímavo vymyslené.
Nejak mi tam vadí akcia Vrtuľník. Predstava, že v poslednom kole sa vrtuľníkom doveziem k výjazdu z mesta, čiastočne uzavretého zátarasom a následne zaplatím tučný úplatok aby som mohol opustiť mesto, pôsobí trochu divne. A to ani nehovorím, že hex s výjazdom z mesta sa kľudne môže ocitnut niekde v strede plánu . Ako to vnímate?
23.4.2019 20:33:27

...
Hrál jsem jednou a je to super, člověk z toho má na eurovku celkem filmový pocit "sbal prachy a vypadni". Vrtulník možná zní OP, ale ke konci hry na to už fakt nebudeš mít prachy, já jsem třeba poslední den musel bez otálení zmizet, protože jsem musel utéct jako první, jinak bych už nebyl schopen úník zaplatit. Únik uprostřed města: nádraží, letiště, přístav?
Tématicky je ta hra opravdu silná, třeba oproti Lisboa, kde jsme prostě jen odklízeli kostičky a pokládali různě barevné dílky. Tak tady najímáš gangstery, podplácíš policajty, vybíráš tajné schránky, lezeš kanálama :) Závěrečné skóre v řádech statisíců dolarů je taky cool.
Pravidlově i herně je to opravdu hodně přístupné a po jedné hře člověk dynamiku hry dobře pochopí, zjistí výhodnost a situačnost jednotlivých polí atd.
___
redaktor Deskofobie

23.4.2019 22:19:19

springb
Tak včera jsme hru zkusili ve čtyřech.

Obecně mám hry od Lacerdy hrozně rád, protože i přesto, že je to euro, v nich cítím dané téma. Na rozdíl od Yedle to téma vnímám i ve hře Lisboa.

Escape plan se mi zdá minimálně pravidlově jednodušší a rozhodně rychlejší hra. Neměl jsem z hry takovy vouuu efekt jako např. u hry Gallerist, ale rozhodně to není špatná hra a určitě ji budu chtít znovu zahrát.

Nejvíc se mi líbí, že se opravdu snažíš co nejrychleji schrastit co možná nejvíc peněz a potom vypadnout z města hned jak to jde. Ke konci už je ve městě pořádně horko a poslední hráči mají opravdu težké z města vypadnout.

Hru jsme nehráli s rozšířením, které podle mě ještě hře přidá…
Minimálně za zkoušku hra stojí, ale první hru bych bral spíš jako výukovou….

24.4.2019 11:42:32

Yedle
Nechystáš v najbližšej dobe video z tejto hry?

Dlhšie som uvažoval o hre Escape Plan, videl som však jedno video (Ant Lab Games) hrané vo dvojici, ale nejako ma to odradilo - zdalo sa mi, že príliš rozmýšľajú nad tým čo robiť, a prišlo mi to dosť zdĺhavé, priam až nudné. Možno to bol len nešťastne zahrané lets play, ale nejako ma to odradilo.

25.4.2019 12:02:07

;-)

Vo dvojici sa hrá s fiktívnym hráčom.

25.4.2019 12:22:02

tom_game
Ano, pokud mi do toho o víkendu nic nepřijde, tak natáčíme a příští středu bude video venku.
___
redaktor Deskofobie

25.4.2019 14:39:55

Tesne po funuse ;-)
Tak to je škoda, akcia na hru je do utorka 30.04 :D

25.4.2019 15:17:53

tom_game
Co se Ant Lab Games týče, ti obvykle docela dlouho přemejšlej, dokonce u Patchworku (obzvlášť slečna :) ), takže bych to na základě délky jejich hry moc neposuzovala, navíc během hry dvou hráčů tam člověk musí manipulovat s tou Sandrou.
My jsme hru hráli v 5, všichni jsme ji hráli poprvé, a myslím, že jsme ji hráli tak 3-3,5 hoďky (vysvětlování pravidel nepočítám, to bylo dost náročné). S tím, že se často něco dohledávalo v pravidlech a tak. Myslím, že když už to budou mít hráči trochu zmáklé, tak to bude svižnější. Samozřejmě záleží na lidech, ale myslím, že normálně to bude docela odsýpat.

25.4.2019 16:48:32

tom_game
Překombinované, těžkopádné, nutící hrát některé akce, předražené a s tím související si hraní na jakousi exkluzivitu, nudné... Asi tak bych shrnul své dojmy po zahrání pěti Lacerdových her (CO2, Gallerist, Lisboa, Vinhos, Escape Plan). U Escape mi přišel aspoň trochu zajímavý ten závěrečný únik z města. Ve všech uvedených aspektech má u mě navrch třeba takový Scythe.

25.4.2019 17:15:53 | Upraveno autorem (porovnej)

Anyanka / Cimm
Anyanka - áno, tá slečna ma svojím premýšlaním uspávala, žiaľ v tom čase bolo dosť málo dostupných videí k Escape Planu, po pravde teraz neviem či sa situácia zmenila, zatiaľ som nevyhľadával ďalšie. Videl som že Yedle bude dávať nejaké video, u neho to väčšinou odsýpa jedna radosť, tak si už rovno počkám na to. Pri tejto hre asi bude platiť, že čím viac hráčov, tým lepšie, preto rozmýšľam či to vôbec je vhodné ako dvojkovka, prípadne pri 3 hráčoch.

Cimm - od tohto autora nemám odskúšané žiadne hry, ale riešilo sa, že práve táto by mohla byť jednou z tých ľahších, preto o nej uvažujem... Obávam sa práve tej ťažkopádnosti.

25.4.2019 18:49:35

Putá
Zaujímavo sa javí stratégia hry , že hráč chodí popred nos policajtom a veselo si zbiera putá s tým, že stať sa mu nemôže nič. Otázka je či za ušetrené peniaze a akcie ktoré by normálne obetoval za únik pred políciou nahradí stratu za udelené putá a zranenia. Ak by to tak naozaj bolo tak potom by s tou hrou nebolo niečo v poriadku.

25.4.2019 21:58:54 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Teoreticky to možná funguje, ve výsledku se dostaneš na postih 160k (140k pokud si necháš náplast). Ještě navíc nebudeš mít přístup k žádným kontakt kartám, a jestli se nepletu, tak si zablokuješ i assety. To všechno ti ve hře docela dost pomáhá.
Pokud hráči nejsou úplný lamy, tak se dostanou na docela podobné sumy nasbírané kořisti a pak rozhoduje právě míra postihů.
Je to eurovka, takže exploit systému je vcelku běžná věc.
___
redaktor Deskofobie

26.4.2019 00:34:44

Vybíráme z Bazaru

Vládci podzemí - festival
Vládci podzemí - festival
Akt. cena: 200 Kč
Končí za: 7 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas